Γενικά Καναρίνι και σπουργίτια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα.
Επειδή δεν έχω γνώση από καναρίνια θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα.
Αρχικά υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε απο τη συμπεριφορά του ή το κελάηδισμα αν κάτι δεν του αρέσει ή έχει κάποιο πρόβλημα; Κάνει κάποιο ιδιαίτερο ήχο που να υποδηλώνει γκρίνια ή κλαψουρισμα;

Στο μπαλκόνι μου βάζω ένα μπολακι με σπορακια κι ένα με νερό για τα σπουργιτάκια που έρχονται τακτικά. Μπορεί το καναρίνι να επικοινωνήσει μαζί τους; Υπάρχει κίνδυνος; Πάντως δεν τον έχουν πλησιάσει ποτέ.
Οταν τον βγάζω έξω αυτός φαίνεται να τα παρακολουθεί και σα να θέλει να επικοινωνήσει, αλλά αυτά μόνο αν πέσουν σπορακια στο πάτωμα μπορεί να πάνε στα γρήγορα να τα βουτήξουν.

Επίσης έχω μπερδευτεί σχετικά με το γκριτ. Κάθε πότε πρέπει να του βάζω; Δυο φορές που του έχω βάλει μέχρι τώρα έφαγε με μεγάλη ευχαρίστηση. Το ίδιο και με την αυγοτροφη. Πολύ λαιμαργα την τρώει.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
 
Καλημέρα.

Τα πτηνά όταν αρρωσταίνουν παρουσιάζουν ανορθωμενο πέτρωμα και κακή διάθεση.

Τα σπουργίτια θα πρέπει να τα κρατάς σε όσο μεγαλύτερη απόσταση από το καναρίνι σου.

Το γκριτ μπορει να είναι σε μόνιμη βάση στο κλουβι.
 
AthinaJR να χαίρεσαι το καναρίνι σου. Τα σπουργιτακια κ τα περιστέρια είναι πιθανοί φορείς κ ασθενειών αλλά κ παρασίτων. Γι'αυτό μακριά κ αγαπημένοι! Το γκριτ σε μια αυγοθηκη άφησε το μόνιμα όπως είπε κ ο Tony. Επίσης να έχεις στο κλουβί μόνιμα σουπιοκοκκαλο.
Ο δικός μου όταν είναι μέσα κ βλέπει από την μπαλκονόπορτα σπουργίτι ή περιστέρι κάνει ένα τσιριχτό κοφτό ήχο σαν να εκνευρίζεται ή αγχώνεται. Δεν νομίζω ότι θέλει να επικοινωνήσει. Μάλλον να τα διώξει, μου κάνει. Ενώ όταν είναι έξω στο μπαλκόνι, μόλις τα ακούσει, αρχίζει πιο δυνατά το τραγούδι!
 
Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.

Τα σπουργιτάκια έχουν πάντα απόσταση από το Ρίκι. Εκείνον όταν τον βγάζω έξω, τον κρεμάω ψηλά στον τοίχο και το μπολ με το φαγητό των σπουργιτιών είναι στην άλλη μεριά του μπαλκονιού περίπου 10 μέτρα μακριά. Όντως όταν τα ακούει να τιτιβίζουν αρχίζει να κελαηδάει πιο δυνατά. Όμως όταν τον έχω μέσα στο σαλόνι, μπροστά από τη τζαμαρία και τύχει να έρθει εκεί κοντά το σπουργίτι (αρσενικό), τον παρακολουθεί και κάποιες φορές κάνει σιγανούς ήχους σαν γρύλος (γρι, γρι). Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Στο γκριτ έχω ανακατέψει και λίγη σκόνη κάρβουνου. Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα.
Υπάρχει πάντα σουπιοκόκκαλο αν και δεν πολυπηγαίνει. Ούτε το μιλλετ το προτιμάει. Οτιδήποτε άλλο του έχω βάλει πηγαίνει αμέσως να φάει. Μέχρι στιγμής του έχω δώσει αντίδι, σπανάκι, μήλο, σουσάμι, βρώμη, αυγοτροφή, λίγους ηλιόσπορους (έχω ακούσει ότι παχαίνουν). Σήμερα του έδωσα λιναρόσπορο και αύριο θα του βάλω κομματάκια κολοκυθόσπορου.Έχει πάντα και το μίγμα σπόρων για καναρίνια της εταιρείας (Manitoba).
Επιτρέπεται να τρώει και ξηρούς καρπούς όπως καρύδι, αμύγδαλο ή φουντούκια;

Αυτό που με παραξενεύει είναι που καθημερινά ζητάει να κάνει μπάνιο. Συνεχώς πηγαίνει στην άδεια μπανιέρα και ελέγχει αν έχει νερό. Ανεβαίνει πάνω στη μπανιέρα και σαν να μας κάνει νοήματα να του τη γεμίσουμε. Σαν τρελός κάνει όταν του βάζουμε νερό. Χθες που τελικά μας έπεισε κι έκανε, για να στεγνώσει τον βάλαμε μπροστά στη σόμπα.
Πόσο συχνά πρέπει να κάνει μπάνιο;

Και μια απορία για τα σπουργίτια. Πόσα χρόνια ζουν; Γιατί έχω διαβάσει για 3 και μου φαίνονται τρομακτικά λίγα.
 
Πόσο συχνά πρέπει να κάνει μπάνιο;
Και κάθε μέρα το καναρίνι μπορεί να κάνει μπάνιο.
Εάν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ακόμη και τον Χειμώνα.

Και μια απορία για τα σπουργίτια. Πόσα χρόνια ζουν; Γιατί έχω διαβάσει για 3 και μου φαίνονται τρομακτικά λίγα.
Έτσι είναι, τρία χρόνια είναι η μέση διάρκεια της ζωής τους στην φύση.
Τα περισσότερα δεν φτάνουν τα τρία χρόνια λόγω θηρευτών, ασθενειών, και ατυχημάτων.
 
Αθηνά συμφωνώ με την φίλη που σου είπε πως δεν θα πάθει τίποτα ακόμα και εάν γίνει ¨ψάράκι¨. Όμως κατά την άποψή μου πρέπει να δεις εάν χάνει πούπουλα ή μήπως είναι πολύ κοντά σε εκείνη την σόμπα που αναφέρεις ; Κοίταξε το λιγάκι και εάν δεν ισχύουν κάποιο από τα δύο , όλα καλά . Σίγουρα όμως σε κάθε περίπτωση το λατρεύει . Καλή Ανάσταση να ΄χεις .
 
@gianniskilkis Σε τάραξε το σχόλιο για τη σόμπα ε;
Μην ανησυχείς. Δεν τον έχω σε σόμπα. Μονο χθες που έκανε μπανιο και κρυωνε τον έβαλα για λίγο. Πούπουλα δεν έχω δει πουθενά. Αν έχανε πουπουλα, τι θα σήμαινε το συχνό μπανιο;
Καλή Ανάσταση με υγεία εύχομαι!
 
Αθηνά πολλές φορές το πολύ φως την νύχτα και η αταξία στον ύπνο τα ¨χαλάει¨ και ρίχνουν πούπουλα . Το ίδιο και η πολύ ζέστη που τα τα μπερδεύει . Εκεί αναζητούν - θέλουν μπανάκι επειδή τα ανακουφίζει . Εάν τους αρέσει κιόλας ... Αφού όμως δεν συμβαίνει κάτι από αυτά ... μάλλον έχουμε ένα πουλάκι που τρελαίνεται παραπάνω με το μπάνιο . Καλή Ανάσταση σε όλους μας .
 
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Για να μην ανοίγω νεο θέμα, μιας και οι ερώτησεις μου είναι σχετικές, θα τις αναφέρω εδώ.
Όπως έχω αναφέρει, τους τελευταίους μήνες έχω αρχίσει να βάζω νερό και σπόρια σε μπολακια για τα σπουργίτια της γειτονιάς (3 ζευγαρακια πρέπει να είναι). Ξεκίνησα να βάζω κι άλλες τροφές όπως αυγοτροφή ή τριμμένους ξηρούς καρπούς και είδα ότι τους αρέσουν.
Θα ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε ζευγαρώνουν τα σπουργίτια, αν μπορώ να τους βάλω φωλιές στο μπαλκόνι μου και τι φωλιές να επιλέξω.

Επίσης τα καναρίνια κάνει να τρώνε ξηρούς καρπούς ή να αποφεύγω να δίνω;

Ευχαριστώ για τος απαντήσεις.
 
Θα ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε ζευγαρώνουν τα σπουργίτια, αν μπορώ να τους βάλω φωλιές στο μπαλκόνι μου και τι φωλιές να επιλέξω.
Αρχίζουν αυτή την εποχή και σταματούν αργά το καλοκαίρι. Φωλιάζουν συνήθως σε ψηλά δένδρα, όπως τα πεύκα, σε καμινάδες και κάτω από κεραμίδια. Ένας τύπος φωλιάς που ίσως να προτιμήσουν είναι αυτός:https://www.pet4u.gr/folia-trixie-5630-1.html, που είναι για παπαγάλους.

Επίσης τα καναρίνια κάνει να τρώνε ξηρούς καρπούς ή να αποφεύγω να δίνω;
Αν έχουν αλάτι, ειναι απαγορευτικοί.
 
Σαφώς. Είτε όμως βρίσκονται σε επαρχιακό σπίτι, ειτε σε σπίτι μεγαλούπολης πιστεύω πως θα είχαν την ίδια αποδοχή. Όπως και να έχει, δεν παρέθεσα τις φωτογραφίες ως πειστήριο ότι 100% θα λειτουργήσει, αλλά περισσότερο ως απόδειξη ότι το "δεν υπάρχει περίπτωση" είναι υπερβολικό.
 
@Tony Forpus @Liakos18 Αναλόγως παιδιά το σπουργίτι. Πολλά μπορεί να θέλουν να φτιάξουν οπωσδήποτε κάπου φωλιά και να πάνε ακόμα και σε μπαλκόνι της Αθήνας(αν και σπάνια γίνεται). Συνήθως φτιάχνουν την φωλιά τους οχι μέσα στο μπαλκόνι αλλά μέσα στα κεραμίδια, στην σκέπη, κτλ. Τα πεύκα και τα έλατα όμως είναι αυτά που προτείμανε στο να φτιάξουν φωλιά από ότι φαίνεται έχω παρατηρήσει.
@Liakos18 Δεν είναι ποτέ τίποτα σίγουρο αν θα φτιάξουν και που φωλιά. Έχεις δίκιο ότι το δεν υπάρχει περίπτωση δεν μπορούμε να το πούμε σίγουρα.
@Tony Forpus Επίσης συμφωνώ και μαζί σου ότι είναι πολύ σπάνιο να φτιάξουν φωλιά μέσα στο μπαλκόνι της Αθήνας. Τα περιστέρια φτιάχνουν συνήθως στα μπαλκόνια φωλιές. Οι δεκαοχτουρες πάλι προτιμούν τα πεύκα και τα έλατα. Επίσης τώρα αυτό που λέμε είναι για τα σπουργίτια της πόλης. Το "δεν υπάρχει περίπτωση" ισχύει για τα άλλα είδη σπουργιτιων πχ ένας χωραφοσπουργιτης δεν θα πάει να φτιάξει την φωλιά του σε ενα μπαλκόνι στην Αθήνα.
 
@Tony Forpus Εχουν κάνει φωλιά στα κεραμίδια του απέναντι σπιτιού που είναι φάτσα στο μπαλκόνι μου. Πλέον έχουν αρχίσει κι έρχονται ολημερίς στο μπαλκόνι μου που τους έχω φαγητό και μπολ με νερό.
Ερχονται και κάθονται και στα κλαδιά των φυτών που έχω. Σχεδόν δε με φοβούνται. Για αυτό σκέφτηκα ότι αν έβαζα στον τοιχο στην άκρη του μπαλκονιού μια φολια θα ερχόταν κάποιο ζευγαράκι. Αν όχι φέτος, ίσως του χρόνου.
 
Για αυτό σκέφτηκα ότι αν έβαζα στον τοιχο στην άκρη του μπαλκονιού μια φολια θα ερχόταν κάποιο ζευγαράκι. Αν όχι φέτος, ίσως του χρόνου.
Θα έλεγα να δοκιμάσεις κι ό,τι γίνει, όποτε γίνει...
Αυτό όμως που θα πρέπει να έχεις στον νου σου είναι ότι κάτω από τη φωλιά, πιθανά θα μαζεύονται ακαθαρσίες οι οποίες ξεκολλούν δύσκολα, οπότε ίσως ο προσανατολισμός της εισόδου της φωλιάς να πρέπει να υπολογιστεί, ώστε οι κουτσουλιές να μην πέφτουν στο μπαλκόνι σου ή να προβλέψεις να τοποθετήσεις κάτι που θα πλένεται ή θα αντικαθίσταται εύκολα, κάτω από την είσοδό της.
Τέλος, πριν τοποθετήσεις την ΄όποια φωλιά, συμπεριέλαβε και τον προσανατολισμό της εισόδου σε σχέση με τα γεωγραφικά σημεία (Βορράς - Νότος), να είναι παραπλήσιος με άλλες φωλιές (αυτό το λέω χωρίς να είμαι βέβαιος για την ορθότητά του)
 
@ianos Ελεγα να καρφώσω τη φωλιά στον τοίχο μετά απο το τελος του μπαλκονιού μου που είναι η μεσοτοιχία με το διπλανό κτίριο). Η φωλιά που έχουν απένατι τα μικρά, κοιτάζει βορειοδυτικά. Το μπαλκόνι μου είναι νοτιοανατολικό. Νομίζω ότι πιο προστατευμένα θα είναι απο τη μεριά μου.

Και σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, αν κατάλαβα καλά, τα καναρίνια και τα σπουργίτια μπορούν να φάνε από όλους τους ξηρούς αρκεί να είναι ωμοί και ανάλατοι σωστά;
 
Back
Top