Ασθένειες Καναρίνι με πληγή στον σβέρκο του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Σοφ
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Σοφ

PB New Member
Εγγραφή
21 Απρ 2020
Μηνύματα
2
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα φίλοι! Χρόνια πολλά! Ο Πιπίκος, το καναρίνι μας, εμφάνισε αυτή την πληγή στην πλατούλα του ψηλά την οποία έξινε και είχε βγάλει σταγόνες αίμα και κακαδάκι όταν την κοίταξα από κοντά. Σήμερα που έκανε το μπανάκι του η περιοχή δεν έχει πλέον κακάδι αλλά φαίνεται πρησμένη και χωρίς φτερά. Δεν είχα άλλη φορά καναρίνι και δεν έχω ιδέα τι μπορεί να είναι αυτό και ανησυχώ... Τρώει και τραγουδάει μια χαρά! Ζει μέσα στο σπίτι μας.
[automerge]1587492813[/automerge]
8BB9B6F3-C373-4ECD-8D5B-DA1BE86E102F.jpeg
665921D5-97A0-4576-BD21-3964FE7931A1.jpeg
 
Οι πλαστικές πατήθρες έχουν πολλές φορές από το κάτω μέρος αιχμηρές άκρες, καλό θα είναι να τις λειάνεις με ένα μαχαίρι.
Ακόμα καλύτερα θα ήταν να τις αντικαταστήσεις με ξύλινες ή με πλαστικές καλύτερης ποιότητας.
 
Αν δεν βρεθεί ορατή καμία ακίδα ή αιχμηρή προεξοχή στο κλουβί, ίσως θα μπορούσες να περάσεις με την παλάμη σου όλο το κλουβί για να καταλάβεις που μπορεί να πληγώθηκε το πουλάκι.
 
Μήπως υπάρχει κάποια προεξοχή ή κάποιο σύρμα στο κλουβί και τραυματίστηκε;
Δεν υπάρχει κάτι εμφανές. Είναι στο ίδιο κλουβάκι εδώ και δυο χρόνια, γιατί τώρα;
[automerge]1587578556[/automerge]
Αυριο δωσε μας και μια γενικη φωτο του κλουβιου αν σου ειναι ευκολο!
[automerge]1587578652[/automerge]
Οι πλαστικές πατήθρες έχουν πολλές φορές από το κάτω μέρος αιχμηρές άκρες, καλό θα είναι να τις λειάνεις με ένα μαχαίρι.
Ακόμα καλύτερα θα ήταν να τις αντικαταστήσεις με ξύλινες ή με πλαστικές καλύτερης ποιότητας.
Τις σαπουνίζω με γυμνά χέρια και δεν με τραυματίζει κάτι. Εκτός αυτού μόνο πατάει πάνω τους (που είναι πολύ καλοφτιαγμένες) και δεν ακουμπά από την κάτω τους μεριά ώστε να τραυματίσει την πλατούλα του.
[automerge]1587578776[/automerge]
Αν δεν βρεθεί ορατή καμία ακίδα ή αιχμηρή προεξοχή στο κλουβί, ίσως θα μπορούσες να περάσεις με την παλάμη σου όλο το κλουβί για να καταλάβεις που μπορεί να πληγώθηκε το πουλάκι.
Σύμφωνα με την περιγραφή και τις εικόνες που έχω ανεβάσει καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για τραυματισμό; Δεν υπάρχει κάποια ασθένεια που να έχει τέτοια συμπτώματα; Υπάρχει περίπτωση να δημιούργησε την πληγή μόνος του με ξύσιμο;
 

Συνημμένα

  • C291CFAF-6CDE-4902-8025-A9794B9767B5.webp
    C291CFAF-6CDE-4902-8025-A9794B9767B5.webp
    133,4 KB · Προβολές: 28
  • DBE8D31A-E845-41B3-A784-A3A4E992D0DB.webp
    DBE8D31A-E845-41B3-A784-A3A4E992D0DB.webp
    121,1 KB · Προβολές: 32
  • 0D76DE95-8C9B-403B-94DC-336C8B49A2FD.webp
    0D76DE95-8C9B-403B-94DC-336C8B49A2FD.webp
    146,1 KB · Προβολές: 30
Το κλουβακι αν και πολυ ομορφο για μενα κρινετε ακαταληλο. Καλο ειναι να παρεις ενα ορθογωνιο κλουβακι περιπου 60*40*40 ... Αν μπορεις και μεγαλυτερο! Και η κουνια να αφερεθει γιατι περισοτερο εμποδιζει παρα οφελει.
Οπως και να εχει δεν βλεπω κατι που μπορει να τραυματισει το πουλακι.
Παιδια γινεται να αυτοτραυματιστει;
 
Πιστεύω ότι το πουλάκι είναι αρκετά μαλακόπτερο και λόγω του γεγονότος ότι παρά τις φροντίδες,ζει μέσα στο σπίτι, δεν λαμβάνει το απαραίτητο φως για να κρατήσει οργανικά το πτέρωμά του στην σωστή ποιότητα. Μαζί με αυτό ενδεχομένως να μην τηρείται το σωστό ωράριο που πρέπει να έχουν τα πτηνά, με αποτέλεσμα να έρχεται αποδιοργάνωση και εξάντληση.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα κατά καιρούς ελαττώματα του λοφιοφόρων (αν είναι) νομίζω καλύπτουν την περίπτωση.

αλλα τι σχεση εχει;
Μπορείς και εσύ και ο θεματοθέτης να διαβάσουν τα παρακάτω.
https://community.petbirds.gr/threads/Φαλάκρα-σε-καναρίνι.31161/#post-400740
https://community.petbirds.gr/threads/Καναρινάκι-χωρίς-πούπουλα-στον-σβέρκο.37135/#post-2425789
 
Μια πιθανή πηγή τραυματισμού
DBE8D31A-E845-41B3-A784-A3A4E992D0DB.webp
Η αλλαγή του κλουβιού με μεγαλύτερο (60άρα ζευγαρώστρα) θα βελτίωνε πολύ τις συνθήκες διαβίωσης του.
Αν υπάρχει δυνατότητα καλό θα ήταν να το δεί ένας Πτηνίατρος για να σου δώσει αξιόπιστες απαντήσεις όσον αφορά τον τραυματισμό.
 
Έχω σχεδόν ίδιο κλουβί, διαφέρουν μόνο στην οροφή.
Το μόνο σημείο που θα μπορούσε να τραυματιστεί είναι στα κάτω σιδεράκια της πόρτας που γυρνούν προς τα μέσα. Ανάλογα πώς κινείται γύρω τους.
Οπότε @Σοφ θυμίσου αν παίζει τριγύρω σ αυτά τα σιδεράκια, μήπως γδάρθηκε εκει. Σ αυτό της οροφής δε νομίζω, παρατηρώντας τον δικό μου μόνο κρεμασμένο ανάποδα τον έχω δει να μπορεί ν ασχολείται με αυτό, οπότε είναι λίγο δύσκολο να χτύπησε εκεί, στο σημείο που έχει χτυπήσει.
@Kostas tzk το κλουβί δεν είναι ακατάλληλο. Και σα μέγεθος είναι άνετο και έχει δυνατότητα να κινείται το πουλί. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ορθογώνιο πάντα το κλουβί καθώς και στη φύση τα πουλιά δε ζουν σε "ορθογώνιο" περιβάλλον και δεν πετάνε μόνο ευθεία.
Είναι λίγο υπερβολή/κουραστικό να βγάζετε άχρηστα όλα τα κλουβιά που δεν είναι τύπου ζευγαρώστρας. Αν το μέγεθος δίνει τη δυνατότητα κίνησης, το σωστό σχήμα του κλουβιού είναι ανάλογο και του σημείου που θα τοποθετηθεί.
Έχουν περάσει πολλά κλουβιά από τα χέρια μου, σε διάφορα σχήματα και και η μόνη διαφορά που έχω δει είναι σε ότι αφορά τα μεγέθη τους και πόσο γεμάτα είναι μέσα, όσον αφορά τη δυνατότητα κίνησης των πουλιών.
Η κούνια επίσης δε βρίσκω να έχει κάτι κακό, όταν δε περιορίζει το χώρο. Ίσα ίσα που απ όσο έχω παρατηρήσει (όχι μόνο σε δικά μου) εκτός που όλα κοιμούνται εκεί αφού είναι πάντα ψηλά, είναι έξτρα άσκηση... Παίζουν, κάνουν "ακροβατικά" κινούνται γενικότερα.
 
user20443 είπε:
Και σα μέγεθος είναι άνετο και έχει δυνατότητα να κινείται το πουλί.
@user20443 ο σκοπός δεν είναι να κινείται απλά αλλά να μπορεί να πετάει με τα φτερά του, έστω και λίγο, για να γυμνάζεται.
Στο κλουβί της @Σοφ αν οι πατήθρες τοποθετηθούν σωστά 8cm από τα κάγκελα (για να μην βρίσκει η ουρά και φθείρεται) θα διαπιστώσεις ότι το πουλί θα χοροπηδάει από κλαδί σε κλαδί.
Οι 60άρες ζευγαρώστρες επιτρέπουν την σωστή τοποθέτηση των πατήθρων και υπάρχει χώρος για πέταγμα.
 
@user20443 ο σκοπός δεν είναι να κινείται απλά αλλά να μπορεί να πετάει με τα φτερά του, έστω και λίγο, για να γυμνάζεται.
Στο κλουβί της @Σοφ αν οι πατήθρες τοποθετηθούν σωστά 8cm από τα κάγκελα (για να μην βρίσκει η ουρά και φθείρεται) θα διαπιστώσεις ότι το πουλί θα χοροπηδάει από κλαδί σε κλαδί.
Οι 60άρες ζευγαρώστρες επιτρέπουν την σωστή τοποθέτηση των πατήθρων και υπάρχει χώρος για πέταγμα.
Όπως είπα έχω ίδιο κλουβί. Οπότε ξέρω οτι μια χαρα χρησιμοποιεί τις φτερούγες και δε χοροπηδάει απλά. Και οι πατήθρες είναι στη σωστή απόσταση. Και δε μου αρέσουν τα μικρά κλουβιά προφανώς.

Έχετε δεδομένο οτι μια 60αρα (τουλάχιστον) ζευγαρώστρα είναι το μόνο κατάλληλο, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη οτι ο κάτοχος του κλουβιού γνωρίζοντας το χώρο του, μπορεί να μη τη βρίσκει βολική/κατάλληλη ή γνωρίζοντας αυτό που θα βάλει μέσα τι συνήθειες έχει ως προς τον τρόπο που κινείτε, να επιλέξει κάτι που ξέρει πως θα του αρέσει.
Δεν είναι όλα τα ίδια, για να υπάρχει μόνο μια ιδανική λύση.

Αυτό το συνεχές σχόλιο "ζευγαρώστρα 60 τουλάχιστον πρέπει να πάρεις" κάτω από κάθε φωτογραφία, άσχετα με το γενικότερο θέμα, έχει γίνει μανία, σα να γίνεται διαγωνισμός ποιός θα το γράψει πρώτος.
Οκ μια συμβουλή να αλλάξει σε μεγαλύτερο μέγεθος κάποιο κλουβί, να αλλάξει η διάταξη και ο αριθμός των αντικειμένων μέσα, να είναι πιο επιμελής η καθαριότητα, έχουν περισσότερη σημασία πιστεύω. Μια ζευγαρώστρα με 45 μπλιμπλίκια μέσα ή θεοβρώμικη δεν είναι καταλληλότερη από ένα μικρότερο ίσως κλουβί, αλλά πιο προσεγμένο...

Δε μου πέθανε/αρρώστησε (και σε κανέναν γνωστό μου) κάποιο πουλί που ζούσε σε μικρότερο κλουβάκι, τότε που ήταν συνηθσμένο να τα έχουμε σε μικρά, όσο φροντίζαμε να είναι καθαρά, καλοταϊσμένα και σε ασφαλές σημείο. Οπότε κρατώντας αυτά και βελτιώνοντας το χώρο που τους δίνουμε, δε θα πάθουν κάτι φοβερό αν αντι 60*40*40 ζουν σε 45*40*60 και πάλι θα χρησιμοποιήσουν τα φτερά τους.
 
Λενα η 60αρα ζευγαρωστρα προτεινεται απο ανθρωπους που κανουν αναπαραγωγες και εχουν μια ολοκληρωμενη αποψη γυρω απο το θεμα καθως εχουν βιωσει τα προβληματα των μικρων κλουβιων
Ειμαι κι εγω θιασωτης της 60αρας και μαλιστα αυτη την στιγμη εχω ζευγαρι και σε 90αρα.

Το οσο μεγαλυτερο τοσο το καλυτερο δεν ανατρεπεται απο καμια αιτιαση, ειναι θεσφατο αυτο.

Υπαρχει λογος που ολοι προτεινουν την 60αρα και οχι την 76αρα ας πουμε που ειναι και μεγαλυτερη στην τελικη.
Η κλασσικη 60αρα ζευγαρωστρα συγκεντρωνει ολα εκεινα τα χαρακτηριστικα που κανουν την ζωη του πουλιου αλλα και του εκτροφεα ευκολοτερη.
Αναμεσα σε αλλα πλεονεκτηματα, το σχημα της επιτρεπει την χρηση ολου του χωρου καθως δεν χανεται καθολου ωφελιμος χωρος σε περιττες εικαστικες καμπυλες.
Τα πουλια πετανε οριζοντια και οχι καθετα αρα τα 60εκ μηκους με την σωστη τοποθετηση των πατηθρων επιτρεπουν την σωστη εκγυμναση του πτηνου.
Ο πατος ειναι αποσπωμενος και φερει συρταρακι μεταλλικο. Δεν φοβασαι ουτε σπασιματα, ουτε εχει clips που σπανε/χανονται.
Επισης ειναι κλουβια με τα λιγοτερα σημεια που μπορει να γινουν φωλιες εξωπαρασιτων.
Το μηκος και το πλατος της την κανουν βολικη οχι μονο για εκτροφεια αλλα και για μεσα στο σπιτι
Εχει 4 μεγαλες πορτες (οι 2 στο πλαι) με ελατηρια που επιτρεπουν να κουμπωσουν διαφορα εξωτερικα αξεσουαρ (χωρις να "κλεβουν" χωρο απο το εσωτερικο) που σε αλλα κλουβια δεν μπαινουν και εχουν και 6 θεσεις για ταιστρες που μπορεις να εκμεταλευτεις και να μην παλευεις με χιλιαδυο ταιστρακια.
Η ζεγαρωστρα ξεσυναρμολογειται και αποθηκευεται παντου χωρις να πιανει χωρο.

Ολα τα παραπανω για κατω απο 20ευρω ειναι best value for money.
 
Τελευταία επεξεργασία:
user20443 είπε:
Δεν είναι όλα τα ίδια, για να υπάρχει μόνο μια ιδανική λύση.

Όχι φυσικά, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της ιδανικής λύσης...
Που έχουν να κάνουν με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.
Με έκπτωση σε υλικά κατασκευής, εργονομίας, συναρμολόγησης, φινιρίσματος και brand name.
 
Αντώνη δεν είπα ποτέ οτι η ζευγαρώστρα δεν είναι κατάλληλη και δεν έχει τα θετικά της, ούτε την έχω απορρίψει γενικά. Διαφωνώ όμως στο οτι είναι ιδανική σε κάθε περίπτωση, όπως επιμένετε.
35+ χρόνια που έχουμε πουλιά, έστω και χωρίς να είμαστε εκτροφείς και έχοντας 1 ή 2 απλά για παρέα στο σπίτι, κάποτε σε μικρά κλουβιά, σταδιακά αυξάνοντας το μέγεθος τους, κάποια αφήνονταν ελεύθερα και στο σπίτι κάποια όχι, όπως έγραψα πριν κανένα δεν είχε πρόβλημα λόγω χώρου. Δεν έχω πολλές γνώσεις για διατροφή, αναπαραγωγή και ασθένειες, αλλά μπορώ να ξεχωρίσω πότε ένα ζώο γενικότερα είναι σε καλές ή όχι συνθήκες και αν κινείται αρκετά ή είναι καθηλωμένο επειδή δεν έχει που να πάει.

Κατά τ άλλα... (θα αναφέρω και προσωπικά παραδείγματα γιατί διστάζω στο θέμα ζευγαρώστρα, που πιθανόν να ισχύουν και για άλλους)...

Ποτέ δεν μας έπιασε κανένα κλουβί παράσιτα, με απλή συστηματική καθαριότητα σε εβδομαδιαία βάση (μπορεί απλά από τύχη).
Σε κάποια από όσα πουλάκια είχαμε οι καμπύλες (και οι κούνιες) αυτές ήταν όπως έγραψα και πριν έξτρα παιχνίδι, άρα περισσότερη κίνηση.
Το να χρειαστεί να αλλάξω κάποιο εξάρτημα επειδή έσπασε ή χάθηκε δε το θεωρώ πρόβλημα, το κόστος τους είναι μικρό. Γενικά τα συναρμολογούμενα κλουβιά μου προκαλούν ανασφάλεια, θέλω να είναι ενιαίο κομμάτι (οκ μπορεί να υπάρχουν και ενιαίες ζευγαρώστρες).
Προφανώς τσεκάρω το σχέδιο τους και την κατασκευή τους να δω για επικίνδυνα σημεία, δεν είναι όλα τα κλουβιά καλά (είχα ξετρελαθεί με ένα κλουβί, δε το πήρα επειδή ένα διακοσμητικό σιδεράκι μου έδωσε την εντύπωση οτι είναι επικίνδυνο).
Επίσης οι ταϊστρες είναι εξωτερικές οι μεγάλες και εσωτερικά μπαίνουν μικρές όταν χρειάζεται και σε "τυφλά" συνήθως σημεία που δεν ενοχλούν την κίνηση.

Μια ζευγαρώστρα δεν θα μου είναι εύκολη στη διαχείριση από άποψη βάρους, μεγέθους, σχήματος.
Κάποιοι έχουμε όριο σε βάρος που σηκώνουμε ή κινήσεις που κάνουμε. Με συνέπεια την ελλειπή καθαριότητα (κάτι που σε δυσκολεύει δε το κάνεις επιμελώς) οπότε ανάλογα διαλέγουμε και τι μας εξυπηρετεί.
Επίσης δεν έχουμε όλοι μεγάλα σπίτια ή ιδιόκτητα για να φτιάχνουμε τους κατάλληλους χώρους (έχω απορρίψει σπίτι επειδή δεν βρήκα κατάλληλη θέση για το κλουβί). Στο μπαλκόνι μου πχ μια ζευγαρώστρα χωράει μόνο κολλητά στα κάγκελα. Δε θα προφυλάσσεται λοιπόν από αέρα, βροχή, άλλα πουλιά (η επιλογή να έχω τυλιγμένο με νάυλον το κλουβί, απλά δεν υπάρχει για εμένα). Αυτό το λίγο μικρότερο κλουβί, χωράει σε πιο προφυλαγμένο σημείο. Θα μου περιόριζε το χώρο στο δωμάτιο, αφού θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο έπιπλο για να την τοποθετώ (επιλογή τοίχος, δεν υπάρχει για πολλούς λόγους) οπότε θα μου έκλεινε αρκετά το χώρο.
Αν θυμάσαι, δεν είναι σε σταθερό σημείο επειδή έτσι έμαθε από μωρό, σχεδόν διαλέγει που θέλει να περάσει τη μέρα του, οπότε θέλω κάτι εύκολο στη μετακίνηση.

Νομίζω μπορώ να γράψω κι άλλα παραδείγματα αλλά δε θέλω να κουράσω. Ήθελα να τονίσω απλά οτι αυτή η επιμονή με τις ζευγαρώστρες σε όποιον ρωτήσει οτιδήποτε, μπορεί να αποθαρρύνει κάποιον (για όποιο λογο δε μπορεί να πάρει μια) και να μην πάρει τελικά ένα πουλάκι ή να θεωρήσει πως πρέπει να δώσει αυτό που έχει. Και θα είναι κρίμα επειδή μπορεί κατά τ άλλα να παρέχει ότι καλύτερο.
Επιμονή για όσο το δυνατόν καλή διατροφή, για καθαριότητα, για προστασία, συμβουλές για καλύτερη διαρρύθμιση, ναι.
Αλλά προτιμώ ένα πουλάκι σε ένα φροντισμένο μικρό κλουβί, που θα ζει με την οικογένεια, παρά ένα πουλάκι σε μεγάλο κλουβί/ζευγαρώστρα που ίσως θα είναι απόμερα/παραμελημένο επειδή "εκεί" βολεύει.
Εξάλλου υπάρχει και το καλύτερο ακόμα από το όποιο μεγάλο κλουβί, το να πετάει ελεύθερο στο σπίτι... Οπότε να λέτε αυτό...άνοιγμα το κλουβί (όπως κι αν είναι αυτό) για ένα 3ωρο τη μέρα τουλάχιστον. Αφού κάποιοι το κάνουμε μπορούν όλοι 😜
 
Υπάρχει περίπτωση να δημιούργησε την πληγή μόνος του με ξύσιμο;
Nαι. Αν υπάρχει κύστη στο σημείο (μαλακόπτερο). Αν μάλιστα ματώσει και αρχίσουν επισκέψεις απο ψείρα τότε μπορεί να γίνει έτσι και πολύ χειρότερο.
 
Αν έπρεπε να πώ μια γνώμη, για το πως πρέπει να είναι ένα κλουβί παραμονής, θα έλεγα οτι εξαρτάται βασικά απο το μέγεθος και την κινητικότητα της ποικιλίας. Οπωσδήποτε ορθογώνιο , με δυο ξύλινες πατήθρες (.. Και όλα τα άλλα γνωστά καλά αξεσουάρ). Για το σύνηθες μέγεθος καναρινιών των 13,5-14 πόντων οι 40-45 π. Δεν είναι άσχημο μέγεθος. Προσωπικά βρίσκω αυτό, κάτι κοντά στο τέλειο.
BREEDING CAGE COVA 45
mm 450 x p250 x h320
 

Συνημμένα

  • I126.webp
    I126.webp
    44,9 KB · Προβολές: 21
Back
Top