Διατροφή Καναρίνι με υπερβολική όρεξη

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης and86
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

and86

PB New Member
Εγγραφή
17 Μαϊ 2017
Μηνύματα
17
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Γεια σας. Εδώ και τρεις μέρες παρατηρώ πως το καναρίνι μου τρώει συνεχώς. Είναι στην ταΐστρα συνέχεια και το αποτέλεσμα είναι πως η τροφή του τελειώνει από τις 9 το πρωί ενώ κανονικά την αλλάζω στις 2 το μεσημέρι. Ένα κουταλάκι του γλυκού του βάζω πάντα. Κάποιες φορές όταν το πλησιάζω βγάζει μια επιθετικότητα σαν να θέλει να με διώξει για να κατέβει πάλι κάτω και να φάει. Φουσκώνει, ανοίγει τα φτερά και έρχεται απειλητικά προς το μέρος μου και χτυπάει το κάγκελο.

Η τροφή του είναι περίπου 3/4 ασπούρι και 1/4 μείγμα γνωστής μάρκας. Αυτό το κάνω για να υπάρχει μικρή περιεκτικότητα σε μαύρους σπόρους που είναι λιπαροί (τους στρόγγυλους). Λόγω του ότι έχει λίπος και με δίαιτα παλιότερα και λαχανικά δεν υποχώρησε. Κατά τα άλλα ανά διαστήματα αυγό λαχανικά φρούτα κτλ Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την συμπεριφορά γιατί από όσο ξέρω αν ήταν άρρωστο θα γινόταν το αντίθετο.
 
Καλησπέρα. Ποια η ηλικία του καναρινιού σου;
Πόσον καιρό το έχεις;
Είναι αρσενικό ή θηλυκό;
Από πότε ξεκίνησες τη δίαιτα του;
Γιατί αλλάζεις την τροφή το μεσημέρι και όχι το πρωί ή δεν την ανανεώνεις από το προηγούμενο βράδυ, αν δεν μπορείς το πρωί;
Κάθε πότε του δίνεις αυγό;
Τι μέγεθος (μήκος) έχει το κλουβί στο οποίο διαμένει; Έχε υπόψη σου ότι όσο πιο μεγάλο το κλουβί, και όσο πιο πολύ πετά (ανοίγει τα φτερά του) τόσο πιο εύκολα θα αδυνατίσει, οπότε θα βάλεις μόνο δύο πατήθρες κοντά στα άκρα του κλουβιού, μία πάνω και μία προς τα κάτω, σε τέτοια απόσταση από τα κάγκελα που να μην ακουμπά η ουρά του και χαλάει.
Ανάλογα επίσης με τη φάση που περνά (συντήρηση, αναπαραγωγή, πτερόρροια, κρύο κλπ) θα πρέπει να τροποποιείς τη διατροφή του που παρεπιπτόντως θα πρέπει να αποτελείται από ένα βασικό μείγμα σπόρων το οποίο αγόρασες σε κλειστή - σφραγισμένη - συσκευασία.
Γράψε επίσης και το όνομα της τροφής που δίνεις (επιτρέπεται η αναφορά σε εμπορικές ονομασίες)
 
Λοιπόν, είναι αρσενικό, 6 ετών και τον έχω από όταν ήταν 5. Για την τροφή απλά του την αλλάζω το μεσημέρι. Αν είναι καλύτερα το πρωί δεν υπάρχει πρόβλημα. Το κλουβί είναι 34 εκ. Δηλαδή ένα νορμάλ κλουβί, ούτε από τα πολύ μικρά αλλά ούτε και μεγάλο. Αυγό του βάζω μια φορά στις 2 εβδομάδες ή και λίγο πιο σύντομα. Η τροφή είναι η Benelux. Παλιότερα του έδινα Vitakraft. Οι πατήθρες είναι από την μια άκρη του κλουβιού έως την άλλη. Να τις άλλαζα καλύτερα με τέτοιες που λες εσύ;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την συμπεριφορά γιατί από όσο ξέρω αν ήταν άρρωστο θα γινόταν το αντίθετο.
Σίγουρα οι περισσότερες ασθένειες αδυνατίζουν το πουλί, κυρίως οι ιογενείς αλλά υπάρχουν παθολογικές αιτίες όπως οι ορμονικές πχ βλάβη θυρεοειδούς, που κάλλιστα μπορούν να οδηγήσουν στην παχυσαρκία και την υπερφαγία.
Γι' αυτό σε όσα πολύ σωστά σου ανέφερε ο Γιάννης πιο πάνω, θα έλεγα να προσεγγίσεις την κτηνίατρο κ. Γκρέϋ που είναι ειδικευμένη σ' αυτό τον τομέα και μήπως βρείτε κάποια φόρμουλα επιμέλειας του πουλιού, έστω και με απομακρυσμένη βοήθεια.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Θα σου έλεγα να του πάρεις μια ζευγαρώστρα μήκους 60 εκατοστών. Π.χ.η https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9672.html είναι εύκολη στο καθάρισμα, με αποσπώμενη σχάρα και ταψάκι.
Για την τροφή δεν έχω άποψη, δεν τη γνωρίζω τη μάρκα. Οι πατήθρες πρέπει να αλλάξουν σε ξύλινες διαμέτρου 10 η μία και 12 χιλιοστά η άλλη.
Κόκκαλο σουπιάς επίσης πρέπει να έχεις μέσα στο κλουβί.
 
Οι πατήθρες πρέπει να αλλάξουν σε ξύλινες διαμέτρου 10 η μία και 12 χιλιοστά η άλλη.
Κόκκαλο σουπιάς επίσης πρέπει να έχεις μέσα στο κλουβί.
Κόκαλο σουπιάς έχει πάντα. Πατήθρες μπορώ να πάρω αλλά για τόσο μεγάλο κλουβί δεν έχω χώρο. Οι πατήθρες θα θέλουν αλλαγή; Λόγω του υλικού (ξύλο) τους δηλαδή.
 
Κόκαλο σουπιάς έχει πάντα. Πατήθρες μπορώ να πάρω αλλά για τόσο μεγάλο κλουβί δεν έχω χώρο. Οι πατήθρες θα θέλουν αλλαγή; Λόγω του υλικού (ξύλο) τους δηλαδή.
Αφού δεν έχεις τον χώρο, όντως δεν μπορείς να πάρεις. Αλλά για να αδυνατίσει μεν αρκεί η δίαιτα, για το γενικότερο ευ ζην του όμως, όπως αντιλαμβάνεσαι θα πρέπει να μπορεί να ανοίγει τα φτερά του. Φυσικά όλα είναι σχετικά... Το ιδανικό θα ήταν να πετούσε ελεύθερο και αυτό θα ήταν η καλύτερη άσκηση. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο εναλλακτικό σημείο στον χώρο σου για να μπει το κλουβί; ένας τοίχος ας πούμε...
Οι ξύλινες πατήθρες πρέπει να πλένονται πολύ συχνά, είναι επίσης πιο πιθανό εκεί να κάνουν φωλιά ψείρες κτλπ, αλλά σαφέστατα είναι πιο υγιεινές. Εγώ τις πλένω συχνά και βάζω και ξύδι πάνω τους μία φορά το δίμηνο και πιο συχνά το καλοκαίρι. Όμως επειδή δεν έχω και την απόλυτη άποψη, ας μας πει και κάποιο άλλο μέλος... @eva vrs τι λες;
 
Μπορείτε να μου προτείνεται και κάποια τροφή χωρίς πολλούς λιπαρούς σπόρους που να υπάρχει στην Ελλάδα; Και κάτι ακόμα είναι πως δεν έχω στο κλουβί παιχνίδια, αυτά τα κορδόνια που τα τσιμπάνε. Αυτά χρειάζονται; Γιατί μου είχαν πει πως τα καναρίνια δεν νοιάζονται για τέτοια.
 
Όμως επειδή δεν έχω και την απόλυτη άποψη, ας μας πει και κάποιο άλλο μέλος... eva vrs τι λες;
Μια χαρά τα λες Γιάννη μου.:D
Αν και εγώ σε κάθε πλύσιμο βάζω ξύδι.
Πρώτα τις ψέκαζα κιόλας με ένα σπρέι για ψείρες, μια φορά το μήνα αλλά το σταμάτησα αυτό.😛
 
Μπορείτε να μου προτείνεται και κάποια τροφή χωρίς πολλούς λιπαρούς σπόρους που να υπάρχει στην Ελλάδα; Και κάτι ακόμα είναι πως δεν έχω στο κλουβί παιχνίδια, αυτά τα κορδόνια που τα τσιμπάνε. Αυτά χρειάζονται; Γιατί μου είχαν πει πως τα καναρίνια δεν νοιάζονται για τέτοια.
Τροφή συσκευασμένη καλύτερα να σου προτείνει άλλος. Ο ίδιος χρησιμοποιώ την Manitoba best premium, αλλά δεν μου φαίνεται και τόσο λιτή. Κοίταξε αν θέλεις αυτό το θέμα: https://community.petbirds.gr/threads/Μείγματα-σπόρων-για-καναρίνια-σε-μικρές-συσκευασίες.28589/
Κορδόνια είχα βάλει κι εγώ, και τα πουλιά δεν ασχολήθηκαν. Αν θέλεις όμως, κρέμασε ένα βαμβακερό, άχρωμο, τέτοιου μήκους ώστε αν το μαδήσει, οι ίνες του να μην μπορούν να τυλιχθούν γύρω από το πουλί ή το πόδι του, και ξέφτισέ το λίγο στην άκρη.
 
Ένα κουταλάκι του γλυκού του βάζω πάντα... Περίπου 3/4 ασπούρι και 1/4 μείγμα...
Εμένα μου φαίνεται πολύ λίγο... Πόσο καιρό του κάνεις δίαιτα;
Αυτή η ποσότητα στην ταίστρα θα πρέπει να μπαίνει μέσα ολόκληρο για να την φτάσει...
Να το έκανες μια κουταλιά της σούπας τουλάχιστον;
 
Εδώ και τρεις μέρες παρατηρώ πως το καναρίνι μου τρώει συνεχώς

Πρόσεξε αν οι κουτσουλιές του είναι υπερβολικά μεγάλες και αν συσσωρεύονται σε ένα σημείο. Το περασμένο καλοκαίρι έχασα ένα κοινό καναρινάκι μεγάλης ηλικίας το οποίο παρουσίασε ξαφνικά μεγάλη όρεξη, αλλά όταν το έπιασα μια μέρα πριν πεθάνει ήταν σκελετωμένο. Όπως σου πρότεινε η @maria p απευθύνσου σε γιατρό άμεσα.
 
Εμένα μου φαίνεται πολύ λίγο... Πόσο καιρό του κάνεις δίαιτα;
Δίαιτα δεν του κάνω πλέον. Απλά πάντα του έφτανε αυτή η ποσότητα. Και σήμερα μια μεγάλη κουταλιά του έβαλα και θα δω πως πάει.

Πρόσεξε αν οι κουτσουλιές του είναι υπερβολικά μεγάλες και αν συσσωρεύονται σε ένα σημείο.
Πάντως κοίταξα τα πεσμένα τσόφλια και δεν είχαν σπόρους που σημαίνει ότι τα τρώει και δεν τα πετάει. Έβαλα λευκό χαρτί και αύριο θα δω τις κουτσουλιές. Μεγάλες εννοείς σαν να μην χωνεύει ο οργανισμός την τροφή;
 
Πάντως μπορείς να κάνεις και αυτό που λέει το άρθρο μας για την δίαιτα.
Η πρώτη δραστική αλλαγή θα γίνει στο μείγμα σπόρων που του παρέχουμε... Θα αποτελείται πια μόνο από αμυλούχους σπόρους... Είτε σκέτο καναρινόσπορο, ασπούρι, κεχρί, είτε ανάμειξή του με βρώμη ή μιλλετ σε ποσοστό 80% καναρινόσπορος και 20 % millet + βρώμη αντίστοιχα...
https://petbirds.gr/article/sprouted-seeds-birds/
 
Αν τρώει πολύ και είναι παχύ είναι πρόβλημα αλλά θα ήταν μεγαλύτερο να έτρωγε πολύ αλλά να ήταν αδύνατο. Οπότε για μένα χωρίς να ξέρω την τροφή που του δίνεις ψιλιάζομαι θα είναι φουλ σε ρούπσεν για να λες στρογγυλά σποράκια μαύρα που δεν είναι και τα καλύτερα σποράκια. Προσωπικά δίνω μείγμα χωρίς ρούπσεν.
Το κλουβί είναι πρόβλημα τα 34 εκ. Αρκετά μικρό. Ούτε καν 40 εκ. Δεν είναι οπότε δες το λίγο αν μπορέσεις να πάρεις πιο μακρύ.
Καλύτερα να βάζεις δυο με τρια κουταλάκια του γλυκού να έχει να τρώει. Του το έχεις και πολύ αραιωμένο με κέχρι μου φαίνεται. Όταν μένει λίγο φαί προσωπική γνώμη στρεσσάρεται το πουλί και δεν είναι το καλύτερο άσε που μπορεί να ξεχαστείς και να αποβεί μοιραίο.
Έχω και εγώ μια θηλυκιά που είναι τόσο επιθετική. Εδώ και ένα χρόνο έχει αυτή τη συμπεριφορά άνοιγμα φτερών κτλ. Δεν ξέρω τί την έφερε σε αυτή την κατάσταση αλλά δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα.Άλλα είναι ήρεμα άλλα φοβισμένα άλλα τσαμπουκαλεμένα :)
 
Μπορεί αυτό που θα πω να μην ισχύει στην προκειμένη περίπτωση αλλά έχω ως προσωπική εμπειρία ένα καναρίνι το οποίο έπασχε από κύστες.
Το αποτέλεσμα ήταν οι ανάγκες του στη ποσότητα της τροφής να αυξηθούν σημαντικά.
Αν, όμως, πράγματι επρόκειτο για νεοπλασία θα πρέπει να δράσεις άμεσα για να του δώσεις παράταση ζωής.
 
Οπότε για μένα χωρίς να ξέρω την τροφή που του δίνεις ψιλιάζομαι θα είναι φουλ σε ρούπσεν για να λες στρογγυλά σποράκια μαύρα που δεν είναι και τα καλύτερα σποράκια. Προσωπικά δίνω μείγμα χωρίς ρούπσεν.
Θα του βάζω κανονικό μείγμα και 2 κουταλάκια την ημέρα. Το πρώτο καιρό που το είχα δέχτηκε επίθεση από ένα είδος γερακιού αλλά ευτυχώς ήμουν εκεί και το πρόλαβα. Και από τότε στο μπαλκόνι μόνο άμα είμαι και εγώ εκεί, αλλά το κλουβί του είναι ακριβώς δίπλα στο παράθυρο και βλέπει έξω. Θέλω να πω πως πάντα ήταν λίγο νευρικό. Και μια φορά το μήνα που πλένω το κλουβί αναγκάστηκα το πιάνω και το βάζω σε ένα μικρό κλουβί για κάνα 2ωρο οπότε πάλι στρεσάρεται. Κάτι άλλο είναι το ότι κελαηδά μόνο όταν βγει ο ήλιος και αυτό το κάνει από πάντα.

Μπορεί αυτό που θα πω να μην ισχύει στην προκειμένη περίπτωση αλλά έχω ως προσωπική εμπειρία ένα καναρίνι το οποίο έπασχε από κύστες.
Πριν καμιά εβδομάδα είχε λίγο ξερό αίμα(στα πούπουλα στην φτερούγα). Το έπιασα και το κοίταξα προσεχτικά και κάτω από τα πούπουλα αλλά δεν υπήρχε τίποτα οπότε ίσως ήταν κάποιο φτερό που φύτρωνε. Και δεν ξαναείδα αίμα από τότε.
 
Θα του βάζω κανονικό μείγμα και 2 κουταλάκια την ημέρα. Το πρώτο καιρό που το είχα δέχτηκε επίθεση από ένα είδος γερακιού αλλά ευτυχώς ήμουν εκεί και το πρόλαβα. Και από τότε στο μπαλκόνι μόνο άμα είμαι και εγώ εκεί, αλλά το κλουβί του είναι ακριβώς δίπλα στο παράθυρο και βλέπει έξω. Θέλω να πω πως πάντα ήταν λίγο νευρικό. Και μια φορά το μήνα που πλένω το κλουβί αναγκάστηκα το πιάνω και το βάζω σε ένα μικρό κλουβί για κάνα 2ωρο οπότε πάλι στρεσάρεται. Κάτι άλλο είναι το ότι κελαηδά μόνο όταν βγει ο ήλιος και αυτό το κάνει από πάντα.
Δεν κάνει καλό να το έχεις μια έξω και μια μέσα όμως γιατί στρεσσαρεται.
Μπορείς να το έχεις στο μπαλκόνι σου με ένα προστατευτικό κλουβί πχ απο πάνω του.2017-05-18-11-03-38-549194689.webp
Πότε δέχτηκε την επίθεση;
Και μην το πλένεις μόνο μια φορά το μήνα το κλουβί, είναι και μικρό.
Ολόκληρο το κλουβί μπορείς να το καθαρίζεις μια φορά την εβδομάδα και ενδιάμεσα μπορείς να καθαρίζεις τον πάτο και ότι άλλο χρειάζεται.
 
Μια φορά το μήνα κάνω τον καλό καθαρισμό. Το βγάζω το πουλί και το πλένω με καυτό νερό, χλωρίνη, και τα σκεύη, τις πατήθρες κτλ Δεν εννοώ ότι γενικά το καθαρίζω μια φορά το μήνα.

Την επίθεσή την δέχτηκε πριν 5 χρόνια όταν τον είχα συνέχεια έξω
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Back
Top