Ασθένειες Καναρίνι σταμάτησε να κελαηδά εδώ και 2 μέρες

Γιωργος Λαμ.

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουλ 2017
Μηνύματα
95
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Αγαπητοι φιλοι είμαι νέο μελος και αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με το καναρινι μου. Είναι Λευκο σατινε ηλικιας 1 ετους περιπου, ειχε καλη συμπεριφορά και κελαιδουσε ικανοποιητικα. Η διατροφή του είναι με μεικτους σπορους και σχεδόν καθημερινα του προσφερω φρουτα νωπα εποχης και ανα εβδομαδα για 1 η 2 μερες αυγοτροφη η αβγο. Εδω και 2 μερες εχει σταματησει να κελαιδα, καθεται στο κλαδακι του χωρις να κινειται και δεν παρουσιαζει υπνηλια, φουσκωμα, πτεροροια τα δε κοπρανα παρουσιαζουν μια φυσιολογικη οψη, για βαση εχω χαρτι Α4. Κατά διαστήματα (1|2 ωρα με 3|4) κατεβαινει και τρωει λιγα σπορακια η πινει νερο. Πληροφοριακα σημειωνω ότι το πουλακι το εχω από τελη Μαιου, καθως το εκανα ανταλλαγη από κατάστημα πουλιων, με 2 θηλυκες που ειχα μεγαλωσει από πριν ένα χρονο και ηταν και πυρωμένες. Το πουλακι ζει μονο του και σε εξωτερικο και εσωτερικο χωρο,το κλουβι είναι 30 Χ 40 εκ. Εχει πλασικες πατηθρες και του εχω και σουπιοκοκκαλο. Πιστευω να εδωσα μια εικονακαι παρακαλω πειτε εάν οσα περιεγραψα για την υγεια του είναι κατι που να με ανησυχει η όχι;Ευχαριστω,Γιωργος Λαμ.
 
Καλημέρα κύριε Γιώργο, καλώς ήρθατε. Σας ευχαριστούμε για την αναλυτική περιγραφή.
Εγω θα αναφερθώ στις δύο πιο ευνοικές περιπτώσεις:
  • Πτερόρροια,έχετε δεί καθόλου πούπουλα ή έντονη περιποίηση πτερώματος;
  • Πάχος,το κλουβί μαζί με το μείγμα σπόρων και τα φρούτα μπορεί να είναι ακατάλληλα
Για να λύσουμε τα παραπάνω θα ήθελα να μας στείλετε φωτογραφίες του πουλιού σαν αυτές αλλά και του κλουβιού. Ενδεχομένως να πρέπει να μικρύνει το μέγεθος των φωτογραφιών, πληροφορίες θα δείτε petbirds.gr/community/threads/Επισύναψη-αρχείου-σε-Μήνυμα.9996/.
Τέλος μια αναλυτική περιγραφή του μείγματος σπόρων είναι απαραίτητη. Ποιό μείγμα, εταιρεία κτλ.
Μην δίνεται τόσο συχνά φρούτα, πιο σημαντικά είναι τα λαχανικά, δείτε εδώ συγκεντρωμένα:
https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/
 
Αγαπητε ευχαριστω για τη αμεση ανταποκριση, αλλα δεν γνωρίζω από αναρτηση φωτογραφιων από κινητο στον υπολογιστη. Το μειγμα των σπορων είναι από κατάστημα Petshop. Πούπουλα όπως ανεφερα δεν παρατηρησα. Το νεωτερο είναι ότι αφου επιασα το καναρινι για να το παρατηρησω για φουσκωμενη κοιλια η κατι άλλο, που δεν αντιληφθηκα κατι με τα λιγα που γνωρίζω, μετα τη επανατοποθετηση του στο κλουβι, ανεβηκε στη πατηθρα αλλα σε λιγο κουρνιασε(φουσκωσε) και κινουσε την ουρα του πανω κατω.Αυτο με εχει ανυσηχησει και πιθανως εάν δεν επανελθει να το παω στο Petshop στον υπευθυνο που είναι γνωστης από πουλια για πιθανη συμβουλη. Ευχαριστω.
 
Καλώς ήρθατε!
Το μειγμα των σπορων είναι από κατάστημα Petshop
Τι τροφή είναι;χύμα η συσκευασμένη;
και πιθανως εάν δεν επανελθει να το παω στο Petshop στον υπευθυνο που είναι γνωστης από πουλια για πιθανη συμβουλη
Καλύτερα να το πάτε σε έναν γιατρό γιατί με τα πετ σοπ δεν θα βγάλετε άκρη.
Δείτε εδώ την λίστα με τους γιατρούς και κλείστε ένα ραντεβού άμα μπορείτε.
https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
 
Το σταμάτημα του κελαηδίσματος μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου πράγματος, προσωπικά όμως δεν θα ανησυχούσα τόσο. Θα συνέχιζα φυσικά μια στενή παρακολούθηση.
Το νεωτερο είναι ότι αφου επιασα το καναρινι για να το παρατηρησω για φουσκωμενη κοιλια η κατι άλλο, που δεν αντιληφθηκα κατι με τα λιγα που γνωρίζω, μετα τη επανατοποθετηση του στο κλουβι, ανεβηκε στη πατηθρα αλλα σε λιγο κουρνιασε(φουσκωσε) και κινουσε την ουρα του πανω κατω.
Και αυτό θα μπορούσε να είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Είδατε κίτρινο στήθος ή κοιλιά, σημάδια πάχους δηλαδή;
Αν δίνετε κιτρινοκόκκινη βιταμίνη να την αφαιρέσετε, επίσης μήν δίνετε φρούτα για κάποιο διάστημα.Αν η τροφή ήταν χύμα ή μεταποιημένη απο τον προμηθευτή σας, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο κάποιας λοίμωξης. Το ίδιο θα συμβαίνει και στην περίπτωση κατά την οποία τα φρούτα παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην διάθεση του πτηνού.
Πούπουλα όπως ανεφερα δεν παρατηρησα.
Αν παρέχετε συχνά μπάνιο, ενδεχομένως να μην αντιληφθείτε έγκαιρα την πτερόρροια.
εάν δεν επανελθει να το παω στο Petshop στον υπευθυνο που είναι γνωστης από πουλια για πιθανη συμβουλη.
Θα νιώσω προσβεβλημένος αν αποτύχω στην πρόβλεψη της πρότασής του για χρήση αντιβίωσης aviomycine.Αν είναι να διαθέσετε τον κόπο και τον χρόνο της μετακίνησης, αυτό καλύτερα να γίνει για κάποιον ειδικευμένο γιατρό,όπως είπε και η Εύα παραπάνω.
 
Κρατώντας μια πισινή για κουτσουλιές και κοιλιά, δεν βλέπω κάτι ανησυχητικό από τη στιγμή που τρώει, πίνει και δεν είναι φουσκωμένο. Μπορεί να μπαίνει σε πτερόρροια, μπορεί να έχει κάποια διατροφική έλλειψη, μπορεί να ζεσταίνεται, μπορεί να βαριέται. Αν κάθε φορά που ένα πουλάκι απλά δεν κελαηδούσε για λίγες μέρες (και επαναλαμβάνω αν η εικόνα του δεν ήταν προβληματική) πηγαίναμε σε γιατρό, δε θα κάναμε άλλη δουλειά.

Τώρα δεν ξέρω ποιο πετ εννοείς, πάντως υπάρχουν 2 στη Θεσ/νίκη που όντως οι ιδιοκτήτες έχουν τεράστια εμπειρία στα πουλιά. Πάντως όπως σου είπαν πιο πάνω, είτε σε πετσοπά το πας, είτε σε γιατρό και το πουλάκι είναι μια χαρά απλά δεν κελαηδάει... Πολυβιταμίνες θα σου δώσουν και καμιά ευρέως φάσματος αντιβίωση.
 
Αν κάθε φορά που ένα πουλάκι απλά δεν κελαηδούσε για λίγες μέρες (και επαναλαμβάνω αν η εικόνα του δεν ήταν προβληματική) πηγαίναμε σε γιατρό, δε θα κάναμε άλλη δουλειά.
Πατρίκιε το επιχείρημα είναι συγκριτικό και όχι άμεσο.Αν είναι να το πάει κάπου ας είναι αυτό ένα ιατρείο και όχι ένα pet shop.
Δεν είπε κανείς, αφού δεν κελαηδά πήγαινε στον γιατρό.
Τώρα δεν ξέρω ποιο πετ εννοείς, πάντως υπάρχουν 2 στη Θεσ/νίκη που όντως οι ιδιοκτήτες έχουν τεράστια εμπειρία στα πουλιά. Πάντως όπως σου είπαν πιο πάνω, είτε σε πετσοπά το πας, είτε σε γιατρό και το πουλάκι είναι μια χαρά απλά δεν κελαηδάει... Πολυβιταμίνες θα σου δώσουν και καμιά ευρέως φάσματος αντιβίωση.
Αυτή η εξίσωση δεν περιλαμβάνει την ευθύνη και μερικές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Γιώργο, κράτα μας ενήμερους για την πορεία.
Αγόρασε ένα άλλο κλουβί, ζευγαρωστρα τουλάχιστον 60 εκατοστων, βάλε μόνο δύο πατηθρες κοντά στα άκρα του, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να ακουμπά η ουρά του στα κάγκελα, για κλουβί προτίμησε ένα με αποσπώμενη σχάρα και ταψάκι. Πχ: https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9672.html
Επίσης, αγόρασε συσκευασμένη τροφή, με εμπορική σήμανση, σφραγισμένη, την οποία θα ανοίξεις εσύ και αυγό τροφή επίσης συσκευασμένη ή βράζει 12 λεπτά αυγό και δίνε στο πουλί με το τσόφλι, αλλά για δύο ώρες αυτήν την εποχή διότι χαλά. Από φρούτα, απεφυγέ τα και αντικατέστησέ τα με πράσινα λαχανικά, όπως χόρτα, πιπεριες´ κλπ.
 
Πατρίκιε το επιχείρημα είναι συγκριτικό και όχι άμεσο.Αν είναι να το πάει κάπου ας είναι αυτό ένα ιατρείο και όχι ένα pet shop.
Δεν είπε κανείς, αφού δεν κελαηδά πήγαινε στον γιατρό.

Αυτή η εξίσωση δεν περιλαμβάνει την ευθύνη και μερικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι και στο γιατρό να το πάει, αν δεν υπάρχουν συμπτώματα δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιου είδους διάγνωση. Είναι σαν να πας σε έναν Παθολόγο και να του πεις "δεν αισθάνομαι και πολύ καλά χωρίς να αναφέρεις κανένα άλλο σύμπτωμα". Ε, θα σου κάνει μια κλινική εξέταση (στο παράδειγμά μας κοιλιά και κουτσουλιές) και αν δε βρει τίποτα θα σου πει αντίο. Αν βρει ή υποπτευθεί κάτι, τότε και μόνο τότε θα ζητήσει κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Η λογική του ''οκ, δε φαίνεται να έχετε κάτι αλλά κάντε καλού - κακού και μια σειρά εξετάσεις'' είναι ευθυνόφοβη και μπακαλίστικη, δεν είναι ιατρική. Αν ο κάθε γιατρός ανά τον κόσμο παρότι δεν είχε ενδείξεις έστελνε τον ασθενή για εξετάσεις για να μην του ξεφύγει τίποτα και κατηγορηθεί, τότε όλα τα συστήματα υγείας θα είχαν καταρρεύσει οικονομικά. Όπως το δικό μας καλή ώρα.

Εμένα αυτή είναι η γνώμη μου. Απευθύνεσαι στον ειδικό όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για κάτι.
 
Ευχαριστω ολους για τις πληροφοριες,Οπως σας ανεφερα επειδή η κατασταση του με προβληματισε το πηγα στο ατομο που σας ειχα αναφερει.Αφου το εξετασε το καναρινι διεπιστωσε ότι ειχε αδυνατισει και ότι ειδε διαρροια. Μου συστησε να κατεβασω την τροφη και το νερο στη σχαρα του κλουβιου, μου εδωσε το προιον teniazine με δοση 3 σταγονες σε μιση ποτιστρα μικρη για δυο ημερες. Με συστησε ότι εάν δεν επανελθει το πουλι να το ξαναδει.Αυτα προς ενημερωση σας και σας ευχαριστω ολους και ότι θα σας ενημερωσω για την ολη πορεια. Ευχαριστω Γιωργος Λαμ.
 
Κρίμα για το πουλάκι που θα πιει "τζάμπα" φάρμακο η λάθος..
Δεν συμφωνώ! Αυτό είναι ένα φάρμακο για τα σκουλήκια!
Το πουλάκι μπορεί να μην έχει παράσιτα.
Και αυτό μπορεί να το πει μόνο ο γιατρός μετά απο ειδική εξέταση και όχι κάποιος με το μάτι..
Αργότερα και να το ξανά πας αν δεν συνέλθει, το πολύ πολύ να σου δώσει και κανα φάρμακο για τα κοκκίδια..
Σκέψου το καλά και πάνε το πουλάκι στο γιατρό για να γίνει μια σωστή διάγνωση.
Καλή συνέχεια.
 
Καλησπέρα κ. Γιώργο.
Από την γενική εικόνα που μας γράψατε, θεωρώ ότι το καναρίνι δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα.
Η άποψη μου είναι ότι ένα καναρίνι για να σταματήσει να κελαηδάει ή είναι άρρωστο ή κάτι το τρόμαξε
αρκετά
ή περνάει πτερορροια.
Το πουλακι ζει μονο του και σε εξωτερικο και εσωτερικο χωρο,
Καλό είναι η διαβίωση για το καναρίνι να είναι μόνιμα σε ένα μέρος είτε έξω είτε μέσα.
Φιλικά
 
αλλα σε λιγο κουρνιασε(φουσκωσε) και κινουσε την ουρα του πανω κατω.

Διαροια, εντερικα
εγω θα εβαζα μερικες σταγονες φυσικο ριγανελαιο στο αυγο του, δεν θα εδινα τιποτα αλλο απο κεχρι για 2-3 ημερες και παρατηρουσα ξανα
Καλύτερα να το πάτε σε έναν γιατρό γιατί με τα πετ σοπ δεν θα βγάλετε άκρη.
Μπρος γκρεμος και πισω ρεμα, θα προτιμουσα φορουμ η πετ, εκτος και αν ο γιατρος εχει ασχοληθει σοβαρα με πουλια.

σαφείς ενδείξεις για κάτι.
Φουσκωμενο στο καλαμι ειναι σαφης ενδειξη αλλαγης συμπεριφορας.
 
Φουσκωμενο στο καλαμι ειναι σαφης ενδειξη αλλαγης συμπεριφορας.

Σαφώς και είναι αλλά στο πρώτο του μήνυμα ο φίλος ανέφερε ότι δεν είναι φουσκωμένο. Κάποιες ώρες αργότερα είπε ότι το έπιασε για να κοιτάξει την κοιλιά του και μόλις το επέστρεψε στο κλουβί τότε κάθισε φουσκωμένο. Οπότε κάλλιστα μπορεί να έκατσε φουσκωμένο εξαιτίας του στρες από το πιάσιμο. Κι εμένα μου έχει συμβεί πολλές φορές. Αν βέβαια εξακολουθεί να κάθεται έτσι επί μακρόν τότε αλλάζει το πράγμα.
 
Είναι δυνατόν; 😱

Δες στατιστικα γνωματευσεις και καθυστερησεις λογω γνωματευσεων και αποτελεσματα λογω καθυστερησεων,
κατοπιν καντο κανονα και εγω θα συμφωνησω σαν πρωτη επιλογη γιατρο.
Μεχρι τοτε θα εχω ενστασεις Μαρια μου και μην μου γινεσαι μπλε.:)
 
Δες στατιστικα γνωματευσεις και καθυστερησεις λογω γνωματευσεων και αποτελεσματα λογω καθυστερησεων,
κατοπιν καντο κανονα και εγω θα συμφωνησω σαν πρωτη επιλογη γιατρο.
Μεχρι τοτε θα εχω ενστασεις Μαρια μου και μην μου γινεσαι μπλε.:)
Το μπλε ταιριάζει στα ψαρά μαλλιά μου :)
Σοβαρολογώντας τώρα Νίκο μου, δεν λέω πως κάθε κτηνίατρος είναι επαρκής, όπως κάθε γιατρός δεν είναι ίσως επαρκής, όπως κάθε επαγγελματίας μπορεί να είναι επίσης ανεπαρκής.
Στατιστική πως να κάνουμε; Αφού με λάθος λογικές σαν αυτή που εκφράζεις, οι περισσότεροι πάνε για συμβουλές στα petshops με τα γνωστά αποτελέσματα. Εκεί έχεις στατιστική; Όσο για τους φόρουμ ντόκτορες, τους ξέρουμε, έχουν "στείλει αδιάβαστα" εκατοντάδες πουλιά.
Κάποιοι από εμάς, διαβάζουν πέντε άρθρα, "ξαποστέλνουν" και μερικές δεκάδες πουλιά και θεωρούν πως γνωρίζουν.
Ανήκω σε αυτούς που όσο διαβάζω, τόσο αντιλαμβάνομαι την άγνοιά μου και εκτιμώ τον ειδικό επιστήμονα.
Μην ξεχνάμε, ασχολούμαστε με είδος που δεν υπάρχει επαρκής δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων και η σχολαστική και ρεαλιστική περιγραφή των συμπτωμάτων από τον κάτοχο, είναι βασικός παράγοντας σωστής γνωμάτευσης.
Υποστηρίζω με φανατισμό την υπογραφή μου σε όλα τα χρώματα της ίριδας :)

Όποιος θέλει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της άγνοιάς του, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά σ' αυτό το έξοχο βιβλίο
http://www.menandros.gr/product.asp?catid=140
 
δεν λέω πως κάθε κτηνίατρος είναι επαρκής, όπως κάθε γιατρός δεν είναι ίσως επαρκής, όπως κάθε επαγγελματίας μπορεί να είναι επίσης ανεπαρκής.

Εδω συμφωνω

Στατιστική πως να κάνουμε; Αφού με λάθος λογικές σαν αυτή που εκφράζεις, οι περισσότεροι πάνε για συμβουλές στα petshops με τα γνωστά αποτελέσματα.

Εδω εβαλα πρωτα τα φορουμ

Όσο για τους φόρουμ ντόκτορες, τους ξέρουμε,

Τους αναγνωριζουμε; η σπευδουμε να πουμε τα δικα μας υποχρεωνοντας τους στην σιωπη

τόσο αντιλαμβάνομαι την άγνοιά μου και εκτιμώ τον ειδικό επιστήμονα.
Στην προκειμενη περιπτωση θα συμφωνησουμε σε πτηνιατρο, η γιατρο χομπιστα

Μην ξεχνάμε, ασχολούμαστε με είδος που δεν υπάρχει επαρκής δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων και η σχολαστική και ρεαλιστική περιγραφή των συμπτωμάτων από τον κάτοχο, είναι βασικός παράγοντας σωστής γνωμάτευσης.

Ακριβως αλλα για αυτους τους λογους πως θα φανταζε να πηγαινε κανεις σε πτηνιατρο μια αγελαδα..

Και μια και το φερνει η κουβεντα γνωριζω γιατρους επιστημονες ολων των ειδικοτητων που ειναι λατρεις του χομπυ
και ερευνητες μοριακους βιολογους που εχουν πολλα να πουν αλλα αποφευγουν.
Περυσι καποιος τολμησε να πει για ζαχαρη και αλατι στην διατροφη των πουλιων, δεν ακουστηκε ξανα,ισως γιατι το ακροατηριο δεν εδειξε ενδιαφερον,ισως δεν ηθελε να παει "κοντρα στο ποταμι" που δαιμονοποιει αυτα τα δυο υλικα, ισως ισως ισως, η μπορει επειδη ειναι εκτροφεας ιθαγενων.

Ξεφυγαμε αρκετα και ισως χαλασαμε και το θεμα του Γιωργου Λαμ αλλα προτιμω ρεαλιστης παρα αγαπητος

Υ/Γ Βαζω πρωτα τα φορουμ διοτι αυτα ειναι "βιβλια" που δεν γραφονται απο ενα συγγραφεα, αλλα απο μαρτυριες πολλων
και η επιστημη εν αρχη και ελλειψει αλλων στοιχειων βασιζετε στην μαρτυρια.





 
Τώρα αυτό το θέμα σηκώνει πολύ συζήτηση η οποία φαντάζομαι ότι θα έχει γίνει και άπειρες φορές.
Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα από όλες τις ''πλευρές''. Κατά τη γνώμη μου αυτό που χρειάζεται απαραίτητα είναι να έχουμε εμείς οι ίδιοι μια ορθή κριτική σκέψη ώστε να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο να πράξουμε.
 
Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα από όλες τις ''πλευρές''.
Τι επιχειρήματα να αντιτάξουν οι οπαδοί των ιμιτασιόν θεραπευτών; Όταν χρειαζόμαστε ψυχίατρο να πηγαίνουμε σε χαρτορίχτρα;:)
 
Back
Top