Ασθένειες Καρίνα σε καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MaryPoo
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MaryPoo

PB New Member
Εγγραφή
23 Ιουλ 2020
Μηνύματα
233
Πόλη
Λάρισα
Καλησπέρα! Τις δύο τελευταίες μέρες το καναρινάκι μου δεν είναι καλά - είναι κάπως νωθρή και δεν τρώει πολύ - . Σήμερα, με το που είδα ότι κοιμόταν πρωινιάτικα το έπιασα για να το πάω κτηνίατρο. Όταν το έπιασα για να το βάλω στο κλουβάκι μεταφοράς, κάτω από τα πούπουλα ένιωσα την καρίνα της. Δεν κατάφερα να την επεξεργαστώ πολύ γιατί δεν καθόταν καθόλου ήσυχη αλλά την έχω πιάσει και άλλες φορές στο χέρι μου και δεν είχα νιώσει κάτι τέτοιο σε αυτό το σημείο. Η κτηνίατρος της έδωσε ένα αντιπαρασιτικό για τα ακάρεα του αναπνευστικού αλλά δεν μου είπε αν πρέπει να αλλάξω κάτι στην διατροφή της.
Την καρίνα πως την αντιμετωπίζω; Πρέπει να την δώσω κάποιο συμπλήρωμα, βιταμίνες; Ή με λίγο παραπάνω αυγό και λαχανικά (αυτά τα τρώει ακόμα με όρεξη σε αντίθεση με τα σπόρια της) θα μπορέσουμε να την βγάλουμε τις 1-2 μέρες που χρειάζεται για να δείξει αποτελέσματα το φάρμακο;
Ευχαριστώ
 
Το δικό μου που εμφάνισε παρόμοιο πρόβλημα στην τρίτη μέρα κατέληξε.
Μη το παίρνεις βέβαια σα παράδειγμα γιατί μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό πρόβλημα.
Εμένα εκτός από τα φάρμακα που με είπε, μου πρότεινε να το βάλω σε μικρό κλουβακι για να μην κουράζεται, λιπαρές τροφές για να μπορέσει να παχύνει γρήγορα και να το έχω σε εσωτερικό χώρο.
Εγώ προσωπικά δεν προτείνω τίποτα απλά μεταφέρω τις οδηγίες που μου έδωσε ο γιατρός.
Εύχομαι τα καλύτερα για το καναρινάκι σου!
 
Η καρίνα είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια.
Και λίγο - πολύ μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε ασθένεια.

Προσπερνώντας τη διάγνωση και αγωγή για ακάρεα ταχείας (έχει καταντήσει ανέκδοτο πλέον), βάλε το πουλακι σε ζεστό μέρος όπως σωστά ειπώθηκε και φρόντισε να έχει επάρκεια σε σπόρους, ειδικά λιπαρους.
Τώρα δε σου λέω για ηλεκτρολύτες κτλ που κανονικά θέλει για να μη μπλέξεις.

Αύριο όμως πηγαίνετέ το να το δει κανένας που ξέρει πέντε πράγματα μπας και καταλάβει τι έχει και το προλαβεις.

Εκτός εάν είσαι τόσο τυχερή και η γιατρός διέγνωσε (ψυχανεμιστηκε) κάποιο άλλο εσωπαράσιτο που το πιάνει κι αυτό η ιβερμεκτινη και θεραπευτεί με τη μαγικη σταγόνα.
 
@patrickios δυστυχώς δεν έχω πολλές επιλογές σε κτηνιάτρους εδώ που βρίσκομαι!
Όταν μιλάμε για λιπαρους σπόρους τι εννοούμε; Της δίνω την best premium της Manitoba..αυτή την καλύπτει;
Επίσης, έκανα λάθος.. μάλλον πρέπει να το διορθώσω και παραπάνω... απλά από την δική μου "βεβαιωτητα" ότι είναι ακάρεα μάλλον παρανόησα...baycox της έδωσε (έτσι νομίζω λέγεται)...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@patrickios έριξε 1 σταγόνα στο νερό της και σε δύο μέρες θα ξαναεπικοινωνήσουμε (αν είναι όλα καλά και δεν συμβεί κάτι απρόοπτο)...απ' ότι κατάλαβα όμως χρειάζεται επανάληψη...
Το καναβούρι το απλό που πουλάνε και τα πετ σοπ ή μπορώ να βρω και κάπου αλλού (φοβάμαι την ποιότητα στα πετ σοπ);
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Δεν έχω εικόνα της κατάστασης του και δεν ξέρω αν έχεις την πολυτέλεια να μην πας από πετ και να ξοδέψεις μέρες ψάχνοντας αλλού.

Απλά δεν μπορώ να πω κάτι περαιτέρω γιατί πέραν του αδυνατίσματος που εσύ διαπίστωσες, δεν υπάρχει κάποια άλλη πληροφορία για την κατάστασή του. Το εξέτασε η γιατρός και συμφώνησε ότι είναι αδύνατο; Κοίταξε κοιλιά και κουτσουλιές; Τις είδε σε μικροσκόπιο; Δλδ πως οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κοκκίδια;
Σε όλα αυτά κανονικά πρέπει να ξέρεις την απάντηση αφού το πήγες σε γιατρό.

Τι να πω, εύχομαι να πάνε όλα καλά !
 
@patrickios ναι έχεις δίκιο προφανώς και δεν με παίρνει ο χρόνος... απλά επειδή δεν είχαμε ξανά θέμα με καρίνα δεν ξέρω πως μπορώ να βοηθήσω...
Κοίταξε κοιλιά και στέρνο και είπε ότι όντως είναι λίγο αδύνατο (αν και δεν φάνηκε να την ανησυχεί, μπορεί να τρελαίνομαι εγώ μόνη μου), η κοιλιά της δεν έχει κάτι (το είχα κοιτάξει κι εγώ στο σπίτι). Τις κουτσουλιές δεν τις είδε στο μικροσκόπιο όχι...το πουλί γενικά στο κτηνιατρείο δεν έδειχνε να έχει κάποιο θέμα, οπότε δεν την είδε νωθρή ούτε να έχει κπ εξωτερικό σύμπτωμα), και δεν καθόταν με τίποτα για να την εξετάσει...οπότε της περιέγραψα αυτά που είχα παρατηρήσει εγώ και πως είναι στο χώρο της...μου είπε ότι το αντιπαρασιτικο αυτό πιάνει πολλά ενδοπαρασιτα και ότι καλό θα ήταν να πάρει και μια αντιβίωση αλλά αυτό θα το δούμε μετά τις 2 μέρες...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Παντως θεραπεια Baycox με μονη δοση δεν υπαρχει.
Το Baycox δεν "πιανει" πολλα ενδοπαρασιτα αλλα συγκεκριμενο γενος παρασιτων (Eimeria) που προκαλουν κοκκιδιωση,αν υπαρχει υποψια παρουσιας αλλων παρασιτων δεν θα καταπολεμηθουν με το συγκεκριμενο σκευασμα.
Γιατρος που χορηγει Baycox χωρις εξεταση επι μικροσκοπιου της κουτσουλιας,πρεπει να αλλαξει επαγγελμα.
 
@patrickios ναι έχεις δίκιο προφανώς και δεν με παίρνει ο χρόνος... απλά επειδή δεν είχαμε ξανά θέμα με καρίνα δεν ξέρω πως μπορώ να βοηθήσω...
Κοίταξε κοιλιά και στέρνο και είπε ότι όντως είναι λίγο αδύνατο (αν και δεν φάνηκε να την ανησυχεί, μπορεί να τρελαίνομαι εγώ μόνη μου), η κοιλιά της δεν έχει κάτι (το είχα κοιτάξει κι εγώ στο σπίτι). Τις κουτσουλιές δεν τις είδε στο μικροσκόπιο όχι...το πουλί γενικά στο κτηνιατρείο δεν έδειχνε να έχει κάποιο θέμα, οπότε δεν την είδε νωθρή ούτε να έχει κπ εξωτερικό σύμπτωμα), και δεν καθόταν με τίποτα για να την εξετάσει...οπότε της περιέγραψα αυτά που είχα παρατηρήσει εγώ και πως είναι στο χώρο της...μου είπε ότι το αντιπαρασιτικο αυτό πιάνει πολλά ενδοπαρασιτα και ότι καλό θα ήταν να πάρει και μια αντιβίωση αλλά αυτό θα το δούμε μετά τις 2 μέρες...

Τι να κάτσει να την εξετάσει ρε συ; Το πουλάκι το πιάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο και είναι ακινητοποιημένο για όση ώρα χρειαστεί.

Δλδ έχουμε μια υποψία καρίνας από εσένα, την οποία η γιατρός που το είδε την ασπάζεται κατά το ήμισυ, αλλά χωρίς να βρήκε κάτι στην εξέταση του έβαλε baycox στην ποτίστρα. Για λίγες ώρες αφού αύριο το νερό θα αλλάξει..

Κι αν αύριο το πουλάκι είναι μια χαρά θα οφείλεται στο baycox ή στο ότι μάλλον δεν είχε τίποτα ούτως ή άλλως. Ρητορικό το ερώτημα.

Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι πως αν σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη της Ελλάδος πάει κι ανοίξει ιατρείο ένας που ξέρει από πτηνά, αλλά να ξέρει, σε 10 χρόνια θα έχει βγάλει 1Μ ευρώ.
 
Ενημέρωση για το πουλάκι: μου φαίνεται λίγο πιο ενεργητική σήμερα. Σίγουρα δεν έχει χειροτερέψει!
Αλληλεπιδρά με το άλλο καναρίνι και τιτιβιζει κάπου κάπου...Την έβαλα στο δωμάτιο μου για να είναι πιο ζεστά και να την παρακολουθώ...Της έβαλα αυγό, της πήρα καναβουρι και νιζερ...τα τρώει όλα αυτά, κυρίως το αυγό, και γενικά τρώει (δλδ δεν είναι τόσο νωθρή ώστε να μην τρώει ή ν πίνει νερό)...όλα εκτός από την τροφή της (έχει πάει κάτι τόσο λάθος με την τροφή που δεν την θέλει καθόλου;)
 
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πουλάκι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει τίποτα όπως ανέφερε πιο πάνω και ο @patrickios ,χρονικά και μόνο αυτή η αλλαγή δεν οφείλεται στο baycox.
Είναι φυσιολογικό να επιλέγει καναβουρι και αυγό σε σχέση με το μείγμα.
 
@MaryPoo,
προφανώς το πουλάκι δεν έχει ακόμη τη δύναμη να "ανοίξει" τους κλασικούς σπόρους, καθώς το νίζερ, καναβούρι και αυγό είναι σχετικά μαλακές τροφές (και ίσως το ένστικτο το οδηγεί σε πιο θρεπτικά τρόφιμα).
Με τη λέξη παράσιτα που αναφέρεις πιο πάνω στα μηνύματά σου, μου ήρθαν στο μυαλό οι ασκαρίδες, τα "σκουλήκια" δλδ που έχουν στο γαστρεντερικό τους σύστημα και τα οποία μεταδίδονται από άλλο πουλί ή επιμολυσμένες τροφές. Μήπως λοιπόν έχεις μπερδευτεί και το πουλάκι δεν έλαβε baycox αλλά κάποιο άλλο φάρμακο, όπως το Teniazine?
Αν είναι αυτό, τότε πράγματι η δοσολογία είναι για μία δύο ημέρες.
Επίσης σχετικά με το baycox συμφωνώ με τους προλαλήσαντες
Εύχομαι περαστικά και αγύριστα
 
Πάντως μια φωτο από το στέρνο του πουλιού με καταμερισμένα τα πούπουλα θα μας έδειχνε αν μιλάμε απλά για ένα "σπαθατο" πτηνό ή ένα πτηνό με καρινα.
Γιατί μέχρι τώρα και εκ περιγραφής αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί.
 
@Tony Forpus ναι έχεις δίκιο απλά είμαι λίγο αγαρμπη με τα πουλιά όταν τα πιάνω και δύο μέρες τώρα την έχω ενοχλήσει πολύ και δεν θέλω να την αναστατωσω παραπάνω...
@ianos baycox ήταν γιατί έψαξα μετά την συσκευασία
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια! Θα ενημερώσω ξανά για το πουλάκι...
 
Καλημέρα! Παιδιά, σήμερα άρχισε να φτερνίζεται άσχημα...και νομίζω ότι έχει και διάρροια (αν και δεν ξέρω αν φταίει που τρώει πολύ αυγό)
Επίσης χτυπάει συχνά το ράμφος της...
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό το καναρινάκι...επικοινώνησα και με άλλο κτηνίατρο αλλά αυτός δεν δέχτηκε καν να την δει. Μου είπε ότι κανείς στην πόλη δεν έχει τις γνώσεις που χρειάζονται και πως όλοι οι κτηνίατροι δίνουν τις ίδιες θεραπείες που είναι πολύ γενικές...
Η aviomycine παίζει να την βοηθήσει; Έχω απηυδήσει...
 

Συνημμένα

  • IMG_20211204_105619[1]_768x1024.webp
    IMG_20211204_105619[1]_768x1024.webp
    18,2 KB · Προβολές: 22
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Το πουλακι είναι σε καλή κατάσταση; Κινητικό; Τρώει;

Αν και θολή η φώτο, δείχνει προβληματική η κουτσουλιά.

Χρειαζεται φώτο από στήθος για να δούμε αν όντως έχει καρίνα και από κοιλιά με παραμερισμενα τα πούπουλα μήπως υπάρχει κάποια ένδειξη και από εκεί.

Αν το πουλακι είναι σχετικά καλά κι έχει δυνάμεις, προλαβαίνεις να στείλεις κουτσουλιά για εξέταση και να πας σε στοχευμενη θεραπεία.

Αν είναι αδύναμο κτλ ή αν δε θελεις για τον χ,ψ λόγο να μπεις στη διαδικασία, μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον σύλλογο εκεί τοπικά μπας και μπορεί να το δει κάποιος που ξέρει.

Αν δε γίνεται ούτε αυτό, τι να πω, μπορεί και να κάνει δουλειά το aviomycine. Κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά.
Αλλά κανείς από την άλλη δεν μπορεί και να σε βάλει σε διαδικασία να πας να προμηθευτείς το ένα και το άλλο προϊόν επειδή απλά πιστεύει ότι ετσι πρέπει.
Αυτή κανονικά είναι δουλειά των ειδικών.
 
Αν το πουλί σπάει σπόρους κανονικά,εγώ προσωπικά για μια ημερα θα του άφηνα μόνο σπόρια και θα τσέκαρα τις κουτσουλιες σε βάθος 24ωρου.

Μια και μόνο κουτσουλια δεν είναι ενδεικτική όπως και μια κουτσουλια μετά από χρήση baycox δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική.
 
Σπάει σπόρους και γενικά πάει συχνά στην ταϊστρα... είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση, δεν έχει χειροτερέψει. Είναι κάποιες στιγμές που είναι νοθρη και άλλες που πάει να φάει και γενικά είναι πιο κινητική (όταν μπαίνω στο δωμάτιο τιτιβιζει κιόλας)...από την ώρα που τράβηξα την φωτογραφία και μετά οι κουτσουλιές της άρχισαν να είναι πιο σχηματισμένες και να παίρνουν ένα πιο φυσιολογικό χρώμα... μετά σταμάτησε και το φτέρνισμα (μπορεί να είμαι κι εγώ υπερβολική ώρες ώρες γιατί το πουλάκι αυτό είχε ανέκαθεν διάφορα θέματα υγείας)...
Δυστυχώς έπρεπε να φύγω σήμερα και δεν μπόρεσα να την πάρω μαζί μου...μεγάλο το ταξίδι και είναι ήδη ταλεποριμενη, την λυπήθηκα... έχει μείνει με την μητέρα μου να την προσέχει...θα προσπαθήσω να βρω κπ που μπορεί να την κοιτάξει αλλά εδώ δεν την αναλαμβάνουν οι γιατροί...πως και που μπορώ να στείλω δείγμα;
 
Back
Top