Τραυματισμοί Καρακάξα επίθεση σε lovebird

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης gano__
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Χαίρετε, Χριστός Ανέστη

Σήμερα βγάλαμε τα κλουβιά στο μπαλκόνι, μία καρακάξα επιτέθηκε στο lovebird και του τραυμάτισε το πόδι. Έχει λίγο αίμα και αποφεύγει να το πατήσει. Σκαρφαλώνει μέσα στο κλουβί, όταν το πατάει παραπονιέται λίγο, αλλά όταν μένει ακίνητο το μαζεύει. Τρώει κανονικά. καθαρίσαμε ξανά το κλουβί μην πατήσει κάποια κουτσουλιά. τι άλλο πρέπει να κάνουμε?

Συνημμένα

@gano__ περαστικά του. Δεν έχω εμπειρία αλλά εμένα θα με απασχολούσε εκτός από τον καθαρισμό κ απολύμανση του κλουβιού, αν θα πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση στο πουλάκι. Αντιβίωση από μόνοι μας δεν είναι σωστό να δίνουμε αλλά λόγω τραυματισμού από τα νύχια ή ράμφος της καρακάξας, ίσως θα έπρεπε. Θα σου πουν κ τα πιο έμπειρα μέλη. Εννοείται το καλύτερο είναι να το δει πτηνίατρος.

@MARY58 ευχαριστώ για την απάντηση. ξέρουμε κάποιον γύρω από Νέα Σμύρνη? ή μπορεί να το δει και κτηνίατρος?

Αυτή είναι η λίστα πτηνιατρων

Αυτή που ξέρω από προσωπική εμπειρία είναι η κα Δουκάκη στο κτηνιατρικό κέντρο του Πειραιά. Βέβαια είναι κοντά σε μένα.
Καλύτερα πτηνίατρος εκτός αν ο κτηνίατρος έχει γνώσεις για πτηνά.

Εγώ προσωπικά θα έκανα τα παρακάτω με τη σειρά που τα γράφω.
Απολύμανση:
Καθάρισε την πληγή αμέσως με Betadine (αραιωμένο σε λίγο νερό) ή Octenisept.
Χρήση Αλοιφής:
Χρησιμοποίησε Fucidin (σκέτη αντιβίωση) για να προλάβει τη μόλυνση του δέρματος. Η τοποθέτηση να γίνει με μπατονέτα και σε μικρή ποσότητα στο σημείο της πληγής.
Επίσης κάνε έλεγχο για κάταγμα από την επίθεση και πρόσεξε αν το πόδι στο σημείο της πληγής έχει έντονο σκούρο χρώμα και πρήξιμο από φλεγμονή γιατί πιθανόν να χρειαστεί και αντιβίωση από το στόμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να πας σε πτηνιατρο.
Επίσης βάλε το πουλί κάπου ήσυχα και ζεστά για να επανέλθει από το σοκ.
Τέλος να αλλάζεις αν μπορείς και κάθε μέρα τις πατήθρες με καθαρές για την αποφυγή επιμόλυνσης.

Τελευταία επεξεργασία:
@Kostas Pyl ευχαριστώ πολύ. προς τοπαρόνφαίνεται καλύτερα, το πατάει, το χρησιμοποιεί και βάζουμε Octenisept
Πώς εξελίχθηκε ο τραυματισμός; Είναι καλά τώρα το πουλάκι; Τελικά πήρε αντιβίωση;

@ianos καλησπέρα, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Τώρα είναι μια χαρά. Η γιατρός μας είχε πει ότι Αντιβίωση θα χρειαζόταν αν υπήρχε κάποιο οίδημα, αν δεν έκλεινε η πληγή ή αν ήταν νωθρό κτλ. Οπότε μείναμε στο σπρέι. Τελικά η πληγή έκλεισε πολύ γρήγορα και χρησιμοποίησε το πόδι σχεδόν άμεσα. Φαίνεται τα lovebird είναι πιο ανθεκτικά σε τέτοια δαγκώματα, αφού εξασκούνται μεταξύ τους..😁
Το παρακολουθούμε βέβαια μήπως δούμε κάποια αλλαγή γιατί δε γνωρίζω το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορείς να πεις ότι πέρασε.
Από διάθεση είναι φυσιολογικό, όρεξη θα έλεγα του έχει ανοίξει(2 κουταλάκια του γλυκού πέλλετ, λαχανικά και λίγα σπιτάκια καθημερινά) κι αρχίζουν να μακραίνουν γρηγορότερα τα φτερά πτήσης(αυτά που είχε κομμένα όταν το πήραμε). Οπότε θεωρητικά πάει καλά.

Back