Φροντίδα Καραντίνα στα πτηνά

Η καραντίνα είναι η πρώτη ενέργεια φροντίδας, είτε έχετε αγοράσει καινούργια πουλιά, είτε έχετε την υποψία ότι έχουν αρρωστήσει κάποια από αυτά που κατέχετε ήδη.

Καραντίνα, μία απαραίτητη ενέργεια πρόληψης​

Συχνά παρατηρώ κάποιες συζητήσεις στο φόρουμ, στις οποίες γίνεται αναφορά σε διάφορα προβλήματα υγείας πουλιών που αγοράστηκαν πρόσφατα ή στα ήδη υπάρχοντα, τα οποία ξεκινούν αμέσως μετά την εισαγωγή του νέου πουλιού στο χώρο των υπολοίπων.

Μήπως δεν είναι τυχαίο το ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα αμέσως μετά την αγορά του νέου πουλιού; Μήπως το πουλάκι που αγοράσαμε ή αυτά που έχουμε ήδη θα μπορούσαν να αποφύγουν αυτήν την ταλαιπωρία αν εφαρμόζαμε την καραντίνα στα νέα πουλιά;

Κάποιες άλλες φορές ζητούνται πληροφορίες για το πώς μπορεί να ζευγαρώσει κανείς ένα πρόσφατα αγορασμένο πουλί με κάποιο άλλο που είχε ήδη στην κατοχή του, ξεκινώντας με τη φράση "μόλις αγόρασα ένα πουλάκι και το έβαλα μαζί με αυτό που είχα για να ζευγαρώσουν". Θα έπρεπε όμως να είναι αυτή η πρώτη μας κίνηση;

Τι ακριβώς είναι η καραντίνα;​

Καραντίνα είναι η απομόνωση πουλιών σε ξεχωριστό χώρο από τα υπόλοιπα, για μια περίοδο έξι εβδομάδων ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μετάδοσης κάποιας ασθένειας από αυτά, στα υπόλοιπα πουλιά μας και το αντίστροφο.

Πρόκειται για την πρώτη και ίσως την πιο σημαντική ενέργεια που θα πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης πουλιών, κάθε φορά που αγοράζει ένα καινούργιο πουλί το οποίο πρόκειται να εισάγει στο χώρο των υπολοίπων.

Η κάθε ομάδα πουλιών (είτε τα ήδη υπάρχοντα, είτε το καινούργιο/α) ζει στο δικό της μοναδικό περιβάλλον και έχει τη δική της μοναδική μικροβιακή χλωρίδα, για την οποία και έχει αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα. Πολλές φορές θεωρούμε ότι η καραντίνα δεν χρειάζεται διότι το πουλί που αγοράσαμε βρισκόταν σε πολύ καθαρό περιβάλλον και έδειχνε απολύτως υγιές. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Το στρες που μπορεί να προκληθεί από την αλλαγή περιβάλλοντος είναι δυνατόν να έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του πουλιού, κάτι που μπορεί να το καταβάλει σωματικά τις πρώτες μέρες της αλλαγής. Επίσης, το νέο πουλί προέρχεται από ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με αυτό που πρόκειται να εγκατασταθεί, στο οποίο υπάρχει πληθώρα μικροβίων που ίσως να μην έχει εκτεθεί ποτέ.

Αν το νέο πουλί δεν τεθεί σε καραντίνα και βομβαρδιστεί απευθείας με εκατομμύρια μικρόβια που υπάρχουν στο νέο χώρο εγκατάστασης όπου ζουν και τα υπόλοιπα πουλιά, είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει όλο αυτό το μικροβιακό φορτίο και να ασθενήσει, καταλήγοντας στο μοιραίο τις περισσότερες φορές.

Τι συμβαίνει όμως στα υπόλοιπα πουλιά;​

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του νέου πουλιού εξασθενεί, αρχίζει και αναπτύσσεται στον οργανισμό του ανεξέλεγκτα ένας μεγάλος αριθμός παθογόνων μικροοργανισμών τα οποία είναι νέα προς αυτόν.

Μαζί με αυτά, αναπτύσσονται επίσης ανεξέλεγκτα και οι ήδη γνωστοί μικροοργανισμοί που έφερε από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόταν πριν. Έτσι, το σύνολο των μικροοργανισμών αυτών διαχέεται στο χώρο όπου βρίσκονται όλα τα πουλιά, τα οποία πιθανόν να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ήδη γνωστά μικρόβια αλλά όχι και αυτά που προήλθαν από το νέο πουλί/α.

Το αποτέλεσμα είναι να ασθενήσει πολύ σύντομα το σύνολο των πουλιών κάτι που θα είχε αποφευχθεί εάν δε φέρναμε σε άμεση επαφή τα νέα με τα ήδη υπάρχοντα.

Εάν το νέο πουλί είχε υποβληθεί σε καραντίνα, το επίπεδο του στρες του δεν θα ήταν τόσο υψηλό ώστε να έχει επίπτωση στο ανοσοποιητικό του σύστημα και έτσι θα ήταν σε θέση να αναπτύξει ανοσία καθώς θα εκτίθονταν σε μικρότερα ποσά μικροβίων που θα υπήρχαν στο νέο περιβάλλον.

Μετά από μια σταδιακή έκθεση στους μικροοργανισμούς του νέου περιβάλλοντος, μπορεί να αναπτυχθεί ευκολότερα ανοσία χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία του πουλιού. Αυτή η βαθμιαία μετάβαση στο νέο περιβάλλον είναι απαραίτητη και αφορά όλα τα πουλιά, παλιά και καινούργια. Τα μικρόβια δεν πλήττουν μόνο τη μία ομάδα.

Πώς εφαρμόζουμε την καραντίνα;​

Καταρχήν βάζουμε το νέο/α πουλιά σε ξεχωριστό χώρο (δωμάτιο) από τα υπόλοιπα και σε μονά κλουβιά, το καθένα μόνο του. Ο χώρος της καραντίνας πρέπει να είναι άνετος και να ικανοποιεί τις ανάγκες του νέου πουλιού, ενώ πρέπει συνάμα βρίσκεται σε περιοχή με λίγη κυκλοφορία και ησυχία.

Το νέο πουλί θα συνηθίσει τους καινούργιους ανθρώπους προοδευτικά και λιγότερο στρεσογόνα, και θα υπάρξει μικρότερη πιθανότητα μεταφοράς μέσω των ανθρώπων, σκόνης, μολύνσεων και φτερών από το νέο πουλί στα άλλα πουλιά.

Φροντίζουμε ώστε ο εξοπλισμός, τα σκεύη, οι τροφές κ.λπ. Που θα υπάρχουν στο χώρο της καραντίνας να μην έρχονται σε επαφή με αυτά που διατηρούμε στο χώρο όπου βρίσκονται μόνιμα τα υπόλοιπα πουλιά μας.

Η καραντίνα πρέπει να διαρκεί κατ' ελάχιστον 30 ημέρες, συνιστάται όμως μια περίοδος 45 έως 60 ημερών για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι φάρμακα να δίνω στα πουλιά κατά τη διάρκεια;​

Απολύτως τίποτα. Τα πουλιά πρέπει να περάσουν από αυτή τη διαδικασία προκειμένου να αποδειχθεί εάν είναι υγιή και όχι για να κουκουλώσουμε με τα φάρμακα κάποια ασθένεια που πιθανόν να φέρουν.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους χορηγήσουμε κάποιο προβιοτικό για 5 ημέρες και στη συνέχεια ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα στο νερό για άλλες 5 ημέρες, με σκοπό να τα βοηθήσουμε να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που μπορεί να τους προκαλέσει το στρες της αλλαγής περιβάλλοντος.

Φροντίζουμε να έχουν φρέσκο νερό καθημερινά (ή φρέσκο διάλυμα προβιοτικού/πολυβιταμινών) και ένα καλό μείγμα σπόρων για τις πρώτες 10 ημέρες. Στη συνέχεια μπορούμε σταδιακά να τους δίνουμε λίγο φρούτο ή κάποιο λαχανικό με μικρή συχνότητα στην αρχή.

Μετά την περίοδο των 40 ημερών και αφού δεν παρατηρήσουμε κάποιο πρόβλημα, μπορούμε να εισάγουμε το νέο/α πουλιά στο χώρο που βρίσκονται και τα υπόλοιπα.

Σημείωση: Η καραντίνα επιβάλλεται και στην περίπτωση που θα ασθενήσει κάποιο από τα πουλιά που έχουμε ήδη. Απομακρύνουμε αμέσως από τα υπόλοιπα όποιο πουλί δείχνει σημάδια ασθένειας και το θέτουμε σε καραντίνα παρακολουθώντας το και εφαρμόζοντας την κατάλληλη θεραπεία, εφόσον χρειαστεί.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα το πουλί να βρίσκεται σε ένα νοσοκομειακό κλουβί έως ότου αναρρώσει.

Σχετικό περιεχόμενο​

Αναγνώριση ασθενειών των πουλιών
Εξέταση περιττωμάτων για τη διάγνωση ασθενειών των πτηνών
 
Το προβιοτικό που αναφέρει το κείμενο είναι οι διάφορες βιταμίνες που βάζουμε στο νερό απλά για να στηρίζουμε το πουλί;
 
Όχι, τα προβιοτικά δεν είναι βιταμίνες και το αντίστροφο. Χρησιμοποίησε αν θέλεις την αναζήτηση και θα βρεις αρκετές συζητήσεις σχετικά με τα προβιοτικά.

Σου παραθέτω μερικές από αυτές...

Προβιοτικά Πρεβιοτικά Τρόφιμα

Μερικά σκευάσματα προβιοτικών είναι τα παρακάτω: https://community.petbirds.gr/tags/probiotics/
 
Καλημέρα.

Τα έχουμε στο ίδιο δωμάτιο ή σε διαφορετικό; Αυτό δεν κατάλαβα.
 
Argyrissym είπε:
Τα έχουμε στο ίδιο δωμάτιο ή σε διαφορετικό;
Μπορείς να τα έχεις και στο ίδιο δωμάτιο αλλά με αρκετή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να μην μπορεί να περάσει κάποιο σποράκι από το ένα κλουβί στο άλλο και μεταδοθεί έτσι κάποια ασθένεια.
 
Μόλις διάβασα αυτό το πολύ καλά γραμμένο άρθρο αλλά έχω ακόμα απορίες. Έχω ένα ατομικό κλουβί και επιθυμώ να αγοράσω ένα νέο κλουβί αλλά και να πάρω και μια καναρίνα για να κάνουν αυγά όταν είναι εφικτό αυτό. Τι θα πρέπει να κάνω; Πρέπει πρώτα να αγοράσω το κλουβί να βάλω μέσα τον φίλο μου να ζήσει μόνος του και σε συνέχεια να αγοράσω το νέο μου πουλάκι να το βάλω το παλαιό κλουβί και μετά από 30 μέρες να τα βάλω να ζήσουν μαζί.

Επίσης το κλουβί που θα πάρω θα έχει διαχωριστικό και θα είναι μεγάλο. Αν πάρω με διαχωριστικό ακολουθεί μια άλλη διαδικασία; Stavros θέλω να μου δώσεις την σωστή λύση για να μην πάθει κανένα από τα δυο μου πουλάκια κανένα κακό και νοσήσει και μετά οδηγηθεί στον θάνατο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Pikika
Ο παλιος στο κλουβι του. Το καινουργιο πουλακι στο καινουργιο κλουβι. Περι τις 40 μερες τελειως χωρισμενα ουτε στον ιδιο χωρο. Μετα το περας της καραντινας μπορεις να ψεκασεις τα κλουβια και τα πουλια και να τα βαλεις μαζι.

Αλλα για αναπαραγωγη μιλαμε απο του χρονου, πλεον ο καιρος δεν ειναι συμμαχος και με την καραντινα πας καλα τελη ιουλιου οποτε δεν ενδεικνυται.
 
Γνωρίζω ότι ζευγαρώνουν την άνοιξη. Αυτό θα κάνω μόνο που, με τι τα ψεκάζω τα πουλιά;

Επίσης, διάβασα ένα άρθρο από μια αξιόπιστη πηγή που έλεγε να μην δίνω πολύ τροφή στα πουλιά τον χειμώνα. Τι έχεις να επισημάνεις για αυτό. Ευχαριστώ για την πολύ άμεση απάντηση σου Μαριάννα.
 
Χρήστος Γκάφ. είπε:
Έχω ένα ατομικό κλουβί και επιθυμώ να αγοράσω ένα νέο κλουβί αλλά και να πάρω και μια καναρίνα για να κάνουν αυγά όταν είναι εφικτό αυτό... Επίσης το κλουβί που θα πάρω θα έχει διαχωριστικό και θα είναι μεγάλο.
Χρονικά είναι ακατάλληλος χρόνος για αγορά θηλυκού...
Συνήθως τέτοιο καιρό είναι "κουρασμένα" τα πουλιά. Να πάρεις ζευγαρώστρα με χώρισμα όπως αυτή αλλά θα τη χρησιμοποιήσεις την εποχή του ζευγαρώματος.

Χρήστος Γκάφ. είπε:
επίσης διάβασα ένα άρθρο από μια αξιόπιστη πηγή που έλεγε να μην δίνω πολύ τροφή στα πουλιά τον χειμώνα
Αν έγραφε κάτι τέτοιο είναι λάθος κι όχι αξιόπιστη η "πηγή".
 
Δηλαδή αυτό που είπε ήταν εντελώς βλακεία. Μάλιστα.

Εσύ δηλαδή λες να πάρω την ζευγαρώστρα και να μην βάλω κανένα μέσα μέχρι να ζευγαρώσουν; Γιατί να μην πάρω την ζευγαρώστρα δηλαδή ένα κλουβί με δύο εσωτερικά κλουβιά να βάλω το καινούργιο μέσα και το παλαιό εκεί που το έχω τώρα να περάσουν 30 μέρες και εν συνέχεια να τα βάλω και τα δυο στην ζευγαρώστρα να ζουν κανονικά χωριστά και όταν έρθει η ώρα να βγάλω την ζευγαρώστρα.
 
Γιατι δεν εχουν στη μιση ζευγαρωστρα τον απαραιτητο χωρο να γυμναζουν τα φτερα τους με πτησεις, και επισης γιατι θ ειμαι μονιμως και τα δυο "πυρωμενα" επειδη θα βλεπονται. Εμεις δεν το θελουμε αυτο γιατι πρεπει να ησυχασουν και να αρχισουν να προετοιμαζονται για την πτερορροια.
 
Επιτρέπεται το καινούριο πουλάκι να το βάλουμε για καραντίνα σε χώρο ύπνου (κρεβατοκάμαρα) καθότι δεν υπάρχει άλλος χώρος; Μεταδίδονται στον άνθρωπο τυχόν αρρώστιες καναρινιών;
 
Καποιες ασθενειες μεταδιδονται στο ανθρωπο αλλα νομιζω οτι πρωτα πρεπει να δεις αν στο χωρο που θες να το βαλεις θα τηρειται το ωραριο ανατολης δυσης.
 
Θα γράψω και εγώ για τη σοβαρότητα της καραντίνας.

Όπως ίσως γνωρίζετε έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια για οργανωμένη εκτροφή, έτσι λοιπόν όταν άρχισα να ψάχνω διάφορους παπαγάλους. Έγιναν αρκετές αγορές, κατά βάση από εκτροφείς, και επειδή είχα αρκετό χώρο κράτησα κανονικά καραντίνα σε όλα τα πουλάκια μου.

Στις αρχές αγόρασα 3 θηλυκά cockatiel από τον ίδιο εκτροφέα, έτσι όταν έφτασαν στο χώρο μου, μπήκε το καθένα σε ξεχωριστό κλουβάκι, στον ίδιο χώρο αλλά με μεγάλη απόσταση και πολύ καλό αερισμό. Τα πουλάκια φαινόταν όλα υγιή και προσαρμόστηκαν όλα από τη πρώτη κιόλας μέρα, όμως το ένα από τα κορίτσια μου, τη τέταρτη ημέρα, ένιωσα πως κάτι δεν πάει καλά με την αναπνοή της και πριν προλάβω καλά καλα να μιλήσω με τον γιατρό, μας άφησε.

Σε επικοινωνία που είχα άμεσα με τον γιατρό μου είπε πως αν δεν τα είχα χωρίσει και δεν κρατούσα καραντίνα, τότε δυστυχώς θα είχαν όλα τα πουλάκια μου την ίδια άσχημη τύχη... πνευμονική λοίμωξη.

Αμέσως απομάκρυνα το πεθαμένο πουλάκι, έγινε απολύμανση στον χώρο και εξετάστηκαν όλα τα πουλάκια, τα οποία ευτυχώς ήταν (και είναι) όλα υγιή.

Για αυτό παιδιά πολύ πολύ προσοχή και κρατήστε κανονικά σωστή καραντίνα και μην βιάζεστε!
 
@Argyrissym αν θες να το κάνεις σωστά σε διαφορετικό αν δεν υπάρχουν αυτή η δυνατότητα αναγκαστικά κάνεις προληπτική καραντίνα και σε αυτά που έχεις ήδη, προσοχή δεν το έχει αναφέρει όμως πρώτα ασχολούμαστε με τα υγιές/παλιά πουλιά και μετά με τα νέα /άρρωστα , με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την περίπτωση μεταδώσεις , καθαρισμός κάθε μέρα και στο κλουβί που μένουν τα παλιά πουλιά αλλά και σε αυτό πούμε μένει το νέο .
 
Back
Top