Η καραντίνα είναι απαραίτητη για τη φροντίδα των πουλιών, είτε πρόκειται για νέα πουλιά που μόλις αγοράσατε, είτε για υπάρχοντα που υποψιάζεστε ότι έχουν αρρωστήσει.
Η καραντίνα είναι η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης πουλιών όταν φέρνει ένα νέο πουλί στο σπίτι.
Εάν δεν εφαρμόσετε καραντίνα, τα νέα πουλιά εκτίθενται σε μικρόβια που ίσως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Με την καραντίνα, το νέο πουλί σταδιακά εκτίθεται στα μικρόβια του νέου χώρου, χτίζοντας ανοσία χωρίς να διακινδυνεύσει η υγεία του.
Εξέταση περιττωμάτων για τη διάγνωση ασθενειών των πτηνών
Καραντίνα: Απαραίτητη για την πρόληψη
Συχνά στο forum βλέπω αναφορές για προβλήματα υγείας που προκύπτουν μετά την αγορά νέων πουλιών ή την εισαγωγή τους στον χώρο των υπόλοιπων.- Είναι σύμπτωση ότι τα προβλήματα εμφανίζονται αμέσως μετά;
- Μήπως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με σωστή καραντίνα;
Τι είναι η καραντίνα;
Καραντίνα σημαίνει να κρατάτε τα νέα πουλιά απομονωμένα από τα υπόλοιπα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Στόχος είναι να αποτρέψουμε τη μετάδοση ασθενειών.Η καραντίνα είναι η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης πουλιών όταν φέρνει ένα νέο πουλί στο σπίτι.
Γιατί είναι απαραίτητη;
Κάθε πουλί ζει σε διαφορετικό περιβάλλον με διαφορετική μικροβιακή χλωρίδα. Ακόμα κι αν το νέο πουλί φαίνεται υγιές, το άγχος της αλλαγής περιβάλλοντος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας, τόσο για το νέο πουλί όσο και για τα υπόλοιπα.Εάν δεν εφαρμόσετε καραντίνα, τα νέα πουλιά εκτίθενται σε μικρόβια που ίσως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Επιπτώσεις στα υπόλοιπα πουλιά
Αν το νέο πουλί φέρει άγνωστα μικρόβια, αυτά μπορεί να εξαπλωθούν στο χώρο και να επηρεάσουν και τα υγιή πουλιά σας. Το αποτέλεσμα; Όλα τα πουλιά μπορεί να ασθενήσουν.Με την καραντίνα, το νέο πουλί σταδιακά εκτίθεται στα μικρόβια του νέου χώρου, χτίζοντας ανοσία χωρίς να διακινδυνεύσει η υγεία του.
Πώς εφαρμόζουμε καραντίνα;
- Ξεχωριστός χώρος – Βάλτε το νέο πουλί σε διαφορετικό δωμάτιο, σε ξεχωριστό κλουβί.
- Μοναχικότητα – Το κάθε νέο πουλί πρέπει να είναι μόνο του.
- Απομόνωση εξοπλισμού – Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη και εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιείτε για τα υπόλοιπα πουλιά.
- Χρονική διάρκεια – Η καραντίνα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 30 ημέρες, ιδανικά 45-60 ημέρες για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Φάρμακα κατά την καραντίνα;
Τίποτα! Η καραντίνα δεν είναι για να δίνουμε φάρμακα αλλά για να παρατηρούμε αν το πουλί είναι υγιές.- Μπορείτε να δώσετε προβιοτικά για 5 ημέρες και πολυβιταμίνες για άλλες 5, ώστε να βοηθήσετε το πουλί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.
- Καθημερινά παρέχετε φρέσκο νερό και καλής ποιότητας σπόρους.
Τι γίνεται αν κάποιο υπάρχον πουλί αρρωστήσει;
Εάν κάποιο από τα υπάρχοντα πουλιά σας δείξει σημάδια ασθένειας:- Απομακρύνετέ το αμέσως και βάλτε το σε καραντίνα.
- Χρησιμοποιήστε νοσοκομειακό κλουβί αν είναι δυνατό.
- Επικοινωνήστε με έναν ειδικευμένο στα πτηνά κτηνίατρο.
Σχετικό περιεχόμενο
Αναγνώριση ασθενειών των πουλιώνΕξέταση περιττωμάτων για τη διάγνωση ασθενειών των πτηνών
Τελευταία επεξεργασία: