Φροντίδα Καραντίνα στα πτηνά

Η καραντίνα είναι απαραίτητη για τη φροντίδα των πουλιών, είτε πρόκειται για νέα πουλιά που μόλις αγοράσατε, είτε για υπάρχοντα που υποψιάζεστε ότι έχουν αρρωστήσει.

Καραντίνα: Απαραίτητη για την πρόληψη​

Συχνά στο forum βλέπω αναφορές για προβλήματα υγείας που προκύπτουν μετά την αγορά νέων πουλιών ή την εισαγωγή τους στον χώρο των υπόλοιπων.
  • Είναι σύμπτωση ότι τα προβλήματα εμφανίζονται αμέσως μετά;
  • Μήπως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με σωστή καραντίνα;
Ακούω συχνά εκφράσεις όπως: "μόλις αγόρασα ένα πουλάκι και το έβαλα μαζί με το άλλο για να ζευγαρώσουν". Όμως, αυτή δεν πρέπει να είναι η πρώτη μας κίνηση.

Τι είναι η καραντίνα;​

Καραντίνα σημαίνει να κρατάτε τα νέα πουλιά απομονωμένα από τα υπόλοιπα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Στόχος είναι να αποτρέψουμε τη μετάδοση ασθενειών.

Η καραντίνα είναι η πρώτη και πιο σημαντική ενέργεια που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης πουλιών όταν φέρνει ένα νέο πουλί στο σπίτι.

Γιατί είναι απαραίτητη;​

Κάθε πουλί ζει σε διαφορετικό περιβάλλον με διαφορετική μικροβιακή χλωρίδα. Ακόμα κι αν το νέο πουλί φαίνεται υγιές, το άγχος της αλλαγής περιβάλλοντος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας, τόσο για το νέο πουλί όσο και για τα υπόλοιπα.

Εάν δεν εφαρμόσετε καραντίνα, τα νέα πουλιά εκτίθενται σε μικρόβια που ίσως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπτώσεις στα υπόλοιπα πουλιά​

Αν το νέο πουλί φέρει άγνωστα μικρόβια, αυτά μπορεί να εξαπλωθούν στο χώρο και να επηρεάσουν και τα υγιή πουλιά σας. Το αποτέλεσμα; Όλα τα πουλιά μπορεί να ασθενήσουν.

Με την καραντίνα, το νέο πουλί σταδιακά εκτίθεται στα μικρόβια του νέου χώρου, χτίζοντας ανοσία χωρίς να διακινδυνεύσει η υγεία του.

Πώς εφαρμόζουμε καραντίνα;​

  1. Ξεχωριστός χώρος – Βάλτε το νέο πουλί σε διαφορετικό δωμάτιο, σε ξεχωριστό κλουβί.
  2. Μοναχικότητα – Το κάθε νέο πουλί πρέπει να είναι μόνο του.
  3. Απομόνωση εξοπλισμού – Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη και εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιείτε για τα υπόλοιπα πουλιά.
  4. Χρονική διάρκεια – Η καραντίνα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 30 ημέρες, ιδανικά 45-60 ημέρες για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Φάρμακα κατά την καραντίνα;​

Τίποτα! Η καραντίνα δεν είναι για να δίνουμε φάρμακα αλλά για να παρατηρούμε αν το πουλί είναι υγιές.
  • Μπορείτε να δώσετε προβιοτικά για 5 ημέρες και πολυβιταμίνες για άλλες 5, ώστε να βοηθήσετε το πουλί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.
  • Καθημερινά παρέχετε φρέσκο νερό και καλής ποιότητας σπόρους.
Μετά τις πρώτες 10 ημέρες, μπορείτε να εισάγετε φρούτα και λαχανικά σταδιακά.

Τι γίνεται αν κάποιο υπάρχον πουλί αρρωστήσει;​

Εάν κάποιο από τα υπάρχοντα πουλιά σας δείξει σημάδια ασθένειας:
Η παρακολούθηση και η σωστή θεραπεία είναι απαραίτητες μέχρι να αναρρώσει.

Σχετικό περιεχόμενο​

Αναγνώριση ασθενειών των πουλιών
Εξέταση περιττωμάτων για τη διάγνωση ασθενειών των πτηνών
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το προβιοτικό που αναφέρει το κείμενο είναι οι διάφορες βιταμίνες που βάζουμε στο νερό απλά για να στηρίζουμε το πουλί;
 
Όχι, τα προβιοτικά δεν είναι βιταμίνες και το αντίστροφο. Χρησιμοποίησε αν θέλεις την αναζήτηση και θα βρεις αρκετές συζητήσεις σχετικά με τα προβιοτικά.

Σου παραθέτω μερικές από αυτές...

Προβιοτικά Πρεβιοτικά Τρόφιμα

Μερικά σκευάσματα προβιοτικών είναι τα παρακάτω: https://community.petbirds.gr/tags/probiotics/
 
Καλημέρα.

Τα έχουμε στο ίδιο δωμάτιο ή σε διαφορετικό; Αυτό δεν κατάλαβα.
 
Argyrissym είπε:
Τα έχουμε στο ίδιο δωμάτιο ή σε διαφορετικό;
Μπορείς να τα έχεις και στο ίδιο δωμάτιο αλλά με αρκετή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να μην μπορεί να περάσει κάποιο σποράκι από το ένα κλουβί στο άλλο και μεταδοθεί έτσι κάποια ασθένεια.
 
Μόλις διάβασα αυτό το πολύ καλά γραμμένο άρθρο αλλά έχω ακόμα απορίες. Έχω ένα ατομικό κλουβί και επιθυμώ να αγοράσω ένα νέο κλουβί αλλά και να πάρω και μια καναρίνα για να κάνουν αυγά όταν είναι εφικτό αυτό. Τι θα πρέπει να κάνω; Πρέπει πρώτα να αγοράσω το κλουβί να βάλω μέσα τον φίλο μου να ζήσει μόνος του και σε συνέχεια να αγοράσω το νέο μου πουλάκι να το βάλω το παλαιό κλουβί και μετά από 30 μέρες να τα βάλω να ζήσουν μαζί.

Επίσης το κλουβί που θα πάρω θα έχει διαχωριστικό και θα είναι μεγάλο. Αν πάρω με διαχωριστικό ακολουθεί μια άλλη διαδικασία; Stavros θέλω να μου δώσεις την σωστή λύση για να μην πάθει κανένα από τα δυο μου πουλάκια κανένα κακό και νοσήσει και μετά οδηγηθεί στον θάνατο.
 
Ο παλιος στο κλουβι του. Το καινουργιο πουλακι στο καινουργιο κλουβι. Περι τις 40 μερες τελειως χωρισμενα ουτε στον ιδιο χωρο. Μετα το περας της καραντινας μπορεις να ψεκασεις τα κλουβια και τα πουλια και να τα βαλεις μαζι.

Αλλα για αναπαραγωγη μιλαμε απο του χρονου, πλεον ο καιρος δεν ειναι συμμαχος και με την καραντινα πας καλα τελη ιουλιου οποτε δεν ενδεικνυται.
 
Γνωρίζω ότι ζευγαρώνουν την άνοιξη. Αυτό θα κάνω μόνο που, με τι τα ψεκάζω τα πουλιά;

Επίσης, διάβασα ένα άρθρο από μια αξιόπιστη πηγή που έλεγε να μην δίνω πολύ τροφή στα πουλιά τον χειμώνα. Τι έχεις να επισημάνεις για αυτό. Ευχαριστώ για την πολύ άμεση απάντηση σου Μαριάννα.
 
Χρήστος Γκάφ. είπε:
Έχω ένα ατομικό κλουβί και επιθυμώ να αγοράσω ένα νέο κλουβί αλλά και να πάρω και μια καναρίνα για να κάνουν αυγά όταν είναι εφικτό αυτό... Επίσης το κλουβί που θα πάρω θα έχει διαχωριστικό και θα είναι μεγάλο.
Χρονικά είναι ακατάλληλος χρόνος για αγορά θηλυκού...
Συνήθως τέτοιο καιρό είναι "κουρασμένα" τα πουλιά. Να πάρεις ζευγαρώστρα με χώρισμα όπως αυτή αλλά θα τη χρησιμοποιήσεις την εποχή του ζευγαρώματος.

Χρήστος Γκάφ. είπε:
επίσης διάβασα ένα άρθρο από μια αξιόπιστη πηγή που έλεγε να μην δίνω πολύ τροφή στα πουλιά τον χειμώνα
Αν έγραφε κάτι τέτοιο είναι λάθος κι όχι αξιόπιστη η "πηγή".
 
Δηλαδή αυτό που είπε ήταν εντελώς βλακεία. Μάλιστα.

Εσύ δηλαδή λες να πάρω την ζευγαρώστρα και να μην βάλω κανένα μέσα μέχρι να ζευγαρώσουν; Γιατί να μην πάρω την ζευγαρώστρα δηλαδή ένα κλουβί με δύο εσωτερικά κλουβιά να βάλω το καινούργιο μέσα και το παλαιό εκεί που το έχω τώρα να περάσουν 30 μέρες και εν συνέχεια να τα βάλω και τα δυο στην ζευγαρώστρα να ζουν κανονικά χωριστά και όταν έρθει η ώρα να βγάλω την ζευγαρώστρα.
 
Γιατι δεν εχουν στη μιση ζευγαρωστρα τον απαραιτητο χωρο να γυμναζουν τα φτερα τους με πτησεις, και επισης γιατι θ ειμαι μονιμως και τα δυο "πυρωμενα" επειδη θα βλεπονται. Εμεις δεν το θελουμε αυτο γιατι πρεπει να ησυχασουν και να αρχισουν να προετοιμαζονται για την πτερορροια.
 
Επιτρέπεται το καινούριο πουλάκι να το βάλουμε για καραντίνα σε χώρο ύπνου (κρεβατοκάμαρα) καθότι δεν υπάρχει άλλος χώρος; Μεταδίδονται στον άνθρωπο τυχόν αρρώστιες καναρινιών;
 
Καποιες ασθενειες μεταδιδονται στο ανθρωπο αλλα νομιζω οτι πρωτα πρεπει να δεις αν στο χωρο που θες να το βαλεις θα τηρειται το ωραριο ανατολης δυσης.
 
Θα γράψω και εγώ για τη σοβαρότητα της καραντίνας.

Όπως ίσως γνωρίζετε έχω ξεκινήσει μια προσπάθεια για οργανωμένη εκτροφή, έτσι λοιπόν όταν άρχισα να ψάχνω διάφορους παπαγάλους. Έγιναν αρκετές αγορές, κατά βάση από εκτροφείς, και επειδή είχα αρκετό χώρο κράτησα κανονικά καραντίνα σε όλα τα πουλάκια μου.

Στις αρχές αγόρασα 3 θηλυκά cockatiel από τον ίδιο εκτροφέα, έτσι όταν έφτασαν στο χώρο μου, μπήκε το καθένα σε ξεχωριστό κλουβάκι, στον ίδιο χώρο αλλά με μεγάλη απόσταση και πολύ καλό αερισμό. Τα πουλάκια φαινόταν όλα υγιή και προσαρμόστηκαν όλα από τη πρώτη κιόλας μέρα, όμως το ένα από τα κορίτσια μου, τη τέταρτη ημέρα, ένιωσα πως κάτι δεν πάει καλά με την αναπνοή της και πριν προλάβω καλά καλα να μιλήσω με τον γιατρό, μας άφησε.

Σε επικοινωνία που είχα άμεσα με τον γιατρό μου είπε πως αν δεν τα είχα χωρίσει και δεν κρατούσα καραντίνα, τότε δυστυχώς θα είχαν όλα τα πουλάκια μου την ίδια άσχημη τύχη... πνευμονική λοίμωξη.

Αμέσως απομάκρυνα το πεθαμένο πουλάκι, έγινε απολύμανση στον χώρο και εξετάστηκαν όλα τα πουλάκια, τα οποία ευτυχώς ήταν (και είναι) όλα υγιή.

Για αυτό παιδιά πολύ πολύ προσοχή και κρατήστε κανονικά σωστή καραντίνα και μην βιάζεστε!
 
@Argyrissym αν θες να το κάνεις σωστά σε διαφορετικό αν δεν υπάρχουν αυτή η δυνατότητα αναγκαστικά κάνεις προληπτική καραντίνα και σε αυτά που έχεις ήδη, προσοχή δεν το έχει αναφέρει όμως πρώτα ασχολούμαστε με τα υγιές/παλιά πουλιά και μετά με τα νέα /άρρωστα , με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την περίπτωση μεταδώσεις , καθαρισμός κάθε μέρα και στο κλουβί που μένουν τα παλιά πουλιά αλλά και σε αυτό πούμε μένει το νέο .
 
Back
Top