Γενικά Καρδερίνα δαγκώνει συνέχεια το κλουβί και πετάει πέρα δώθε

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Danai23
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Danai23

PB New Member
Εγγραφή
17 Απρ 2024
Μηνύματα
7
Καλησπέρα σας!Φιλοξενώ από σήμερα το πρωί μια αρσενική καρδερίνα από συγγενικο πρόσωπο που θα πρέπει να λείψει για κάποιους μήνες.Εχω παρατηρήσει ότι δαγκώνει συνέχεια το κλουβι και πετάει μέσα πέρα δώθε.Αυτό δείχνει άγχος από την αλλαγή περιβάλλοντος ή επειδή είναι λίγο καιρό σε κλουβί(5 μήνες) αποζητά την ελευθερία του;Γενικά το μετάνιωσα που το κράτησα εγω γιατί δεν αντέχω να το βλέπω μέσα σε ένα κλουβί και επειδή διάβασα ότι είναι άγρια πουλιά,αυτό το περιβάλλον δεν τους αρμόζει καθόλου.Θα μπορούσα να έχω κάποια γενική συμβουλή;Αν ήταν στο χέρι μου θα το ελευθερωνα αλλά δεν είναι δικό μου δυστυχώς!Μια συμβουλή επίσης για το πως να το κάνω να νιώσεις πιο ήρεμο,ασφαλή και άνετο θα με βοηθούσε πολύ!
 
@Danai23 , είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολη η θέση σου και σε καταλαβαίνω απόλυτα.
Γνωρίζεις πόσο καιρό έχουν την καρδερίνα;
Προσωπικά, αν και έχεις απόλυτο δίκιο ότι η καρδερίνα δεν σου ανήκει και δεν μπορείς να κάνει ό,τι θέλεις μαζί της, θα σου πω ότι ομοίως δεν ανήκει στο συγγενικό σου πρόσωπο, γιατί απλά έχει απαχθεί από τη φύση.
Σκέψου, αν είσαι στην Αθήνα, μήπως θα μπορούσες να επικοινωνήσεις με την ΑΝΙΜΑ, να δεις κατά πόσο θα μπορούσαν να δεχθούν το πουλί ώστε να το επανεντάξουν στη φύση οι ίδιοι, προετοιμάζοντάς το και αν ναι, θα έλεγα να τους το πας. Αν μένεις με άλλους στο σπίτι, καλό θα ήταν να παραμείνεις διακριτική. Στο συγγενικό σου πρόσωπο θα μπορούσες να πεις είτε την αλήθεια είτε ότι το πουλί το έσκασε, και να του πάρεις ένα καναρίνι αντ' αυτού. Αλλά αν τελικά αποφασίσεις να βάλεις άλλο πουλί στο ήδη υπάρχον κλουβί, πρέπει οπωσδήποτε να το απολυμάνεις (μαζί με τα σύνεργα του, δλδ ταΐστρες, ποτίστρες, κλαδάκια κλπ) πάρα πολύ καλά, ώστε να μην μεταφερθούν μικρόβια από την καρδερίνα στο καναρίνι.
Πώς σου φαίνονται τα παραπάνω;
(γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς κάτι τέτοιο, αλλά από την άλλη πλευρά σκέψου ότι στην τελική θα κάνεις το σωστό και θα δώσεις μια νέα ευκαιρία σε ένα πουλί που γεννήθηκε ελεύθερο και τώρα μασάει τα σίδερα)
 
@ianos Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω την πρωτοβουλία να κάνω κάτι τέτοιο μόνη μου γιατί απλά το φιλοξενώ.Σκεφτηκα να πω ότι απλά το έσκασε αλλά δεν θα με πιστέψουν.Σαν εναλλακτική λύση έχω να του μιλήσω του συγγενή μου να αλλάξει γνώμη και να ελευθερωθεί.Το να βάλω άλλο πτηνό στη θέση του θα μου ήταν το ίδιο στενάχωρο γιατί το θέμα είναι η αιχμαλωσία σε αυτά τα είδη που δεν είναι για κάτι τέτοιο.Σε ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες!!
 
Σκέψου, αν είσαι στην Αθήνα, μήπως θα μπορούσες να επικοινωνήσεις με την ΑΝΙΜΑ, να δεις κατά πόσο θα μπορούσαν να δεχθούν το πουλί ώστε να το επανεντάξουν στη φύση οι ίδιοι, προετοιμάζοντάς το και αν ναι, θα έλεγα να τους το πας.
Μια χαρά μπορούν αν έπαιρνε τέτοια απόφαση, πήρα από άτομο φλωρο που τον είχε 5 χρόνια σε κλουβί ,τον πήγα στη Δράση για την Αγρια Ζωή και έγινε επανένταξη μετά από ένα 6μηνο ..
 
@Danai23
Το να βάλω άλλο πτηνό στη θέση του θα μου ήταν το ίδιο στενάχωρο γιατί το θέμα είναι η αιχμαλωσία σε αυτά τα είδη που δεν είναι για κάτι τέτοιο
Δεν είναι το ίδιο με ένα καναρίνι που έχει μάθει να ζει σε κλουβί κ αυτό είναι το σπίτι του. Αν αφήσεις ελεύθερο ένα καναρίνι θα καταλήξει στο στομάχι μιας γάτας. Αντίθετα η καρδερίνα ζούσε ελεύθερη κ βρέθηκε φυλακισμένη.
Σκεφτηκα να πω ότι απλά το έσκασε αλλά δεν θα με πιστέψουν
Πες τους ότι αρρώστησε κ ψόφησε. Δεν είναι απίθανο το σενάριο για ένα πουλάκι που δεν αντέχει το κλουβί. Μην συμβάλλεις στην κακοποίηση του ζωντανού κ απελευθέρωσε το. Εγώ θα το έκανα ασυζητητί κ ας μου έκοβαν την καλημέρα. Το θέμα είναι η ανθρωπιά μας μπροστά στο ηθικά κ ποινικά κολάσιμο. Από το μήνυμα σου βλέπω την ευαισθησία που έχεις. Δώσε προτεραιότητα σε αυτό που σου λέει η συνείδηση σου κ δώσε του πίσω την κλεμμένη ελευθερία του.
 
@MARY58 , αυτό που βλέπω στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι υπάρχει ηθική σύγκρουση στις δύο πιθανότητες. Και γράφω τον όρο "ηθική" γιατί αυτό βλέπω ότι συμβαίνει. Δύο αρχές συγκρούονται: η υπευθυνότητα που επιφέρει η εμπιστοσύνη ενός ανθρώπου για τη σωστή φιλοξενία της καρδερίνας και η ενοχή (θα μπορούσε να ειπωθεί αλλιώς π.χ. ευθύνη) ως προς την μία και μοναδική (προς το παρόν) πιθανότητα ανάκτησης της ελευθερίας του πουλιού. Το ζήτημα νομίζω ότι είναι αρκετά "βαρύ" και ίσως να χρειάζονται "ζυμώσεις" ή προσπάθειες ώστε να ληφθεί η όποια απόφαση. Το ζήτημα είναι ότι η απόφαση που θα ληφθεί αφήνει την @Danai23 "εκτεθειμένη" στην άλλη εναλλακτική. Κι αυτό είναι δύσκολο. Επιλέγει λοιπόν την μόνη ορθή οδό...να μιλήσει στον κάτοχο και να τον πείσει να αφήσει την καρδερίνα να ζήσει τη ζωή της....Κι εδώ φυσικά υπάρχει πρόβλημα διότι με αυτήν την επιλογή, και στην περίπτωση που της το αρνηθεί, δένονται τα χέρια της Δανάης...αν και, σε έξι μήνες, ναι, θα μπορούσε να "πεθάνει" το πουλί... θα μπορούσε εναλλακτικά να του το ζητήσει, να της το χαρίσει δλδ...αλλά κι εκεί περιπλέκεται το ζήτημα.
 
@ianos καταλαβαίνω τι λες ειλικρινά κ σίγουρα δεν υπάρχει πάντα το άσπρο κ το μαύρο κ καμμιά φορά υπάρχει κ το γκρι. Κ κάθε απόφαση έχει μικρό ή μεγάλο κόστος. Από την μια η Δανάη @Danai23 ή θα δυσαρεστήσει το συγγενικό πρόσωπο ή/κ θα φανεί στα μάτια του αναξιόπιστη κ από την άλλη ένα πουλάκι που βρέθηκε από την μια στιγμή στην άλλη σε ένα κλουβί να δαγκώνει τα κάγκελα κ να προσπαθεί να δραπετεύσει. Αν το θέμα είναι να μην φανεί αναξιόπιστη, ας το πει ξεκάθαρα στο συγγενικό πρόσωπο. Ότι δεν μπορούσε να το βλέπει να υποφέρει κ το απελευθέρωσε. Κ αν ο συγγενής δεν είναι το ίδιο πρόσωπο που το άρπαξε από την ελευθερία κ πιθανότατα λόγω της εποχής, από τα μικρά που το περιμένουν στη φωλιά, τότε ίσως αν του μιλήσει να καταλάβει το λάθος της πράξης του να αποκτήσει ένα κλεμμένο από την φύση πουλί Κ να συμφωνήσει που η Δανάη το απελευθέρωσε. Κ αυτό θα ήταν ιδανικό κ αυτό θα το κρίνει η Δανάη καθώς εξαρτάται από το χαρακτήρα του συγγενή της. Αλλά επειδή εδώ η απελευθέρωση του πουλιού δεν προκαλεί πραγματική ζημιά στον συγγενή της, για μένα εδώ υπάρχει μόνο το άσπρο κ το μαύρο. Ας ακούμε την συνείδηση μας όχι μόνο όταν είναι εύκολο αλλά κ όταν είναι δύσκολο.
Δανάη αν αποφασίσεις να το απελευθερώσεις να απευθυνθείς σε άνιμα ή σε παραπλήσιο σύλλογο για να γίνει σωστά.
 
@MARY58 Σας ευχαριστώ πολύ όλους..Η αλήθεια είναι ότι δεν θα το άφηνα σε καμία περίπτωση στο κλουβί.Κατι θα κάνω σίγουρα απλά ως πρώτη επιλογή θα απευθυνθώ στο συγγενικο πρόσωπο με την εναλλακτική ενός καναρινιού και αν διαφωνήσει θα πω ότι απλά μου ξέφυγε όταν το έβγαλα λίγο από το κλουβί του.Θα επικοινωνήσω στην περίπτωση αυτή με την ΑΝΙΜΑ.Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τον θέλω εδώ μέσα και ας του τα παρέχω όλα!
 
@Akanthillis Αυτό ήθελα να ρωτήσω τώρα..πως καταλαβαίνω αν είναι εκτροφής;Γιατί και του Θείου μου του την έδωσαν ως αντάλλαγμα σε κάτι άλλο που είχε δε ξέρω αν θα γνωρίζει και ο ίδιος . Υπάρχουν σημάδια;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Υπάρχουν ολόιδια ερωτήματα με το δικό σου και σε άλλα ποστ, κυρίως έχει δαχτυλίδι κλειστού τύπου στο πόδι στη κατάλληλη διάμετρο 2.5χιλ , συνήθως έχουν πιο ανοιχτόχρωμα πόδια δηλαδή ροζ και όχι σκούρο καφέ όπως στα άγρια, η συμπεριφορά είναι σαν ενός καναρινιου από θέμα ηρεμίας.
Και το κύριο είναι να βρεις έμπιστο εκτροφέα γιατί πολλά γίνονται.
Και εγώ με καρδερίνες ασχολούμαι έψαξα από σύλλογο και βρήκα πουλάκια.
 
@Akanthillis Να σε ρωτήσω και κάτι άλλο εφόσον ασχολείσαι με καρδερίνες..Άνοιξη και καλοκαίρι από τι ώρα το βάζεις μέσα στο σπίτι;Τώρα ας πούμε το βάζω μέχρι να πέσει το φως της ημέρας και να σταματήσω να ακούω πουλάκια έξω..κατά τις 9 δηλαδή.Πρεπει νωρίτερα;Επίσης σκεπάζω το κλουβί με ένα σεντόνι,είναι καλό αυτο;Τι ώρα κοιμούνται με λίγα λόγια για να μπορώ πάω με τα δεδομένα του;
Μια ακόμη ερώτηση είναι αν υπάρχει κάπου να βρω καρδερίνες εκτροφής που χαρίζονται μήπως το ανταλλάξω με αυτό που έχω και να γίνει η απελευθέρωσή του..γνωρίζεις μήπως τίποτα;
 
@Danai23 Να σημειώσω ότι έλεγξα τώρα τα ποδαράκια του και είναι ροζουλι αλλά αυτό ίσως σημαίνει ότι είναι παραπάνω ενός χρόνου..Επίσης είδα ότι δεν έχει βραχιολακι.Απο σήμερα που με έχει συνηθίσει κάπως,καθώς του μιλάω συνέχεια,το βλέπω ήρεμο και δεν τρελαίνεται όπως την πρώτη μέρα.Υπαρχει πιθανότητα να είναι εκτροφής χωρίς βραχιόλι με αυτά τα δεδομένα;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Akanthillis συμφωνω-απιστευτα ηρεμα-εμενα ο Λουκουμακης μου δεν τρομαζει ουτε οταν τιναζω διπλα στο κλουβι του ρουχα στο μπαλκονι για να τα απλωσω, και οταν πλενω το μπαλκονι με το λαστιχο ζηλευει και βουταει το κεφαλι στην ποτιστρα μεχρι να του βαλω μπανιερα 😍
 
@Danai23 Από ότι έχω διαβάσει, μετά από λίγο καιρό, νομίζω κ μετά από έξι μήνες ασπρίζουν τα πόδια σε όλα. Αλλά από την μία κυρίως η συμπεριφορά του, κ από την άλλη ότι δεν έχει δακτυλίδι, συνηγορούν στο ότι είναι πιασμένο. Ο άνθρωπος που το έδωσε στον θείο σου, ξέρεις κάτι για αυτόν;
 
@Danai23 τα πουλιά είναι καλό να μένουν η μόνο μέσα ή μόνο έξω, εγώ τα έχω έξω στο μπαλκόνι σε ιδιοκατασκευές σαν ραφιερες με πόρτες με σίτα, αν το βγάζεις έξω και όταν έρχεται το σούρουπο το βάζεις μέσα καλά κάνεις και βάζεις το ύφασμα , επίσης το να σου χαρίσει κάποιος ένα πουλάκι το οποίο έβγαλε με πολύ κόπο και προσπάθεια είναι κάπως δύσκολο και άδικο θα έλεγα, επίσης ένα άγριο πουλί σαν αυτό που έχεις δεν είναι και πολύ ωφέλιμο για έναν εκτροφέα.
Απελευθέρωσε αυτό που έχεις και κάνε οικονομίες αν σου αρέσει πολύ το είδος και αγόρασε ένα εκτροφής, 50 ευρω είναι η αρχική τιμή για τις βαλκανικές και ανάλογα την μετάλλαξη κλπ παίρνει την ανηφόρα.
Καλή τύχη 😃
 
Αυτό ήθελα να ρωτήσω τώρα..πως καταλαβαίνω αν είναι εκτροφής
Υπάρχουν σημάδια;
Ναι υπάρχουν, οι εκτροφής έχουν μάσκα που δεν είναι έντονο κόκκινο αλλά πορτοκαλί.
Όσον αφορά το πουλάκι φρόντισε το όσο καλύτερα μπορείς το διάστημα που θα το φιλοξενήσεις και όταν επιστρέψει ο ιδιοκτήτης του μπορείς να θέσεις τους προβληματισμούς και να τον προτρέψεις να κάνει το σωστό για αυτό.
 
@MARY58 Δε γνωρίζω τίποτα δυστυχώς.Και αν ρωτήσω τον θείο μου θα διακόψει τη συζήτηση επειδή θεωρεί ότι είναι όλα οκ και να μην ασχολούμαι άλλο.
[automerge]1713683044[/automerge]
@Akanthillis Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές αν και δεν σκοπεύω να πάρω άλλο.Θα προτρέψω μόνο τον Θείο μου να το αλλάξει με ένα καναρίνι θέτοντάς του όλα όσα έμαθα και θα επικοινωνήσω μετά στην ΑΝΙΜΑ για να γίνει σωστά!Όσο για το εξωτερικό κλουβι επειδή απλα το φιλοξενώ δεν θα μπορέσω να κάνω μεγάλες κατασκευές ούτε να αγοράσω κάτι πολύ ακριβό που θα μου μείνει στην τελική γιατί ο θείος μου δεν χρησιμοποιεί κάτι άλλο πέρα από ένα μικρό κλουβί.
[automerge]1713683091[/automerge]
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Ακριβώς αυτό σκέφτομαι!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αν το αλλαξεις με ενα εκτροφης και δωσεις στην Ανιμα το αγριο ,θα το καταλαβει ο θειος ? 6 μηνες ειναι αρκετος καιρος! Ανεβασε και μια φωτο το πουλακι να το δουμε !
 
Back
Top