Ασθένειες Καρδερίνα με κομμένο φτερό

moutafis55

PB New Member
Εγγραφή
12 Μαρ 2014
Μηνύματα
51
Αυτές τις μέρες πήγα σε κάποιον για μια δουλίτσα και βρήκα την αποθήκη του γεμάτη με διάφορα άγρια πιασμένα. Όλα ήταν σε υπερβολικά μικρά κλουβάκια! Ένα από όλα είχε υπερβολικά κομμένα νύχια, σχεδόν χαλασμένη ουρά ΚΑΙ του έλλειπε το αριστερό φτερό! Δίχως να του αφήσω περιθώριο αντίρρησης του πήρα το πουλάκι! Το πρόβλημά μου βέβαια είναι, και εδώ είναι που θέλω τις συμβουλές σας, ότι το κλουβί που το έβαλα είναι αρκετά μεγάλο (πίστευα ότι αυτό θα ήταν καλό), σε σημείο που το πουλί δεν μπορούσε να πηδήξει καν από κλαδί σε κλαδί! Έτσι κατέβασα τα κλαδάκια και τα έφερα πιο κοντά (στο όριο που μπορούσε να πηδήξει). Το πουλί όταν το είδα σε αυτό το κάθαρμα, σκαρφάλωνε στα κάγκελα και γύριζε συνέχεια το κεφάλι του ανάποδα και ΄σαν περισκόπιο γύρω γύρω. Τώρα που το έβαλα στο μεγάλο, κάθεται συνεχώς ή στην πατήθρα της ταΐστρας ή στον πάτο του κλουβιού και κάνει τις ίδιες περιστροφές του κεφαλιού του. Ήθελα να μάθω αν υπάρχει περίπτωση το φτερό του να ξαναβγεί (για τα νύχια και την ουρά δεν ανησυχώ) ώστε να το απελευθερώσω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σας κούρασα.
 
υπάρχει περίπτωση το φτερό του να ξαναβγεί;
Εξαρτάται από τη βλάβη. Αν έχει κοπεί ολόκληρο, τότε όχι. Αν λείπουν τα φτερά πτήσης, τότε μετά την πτερόρροια θα βγουν ξανά εφόσον έχει την κατάλληλη φροντίδα και αντέξει μέχρι τότε στην αιχμαλωσία.
 
Σε σύγκριση με πριν τώρα δείχνει αρκετά ήρεμο. Πως θα καταλάβω την έκταση της ζημιάς;
Επίσης μιλάτε για κατάλληλη φροντίδα, δηλαδή τι μπορώ να κάνω να το βοηθήσω;
 
Πως θα καταλάβω την έκταση της ζημιάς;
Αν έχει κοπεί το φτερό από την άρθρωση και μετά, εκεί που δείχνει το βέλος 1, τότε πρόκειται για μόνιμη αναπηρία που δεν αποκαθίσταται. Είναι δηλαδή σαν να έχει κοπεί το χέρι σε άνθρωπο. Εάν έχουν φύγει τα φτερά πτήσης εκεί που δείχνει το 2, τότε θα αποκατασταθούν μετά την πτερόρροια. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις τι από τα δύο συμβαίνει, είναι η αυτοψία. Να το πιάσεις δηλαδή και να το ψάξεις με τα χέρια σου.
screenshot-001-001.webp
Επίσης μιλάτε για κατάλληλη φροντίδα, δηλαδή τι μπορώ να κάνω να το βοηθήσω;
Κάποιοι γενικοί κανόνες περιγράφονται εδώ Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας
 
Μπορείς φυσικά πάντα να απευθυνθείς στις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ΕΚΠΑΖ & ΑΝΙΜΑ για βοήθεια και συμβουλές, χωρίς να εμπιστευθείς το πουλάκι οπωσδήποτε εκεί. Απλά για πληροφορίες.
 
Σας επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες από το φτερό του. Νομίζω ότι είναι μόνιμη η βλάβη.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

κομμένο_φτερό_καρδερίνας.webp κομμένο_φτερό_καρδερίνας_2.webp

Σε ευχαριστώ πολύ ianos!
 
Οι κάθε είδους παγίδες που χρησιμοποιούν οι θιασώτες αυτού της παράνομης δραστηριότητας, κλείνουν με ορμή για να είναι αποδοτικές... Πιθανόν σε ένα τέτοιο κλείσιμο παγιδεύτηκε η φτερούγα του πτηνού, έσπασε και στη συνέχεια ακρωτηριάστηκε. Δυστυχώς σ' αυτή την ελεύθερη ψυχούλα εκτός του ότι του στέρησαν το πολύτιμο αγαθό να πετά ελεύθερο, του κατέστρεψαν και την ακεραιότητα των μελών του...
Αν αλλάξουμε για λίγο θέσεις ίσως μπορέσουμε να φανταστούμε την κατάσταση που εμείς οι άνθρωποι το φέραμε..
Εξαιρετική η κίνησή σου που απέσπασες το πουλί από τον "έμπορο"...
Αν θέλεις ολοκλήρωσε το καλό που ξεκίνησες κρατώντας το πουλί...
Και είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα βρει τρόπο να σε ανταμείψει...
Να με θυμηθείς πως θα το κάνει...
Μπράβο σου χίλιες φορές κι όχι μία.
Με κάτι τέτοια αισθάνομαι τελικά πως δεν πάνε οι κόποι μας χαμένοι...
Επιπρόσθετα αν τελικά το κρατήσεις θέλω να σου χαρίσω ένα καναρινάκι να 'χει για παρέα.
Απλά θα μου δώσεις λίγες βδομάδες χρόνο.
 
Το θέμα είναι να του ζήσει το πουλάκι. Πως το βλέπεις από κέφια; Οι κουτσουλιές του πως είναι;
 
Θεσσαλονίκη είχα πάει για να πάρω εξοπλισμό και αυτουνού ήταν το χόμπι του να πιάνει άγρια.
Δυστυχώς στην Θάσο χρησιμοποιούν ακόμα χειρότερα μέσα! Μιλάω για κόλλες και τέτοια που για να βγάλεις τα πουλιά κόβεις τα πόδια!
Γιάννη (Misaloyris), σε ευχαριστώ πολύ, έχω ήδη ένα καναρινάκι (της φωτογραφίας) και ένα καρδερινοκάναρο. Οι κουτσουλιές του είναι πολύ καλές! Ήταν πολύ νευρικό και υπερκινητικό όταν το πήρα, αλλά βάζοντάς το στο μεγάλο κλουβί είναι πολύ νωχελικό (ήταν σε ένα απίστευτα μικρό, λίγο μεγαλύτερο από παγίδα). Τρώει πολύ! Συνέχεια στην ταΐστρα κάθεται, δεν κινείται πολύ. Συνέχεια κοιτάει την οροφή του κλουβιού και μοιάζει να στενοχωριέται που δεν μπορεί να σκαρφαλώσει. Στις κανονικές θέσεις που ήταν οι πατήθρες δε μπορούσε να φτάσει από την μία στην άλλη και γι'αυτό μίκρυνα τις αποστάσεις ελπίζοντας να τις επαναφέρω στις προκαθορισμένες θέσεις αν δυναμώσουν τα πόδια του ώστε να κινείται άνετα.

Γιάννη (Misalouris) σίγουρα θα το κρατήσω. Μου αρέσουν πολύ οι καρδερίνες, μάλιστα ήθελα να πάρω 2 ζευγάρια (εκτροφείου) και να κάνω μια κλούβα. Μπορεί μέσ'το καλοκαίρι να πάρω ένα θηλυκό να του κάνει παρέα.
 
Περίμενε τα παιδιά που ξέρουν αλλά απ' όσα έχω διαβάσει, η αλλαγή χώρου και άλλων δεδομένων μπορεί να προκαλέσει στρες στην καρδερίνα με μοιραία αποτελέσματα. Ήδη άλλαξε περιβάλλον ίσως έπρεπε να περιμένεις για την αλλαγή του κλουβιού, όσο και να το έκανες για καλό της. Στενή παρακολούθηση μήπως την δεις φουσκωμένη, να ζητήσεις αμέσως συμβουλές, τότε θα είναι επείγον.
 
Ευχαριστώ πολύ Μαρία, ευτυχώς δεν είναι φουσκωμένη (ακόμα τουλάχιστον). Η αλλαγή κλουβιού ήταν επιτακτική καθώς οι συνθήκες που την είχε το καθίκι ήταν απαίσιες. Πολύ μικρό κλουβάκι και άπειρη βρωμιά!
 
Καταλαβαίνω. Διάβασε αυτό το θέμα αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα Οδηγός διαχείρησης και εκτροφής καρδερίνας και εύχομαι τα καλύτερα.
Βασικά απ' ότι διαβάζω, και μπορείς να δεις κι εσύ στον τομέα ασθένειες, όταν στρεσσάρονται αναπτύσσουν κοκκίδια και αρρωσταίνουν βαριά. Γι αυτό παρατήρηση και πάλι παρατήρηση.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Να ενημερώσω τους φίλους, Η καρδερίνα χαίρει άκρας υγείας! Δυνάμωσε αρκετά σε σημείο που το κλουβί που το έβαλα φαντάζει πλέον μικρό. Το έχω στο μπαλκόνι και κελαηδάει ακατάπαυστα όταν δεν υπάρχει κοντά κανείς! Βέβαια όταν πλησιάζω κοντά στο κλουβί τρελαίνεται.
 
Μπράβο σου και παλι. Ίσως σε λίγο καιρό να πάψει να σε φοβάται τόσο πολύ. Η φωτογραφία με το κομμένο φτερό είναι αποτροπιαστική στην κυριολεξία. Ευτυχώς για το καημένο που βρέθηκες ΕΣΥ να του απαλύνεις λιγάκι την ατυχία που το χτύπησε.
 
Δν μπορω να πιστεψω οτι υπάρχει τέτοια αναισθησία ανάμεσα στους αν θρωπους! Ευτυχώς το πουλάκι βρέθηκε τωρα στα χέρια σου! Καποια στιγμή θα σε ανταμείψει με κάποιο τρόπο. Οποίος δίνει αγαπη πάντα θα του ανταποδιδεται.
 
Να ενημερώσω τους φίλους, Η καρδερίνα χαίρει άκρας υγείας! Δυνάμωσε αρκετά σε σημείο που το κλουβί που το έβαλα φαντάζει πλέον μικρό. Το έχω στο μπαλκόνι και κελαηδάει ακατάπαυστα όταν δεν υπάρχει κοντά κανείς! Βέβαια όταν πλησιάζω κοντά στο κλουβί τρελαίνεται.
Καλά τα νέα...
Για το υπόλοιπο της ζωής του απλώς φρόντισε να του προσφέρεις εκτός από τα απαραίτητα την αίσθηση ασφάλειας ωστε να απομακρυνθεί ο φόβος που δικαιολογημένα νιώθει...
Θα περάσετε καλά οι δυό σας...
 
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια (θα με κάνετε να κοκκινίσω)!

Για το υπόλοιπο της ζωής του απλώς φρόντισε να του προσφέρεις εκτός από τα απαραίτητα την αίσθηση ασφάλειας ωστε να απομακρυνθεί ο φόβος που δικαιολογημένα νιώθει...
Καμιά πρόταση (συμβουλή) για να πετύχω κάτι τέτοιο;
 
Απαλές ήρεμες κινήσεις όταν πλησιάζεις το κλουβί. Υπομονή αν δεν δεις " αποδοχή"σε βραχυπρόθεσμο διάστημα. Αργότερα θα δοκιμάζεις να βάζεις το χέρι σου με κάποια λιχουδιά η αγαπημένο σπόρο η κάποιο φρούτο-φυτό, κρατώντας το σχετικά σταθερό.
 
Back
Top