Ασθένειες Καταπολέμηση του ακάρεως των ποδιών και άλλα χρήσιμα

armagedwn

PB New Member
Εγγραφή
21 Απρ 2009
Μηνύματα
131
Πόλη
Αθήνα
Βρήκα και μετάφρασα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και νομίζω πλήρες άρθρο από ένα ιταλικό site. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο σε όλους όσους αντιμετωπίζουμε συχνά πυκνά το πρόβλημα της ακαρίασης στα πόδια των φτερωτών μας φίλων

Δύο πιθανές αιτίες για ερεθισμένα πόδια με φολίδες ξηρές ή ανασηκωμένες, θα μπορούσαν να οφείλονται σε:

1) Εξωπαρασίτωση, και συγκεκριμένα ψώρα των ζώων (mange)
2) Yποσιτισμός, και ιδίως υποβιταμίνωση Α

Μεταξύ των χαρακτηριστικών της εξωπαρασίτωσης των καναρινιών έχουμε:

(1)


α) Δερματική ακαρίαση οφειλόμενη στην Dermanyssus gallinae, κοινώς ονομαζόμενη κόκκινη ψείρα, λόγω του χρώματός της μετά από γεύμα αίματος. Δεδομένου του εντοπισμού αυτού του ακάρεως στο κεφάλι και τα φτερά (όπου το ξύσιμο παράγει ελκώδεις πληγές), δεν θα ασχοληθούμε σε αυτή την περίσταση.

β) Η εξωπαρασίτωση οφειλόμενη στη Philopteris communis, κοινώς γνωστή ως γκρι ψείρα διότι δεν είναι αιμοφάγος: τρέφεται, στην πραγματικότητα από την απολέπιση των φτερών και προκαλεί κνησμό αλλά, όντας ορατή με το μάτι (τη βλέπει κανείς να κινέιται με μεγάλη ταχυτητα στο δέρμα) επίσης δε μπορούμε να ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο

γ) Αυτό που ενδιαφέρει το παρόν άρθρο είναι η ψώρα των ζώων (mange), παρασιτική δερμάτωση που προκαλείται από το Cnemidocoptes pilae, άκαρι που εντοπίζεται στην κεράτινη στιβάδα του δέρματος και στο καναρίνι χτυπάει σχεδόν αποκλειστικά στα πόδια.

Η κλινική διάγνωση της ψώρας των ποδιών (ή ακαρίαση ποδιών ή κακώς ονομαζόμενη ψώρα) βασίζεται στην παρατήρηση της κρούστας, πολλές φορές αρκετά παχιάς, και επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα μιας βαθιάς απόξεσης του δέρματος που επιτρέπει την παρατήρηση και τον προσδιορισμό του παρασίτου στο μικροσκόπιο σε χαμηλή μεγέθυνση. Στα ακάρεα του γένους Cnemidocoptes είναι ευαίσθητα το καναρίνι και άλλα σπινοειδή και μικρόσωμοι παπαγάλοι αλλά στο καναρίνι τα συμπτώματα είναι πολύ χαρακτηριστικά και οι πληγές τυπικές (προεξέχουσες αποφλοιώσεις που επηρεάζουν σχεδόν αποκλειστικά τα δάκτυλα και τα πόδια). Παρατίθεται στο τέλος μια εικόνα ποδιού που έχει μολυνθεί από ψώρα των ζώων (mange)

Από τον ταρσό και κάτω, στην πραγματικότητα, η διάδοση της κεράτινης στιβάδας είναι αυξημένη και έχει ως επακόλουθο τον σχηματισμό φολίδων και μια λευκής αλευρώδους ουσίας που προσκολλάται στο ορώδης υγρό που εκχέεται από τους ιστούς: έτσι σχηματίζονται κόμβοι που αυξάνονται σε όγκο και με το χρόνο λαμβάνουν ένα χρώμα σκουριάς. Τα ακάρεα έχουν κύκλο ζωής 3 εβδομάδων στο δέρμα του ξενιστή τους, διεισδύοντας στο κεράτινο επιθήλιο και προκαλώντας «σκάψιμο» της κεράτινης στιβάδας (εξ ου και η ενοχλητική φαγούρα και το ξύσιμο που προκαλεί ερεθισμό και τραυματισμούς). Η δράση αυτών των παρασίτων δημιουργεί έτσι, σιγά-σιγά, «τσαλακωμένες» γκρι κρούστες κυτταρικές στο εσωτερικό τους. Εάν παραμεληθεί η ψώρα (mange) επεκτείνεται στους ταρσούς προκαλώντας την ανόρθωση και την πάχυνση των φολίδων με το γέμισμα μιας κιτρινωπής- γκρι ουσίας και στη συνέχεια επεκτείνεται στους μηρούς, που παρουσιάζονται μαδημένοι, καλυπτόμενοι με κρούστα έως την περιοχή των φτερούγων και του πρωκτού. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των ποδιών, δυσκαμψία άρθρωσης, δυσκολία στο περπάτημα, καταστροφή των αισθητηρίων, υπορεξία, ανορεξία μέχρι το θάνατο.

Το φάρμακο επιλογής είναι η Ιβερμεκτίνη: Η θεραπεία περιλαμβάνει την παρεντερική έγχυση Ιβερμεκτίνης (200 μg / kg) ή τοπικές εφαρμογές. Οι κρούστες είναι πολύ παχιές και μπορούν να αμβλυνθούν με την εφαρμογή φυτικών ελαίων. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη Carbaryl 5% αποτελεσματική έναντι όλων των εξωπαρασιτώσεων των πτηνών. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο σχολαστικός καθαρισμός και η απολύμανση των πατήθρων και μικρών εσοχών του κλουβιού είναι απαραίτητα λόγω της παρουσίας φολίδων που αποτελούν πηγές αυγών και / ή παρασίτων. Να συνδιάζεται με τη θεραπεία (Ιβερμεκτίνη παρεντερική ή εφαρμογές ακαρεοκτόνου αλοιφής ή κόνεως Carbaryl) και η χορήγηση ενός πολυβιταμινούχου ιδιαίτερα πλούσιου σε βιταμίνη Α. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη επούλωση.

Παράγοντες που προδιαθέτουν για τη νόσο είναι κακές συνθήκες υγιεινής (ιδιαίτερα η έλλειψη καθαριότητας του πάτου του κλουβιού), η άσχημη διατροφή, οι μολυσματικές ασθένειες και ασθένειες του μεταβολισμού, γι’ αυτό η πρόληψη είναι ο καθαρισμός των κλωβών.

Στα καναρίνια το Cnemidocoptes pilae προκαλεί επίσης μια ιδιαίτερη μορφή εντοπισμένης ψώρας (mange), εκτός από τα κάτω άκρα, ακόμη και στη βάση του ράμφους, γύρω από τα μάτια και τα άνω βλέφαρα με τη δημιουργία λευκοκίτρινων κρουστών. Αυτό το είδος ψώρας στα καναρίνια ονομάζεται "Φολιδωτό πρόσωπο" και είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ώστε τα πτηνά πρέπει να απομονώνονται άμεσα μέχρι την ολοκληρωτική τους θεραπεία.

(2)

Αδύναμα φτερά που συνδιάζονται με δέρμα υπερβολικά φολιδωτό δίχνουν πιθανές ελλείψεις βιταμινών (κυρίως Α αβιταμίνωση), μετάλλων, πρωτεϊνών και αμινοξέων. Τα πόδια των καναρινιών που υποσιτίζονται παρουσιάζουν υπερκερατωμένες φολίδες άναρχα σκορπισμένες, ενώ το δέρμα της πελματιαίας περιοχής μπορεί να φανεί λεπτό και πληγωμένο. Δύο από τα συμπτώματα της κακής διατροφής, εκτός της απώλειας βάρους, τη χρόνια ιγμορίτιδα, τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πεπτικού σωλήνα, είναι στην πραγματικότητα και η υπερκεράτωση και το πλήγιασμα των ποδιών. Η υπερκεράτωση, χαρακτηριστικό των εγκλωβισμένων πτηνών, είναι η τάση των φολίδων των ποδιών να αυξάνουν σε όγκο και να πυκνώνουν σκληραίνοντας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η πιο κοινή αιτία του υποσιτισμού σε πτηνά σε κλουβιών και συνδέεται στενά με την κατανάλωση μιας δίαιτας αποκλειστικά από ξηρούς σπόρους. Τα φαινόμενα ανεπάρκειας δεν εμφανίζονται ξαφνικά και έτσι είναι πιθανόν τα συμπτώματα να προκύπτουν μετά την αγορά του πουλιού. Όταν έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης Α παρατηρείται: υπερκεράτωση των κερατικών επιθηλίων και πλακώδης φολιδωτή μεταπλασία των μη κερατικών, όπως τα αναπνευστικά, νεφρικά και αδενικά επιθήλια.
Μια θεραπεία υποβιταμίνωσης Α συνίσταται στη χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης Α (50000 IU / kg,) που θα επαναλαμβάνεται κάθε 5-7 ημέρες και άμεση διόρθωση της διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Α σε ποσοστό 4000 IU / kg.

Κατά την περίοδο της πτερόροιας είναι σύνηθες οι εν λόγω φολίδες να μην φεύγουν και να παραμένουν στα πόδια, που καλύπτονται έτσι από τις νεοσχηματιζόμενες φολίδες, συμπιέζοντας έτσι με οδυνηρό τρόπο τον υποκείμενο ιστό. Τα άκρα που πάσχουν από υπερκεράτωση αλείφονται με μαλακτική αλοιφή για χρήση σε πτηνά, ή με χλιαρό ελαιόλαδο καθημερινά για κάποιες ημέρες οπότε αργότερα μπορείτε να προχωρήσετε, με τη βοήθεια από ένα τσιμπιδάκι, στην απομάκρυνση των παλαιών μαλακωμένων φολίδων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή να μην βλάψετε τους υποκείμενους ιστούς. Μετά την αφαίρεση των φολίδων τα πόδια αλείφονται με μια ειδική κρέμα ή ελαιόλαδο.

Το άρθρο έχει γράψει η Laura, ειδικός multi-pet στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.frammentidinatura.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=97
 

Συνημμένα

  • zampettauc1.webp
    zampettauc1.webp
    4,3 KB · Προβολές: 1.271
δηλαδη και τα ακαρεα των ποδιων θεραπευονται με pulmasan οπως το ακαρι της τραχειας;
Σε αλλο φορουμ διαβασα για ενα φαρμακο το scatt απο το οποιο βαζεις μια σταγονα στο ποδι του καναρινιου και μαζι με τα ακαρεα σκοτωνονται και τα αυγα. Σταγονα και ακαρι τελος.
 
Θοδωρή έψαξα να βρω το Vetermec που μου συνέστησε ο Μάκης αλλά δεν το βρήκα σε κανένα κεντρικό pet shop. Δεν ξέρω αν το Pulmosan μπορεί κανείς να το εφαρμόσει τοπικά στα πόδια και αν αυτό μπορεί να έχει επιτυχία. Το άλλο προϊόν που λες δεν το γνωρίζω. Εγώ πάντως (καθαρά εμπειρικά) έχω χρησιμοποιήσει το Pulmosan στην κανάρα μου (που πάσχει από ακάρεα των ποδιών) σε μία εφαρμογή πριν καμιά βδομάδα αλλά δεν είδα να υποχωρούν τα ακάρεα από τα πόδια. Βέβαια το Pulmosan δεν το εφάρμοσα στα πόδια αλλά στην τραχεία. Αν κάποιος ξέρει θα μπορούσε ίσως να μας πει αν το Pulmosan που νομίζω περιέχει ιβερμεκτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και τοπικά στα πόδια με τη χορήγηση μιας σταγόνας.
 
Το Scatt είναι προίόν της VETA FARM είναι μια εταιρία από την Αυστραλία, εγώ το παρήγγειλα και μου ήρθε πρίν λίγες μέρες πολύ καλή εξυπηρέτηση από την εταιρία και πολύ καλή συσκευασία.Αν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο λένε τότε Pulmosan τέλος. Θα βάλω προληπτικά σε όλα τα καναρίνια μου και το αποτέλεσμα θα το μάθουμε σε λίγο καιρό.
Φιλικά Γιάννης
 
Το άλλο προϊόν που λες δεν το γνωρίζω.
Γιώργο, γράψε τη λέξη scatt στην αναζήτηση και θα εμφανιστούν αρκετές συζητήσεις σχετικά με αυτό το σκεύασμα.
 
Θα παραθέσω επίσης κάποιες απόψεις, σχετικά πάντα με τα ακάρεα των ποδιών, που διάβασα σε ένα ιταλικό forum.
Eίπαν λοιπόν ότι μπορεί και να χρησιμοποιηθεί τοπικά παραφινέλαιο (ή βαζελίνη) με ένα πινέλο και ότι πρέπει στο πουλί να δίνεται η δυνατότητα μπάνιων και σαφώς να γίνει απολύμανση του κλουβιού με ένα προϊόν που λέγεται neo foractil. To ίδιο προϊόν μπορεί κατά τα λεγόμενά τους να χρησιμοποιηθεί και πάνω στο πουλί με προσοχή να είναι καλυμένο το κεφάλι για να μην πάθει ζημιά αλλά μόνο ως προληπτικό και όχι ως θεραπευτικό μέσον. Άρα νομίζω πως λίγο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο μιας και οι τρόποι πρόληψης είναι ποικίλοι. Το γεγονός της χρήσης βαζελίνης νομίζω ότι θα μπορούσε να ισχύσει, εφόσον έχει επέλθει η θεραπεία, απλά για την απομάκρυνση των φολίδων (αν και στο άρθρο παραπάνω συνιστάται και η χρήση ελαιόλαδου που νομίζω είναι και πιό αποτελεσματικό).
Στο ίδιο forum κάποιος συνιστά τη χρήση του Ivomec (διαλυμένο 1 προς 9 με γλυκόλη) πάνω στο πάσχον σημείο. Το ίδιο φάρμακο μπορέι να χορηγηθέι και από το στόμα ή με σταγόνα πάνω στο δέρμα (δεν ξέρω αν στην Ελλάδα έχουμε αυτό το προϊόν). Η επάλειψή του όμως, με ένα πινελάκι πάνω στα πόδια, λένε ότι μειώνει τον κίνυνο τοξικότητάς του. Επειδή, όπως αναφέρεται, το Ivomec είναι ακριβό (50 ευρώ) και ουσιαστικά χρειάζεται λίγη ποσότητα, πολλοί ζητάνε από κτηνιάτρους (επειδή είναι κοινής χρήσης για πολλά ζώα) μια σύριγγα των 5 ml (που έρχεται στα 5 ευρώ) ποσότητα που φτάνει για τη θεραπεία εκατοντάδων πουλιών. Το ίδιο προϊόν μπορεί άρα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολύ περισσότερων πουλιών άν διαλυθεί και με γλυκόλη (1 προς 9).
Τέλος αναφέρει κάποιος και το cutesan (που επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει στην εγχώρια αγορά) το οποίο μετά από 4 μέρες έχει αποτελέσματα θεαματικά.
&quot]http
 
Από όσα διάβασα και από εσάς αυτό που λένε Ivomec μάλλον αναφέρεται σε κάποιο προϊόν με βάση την Ιβερμεκτίνη γιατί για την ίδια την Ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ο κατάληλος όρος. Το vetermec δίνεται και διαλυμένο στο νερό πέραν της ενέσιμης μορφής; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως έχει με επάλειψη του πάσχοντος σημείου;
 
Το vetermec δίνεται και διαλυμένο στο νερό πέραν της ενέσιμης μορφής; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως έχει με επάλειψη του πάσχοντος σημείου;
Ναι, το vetermec χορηγείται διαλυμένο στο νερό (1ml σε 940 ml νερού). Δε γνωρίζω αν μπορεί να γίνει εξωτερική εφαρμογή τοπικά.
 
Eυχαριστώ Σταύρο! Μια τελευταία ερώτηση που νομίζω θα λύσει απορίες πολλών: Έχουμε άρα ουσιαστικά τρία γνωστά σκευάσματα: το Vetermec, το Pulmosan και το Podagrine (αν και το τελευταίο έχει να κάνει με την ποδάγρα που αν δεν απατώμαι είναι κάτι το διαφορετικό από τα ακάρεα των ποδιών). Το Vetermec (επειδή ακόμα δεν το έχω δει) είναι σκεύασμα με βάση την Ιβερμεκτίνη; Ποιά η διαφορά του με το Pulmosan (το οποίο περιέχει Ιβερμεκτίνη 0,12%); Παρεπιπτόντως, στη συσκευασία του Pulmosan σε όλες τις άλλες γλώσσες συνίσταται η εφαρμογή του όχι στο λαιμό αλλά στην πλάτη! To Pulmosan γράφει στη συσκευασία βέβαια ότι σκοτώνει το άκαρι sternostoma tracheacolum που δεν είναι σαφώς εκείνο των ποδιών αλλά από την άλλη σκοτώνει και το άκαρι του ράμφους των παπαγάλων (πράγμα που επίσης δεν αναφέρεται στα ελληνικά στη συσκευασία). Προφανώς λοιπόν θα πρέπει να πάψει ο (μάλλον) μύθος του Pulmosan ως πανάκεια κάθε ακάρεως αφού αν και περιέχει ιβερμεκτίνη, το σκεύασμα είναι για άλλου είδους άκαρι. Το Vetermec άρα αναφέρει στη συσκευασία του ότι σκοτώνει το συγκεκριμένο άκαρι το Cnemidocoptes pilae? Σε ότι αφορά την ποδάγρα δημιουργείται από το ίδιο άκαρι; Διότι πολλοί έχω καταλάβει από το forum ότι μάλλον θεωρούν ποδάγρα την ακαρίαση των ποδιών ενώ νομίζω ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές ασθένειες και άρα θέλουν διαφορετική θεραπεία. Τέλος η Ιβερμεκτίνη υπάρχει διαθέσιμη και σε καθαρή μορφή οπότε και την προμηθεύεται κανείς από πού; Νομίζω ότι απαντήσεις σε αυτά τα 3-4 ερωτήματα θα βοηθήσουν αρκετά
 
Εχω δυό συνημμένα γιατί μια εικόνα είναι καλύτερη απο πολλές λέξεις
κάποιες φορές. Η Ιβερμεκτίνη δρά, εφόσον περάσει και κυκλοφορήσει στο αίμα.
Τοπικές εφαρμογές δεν έχουν κάποια αξία. Τα δυό σκευάσματα, ΠΟΥΛΜΟΣΑΝ
και ΒΕΤΕΡΜΕΚ, περιέχουν το δραστικό συστατικό σε αραίωση 1%.
Το ΠΟΥΛΜΟΣΑΝ εφαρμόζεται ανάμεσα στους ώμους (στο τέλος του σβέρκου)
και έχει μια ελαιώδη μορφή που το καθιστά αδιάλυτο στο νερό.
Το ΒΕΤΕΡΜΕΚ είναι σε μορφή που επιτρέπει πλήρως την διάλυσή του στο νερό.
Το Scatt (όταν κυκλοφορίσει και εδώ) φαίνεται οτι θα αποτελέσει την οριστική λύση
για απαλλαγή απο τα ακάρεα όλων των ειδών.
 
ΩΧ. Συγγνώμη τα ξέχασα!

Υ. Γ Το Antiwindpipemite είναι η ονομασία που κυκλοφορούσε παλαιότερα το Pulmosan.
 

Συνημμένα

  • VETERMEC 1%.webp
    VETERMEC 1%.webp
    9,9 KB · Προβολές: 478
  • bogena.webp
    bogena.webp
    41,1 KB · Προβολές: 350
Το Scatt (όταν κυκλοφορίσει και εδώ) φαίνεται οτι θα αποτελέσει την οριστική λύση
για απαλλαγή απο τα ακάρεα όλων των ειδών.
Το scatt ερχεται κατοπιν παραγγελειας απο την Αυστραλια.Αν δε κανω λαθος δεν εχει τεραστιο κοστος το θεμα ειναι να μαζευτουμε καμποσα ατομα και να κανουμε μαζικη παραγγελεια.Αν καποιος το εχει δοκιμασει ισως να μας βοηθησει στις αποριες μας
 
Καλησπερα

Το έχω δοκιμάσει ( προληπτικά πάντα) χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ξέρω ότι εκτροφέας με πολύ σοβαρό πρόβλημα το έλυσε άμεσα.
Εάν χρειάζεται κάποιος και μπορείτε να μαζέψετε κάποια ποσότητα, μπορώ να σας καθοδηγήσω και να το προμηθευτείτε από την Ελλάδα.
Δυστυχώς για προσωπικούς λόγους δεν μπορώ να αναφέρω όνομα.
 
Tέλεια! Νομίζω ότι τώρα έχουμε μια ιδέα πολύ πιο σαφή σχετικά με το συγκεκριμένο άκαρι και την καταπολέμησή του!
Από ότι φαίνεται λοιπόν το scatt είναι και το πλέον κατάληλο μόνο που δεν το έχουμε Ελλάδα ☹ Άρα για κάποιον που δε μπορεί για τον ένα ή τον άλλο λόγο να το χρησιμοποιήσει, όπως είπε ο Μάκης, αν κατάλαβα καλά, το Pulmosan και το Vetermec είναι τα φάρμακα που περιέχουν Ιβερμεκτίνη που σκοτώνει αυτά τα ακάρεα και η διαφορά τους είναι ότι το μεν ένα είναι μη διαλυτό στο νερό και άρα το εφαρμόζουμε στην πλάτη του πουλιού, ενώ το άλλο είναι διαλυτό στο νερό και άρα περνάει μέσα στο πουλί από το νερό.
Νομίζω ότι έχουν λυθεί αρκετές απορίες σχετικά! Μια τελευταία ερώτηση: η Ιβερμεκτίνη σαν προϊόν πωλείται μόνη της;
 
Καλημέρα
Λόγο του ότι μιλάμε και για τα πόδια, μιας και το ακάρι χτυπά και εκεί, να προτείνω το ανεπιφύλακτα το κάτωθι προϊόν.
Είναι της εταιρείας HELLAS PET από Κρήτη.
 

Συνημμένα

APAGEL SPRAY
Indicazioni: Utile per stimolare le naturali funzioni fisiologiche della pelle contro Dermatomicosi ( funghi della pelle e del pelo), dermatiti batteriche e piodermiti, eczemi umidi, ragadi e piaghe.
Contiene: Propolis 😉, Echinacea, Calendula , Agrimonia, Cajeput, Eucalyptus, Lavandula , Citrus limon, Origanum, Melaleuca alternifolia, Thymus vulgaris.
Modalità d’impiego e somministrazione:
Applicare sulle aree interessate della pelle due volte al giorno.
Confezioni: 50 ml



"http://www.farmapointsrl.com/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=44"


apagel_spray.jpg
 
Back
Top