Φροντίδα Κατασκευή για ελεύθερα καναρίνια

Bob+Fatme

PB New Member
Εγγραφή
25 Ιαν 2018
Μηνύματα
78
Καλησπέρα σας.

Πρόσφατα είχα ένα συμβάν με τα καναρίνια μου. Τα είχα έξω στο μπαλκόνι με το κλουβί τους να είναι ενωμένο με την κλούβα. Η Φατμέ λοιπόν σε κάποια φάση, το έσκασε από την κλούβα. Κατά λάθος της συνέβη και ήταν και αμέλεια δική μου, μια και είχε χαλαρώσει το δύχτι σε κάποια σημεία και δεν το είδα.

Η Φατμέ, από τη στιγμή που βγήκε από την κλούβα, προσπαθούσε να ξαναμπεί πάλι μέσα για αρκετή ώρα, αλλά δεν τα κατάφερνε και κάποτε άνοιξε τα φτεράκια της και εξαφανήστηκε στο απέραντο γαλάζιο του ουρανού.

Δεν ήμουν στο σπίτι εκείνη τη στιγμή, αλλά έτυχε να τεσκάρω μία κάμερα που είχα στραμμέμη επάνω τους και το αντιλήφθηκα. Έσπευσα λοιπόν στο σπίτι και τοποθέτησα ένα δεύτερο ανοιχτό κλουβί με νερό και φαγητό και ήλπιζα να γυρίσει πίσω. Αν και το θεωρούσα πολύ απίθανο.

Και όμως, μετά από 5 ολόκληρες ώρες γύρισε. Αφού παιδευόταν για κάνα τέταρτο πάλι να μπει μέσα στην κλούβα, τελικά το παράτησε και μπήκε μέσα στο ανοιχτό κλουβί για να φάει (ασταμάτητα για καμία ώρα). Πλησιάζοντας το σούροπο και μια και δεν ήταν κανείς στο σπίτι να την βάλει πάλι μέσα με τον Μπομπ, έκανε μία τελευταία προσπάθεια να ξαναμπεί. Αφού και πάλι δεν τα κατάφερε, βρήκε το ομολογουμένως ασφαλέστερο μέρος στο μπαλκόνι για να διανυκτερεύσει. Εκτός του ανοιχτού κλουβιού, σε ένα στενό μέρος μεταξύ της κλούβας και του παραθύρου, επάνω σε μία ράβδο που προεξείχε.

Όταν γύρισα σπίτι αποφάσησα να μην την ενοχλείσω και την άφησα όμορφα και ήσυχα να κοιμηθεί. Το πρωί σηκώθηκε η κυρία, πήγε στο ανοιχτό κλουβί να πάρει το πρωινό της, ξυπνάω εγώ μετά από ένα τέταρτο, πάω της κλείνω την πόρτα και όλα καλά. Δεν ενοχλήθηκε καθόλου που κάποιος τόλμησε και της έκλησε την πόρτα.

Μελέτησα της λήψεις της κάμερας εκ των υστέρων και υποθέτω ότι μπόρεσε να γυρίσει επειδή άκουσε τον Μπόμπ, ο οπόιος δεν είχε σταματήσει να κελαηδά όσο έλειπε η Φατμέ. Επίσης την παρακολουθούσε με μεγάλη αφοσίωση και σασπένς στις προσπάθειές της να ξαναμπέι μέσα.

Όπως και νά χει, παρακουλουθώντας τα βίντεο διαπίστωσα ότι η Φατμέ πρέπει να τη χάρηκε πολύ την εμπειρία αυτή. Υπήρχαν διάφορες στίγμες που πηδάει από γωνία σε γωνία στο μπαλκόνι και αγναντεύει αριστερά - δεξιά. Σε κάποιες στιγμές βέβαια υπέφερε επειδή ήθελε να μπει και δεν μπορούσε, αλλά ήταν επίσης πολλές οι στιγμές που έκοβε τις βόλτες της. Και μάλλιστα όχι πανικοβλημένα αλλά ήρεμα-ήρεμα. Σε κάποια φάση που πλησίασαν δύο περιστέρια και λογικά θα ένιωσε απροστάτευτη, ακινητοποιήθηκε και τα παρακολουθούσε με προσοχή. Γενικά φαινόταν να τη χειρίζεται καλά την κατάσταση.

Περιττό να σας πώ ότι η Φατμέ μετά από αυτό το συμβάν με έχει κερδίσει για τα καλά. Ενώ μέχρι τότε η αποκλειστηκή αδυναμία μου ήταν ο Μπομπ.

Εν πάση περιπτώση, δεν μου βγαίνει τώρα από το μυαλό να κάνω μία κατασκευή έτσι ώστε να μπορούν να βγαίνουν όποτε θέλουν όχι μόνο στην κλούβα αλλά και σε ολόκληρο το μπαλκόνι. Η κατασκευή θα είναι τέτοια ώστε ίσα να μπορούν αυτά να μπαινοβγαίνουνε, αλλά όχι κάποιο μεγαλύτερο πουλί. Και φυσικά η δυνατότητα θα παρέχεται μόνο με ανθρώπινη επίβλεψη (μέσα από το παράθυρο για να μην τρομάζουν κιόλας). Το μπαλκόνι είναι στον τέταρτο και γύρω γύρω έχει μόνο χαμηλότερες οικοδομές, οπότε δε θα υπάρχει άλλος κίνδυνος εκτός των άλλων πουλιών.

Αν και έχω τους ενδιασμούς μου, έντονα, πιστεύω ότι μπορεί να είναι και μία πολλή καλή ιδέα ίσως. Έχετε κάποια συμβουλή; Βέβαια κανείς δε θα μου πει, ναι βέβαια άστα ελεύθερα, αλλά οι σκέψεις σας θα με βοηθήσουν, μια και οι περισσότεροι έχετε μεγαλύτερη εμπειρία στην ψυχολογία και συμπεριφορά των καναρινιών.
 
Με αλλα λόγια θέλεις απλά να επεκτείνεις τον χώρο διαβίωσης τους εξακολουθώντας όμως να τα έχεις μη ελεύθερα η σκοπεύεις να επιτρέπεις βόλτες και εκτός μπαλκονιού;
 
Όχι δε μιλάω για επέκταση, για ένα μικρό άνοιγμα μιλάω και στην ουσία θα επέτρεπα και βόλτες εκτός μπαλκονιού, ναι. 😵
 
Μπαλκόνι κλουβί να υποθέσω ή κάτι άλλο;

Όχι, μικρό άνοιγμα στην κλούβα ώστε στο μπαλκόνι να ειναι τελείως ελεύθερα.

Πρέπει να σας μπέρδεψα όταν είπα ότι θα κάνω μία κατασκευή.

το πιθανότατο θα γίνει βορά κάποιου αρπακτικού.

Ναι, αυτό είναι που με κάνει να έχω τους ενδοιασμούς μου. Θα συμβεί πολύ γρήγορα ενδεχομένως και πιθανόν να μην προλάβω να αντιδράσω, ούτε εγώ αλλά ούτε κι αυτά.
 
Ή μπορει και να χαθεί, να εξαντληθεί, να πεινάσει και να μην εχει τη συναφή να γυρίσει, να πάει σε κάποιο άλλο μπαλκόνι και να το βάλουν σε ενα κλουβι...
Δεν ξερω, βασικά με την περιγραφή σου νιωθω ενα τεράστιο κενό σχετικά με το γεγονός οτι εμείς οι φιλόζωοι, έχουμε με τις ενασχολήσεις και τις επιθυμίες μας συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των πτηνών συντροφιάς στερώντας έτσι την ελευθερία τους που ειναι τόσο μα τόσο φυσική, και πραγματικά σε καταλαβαίνω. Αν ας πουμε όλοι μαζί ( ουτοπικό φυσικά) δεν ζευγάρωμα με τα πουλιά μας και δεν αγοράζαμε πτηνά, σε μία γενιά θα έπαυε το να υπάρχουν φυλακισμένα πουλακια συντροφιάς και απλά ελάχιστοι θα είχαν όσα διέσωσαν απο τη φύση τα οποία δεν θα μπορούσαν για κάποιον λόγο να επιβιώσουν.
Από την άλλη μεριά όμως πως να παρεις την ευθύνη αυτο που αγαπάς να το στείλεις στο θάνατο του με τόσο μεγάλη πιθανότητα για να ζήσει έστω και μια στιγμή ελευθερίας;
Γνωρίζω οτι ο προβληματισμός μου δεν οδηγεί πουθενά, αλλά ένιωσα την ανάγκη να τον εκφράσω.
 
Τελικά αποδείχτηκε ελεύθερο πνεύμα η Φατμέ.
Μια φορά τυχερός Θανάση δεν σημαίνει ότι θα είσαι για πάντα τυχερός
εσύ και η Φατμέ. Εγώ στο εύχομαι να είσαι αλλά αυτό που σκέπτεσαι να κάνεις
καλύτερα να μην το προσπαθήσεις (αν έχω καταλάβει σωστά).
Στην θέση σου θα προσπαθούσα να έχω ελεγχόμενα τα πουλιά μακριά από περιστέρια
γιατί θα κάνεις πλούσια την Ισραηλινή κτηνίατρο από τις αρρώστιες, ψείρες κ. Α. Που
ενδέχεται να κολλήσουν τα πουλιά σου.
Μακάρι να μπορούσαμε Θανάση να αφήναμε τα καναρίνια μας ελεύθερα και αυτά
να γυρνούσαν για φαι και για ύπνο.
Θα αισθανόμασταν πολύ καλύτερα.
Γνωρίζω οτι ο προβληματισμός μου δεν οδηγεί πουθενά, αλλά ένιωσα την ανάγκη να τον εκφράσω.
Και πολύ καλά έκανες Γιάννη.
 
Εγω θα ελεγα οτι αν δεν εχεις σκοπο να κλουβωσης ολο το μπαλκονι να μην το επιχειρησης γιατι πολυ συντομα θα τα χασης τα πουλια ειτε απο αρπακτικο ειτε θα φυγουν κ δεν θα ξαναγυρισουν για καποιο λογο.
 
*υποθέτω ότι μπόρεσε να γυρίσει επειδή άκουσε τον Μπόμπ.

**Περιττό να σας πώ ότι η Φατμέ μετά από αυτό το συμβάν με έχει κερδίσει για τα καλά
.

***Αν και έχω τους ενδιασμούς μου, έντονα, πιστεύω ότι μπορεί να είναι και μία πολλή καλή ιδέα ίσως.
*Σωστά υποθέτεις, όταν λείπουν και οι δυο γιατί να επιστρέψει; Στην καλύτερη περίπτωση δηλ διότι τα πουλιά αν κάνεις αυτό που σκέφτεσαι κινδυνεύουν άμεσα!
**σε κέρδισε, αλλά θα είναι κρίμα να το ''πληρώσει''
*** Δεν είναι καλή ιδέα φίλε μου, καλή ιδέα για πουλιά των κλουβιών, είναι πάντα τα μεγαλύτερα κλουβιά-κλούβες...
Και σένα αν σε αφήσουν ''ελεύθερο'' κάπου στο πουθενά, ανάμεσα σε εχθρούς, χωρίς τροφή και ''στέγη'' κινδυνεύεις από χίλια δυο πράγματα... Κρίμα είναι:)
 
στερώντας έτσι την ελευθερία τους που ειναι τόσο μα τόσο φυσική
Δεν είχα σκοπό ναν την πάω εκεί τη συζήτηση και να σας βαρύνω, αλλά στην τελική νομίζω κι εγώ αυτό εννοούσα. Παρατηρώ εντόνα το πώς λειτουργούν με βάση τα ένστικτά τους και μόνο και είναι πολύ συναρπαστικό αυτό. Το ένστικτο της Φατμέ με το που βγήκε από το κλουβί, να προσπαθεί να ξαναμπεί μέσα με εξέπληξε αρκετά. Επίσης το ένστικτο που την έφερε πίσω μετά από 5 ολόκληρες ώρες. Αλλά και το πώς χειρίστηκε, επίσης ενστικτωδώς, όλη την "εξορία" της με έκανε να σκεφτώ.

Τελικά αποδείχτηκε ελεύθερο πνεύμα η Φατμέ.
Παλαιστίνια η Φάτμε... 😉

Μακάρι να μπορούσαμε Θανάση να αφήναμε τα καναρίνια μας ελεύθερα και αυτά
να γυρνούσαν για φαι και για ύπνο.
Θα αισθανόμασταν πολύ καλύτερα
Ειναι λιγο αφελές, αλλά κάπως έτσι το φανταζόμουν, ναι.


Εγω θα ελεγα οτι αν δεν εχεις σκοπο να κλουβωσης ολο το μπαλκονι να μην το επιχειρησης
καλή ιδέα για πουλιά των κλουβιών, είναι πάντα τα μεγαλύτερα κλουβιά-κλούβες...
Νομίζω σε κάποια τέτοια κατάσταση θα καταλήξω ενδεχομένως, πού θα προσφέρει περισσότερο έλεγχο.

Αυτό που παρατήρησα στα βίντεο όπου ήταν ελεύθερη στο μπαλκόνι η Φατμέ, ήταν η προτίμηση να στέκεται σε ψηλές επιφάνειες και όχι απαραραίτητα σε ράβδους/κλαδιά, ενώ την είχε την δυνατότητα. Οπότε σε οποιαδήποτε μελλοντική κατασκευή θα φροντίσω σε ύψωμα να βολέψω και κάποιες επίπεδες πλάκες.

Σας ευχαριστώ όλους για τις σκέψεις σας!
 
Και γιατί βρε δεν παίρνεις ένα μεγάλο κλουβί να τα χαίρεσαι και εσύ και αυτά;
Αν βάλεις 2 καναρινάκια σε ένα τέτοιο κλουβί πάρτι θα κάνουν!
upload_2018-2-21_11-51-49.webp

Και αν το θεωρείς μικρό πας σε σε λογική-παλάτι 😛
upload_2018-2-21_11-55-37.webp

Και πάλι όμως δεν μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ένα δίχτυ ασφαλείας θεωρώ πως είναι απαραίτητο.
 
Το πάρτι το κάνουν ήδη. Τους έχω σε μια ζευγαρώστρα 76χ46χ41. Επίσης πολύ συχνά, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (από δω και πέρα μάλλον συνέχεια μια και μας έφυγε ο χειμώνας), η ζευγαρώστρα ενώνεται με μια αυτοσχέδια κλούβα των 185χ55χ105. Οπότε αποφασίζουν μόνα τους πού θα το κάνουν το πάρτι. Συνήθως μόνο για φαγητό και νερό πάνε στο κλούβι βασικά.

Νομίζω και τα δύο είναι μεγαλύτερα από τα προϊόντα στις φωτογραφίες. Οπότε καταλαβαίνεις το ζήτημα δεν είναι τόσο ο χώρος, αλλά η ελευθερία της δικής τους επιλογής. Τα ρίσκα όμως είναι μεγάλα, μάλλον προς το παρόν θα μείνουν όλα όπως έχουν. Άλλωστε σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να εμφανίζονται και τα μεταναστευτικά πουλιά και θα αυξηθούν οι κίνδυνοι.
 
Το πάρτι το κάνουν ήδη. Τους έχω σε μια ζευγαρώστρα 76χ46χ41. Επίσης πολύ συχνά, όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (από δω και πέρα μάλλον συνέχεια μια και μας έφυγε ο χειμώνας), η ζευγαρώστρα ενώνεται με μια αυτοσχέδια κλούβα των 185χ55χ105. Οπότε αποφασίζουν μόνα τους πού θα το κάνουν το πάρτι. Συνήθως μόνο για φαγητό και νερό πάνε στο κλούβι βασικά.
Θα μπορούσες να μας στειλεις μια φωτογραφια; Από αυτά που διαβαζω φαινεται πολυ ωραια η ιδεα σου!
Μπράβο σου που τα αγαπας και τα φροντιζεις τοσο πολυ!
 
Στο σχόλιο (παραθέτω παρακάτω) θα δεις ένα συνημμένο αρχείο, όπου απεικονίζεται η κλούβα. Κάτω δεξία θα δεις την πορτούλα προς το κλουβί. Το ένα από τα δύο πάει για φαγητό/νερό στο κλουβί. Το άλλο πετάει από κλαδί σε κλαδί.
εδώ

Επίσης ανέβασα εδώ μερικά σκρήνσοτς από τη μέρα που το είχε σκάσει η Φατμέ:
εδώ

Ελπίζω να ανοίγουν σωστά τα λίνκ.

Μπράβο σου που τα αγαπας και τα φροντιζεις τοσο πολυ!
Ευχαριστώ, να είσαι καλά. Κοίτα να δεις, δεν είναι θέμα αγάπης ή υποχρέωσης ή δεν ξέρω κι εγώ τι. Απλά, από τη στιγμή που αποφάσησα να τα έχω στο σπίτι μου, θα προσπαθήσω όσο έχω τη δυνατότητα να τους προσφέρω συνθήκες όσο πιο κοντά στη φύση τους.
 
Το καλοκαίρι τι θερμοκρασίες πιάνει το μέρος που εχεις το μεγάλο κλουβι;
Νομιζω οτι ειναι πολυ ευρύχωρο. Αν το κρατήσεις και σε παίρνει, βάζεις και μερικές γλάστρες αρωματικών βοτάνων, τις οποίες όμως θα φυτέψεις ο ίδιος ή αν παρεις έτοιμα φυτά, ειτε θα βεβαιωθείς οτι δεν έχουν λιπάσματα στην επιφάνεια τους και δεν ειναι ραντισμενα ειτε θα περιμένεις ενα ικανό διάστημα, δεν ξερω πόσο για να σου πω, ώστε να απενεργοποιήσουν πιθανά επιβλαβή χημικά
 
κοντεψα να παθω απο την περιγραφη σου για τις σκανδαλιες της φατμε. το ειπες και εσυ, οτι γυρισε απο τα καλεσματα του αρσενικου. Οτι και να κανεις μην παρεις το ρισκο της πληρης ελευθεριας. Να ειστε καλα.
 
Το καλοκαίρι τι θερμοκρασίες πιάνει το μέρος που εχεις το μεγάλο κλουβι;
Από τέλη Μαΐου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα είναι συνήθως στους 32-36 °C με μέγιστο 40 °C και υγρασία στα 70-80% με μέγιστο 85-90%. Δεν είναι και πολύ εξωπραγματικές οι θερμοκρασίες, η υγρασία είναι που κουράζει και το παρατεταμένο της κατάστασης. Λες να ζοριστούνε πολύ υπό αυτές τις συνθήκες;
Αυτό με τις γλάστρες είναι καλή ιδέα, να σπάει και λίγο τη μονοτονία τους. Θα το τσεκάρω και για τα λιπάσματα.
 
Back
Top