Φροντίδα Κατασκευή χειροποίητου κλουβιού νοσοκομείο

Οδηγίες για την κατασκευή χειροποίητου κλουβιού νοσοκομείου για πουλιά. Μία χρησιμότατη συσκευή για κάθε εκτροφείο, με τις ευχές μας να μη χρειαστεί ποτέ.

Πως να κατασκευάσετε ένα νοσοκομειακό κλουβί​

Το στοιχείο θέρμανσης είναι ένας οικιακός λαμπτήρας μόλις 40w. Θα πρέπει να πειραματιστείτε με λαμπτήρες διαφορετικής ισχύος για να επιτύχετε τη σωστή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας πρώτα ένα κενό κλουβί.

Τρεις τρύπες φτιαγμένες με τρυπάνι σε κάθε πλευρά του κλουβιού, επιτρέπουν στον ζεστό αέρα να διαφεύγει. Με το άνοιγμα ή το κλείσιμο μερικών από τις έξι τρύπες, μπορείτε επίσης να ελέγξετε τη θερμοκρασία μέσα στο κλουβί.

Θα πρέπει να έχετε ένα θερμόμετρο μέσα στο κλουβί για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα ψήσετε το πουλί. Θα εξηγήσω ποιες θερμοκρασίες θα χρησιμοποιούνται παρακάτω σε αυτήν την σελίδα!

Κοπή Ξύλων​

  • Για την οροφή, 1 Τεμ. 40X14εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο. (εικόνα 1).
  • Για τα πλαϊνά, 2 Τεμ. Εκ 40X15. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Αυτά τα δύο κομμάτια θα χρειαστούν μια τομή το καθένα για την εφαρμογή του γυαλιού. Σημαδέψτε πίσω από την μπροστινή άκρη 0,3εκ. και κόψτε έπειτα μια πατούρα με 0,47εκ. Φάρδος και 0,63εκ. Βάθος. (εικόνα 2).
  • Για τον πάτο, 1 Τεμ. 40X15εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.
  • Για την πρόσοψη, 1 Τεμ 40X12.5εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.

Κατασκευή​

Τα δύο πλαϊνάΦτιάχνουμε τα δύο πλαϊνά κομμάτια πρώτα που είναι πιο χρονοβόρα. Τα δύο πλαϊνά είναι τα κομμάτια Α, & Β. Σε αυτά τα δύο πλαϊνά, θα πρέπει να κάνετε από μια πατούρα, ούτως ώστε να κινείται μέσα τους το γυαλί πάνω κάτω.

Σημαδέψτε πίσω από την μπροστινή άκρη 0,3εκ. και στα δύο κομμάτια. Στη συνέχεια κόψετε μια πατούρα πάχους 0,47εκ. (ή ανάλογη του πάχους του γυαλιού) σε όλο το μήκος της πλευράς, με βάθος 0,63εκ. Δείτε τη φωτογραφία ως οδηγό. Σας υπόσχομαι ότι αυτό θα είναι το μόνο δύσκολο μέρος ολόκληρου του εγχειρήματος!

Πάρτε τα δύο πλαϊνά (A&B) κολλήστε και καρφώστε τα στην πίσω πλευρά πάχους 0,63εκ. Στο μήκος της πλευράς των 40εκ. σιγουρευτείτε ότι οι πατούρες είναι απέναντι η μια με την άλλη και βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του κουτιού.

Πλαϊνή άποψηΤώρα πάρτε το κομμάτι της οροφής (D), τοποθετήσετε το ανάμεσα στα δύο πλαϊνά (A&B). Θα πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς πίσω από τις πατούρες όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Κολλήστε και καρφώστε την.

Πάρτε τώρα τον πάτο (C) και όπως κάνατε με την οροφή, τοποθετήστε τον ανάμεσα στα πλάινα, κολλήστε και καρφώστε την. Τώρα, πάρτε την πρόσοψη (E) και αφού βάλλεται κόλα, καρφώστε την στη θέση της, ανάμεσα στα δύο πλαϊνά και ακριβώς πάνω στην πλευρά του πάτου όπως εμφανίζεται στη φωτογραφία

Η πρόσοψη καρφωμένη στη θέση της πρέπει να καλύπτει την πατούρα του πλαϊνού κομματιού, ώστε να μην επιτρέπει στο γυαλί να κατέβει περισσότερο. Εάν έχετε φτιάξει την πατούρα 0,31εκ. μέσα από την άκρη της πρόσοψης, τότε θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια.

Εδώ έχουμε μια πρόσθια άποψη για να δείτε πώς θα πρέπει να δείχνει η κατασκευή έως εδώ. Βασικά εδώ έχει τελειώσει ο σκελετός του κλουβιού νοσοκομείο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βάλουμε τις τελευταίες πινελιές σε αυτό.

Κοπή ξύλων για την κατασκευή του εσωτερικού​

  • Για το πάτωμα, 1 τεμ 30Χ14εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.
  • Για το πάτωμα, 1 τεμ 40Χ14εκ. συρματόπλεγμα 6Χ6 χιλιοστών. Λιμάρετε τις αιχμηρές άκρες.
  • Για το πάτωμα, 4 τεμ 14εκ. Πηχάκια 6Χ6χιλιοστών. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.

Το Πάτωμα​

Όταν κόβετε το συρματόπλεγμα βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει εύκολα και όχι σφιχτά γιατί θα πρέπει να μπορείτε να το βγάζετε για να το καθαρίζεται αλλά και να αλλάζετε τη λάμπα.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, το πάτωμα από κοντραπλακέ βρίσκεται στο κέντρο του συρματοπλέγματος και έτσι υπάρχει ένα άνοιγμα σε κάθε πλευρά που επιτρέπει στον ζεστό αέρα να εισέρχεται στο εσωτερικό του κλουβιού.

Το πάτωμα εμποδίζει το νερό και τα περιττώματα του πουλιού να έρθουν σε επαφή με τον καυτό λαμπτήρα, καθώς επίσης επιτρέπει στο πουλί να πατάει κάτω χωρίς να καίγεται. Επιπλέον περιορίζει τον πολύ έντονο φωτισμό

Εδώ είναι το πάτωμα καρφωμένο στο συρματόπλεγμα για να το κρατάει στη θέση του.

Σημειώστε ότι έχω τοποθετήσει ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου ανάμεσα στο πλέγμα και το πάτωμα, για να μην επιτρέπει στη θερμότητα να κάψει το ξύλο. Η κάτω φωτογραφία δείχνει πώς το πλέγμα εφαρμόζει στο εσωτερικό του κουτιού.

Τώρα που το πάτωμα έγινε και είναι καρφωμένο με το πλέγμα, θα πρέπει να μετρήσουμε το πάχος του. Το πάτωμά μου έχει 1,42εκ πάχος. Έτσι το πάτωμα έρχεται στο ίδιο επίπεδο με την πρόσοψη (Ε).

Θα πρέπει τώρα να τραβήξουμε μια γραμμή στο εσωτερικό του κουτιού, 1,42εκ χαμηλότερα από την κορυφή της πρόσοψης συνεχίζοντας γύρω γύρω. Στο επίπεδο αυτής της γραμμής, κολλάμε πηχάκι των 6,3Χ6,3χιλ για να δημιουργήσουμε μια προεξοχή ώστε να “καθίσει” επάνω το πάτωμα χαλαρά για να μπορεί να αφαιρεθεί όποτε χρειαστεί.

Τώρα πρέπει να τοποθετήσουμε τον λαμπτήρα. Αρχικά βρείτε το κέντρο του κουτιού αφού αυτό θα είναι το σημείο θα βρίσκεται ο λαμπτήρας. Εάν χρησιμοποιήσετε “στήριγμα γωνία” για την λάμπα όπως εγώ, η τοποθέτησή του να γίνει έκτος κέντρου με τρόπο που να αφήνει τη λάμπα να βρίσκεται στο κέντρο.

Τοποθετώ τον λαμπτήρα μέσα για να σημαδεύω ευκολότερα. Τώρα που έχουμε βρει το κέντρο κατά μήκος, θέλουμε επίσης να βρούμε και το κέντρο κατά το ύψος, τα μισά δηλαδή της διαδρομής από τον πάτο του κουτιού έως το εσωτερικό πάτωμα με το πλέγμα.

Συνδέστε το καλώδιο με τη βάση του λαμπτήρα και έπειτα βιδώστε την στη θέση της. Τώρα, ανοίξτε μια τρύπα με τρυπάνι στο σημείο που θέλετε να εξέρχεται το καλώδιο από το κουτί και περάστε το έξω.

Συνδέστε στην άκρη του καλωδίου το κατάλληλο φις για την πρίζα σας. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να καλύψετε το πάτωμα και τα πλαϊνά του χώρου που βρίσκεται ο λαμπτήρας με αλουμινόχαρτο.

Τελευταίες "πινελιές"​

Φτιάξτε μια πόρτα στην πλευρά του κουτιού με μια σέγα. Είναι απαραίτητη για την είσοδο – έξοδο του πουλιού και για την αλλαγή των σπόρων και του νερού. Σημαδέψτε 2,5εκ από την μπροστινή άκρη και 9εκ από την κορυφή. Η ίδια η πόρτα θα είναι 14εκ ύψος Χ 10εκ φάρδος.

Χρησιμοποιήστε έναν μεντεσέ των 7,5εκ, βιδώνοντάς τον στην πίσω άκρη, όχι στην μπροστινή άκρη, λόγω της πατούρας για το γυαλί. Προσθέστε ένα σύρτη ώστε να ασφαλίζετε την πόρτα κατά τη χρήση.

Για τον εξαερισμό: Τραβήξτε μια γραμμή σε κάθε πλευρά του κουτιού (A&B), 2,5εκ χαμηλότερα από την κορυφή, πάνω στην οποία θα ανοίξετε τρύπες διαμέτρου 1,25εκ με το τρυπάνι. Να διατηρήσετε ασφαλή απόσταση από την μπροστινή άκρη, ούτως ώστε να μη τρυπήσει την πατούρα που σα σύρεται το γυαλί.

Πατήθρες​

Χρησιμοποιήστε τις πήχες 1,25 Χ 1,25εκ για να κόψετε δύο κομμάτια μήκους 14εκ και να τις τοποθετήσετε στο ύψος που θέλετε. Εγώ έχω τις δικές μου σε ύψος 12,5εκ από το πάτωμα και 9εκ από τα πλαϊνά.

Ανοίξτε μια τρύπα με τρυπάνι στο πίσω μέρος του κουτίου και περάστε τις πατήθρες από μέσα από την πίσω πλευρά προς τα μέσα. Βάλτε λίγη κόλλα στην άκρη της κάθε πατήθρας πριν τις περάσετε μέσα.

Πηγαίνετε το “κλουβί νοσοκομείο” σε ένα εργαστήριο υαλοπινάκων και ζητήστε να σας κόψουν ένα κομμάτι γυαλί σε μέγεθος που να εφαρμόζει στις πατούρες, αλλά και να γλιστρά πάνω-κάτω με ευκολία.

Σημαντικό: κόψτε το γυαλί 2εκ μεγαλύτερο στο ύψος ώστε να εξέχει από την κορυφή για να μπορείτε να το κρατάτε και να το σηκώνετε εύκολα. Μπορείτε να βάλετε ένα αυτοκόλλητο “αεροστόπ” κατά μήκος της πάνω άκρης της πρόσοψης (Ε) ώστε όταν “κάθετε” το γυαλί στο ξύλο, να σφραγίζει το θερμό αέρα στο εσωτερικό.

Μπορείτε τώρα να βάψετε ή να λουστράρετε το κλουβί νοσοκομείο. Είναι καλό να δημιουργηθεί μια “ασπίδα” με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να καθαρίζεται, να απολυμαίνεται και να σκουπίζεται επαρκώς. Για λόγους υγιεινής και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.

Πώς να να χρησιμοποιήσετε το κλουβί νοσοκομείο​

Το κλουβί νοσοκομείο είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα σε κάθε εκτροφείο. Δεν κοστίζει πολύ εάν το κατασκευάσετε μόνοι σας, διαφορετικά μπορείτε να το αγοράσετε από ένα κατάστημα πώλησης κατοικίδιων ή να το παραγγείλετε ταχυδρομικώς.

Η προετοιμασία του θα πρέπει να γίνει πριν από τη στιγμή που θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για κάποιο άρρωστο πουλί. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε όταν χρειαστεί, είναι να βάλετε το πουλί μέσα και να το θέσετε σε λειτουργία. Εάν σε ένα άρρωστο πουλί παρέχετε ένα περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιζήσει.

Σε μερικές περιπτώσεις, η αύξηση θερμοκρασίας από μόνη της αρκεί για να θεραπεύσει ένα άρρωστο πουλί. Η ενδεδειγμένη θερμοκρασία για ένα κλουβί νοσοκομείο είναι μεταξύ 27° & 30° Κελσίου που αντιστοιχεί σε περίπου 90° Φαρενάιτ.

Ρύθμιση λειτουργίας​

Κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων του κλουβιού νοσοκομείο (Κ/Ν), μην βάλτε το πουλί μέσα. Χρησιμοποιήστε έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως ισχύος 40w και ανάψτε τον. Βάλτε και πάλι το πάτωμα στη θέση του και τοποθετήστε ένα καλό θερμόμετρο μέσα στο κλουβί, δίπλα στην πατούρα στο σημείο που κλείνει το γυαλί.

Σιγουρευτείτε ότι και οι έξι τρύπες είναι ανοικτές στις πλευρές του (Κ/Ν). Επειδή το (Κ/Ν) θα είναι κρύο και ίσως λίγο υγρό αμέσως μετά την κατασκευή του, αφήστε τη λάμπα αναμμένη για περισσότερο από τρία τέταρτα της ώρας ούτως ώστε η ένδειξη του θερμομέτρου να είναι πιο ακριβής.

Εάν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβεί τους 27° με 30° Κέλσιου ή τους περίπου 90° Φαρενάιτ, τότε χρησιμοποιήστε λαμπτήρα μικρότερης ισχύος. Εάν η εσωτερική θερμοκρασία δεν μπορεί να φτάσει τους 27° με 30° Κέλσιου ή τους περίπου 90° Φαρενάιτ, τότε αρχίσετε να κλείνετε σταδιακά μια μια τις τρύπες που βρίσκονται στις πλευρές του (Κ/Ν) έως ότου πετύχετε την επιθυμητή θερμοκρασία.

Ξεκινήστε κλείνοντας μια τρύπα για δέκα λεπτά και εάν η θερμοκρασία δεν είναι η επιθυμητή, επαναλάβετε τη διαδικασία με την επόμενη τρύπα κ. Ο. Κ.

Τώρα, το (Κ/Ν) είναι έτοιμο. Μπορείτε να κλείσετε το διακόπτη αφού αυτό το στάδιο της προετοιμασίας έχει τελειώσει. Όταν αρρωστήσει κάποιο πουλί σας, βάλτε το μέσα στο κλουβί και άνοιξε το διακόπτη.

Να ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία όταν η συσκευή βρίσκεται σε χρήση.

Χρήσιμα μυστικά​

Βάλτε το άρρωστο πουλί στο (Κ/Ν), αλλά μην ανοίγετε τη θέρμανση ακόμη. Βάλτε το πουλί στο κρύο (Κ/Ν) και έπειτα ανάψτε τη λάμπα έτσι ώστε το άρρωστο πουλί να προσαρμοστεί στην θερμοκρασία ομαλά. Εάν στο κλουβί υπάρχει από την αρχή υψηλή θερμοκρασία, το πουλί θα βρεθεί σε κατάσταση στρες κατά την είσοδο του. Οποιεσδήποτε ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αφού θεραπεύσετε το πουλί στο (Κ/Ν), μειώστε βαθμιαία τη θερμοκρασία στο κλουβί στα επίπεδα της θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν μεταφέρετε το πουλί σε ένα άλλο κλουβί για μερικές ημέρες. Δίνω επίσης στο πουλί έναν καλό τονωτικό μείγμα σπόρων για να το βοηθήσω να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Παρατηρήστε το πουλί κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος και εάν είστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση της υγείας του, μεταφέρετε το κατόπιν στον κύριο χώρο εκτροφής και συνεχίστε την παρακολούθηση για μερικές ακόμη μέρες έως ότου είστε 100% βέβαιοι για την κατάσταση του.

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε το (Κ/Ν), μετά από κάθε χρήση. Μερικά σημαντικά σημεία κατά τη χρήση του (Κ/Ν). Πάντα να έχετε διαθέσιμους άφθονους σπόρους και προπαντός νερό, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει να αφυδατωθεί το πουλί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Πάντα να προσέχετε τον εξαερισμό να είναι ελαφρώς ανοικτός για να επιτρέπει στον ζεστό αέρα να διαφεύγει και να επιτρέπει στον φρέσκο αέρα να εισέρχεται. Να έχετε πάντα ένα καλό θερμόμετρο μέσα στο κλουβί για να είστε σίγουροι ότι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τα όρια.

Χρησιμοποιήστε τις καρτέλες που βρίσκονται στην κορυφή της σελίδας για να δείτε περισσότερα φωτογραφίες αλλά και για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση του άρθρου όπου θα βρείτε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

Σχετικό περιεχόμενο​

Νοσοκομειακό κλουβί πτηνών
Νοσοκομειακός κύβος The Cube-The Cure
 

Συνημμένα

  • 3grove-front.webp
    3grove-front.webp
    11,9 KB · Προβολές: 396
  • 4back.webp
    4back.webp
    5,8 KB · Προβολές: 377
  • 5front1.webp
    5front1.webp
    6,8 KB · Προβολές: 405
  • 6hospitalwier.webp
    6hospitalwier.webp
    5,3 KB · Προβολές: 360
  • 7hospitafloor.webp
    7hospitafloor.webp
    4,2 KB · Προβολές: 361
  • 8silver.webp
    8silver.webp
    9,4 KB · Προβολές: 363
  • 9wier-floor.webp
    9wier-floor.webp
    12,1 KB · Προβολές: 387
  • 10floora.webp
    10floora.webp
    4,8 KB · Προβολές: 356
  • 11ledg.webp
    11ledg.webp
    3,7 KB · Προβολές: 368
  • 12hole.webp
    12hole.webp
    4,3 KB · Προβολές: 370
  • 13hing.webp
    13hing.webp
    4,6 KB · Προβολές: 351
  • 14three.webp
    14three.webp
    3,6 KB · Προβολές: 365
  • 15side.webp
    15side.webp
    6,8 KB · Προβολές: 371
  • 16glass.webp
    16glass.webp
    5,9 KB · Προβολές: 412
  • 17spong.webp
    17spong.webp
    6,7 KB · Προβολές: 379
  • 18working1.webp
    18working1.webp
    4,1 KB · Προβολές: 469
Μερικές επισημάνσεις...

Σε κάποιο σημείο του κειμένου αναφέρεται σχετικά με την προετοιμασία για τη χρήση του κλουβιού νοσοκομείο, ότι θα πρέπει να αφήσουμε την λάμπα αναμμένη για περισσότερο από τρία τέταρτα έτσι ώστε με τη θερμότητα που θα δημιουργηθεί να στεγνώσουν τα υλικά και να εξατμιστούν οι οσμές. Κατά την προσωπική μου άποψη πιστεύω πως θα ήταν καλύτερο να παραμείνει το κλουβί για τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα σε εξωτερικό χώρο και κατόπιν να αφήσουμε την λάμπα αναμμένη για τουλάχιστον 12 ώρες. Στη συνέχεια να αποθηκεύσουμε το κλουβί σε χώρο με καλό εξαερισμό, μέχρι τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε. Ο λόγος που προτείνω αυτή τη διαδικασία είναι ότι σε ένα ξύλινο κουτί που έχει χρησιμοποιηθεί κόλλα, λούστρο, χρώματα, οι οσμές είναι πολύ έντονες καθώς επίσης και τα παράγωγά από την υπερθέρμανση τους πολύ βλαβερά.

Θα ήθελα επίσης να προτείνω και μια πιο πρακτική και με περισσότερη ακρίβεια λύση για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Μπορείτε λοιπόν να τοποθετήσετε στο σημείο της εισαγωγής του καλωδίου στο κουτί ένα ροοστάτη (dimmer), ο οποίος θα συνδεθεί στο καλώδιο παροχής ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε την ένταση του φωτός και κατά συνέπεια την εσωτερική θερμοκρασία.

Αν κάνω μια προσπάθεια να προσεγγίσω το κόστος της κατασκευής, εκτιμώ ότι με 40 € και λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας μπορείτε να φτιάξετε ένα εργαλείο που πιθανόν να σας φανεί χρήσιμο στο μέλλον.
 
Το άρθρο αυτό του κ SALEM αποτέλεσε την αφορμή να κατασκευάσω πριν 15 ημέρες περίπου μια παρόμοια κατασκευή (αχρείαστη να 'ναι), με ορισμένες διαφορές. Έχω τοποθετήσει την λάμπα στην οροφή της κατασκευής, και στην ουσία έχω κατασκευάσει ένα κουτί μεγαλύτερων διαστάσεων στο οποίο μπορώ να βάλω μέσα ένα κανονικό κλουβί. Πιστεύω να δουλεύει το ίδιο καλά.

Οι φωτογραφίες είναι από την κατασκευή.
  1. Η πρόσοψη αποτελείται από δύο συρταρωτά φύλλα από διάφανο πλαστικό.
  2. Έχει τοποθετήσει μια ξύλινη πλάκα ακριβώς κάτω από την λάμπα για να μην χτυπά το φως απευθείας αλλά να διαχέεται στο χώρο.
  3. Η συσκευή σε λειτουργία.
 

Συνημμένα

  • hoscageempty.webp
    hoscageempty.webp
    6,3 KB · Προβολές: 645
  • hoscagehit.webp
    hoscagehit.webp
    6,3 KB · Προβολές: 599
  • hoscageinaction.webp
    hoscageinaction.webp
    7,4 KB · Προβολές: 773
Γιάννη, θεωρητικά η κατασκευή σου λειτουργεί το ίδιο καλά με αυτήν που περιγράφεται στο άρθρο δεδομένου ότι ο θεραπευτικός παράγων είναι η θερμοκρασία και όχι ο χώρος.

Ακούγεται πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και πολύ πιο πρακτικό κατά την άποψή μου. Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω εάν η λάμπα που έχεις τοποθετήσει στην κορυφή της οροφής, φωτίζει απευθείας το χώρο ή υπάρχει κάποια «ψευδοροφή» η οποία παίζει το ρόλο του πατώματος της κατασκευής που περιγράφεται στο άρθρο, με σκοπό να διαχέει τη θερμότητα στο χώρο και όχι να την εκπέμπει απευθείας.
 
Έχω τοποθετήσει μια ξύλινη πλάκα ακριβώς κάτω από την λάμπα για να μην χτυπά το φως απευθείας και μάλλον θα χρησιμοποιήσω τον ροοστάτη που προτείνεις για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Η πρόσοψη αποτελείται από δύο συρταρωτά φύλλα από διάφανο πλαστικό.
 
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο άρθρο σας. Πάνω στην κατασκευή έχω μερικές ενστάσεις αν μου επιτρέπετε.

Η πρώτη παρατήρηση μου αφορά το πάχος του κοντρα πλακέ. Στην περίπτωση της παραπάνω κατασκευής από οτι καταλαβαίνω δεν χρειάζεται να έχει χαμηλό βάρος διότι δεν χρειάζεται να μεταφερεται απο έναν χώρο στον άλλο, άρα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ειναι να χρησιμοποιήσουμε κ/π πάχους 1,5εκ. Οι λόγοι που σας προτείνω την χρησιμποποίηση του ενω λόγο υλικου είναι:

α) καλύτερη μόνωση(καλύτερη κατακράτηση θερμοκρασίας)
β) καλύτερη πυκνότητα υλικού (μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)
γ) στην περίπτωση που τα 2 πλαινά πάνε σε κάποιον ξυλουργό για την δημιουργια ''κινησιας'' με πάχος 1,2 εκ είναι επικύνδυνο να περαστεί απο το μηχανημα (σβούρα) (Εγώ προσωπικά δεν θα έκανα κινησια σε τοσο μικρό παχος).
δ) Λόγω του οτι η κινησιά θα ''πάρει'' σχεδόν το μισό πάχος του ξύλου (απο 12χιλ θα μεινουν στην ουσια 6χιλ) αυτό αργότερα μπορεί να στραβώσει προς τα μέσα λόγο του οτι θα πεσουν χρώματα (λούστρα ή λακα). (Το λόυστρο έχει την ειδιότητα να τραβάει το ξύλο γιατί εισχωρει μέσα του).

Επίσης δεν προτείνω το τζάμι αλλά πλεξι γκλας για λόγους ασφαλείας και μόνο. Με την στρογγυλοποίηση απο ιντσες σε εκ το κουτί βγαίνει λιγο πιο μεγάλο απο 40εκ (42,5 για την ακρίβεια, αν και το κ/π δεν βγαινει σε 1,25 αλλά σε 1,2 λόγω στρώσεων).

Μια πρακτικη λύση είναι η προσθήκη ενός ανεμιστήρα υπολογιστή και ενός θερμοστάτη για να ρυμθίζεται η θερμοκρασία μόνη της στο επιθυμητο.

Συγχαρητήρια και πάλι για την καταπληκτική σας μετάφραση και την γνώση που μας προσφέρεται.

ΥΓ Συγνώμη για το μεγάλο μου μύνημα και τις ενστασεις - παρατηρησεις.
 
Συγνώμη για το μεγάλο μου μύνημα και τις ενστασεις - παρατηρησεις
Γρήγορη, νομίζω πώς και οι δικές σου παρατηρήσεις αλλά και η εναλλακτική πρόταση του Γιάννη λίγο πιο πάνω, είναι πολύ ενδιαφέρουσες αφού έρχονται να συμπληρώσουν – βελτιώσουν το αποτέλεσμα του αρχικού σχεδίου και δεν μπορούν παρά να θεωρούνται χρήσιμες. :)
 
Σταυρό διάβασα αυτό που είχες γράψει δηλαδή να ρυθμίσεις την θερμοκρασία με dimmer. Το dimmer στο Κ/Ν δεν κάνει καλή δουλεία. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει έναν ηλεκτρονικό αισθητήριο με μικροεπεξεργαστή που το έχω ρυθμίσει όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 30 βαθμούς η λάμπα είναι αναμένει ενώ όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 31 βαθμούς η λάμπα είναι σβηστεί. Το κόστος του μικροεπεξεργαστή κυμαίνετε από 30 έως 50 ευρώ.
 
Πήρα μια μονή ζευγαρώστρα. Της έβαλα θερμοστάτη από καλοριφέρ (8 Euro). Από την μια μερια του θερμοστάτη πάει ένα καλώδιο στη μπρίζα. Στο άλλο μέρος είναι μια λάμπα θερμότητας. Ρυθμίζω με το θερμοστάτη την θερμοκρρασια πχ 25 βαθμούς. Κάτω από 25 βαθμούς ο θερμοστάτης ανοίγει την λάμπα, πάνω από 26 βαθμούς την κλείνει. Έτσι έχω πάντα ανάμεσα 25 και 26 βαθμούς.

Μονή ζευγαρώστρα: 62 Euro
Θερμοστάτης: 8 Euro
Λάμπα &θερμαντική: 24 Euro
Λάμπα: 13 Euro
Σκάρα για να μην φτάνει τις κουτσουλιές: 5 Euro

Κλουβί Νοσοκομείο: 112 Euro

Όταν δεν το χρειάζομαι για νοσοκομείο, με ένα πλεξιγκλάς μπροστά, γίνετε foto studio.

Krankenkδfig.webp
 
Παιδιά αυτή η κατασκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κουτί θέρμανσης νεοσσού ταϊσμένου στο χέρι;
 
Υπάρχουν ειδικές λάμπες εκπομπής θερμότητας που θα ήταν πιο κατάλληλες για αυτήν την περίπτωση.
 
  • Like
Αντιδράσεις: fox
Πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή!
Έχω όμως δύο απορίες:
Ποιά η συμπεριφορά του πτηνού σε σχέση με τον γυάλινο τοίχο;
Ποιά μέριμνα έχει γίνει για τα σκεύη τροφής/νερού;Υπάρχουν ειδικά;
Ακούω τις συμβουλές και τις σκέψεις σας.
 
@Deukalion Δημήτρη, το άρθρο είναι μετάφραση άλλου άρθρου και την έκανα επειδή μου φάνηκε ενδιαφέρον το θέμα. Τότε (2006) ήταν εντελώς άγνωστο το "κλουβί νοσοκομείο" στην Ελλάδα και το δημοσίευσα για να γίνει αφορμή για συζήτηση, παρατηρήσεις και εξέλιξη εφόσον είχε ενδιαφέρον.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν μου πολυάρεσε και είχα κάνει και τις παρατηρήσεις μου στα σχόλια που θα μεταφερθούν σύντομα εδώ. Μαζί με αυτά υπάρχουν και κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορεί να απαντούν στις απορίες σου.
 
Ένα από τα πιο απαραίτητα "εργαλεία" ακόμα και για όσους έχουν ένα πουλί. Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας σώματος την περίοδο της ασθένειας, είναι ζωτικής σημασίας για το πουλί. Το νοσοκομειακό κλουβί, σώζει ζωές.
 
Σταυρο, στην κατασκευη του Γιαννη που προτεινεις, η λαμπα ειναι απλη η θερμαντικη με καποια συγκεκριμενα watt?
Μηπως πρεπει να συνδιαστει με αυτο που προτεινει παρακατω Αλεξανδρος με το μηχανημα που ρυθμιζει τα καλοριφερ? (απο ηλεκτρονικα δεν εχω ιδεα).

Ποση ωρα πρεπει να μενει ανοιχτη η λαμπα και ποσο καιρο χρειαζεται ενα πουλακι μια τετοια 'θερμοθεραπεια'?
Ποιες ειναι οι ενδειξεις που θα καταλαβουμε οτι το πουλακι μας χρειζεται να μπει στο νοσοκομειο του;
 
Η κατασκευή του Γιάννη είναι άρτια κατά την άποψή μου και αξίζει να την κάνεις όπως προτείνει στο άρθρο. Στην κατασκευή του Αλέξανδρου, η κεντρική λάμπα είναι θερμαντική ενώ υπάρχει μία δεύτερη φωτισμού για να βοηθάει στις εργασίες φροντίδας.

Ποση ωρα πρεπει να μενει ανοιχτη η λαμπα και ποσο καιρο χρειαζεται ενα πουλακι μια τετοια 'θερμοθεραπεια'?
Ποιες ειναι οι ενδειξεις που θα καταλαβουμε οτι το πουλακι μας χρειζεται να μπει στο νοσοκομειο του;
Αυτά δεν είναι του θέματος. Τα εξετάζουμε κατά περίπτωση, ανάλογα με το περιστατικό. Μία γενική απάντηση στην ερώτηση θα ήταν, ότι βάζουμε το πουλί στο νοσοκομειακό κλουβί με τις πρώτες ενδείξεις ασθένειας.

Εύχομαι να μη χρειαστεί αλλά εφόσον συμβεί, ανοίγεις ένα θέμα, περιγράφοντας το πρόβλημα του πουλιού, αναφέρεις ότι έχεις νοσοκομειακό κλουβί και στη συνέχεια συζητάμε εκεί την περίπτωση του.
 
Σταυρο, εγινε! Μηνυμα εληφθη, οβερ! 🙂

Θα βαλω λοιπον τον ξυλουργο αντρα μου να μου φτιαξει το κουτι, εγω θα το βαψω με οικολογικη ριπουλινη νερου και θα βαλω και τον αδερφο μου που ειναι τεχνικος υπολογιστων και και ξερει απο ηλεκτρονικα, να κανει τον Μαγκα'ιβερ, κι ολα κομπλε!

Κι αν χρειαστει για το πουλακι οπως λες, θα σας γραψω να μου πειτε την γνωμη σας.
Ευχαριστω πολυ!

Α! Και κατι επιπλεον.
Οταν λεω για την κατασκευη του Γιαννη, δεν εννοουσα για το λινκ που μου παρεθεσες (επειδη δυσκολευομαι να καταλαβω τα ηλεκτρονικα του) αλλα αυτο που δειχνεις εδω σ' αυτο το θεμα, λιγο παραπανω (Γιαννης -boot) στο #thread 5# που μπαινει μεσα το κλουβι ξεχωριστα και ειναι η λαμπα απο πανω αριστερα στηριγμενη στο ξυλινο κουτι.
Αυτο θα προτιμουσα να φτιαξω επειδη μου φαινεται πιο απλο. Αν φτιαξω κατι τετοιο, χρειαζεται να βαλω κι αυτο που εχει ο Αλεξανδρος που ρυθμιζει τα καλοριφερ?
Πρεπει να μπει μπροστα και καλυψη με plexiglas? Τι λαμπα ειναι καταλληλη για την εκδοχη που σκεφτομαι να φτιαξω;
Σας ζαλισα με τις ερωτησεις, αλλα κατανοηστε την ασχετοσυνη μου και καποια πραγματα που δεν καταλαβα ακομη!
 
Καλο θα ειναι αν η κατασκευη γινει με ΜDF,OSB, μελαμινη αν ειναι μηδενικης εκλυσης φορμαλδεΰδης.
Ειδικα οταν μιλαμε για ενα τοσο μικρο σε διασταση χωρο με 25C και μηδαμινο εξαερισμο.
 
Αν φτιαξω κατι τετοιο, χρειαζεται να βαλω κι αυτο που εχει ο Αλεξανδρος που ρυθμιζει τα καλοριφερ?
Χρειάζεται για να μπορεί να κρατάει τη θερμοκρασία όσο το δυνατόν πιο σταθερή και σε συγκεκριμένο επίπεδο. Δεν πρόκειται για κάτι πολύπλοκο. Είναι ένας απλός διακόπτης πάνω στη γραμμή της παροχής που λειτουργεί με τη θερμότητα.

Πρεπει να μπει μπροστα και καλυψη με plexiglas?
Πρέπει, ναι.

Τι λαμπα ειναι καταλληλη για την εκδοχη που σκεφτομαι να φτιαξω;
Μία θερμαντική, κεραμική αυτού του τύπου. kotes.gr/thermomhteres/185-75w.html
 
Back
Top