Φροντίδα Κατασκευή χειροποίητου κλουβιού νοσοκομείο

Οδηγίες για την κατασκευή χειροποίητου κλουβιού νοσοκομείου για πουλιά. Μία χρησιμότατη συσκευή για κάθε εκτροφείο, με τις ευχές μας να μη χρειαστεί ποτέ.

Πως να κατασκευάσετε ένα νοσοκομειακό κλουβί​

Το στοιχείο θέρμανσης είναι ένας οικιακός λαμπτήρας μόλις 40w. Θα πρέπει να πειραματιστείτε με λαμπτήρες διαφορετικής ισχύος για να επιτύχετε τη σωστή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας πρώτα ένα κενό κλουβί.

Τρεις τρύπες φτιαγμένες με τρυπάνι σε κάθε πλευρά του κλουβιού, επιτρέπουν στον ζεστό αέρα να διαφεύγει. Με το άνοιγμα ή το κλείσιμο μερικών από τις έξι τρύπες, μπορείτε επίσης να ελέγξετε τη θερμοκρασία μέσα στο κλουβί.

Θα πρέπει να έχετε ένα θερμόμετρο μέσα στο κλουβί για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα ψήσετε το πουλί. Θα εξηγήσω ποιες θερμοκρασίες θα χρησιμοποιούνται παρακάτω σε αυτήν την σελίδα!

Κοπή Ξύλων​

  • Για την οροφή, 1 Τεμ. 40X14εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο. (εικόνα 1).
  • Για τα πλαϊνά, 2 Τεμ. Εκ 40X15. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Αυτά τα δύο κομμάτια θα χρειαστούν μια τομή το καθένα για την εφαρμογή του γυαλιού. Σημαδέψτε πίσω από την μπροστινή άκρη 0,3εκ. και κόψτε έπειτα μια πατούρα με 0,47εκ. Φάρδος και 0,63εκ. Βάθος. (εικόνα 2).
  • Για τον πάτο, 1 Τεμ. 40X15εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.
  • Για την πρόσοψη, 1 Τεμ 40X12.5εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.

Κατασκευή​

Τα δύο πλαϊνάΦτιάχνουμε τα δύο πλαϊνά κομμάτια πρώτα που είναι πιο χρονοβόρα. Τα δύο πλαϊνά είναι τα κομμάτια Α, & Β. Σε αυτά τα δύο πλαϊνά, θα πρέπει να κάνετε από μια πατούρα, ούτως ώστε να κινείται μέσα τους το γυαλί πάνω κάτω.

Σημαδέψτε πίσω από την μπροστινή άκρη 0,3εκ. και στα δύο κομμάτια. Στη συνέχεια κόψετε μια πατούρα πάχους 0,47εκ. (ή ανάλογη του πάχους του γυαλιού) σε όλο το μήκος της πλευράς, με βάθος 0,63εκ. Δείτε τη φωτογραφία ως οδηγό. Σας υπόσχομαι ότι αυτό θα είναι το μόνο δύσκολο μέρος ολόκληρου του εγχειρήματος!

Πάρτε τα δύο πλαϊνά (A&B) κολλήστε και καρφώστε τα στην πίσω πλευρά πάχους 0,63εκ. Στο μήκος της πλευράς των 40εκ. σιγουρευτείτε ότι οι πατούρες είναι απέναντι η μια με την άλλη και βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του κουτιού.

Πλαϊνή άποψηΤώρα πάρτε το κομμάτι της οροφής (D), τοποθετήσετε το ανάμεσα στα δύο πλαϊνά (A&B). Θα πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς πίσω από τις πατούρες όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Κολλήστε και καρφώστε την.

Πάρτε τώρα τον πάτο (C) και όπως κάνατε με την οροφή, τοποθετήστε τον ανάμεσα στα πλάινα, κολλήστε και καρφώστε την. Τώρα, πάρτε την πρόσοψη (E) και αφού βάλλεται κόλα, καρφώστε την στη θέση της, ανάμεσα στα δύο πλαϊνά και ακριβώς πάνω στην πλευρά του πάτου όπως εμφανίζεται στη φωτογραφία

Η πρόσοψη καρφωμένη στη θέση της πρέπει να καλύπτει την πατούρα του πλαϊνού κομματιού, ώστε να μην επιτρέπει στο γυαλί να κατέβει περισσότερο. Εάν έχετε φτιάξει την πατούρα 0,31εκ. μέσα από την άκρη της πρόσοψης, τότε θα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια.

Εδώ έχουμε μια πρόσθια άποψη για να δείτε πώς θα πρέπει να δείχνει η κατασκευή έως εδώ. Βασικά εδώ έχει τελειώσει ο σκελετός του κλουβιού νοσοκομείο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βάλουμε τις τελευταίες πινελιές σε αυτό.

Κοπή ξύλων για την κατασκευή του εσωτερικού​

  • Για το πάτωμα, 1 τεμ 30Χ14εκ. κόντραπλακέ πάχους 1,25εκ. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.
  • Για το πάτωμα, 1 τεμ 40Χ14εκ. συρματόπλεγμα 6Χ6 χιλιοστών. Λιμάρετε τις αιχμηρές άκρες.
  • Για το πάτωμα, 4 τεμ 14εκ. Πηχάκια 6Χ6χιλιοστών. Τρίψτε τις άκρες με γυαλόχαρτο.

Το Πάτωμα​

Όταν κόβετε το συρματόπλεγμα βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει εύκολα και όχι σφιχτά γιατί θα πρέπει να μπορείτε να το βγάζετε για να το καθαρίζεται αλλά και να αλλάζετε τη λάμπα.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, το πάτωμα από κοντραπλακέ βρίσκεται στο κέντρο του συρματοπλέγματος και έτσι υπάρχει ένα άνοιγμα σε κάθε πλευρά που επιτρέπει στον ζεστό αέρα να εισέρχεται στο εσωτερικό του κλουβιού.

Το πάτωμα εμποδίζει το νερό και τα περιττώματα του πουλιού να έρθουν σε επαφή με τον καυτό λαμπτήρα, καθώς επίσης επιτρέπει στο πουλί να πατάει κάτω χωρίς να καίγεται. Επιπλέον περιορίζει τον πολύ έντονο φωτισμό

Εδώ είναι το πάτωμα καρφωμένο στο συρματόπλεγμα για να το κρατάει στη θέση του.

Σημειώστε ότι έχω τοποθετήσει ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου ανάμεσα στο πλέγμα και το πάτωμα, για να μην επιτρέπει στη θερμότητα να κάψει το ξύλο. Η κάτω φωτογραφία δείχνει πώς το πλέγμα εφαρμόζει στο εσωτερικό του κουτιού.

Τώρα που το πάτωμα έγινε και είναι καρφωμένο με το πλέγμα, θα πρέπει να μετρήσουμε το πάχος του. Το πάτωμά μου έχει 1,42εκ πάχος. Έτσι το πάτωμα έρχεται στο ίδιο επίπεδο με την πρόσοψη (Ε).

Θα πρέπει τώρα να τραβήξουμε μια γραμμή στο εσωτερικό του κουτιού, 1,42εκ χαμηλότερα από την κορυφή της πρόσοψης συνεχίζοντας γύρω γύρω. Στο επίπεδο αυτής της γραμμής, κολλάμε πηχάκι των 6,3Χ6,3χιλ για να δημιουργήσουμε μια προεξοχή ώστε να “καθίσει” επάνω το πάτωμα χαλαρά για να μπορεί να αφαιρεθεί όποτε χρειαστεί.

Τώρα πρέπει να τοποθετήσουμε τον λαμπτήρα. Αρχικά βρείτε το κέντρο του κουτιού αφού αυτό θα είναι το σημείο θα βρίσκεται ο λαμπτήρας. Εάν χρησιμοποιήσετε “στήριγμα γωνία” για την λάμπα όπως εγώ, η τοποθέτησή του να γίνει έκτος κέντρου με τρόπο που να αφήνει τη λάμπα να βρίσκεται στο κέντρο.

Τοποθετώ τον λαμπτήρα μέσα για να σημαδεύω ευκολότερα. Τώρα που έχουμε βρει το κέντρο κατά μήκος, θέλουμε επίσης να βρούμε και το κέντρο κατά το ύψος, τα μισά δηλαδή της διαδρομής από τον πάτο του κουτιού έως το εσωτερικό πάτωμα με το πλέγμα.

Συνδέστε το καλώδιο με τη βάση του λαμπτήρα και έπειτα βιδώστε την στη θέση της. Τώρα, ανοίξτε μια τρύπα με τρυπάνι στο σημείο που θέλετε να εξέρχεται το καλώδιο από το κουτί και περάστε το έξω.

Συνδέστε στην άκρη του καλωδίου το κατάλληλο φις για την πρίζα σας. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να καλύψετε το πάτωμα και τα πλαϊνά του χώρου που βρίσκεται ο λαμπτήρας με αλουμινόχαρτο.

Τελευταίες "πινελιές"​

Φτιάξτε μια πόρτα στην πλευρά του κουτιού με μια σέγα. Είναι απαραίτητη για την είσοδο – έξοδο του πουλιού και για την αλλαγή των σπόρων και του νερού. Σημαδέψτε 2,5εκ από την μπροστινή άκρη και 9εκ από την κορυφή. Η ίδια η πόρτα θα είναι 14εκ ύψος Χ 10εκ φάρδος.

Χρησιμοποιήστε έναν μεντεσέ των 7,5εκ, βιδώνοντάς τον στην πίσω άκρη, όχι στην μπροστινή άκρη, λόγω της πατούρας για το γυαλί. Προσθέστε ένα σύρτη ώστε να ασφαλίζετε την πόρτα κατά τη χρήση.

Για τον εξαερισμό: Τραβήξτε μια γραμμή σε κάθε πλευρά του κουτιού (A&B), 2,5εκ χαμηλότερα από την κορυφή, πάνω στην οποία θα ανοίξετε τρύπες διαμέτρου 1,25εκ με το τρυπάνι. Να διατηρήσετε ασφαλή απόσταση από την μπροστινή άκρη, ούτως ώστε να μη τρυπήσει την πατούρα που σα σύρεται το γυαλί.

Πατήθρες​

Χρησιμοποιήστε τις πήχες 1,25 Χ 1,25εκ για να κόψετε δύο κομμάτια μήκους 14εκ και να τις τοποθετήσετε στο ύψος που θέλετε. Εγώ έχω τις δικές μου σε ύψος 12,5εκ από το πάτωμα και 9εκ από τα πλαϊνά.

Ανοίξτε μια τρύπα με τρυπάνι στο πίσω μέρος του κουτίου και περάστε τις πατήθρες από μέσα από την πίσω πλευρά προς τα μέσα. Βάλτε λίγη κόλλα στην άκρη της κάθε πατήθρας πριν τις περάσετε μέσα.

Πηγαίνετε το “κλουβί νοσοκομείο” σε ένα εργαστήριο υαλοπινάκων και ζητήστε να σας κόψουν ένα κομμάτι γυαλί σε μέγεθος που να εφαρμόζει στις πατούρες, αλλά και να γλιστρά πάνω-κάτω με ευκολία.

Σημαντικό: κόψτε το γυαλί 2εκ μεγαλύτερο στο ύψος ώστε να εξέχει από την κορυφή για να μπορείτε να το κρατάτε και να το σηκώνετε εύκολα. Μπορείτε να βάλετε ένα αυτοκόλλητο “αεροστόπ” κατά μήκος της πάνω άκρης της πρόσοψης (Ε) ώστε όταν “κάθετε” το γυαλί στο ξύλο, να σφραγίζει το θερμό αέρα στο εσωτερικό.

Μπορείτε τώρα να βάψετε ή να λουστράρετε το κλουβί νοσοκομείο. Είναι καλό να δημιουργηθεί μια “ασπίδα” με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να καθαρίζεται, να απολυμαίνεται και να σκουπίζεται επαρκώς. Για λόγους υγιεινής και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.

Πώς να να χρησιμοποιήσετε το κλουβί νοσοκομείο​

Το κλουβί νοσοκομείο είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα σε κάθε εκτροφείο. Δεν κοστίζει πολύ εάν το κατασκευάσετε μόνοι σας, διαφορετικά μπορείτε να το αγοράσετε από ένα κατάστημα πώλησης κατοικίδιων ή να το παραγγείλετε ταχυδρομικώς.

Η προετοιμασία του θα πρέπει να γίνει πριν από τη στιγμή που θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για κάποιο άρρωστο πουλί. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε όταν χρειαστεί, είναι να βάλετε το πουλί μέσα και να το θέσετε σε λειτουργία. Εάν σε ένα άρρωστο πουλί παρέχετε ένα περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιζήσει.

Σε μερικές περιπτώσεις, η αύξηση θερμοκρασίας από μόνη της αρκεί για να θεραπεύσει ένα άρρωστο πουλί. Η ενδεδειγμένη θερμοκρασία για ένα κλουβί νοσοκομείο είναι μεταξύ 27° & 30° Κελσίου που αντιστοιχεί σε περίπου 90° Φαρενάιτ.

Ρύθμιση λειτουργίας​

Κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων του κλουβιού νοσοκομείο (Κ/Ν), μην βάλτε το πουλί μέσα. Χρησιμοποιήστε έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως ισχύος 40w και ανάψτε τον. Βάλτε και πάλι το πάτωμα στη θέση του και τοποθετήστε ένα καλό θερμόμετρο μέσα στο κλουβί, δίπλα στην πατούρα στο σημείο που κλείνει το γυαλί.

Σιγουρευτείτε ότι και οι έξι τρύπες είναι ανοικτές στις πλευρές του (Κ/Ν). Επειδή το (Κ/Ν) θα είναι κρύο και ίσως λίγο υγρό αμέσως μετά την κατασκευή του, αφήστε τη λάμπα αναμμένη για περισσότερο από τρία τέταρτα της ώρας ούτως ώστε η ένδειξη του θερμομέτρου να είναι πιο ακριβής.

Εάν η εσωτερική θερμοκρασία υπερβεί τους 27° με 30° Κέλσιου ή τους περίπου 90° Φαρενάιτ, τότε χρησιμοποιήστε λαμπτήρα μικρότερης ισχύος. Εάν η εσωτερική θερμοκρασία δεν μπορεί να φτάσει τους 27° με 30° Κέλσιου ή τους περίπου 90° Φαρενάιτ, τότε αρχίσετε να κλείνετε σταδιακά μια μια τις τρύπες που βρίσκονται στις πλευρές του (Κ/Ν) έως ότου πετύχετε την επιθυμητή θερμοκρασία.

Ξεκινήστε κλείνοντας μια τρύπα για δέκα λεπτά και εάν η θερμοκρασία δεν είναι η επιθυμητή, επαναλάβετε τη διαδικασία με την επόμενη τρύπα κ. Ο. Κ.

Τώρα, το (Κ/Ν) είναι έτοιμο. Μπορείτε να κλείσετε το διακόπτη αφού αυτό το στάδιο της προετοιμασίας έχει τελειώσει. Όταν αρρωστήσει κάποιο πουλί σας, βάλτε το μέσα στο κλουβί και άνοιξε το διακόπτη.

Να ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία όταν η συσκευή βρίσκεται σε χρήση.

Χρήσιμα μυστικά​

Βάλτε το άρρωστο πουλί στο (Κ/Ν), αλλά μην ανοίγετε τη θέρμανση ακόμη. Βάλτε το πουλί στο κρύο (Κ/Ν) και έπειτα ανάψτε τη λάμπα έτσι ώστε το άρρωστο πουλί να προσαρμοστεί στην θερμοκρασία ομαλά. Εάν στο κλουβί υπάρχει από την αρχή υψηλή θερμοκρασία, το πουλί θα βρεθεί σε κατάσταση στρες κατά την είσοδο του. Οποιεσδήποτε ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αφού θεραπεύσετε το πουλί στο (Κ/Ν), μειώστε βαθμιαία τη θερμοκρασία στο κλουβί στα επίπεδα της θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν μεταφέρετε το πουλί σε ένα άλλο κλουβί για μερικές ημέρες. Δίνω επίσης στο πουλί έναν καλό τονωτικό μείγμα σπόρων για να το βοηθήσω να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Παρατηρήστε το πουλί κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος και εάν είστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση της υγείας του, μεταφέρετε το κατόπιν στον κύριο χώρο εκτροφής και συνεχίστε την παρακολούθηση για μερικές ακόμη μέρες έως ότου είστε 100% βέβαιοι για την κατάσταση του.

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε το (Κ/Ν), μετά από κάθε χρήση. Μερικά σημαντικά σημεία κατά τη χρήση του (Κ/Ν). Πάντα να έχετε διαθέσιμους άφθονους σπόρους και προπαντός νερό, ούτως ώστε να μην κινδυνεύει να αφυδατωθεί το πουλί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Πάντα να προσέχετε τον εξαερισμό να είναι ελαφρώς ανοικτός για να επιτρέπει στον ζεστό αέρα να διαφεύγει και να επιτρέπει στον φρέσκο αέρα να εισέρχεται. Να έχετε πάντα ένα καλό θερμόμετρο μέσα στο κλουβί για να είστε σίγουροι ότι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τα όρια.

Χρησιμοποιήστε τις καρτέλες που βρίσκονται στην κορυφή της σελίδας για να δείτε περισσότερα φωτογραφίες αλλά και για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση του άρθρου όπου θα βρείτε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

Σχετικό περιεχόμενο​

Νοσοκομειακό κλουβί πτηνών
Νοσοκομειακός κύβος The Cube-The Cure
 

Συνημμένα

  • 3grove-front.webp
    3grove-front.webp
    11,9 KB · Προβολές: 396
  • 4back.webp
    4back.webp
    5,8 KB · Προβολές: 377
  • 5front1.webp
    5front1.webp
    6,8 KB · Προβολές: 405
  • 6hospitalwier.webp
    6hospitalwier.webp
    5,3 KB · Προβολές: 360
  • 7hospitafloor.webp
    7hospitafloor.webp
    4,2 KB · Προβολές: 361
  • 8silver.webp
    8silver.webp
    9,4 KB · Προβολές: 363
  • 9wier-floor.webp
    9wier-floor.webp
    12,1 KB · Προβολές: 387
  • 10floora.webp
    10floora.webp
    4,8 KB · Προβολές: 356
  • 11ledg.webp
    11ledg.webp
    3,7 KB · Προβολές: 368
  • 12hole.webp
    12hole.webp
    4,3 KB · Προβολές: 370
  • 13hing.webp
    13hing.webp
    4,6 KB · Προβολές: 351
  • 14three.webp
    14three.webp
    3,6 KB · Προβολές: 365
  • 15side.webp
    15side.webp
    6,8 KB · Προβολές: 371
  • 16glass.webp
    16glass.webp
    5,9 KB · Προβολές: 412
  • 17spong.webp
    17spong.webp
    6,7 KB · Προβολές: 379
  • 18working1.webp
    18working1.webp
    4,1 KB · Προβολές: 469
Αντωνη, μιας και μου ειπες παραπανω για τη φορμαλδευδη, ρωτησα σημερα τον ξυλουργο αντρα μου και μου ειπε οτι οντως υπαρχουν MDF, μελαμινες κι αλλα ξυλα χωρις τοξικα και φορμαλδευδη και μπορει να τα βρει ολα αυτα εδω στο Ηρακλειο.
Πω πωωω... Πολυ σημαντικη λεπτομερεια αυτο που εγραψες, δεν το γνωριζα και δεν θα το σκεφτομουν καν!
Σε ευχαριστω για μια ακομη φορα για τις υπεροχες συμβουλες σου! 🙂

Να ρωτησω κατι επιπλεον;
Το ξυλινο κουτι-νοσοκομειο πρεπει να ειναι αεροστεγως κλειστο, η να εχει καποιες τρυπες για εξαερισμο;
Αν ναι, πανω ψηλα; Στο πλαι; Και απο τις δυο πλευρες η δεν χρειαζεται;
Ρωταω γιατι καπου διαβασα οτι ο θερμος αερας συσσορευεται στα ψηλα σημεια γενικα.
 
Εχμ... Να 'μαι παλι!
Μια απορια ακομη.
Κατα την διαρκεια της θερμοθεραπειας στο νοσοκομειακο κλουβι, επιτρεπεται το καθημερινο μπανακι του πτηνου;
Ρωταω για να ξερω τι διαστασεις παραπανω να υπολογισω για την κατασκευη του ξυλινου κουτιου, αν ειναι για να βαζω εξωτερικη μπανιερα για παραπανω εκατοστα στο κουτι (εκτος κι αν οταν ειναι αρρωστα τα πουλακια να μην εχουν διαθεση για μπανακι, αυτο δεν το ξερω).
 
Οταν νοσουν δεν κανουν μπάνιο.

Το νοσοκομειο προτεινω να το κανεις για 40αρι μεγεθος κλουβιου, ουτως η αλλως δεν θελουμε σε περιοδο που νοσουν να σπαταλανε πολυτιμη ενεργεια μεσα σε μεγαλα κλουβια.
 
Back
Top