Αναπαραγωγή Καφέ τούφα στο κεφάλι κόκκινου λιποχρωμικού καναρινιού

Manos Tyro

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιαν 2019
Μηνύματα
330
Καλησπέρα σε όλους! Καλή Χρονιά!
Στη Πρώτη γέννα των κόκκινων καναρινιών μου από τα τρία μικρά το ένα έχει μια καφέ τούφα στο κεφάλι του ενώ θα έπρεπε να είναι κόκκινο. Εξηγείται αυτό κάπως;
[automerge]1578390814[/automerge]
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Πάνω σε αυτό το φαινόμενο έχω ακούσει διάφορα. Δεν ξέρω τι να πιστέψω, από την μία μου έχει πει κριτής καναρινιών χρώματος ότι η ύπαρξη ευμελανίνης(μαύρο χρώμα) θα δώσει απογόνους με έντονο κόκκινο χρώμα (κάτι το επιθυμητό). Από την άλλη εγώ θεωρώ ότι όταν μιλάμε για κόκκινα-κίτρινα-λευκά λιποχρωμικά καναρίνια, η ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μελαμίνης στο πτερωμα ή στα κεράτινα μέρη του πτηνού καθιστά το συγκεκριμένο πτηνό ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για αναπαραγωγή (για να μην πω και τους γονείς του) καθώς έτσι προσβάλλουμε κατά κάποιον τρόπο τις προσπάθειες που έκαναν διάφοροι εκτροφείς για να έχουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά τα λιποχρωμικά καναρινια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάπου στο γενεαλογικό του δέντρο υπάρχει πρόσμιξη με πουλί το οποίο δεν ήταν λιποχρωμικό με όλη την σημασία της λέξης. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη πάνω στο φαινόμενο ύπαρξης μελανίνης σε λιποχρωμικό καναρίνι
 
@Kostaskar σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή και που εξέφρασες την άποψή σου!
[automerge]1578477054[/automerge]
έτσι προσβάλλουμε κατά κάποιον τρόπο τις προσπάθειες που έκαναν διάφοροι εκτροφείς για να έχουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά τα λιποχρωμικά καναρινια
Νομίζω ότι κάνεις δεν προσβάλλεται από μια ψυχούλα επειδή γεννήθηκε με ένα καφέ σημάδι στο κεφάλι της.
 
Νομίζω ότι κάνεις δεν προσβάλλεται από μια ψυχούλα επειδή γεννήθηκε με ένα καφέ σημάδι στο κεφάλι της.
Δεν το έγραψα για να κατηγορήσω το συγκεκριμένο καναρίνι, απλά θεωρώ πως καλό θα ήταν να μείνει εκτός αναπαραγωγής με κόκκινα λιποχρωμικά καναρίνια. Δεν το καθιστά υποδεέστερο απλά καλό θα ήταν να αναπαραχθεί με κοινά καναρίνια, κατά την άποψή μου προκειμένου να μειωθεί η εμφάνιση του φαινομένου αυτού στα κόκκινα λιποχρωμικά καναρίνια. Φιλικά πάντα 🙂
 
Εξηγείται αυτό κάπως;
Ναι υπαρχει σχετικη αναφορα εδω στο PETBIRDS απο τον κ. Μακη ψαχτω!
Δεν το καθιστά υποδεέστερο απλά καλό θα ήταν να αναπαραχθεί με κοινά καναρίνια
ΓΙΑΤΙ;
καφέ τούφα στο κεφάλι
καφε η μαυρη;
μεγαλη διαφορα μετα θα δουμε αν κανει να ξαναπαει για αναπαραγωγη με κοκκινα!
 
Αυτό που έχω διαβάσει είναι ότι το να γεννηθεί πουλάκι με μελανινικό στίγμα από κόκκινα λιποχρωμικά καναρίνια, δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο, καθώς κατά καιρούς οι εκτροφείς χρησιμοποιούν στην αναπαραγωγή και τέτοια πουλιά, ώστε να "τονώσουν" την έκφραση - ένταση του λιποχρώματος στους απογόνους, Επομένως σαφέστατα υπάρχει μελανινικό πτηνό στους προγόνους αυτού του μικρού, αλλά (κι εφόσον) η μελανίνη είναι μαύρη, καλό θα ήταν να μπει για αναπαραγωγή με ένα αντίστοιχο λιποχρωμικό.
 
αλλά (κι εφόσον) η μελανίνη είναι μαύρη, καλό θα ήταν να μπει για αναπαραγωγή με ένα αντίστοιχο λιποχρωμικό.
Καλημέρα. Αντίστοιχο με ύπαρξη μαύρης μελανίνης ή απλά αντίστοιχο κόκκινο λιποχρωμικό;
 
Καθώς η μελανίνη είναι χαρακτηριστικό το οποίο πρέπει να απουσιάζει όταν μιλάμε για κόκκινα λιποχρωμικά καναρίνια
σωστα οταν μιλαμε για τα πουλια που θα εκθεσιαστουν. στην αναπαραγωγη ομως εχεις ενα εργαλειο στα χερια σου αν μην τι αλλο γνωριζεις οτι ειναι ενα πουλι μαυρης σειρας που αυτο θελουμε! Εκτος και αν εχεις προσεξει στις 3 πρωτες μερες ζωης των νεοσσων να παρατηρησεις τα ματια για να ξερεις τι εχεις στα χερια σου!
 
Καλημέρα. Αντίστοιχο με ύπαρξη μαύρης μελανίνης ή απλά αντίστοιχο κόκκινο λιποχρωμικό;
Κοίτα Κώστα, δεν είμαι ειδικός σε αυτά, και απλά ανακαλώ από τη μνήμη μου όσα έγραψα πιο πάνω... Με κόκκινο λιποχρωμικό, αλλά ας μας πει και ο Μάκης @mgerom που σίγουρα τα γνωρίζει πολύ καλύτερα
 
σωστα οταν μιλαμε για τα πουλια που θα εκθεσιαστουν. στην αναπαραγωγη ομως εχεις ενα εργαλειο στα χερια σου αν μην τι αλλο γνωριζεις οτι ειναι ενα πουλι μαυρης σειρας που αυτο θελουμε!
Συμφωνώ ότι στις εκθέσεις είναι θεμιτή η ύπαρξη μαύρης μελανίνης στους γονείς προκειμένου να πετύχουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο κόκκινο στους απογόνους που θα διαγωνιστούν. Ωστόσο μαζί με τους καθαρούς κόκκινους απογόνους θα έχουμε και απογόνους με στίγματα μελανίνης. Έτσι θα έχουμε και απογόνους με καλό κόκκινο χρώμα αλλά και απογόνους οι οποίοι θα δοθούν πιο δύσκολα σε άλλα άτομα συγκριτικά με τα αδέρφια τους τα οποία δεν παρουσιάζουν μελανίνη στο πέτρωμά τους. Εγώ δηλαδή πιστεύω ότι αν δεν είναι στους στόχους μας οι εκθέσεις καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το ζευγάρωμα κόκκινων λιποχρωμικών με παρουσία μελανίνης καθώς θα έχουμε και αρκετούς απογόνους οι οποίοι δεν θα μπορούν να δοθούν εύκολα. Αν θέλουμε να κατέβουμε σε εκθέσεις με περισσότερες πιθανότητες κάποιου καλού αποτελέσματος, τότε αλλάζει το πράγμα.
[automerge]1578565603[/automerge]
εκτος και αν εχεις προσεξει στις 3 πρωτες μερες ζωης των νεοσσων να παρατηρησεις τα ματια για να ξερεις τι εχεις στα χερια σου!
Τι θα πρέπει να παρατηρήσω στα μάτια αυτές τις 3 πρώτες μέρες;
 
Τι θα πρέπει να παρατηρήσω στα μάτια αυτές τις 3 πρώτες μέρες;
Τι χρώμα έχουν, και αν το χρώμα των οφθαλμών είναι μαύρο, κοκκινίζει ή είναι βιολετί
 
ΤΑ ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ. Η γενετική πληροφορία παραγωγής μελανινών υπάρχει, σε όλα τα λιποχρωμικά πουλιά. Εκείνο που τα διαφοροποιεί απο τα υπόλοιπα είναι η αδυναμία εμφάνισής των μελανινών στο πτέρωμα, ένεκα της απουσίας κάποιων ενζύμων. Αποτέλεσμα μετάλλαξης κάποιων γονιδίων.
Ως γνωστόν οι βασικές αναφορές στα μελανινικά πουλιά δίδονται απο την τετράδα βάσης
ΜΑΥΡΑ-ΑΧΑΤΕΣ (ΜΑΥΡΗ ΣΕΙΡΑ) ΚΑΦΕ-ΙΖΑΜΠΕΛ(ΚΑΦΕ ΣΕΙΡΑ).
ΚΑΘΕ ΕΝΑ καναρίνι έχει σαν βάση έναν απο αυτούς τους παράγοντες Τα λιποχρωμικά δεν αποτελούν εξαίρεση.
Είναι διαπιστωμένο οτι τα λιποχρωμικά που έχουν αναφορά στην ΜΑΥΡΗ σειρά αποδίδουν πολύ πιο ζωηρά και φωτεινά τα λιποχρώματά τους. Αντίθετα, αυτά της ΚΑΦΕ σειράς, έχουν εμφανισιακά πιο φτωχό λιπόχρωμα. Η παρουσία μελανίνης σε ένα λιποχρωμικό καναρίνι σημαίνει ατελή δράση της μετάλλαξης. Πράγμα πολύ πιθανόν να συμβεί. Αν το σημάδι είναι ΜΑΥΡΟ (αλλα πραγματικά μαύρο και όχι σκούρο καφέ) σημαίνει καταγωγή απο ΜΑΥΡΗ ΣΕΙΡΑ . Δεν μας είναι αδιάφορο ένα τέτοιο πουλάκι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σιγουριά για μια φορά, με την βεβαιότητα οτι θα δώσει καλά λιποχρώματα. Αν δημιουργήσουμε μια τέτοια σειρά λιποχρωμικών πουλιών, αν δηλαδή εκμεταλλευτούμε αυτή την δυνατότητα, ΔΕΝ θα υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιούμε πλέον, διότι πάντα υπάρχει ο φόβος να δημιουργήσουμε μια πληθώρα ticked πουλιών (μη εκθεσιακά).
 
παρατηρησεις τα ματια για να ξερεις τι εχεις στα χερια σου!
Τι βλέπουμε στα μάτια τους; Τι σημαίνει αν είναι μαύρα, κόκκινα ή βιολετι; Το συγκεκριμένο πουλάκι από ότι θυμάμαι είχε βιολετί μάτια. Το θυμάμαι γιατί μου έκανε πολύ εντύπωση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εφόσον είναι της καφέ σειράς και δεν είναι της μαύρης, λογικά θα δώσει πιο φτωχό λιπόχρωμα στους απογόνους συγκριτικά με ένα της μαύρης σειράς. Αυτό δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τυχόν μελλοντική αναπαραγωγή του συγκεκριμένου καναρινιού με σκοπό την βελτίωση των χρωμάτων του κοπαδιού ; @Manos Tyro δεν θέλω να βγάλω το συγκεκριμένο καναρίνι "σκάρτο", απλά ρωτάω για να μάθουμε όλοι μας από τους πιο έμπειρους κάποια πράγματα προκειμένου να βελτιωθούμε.
 
ΤΑ ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ. Η γενετική πληροφορία παραγωγής μελανινών υπάρχει, σε όλα
απλά ρωτάω για να μάθουμε όλοι μας από τους πιο έμπειρους κάποια πράγματα προκειμένου να βελτιωθούμε
Έτσι και εγώ αυτό θέλω!
[automerge]1578575624[/automerge]
Άρα εφόσον τα βιολετί μάτια είναι της ΚΑΦΕ σειράς. Τα κόκκινα και τα μαύρα ποιών σειρών ειναι;
 
Back
Top