Αναπαραγωγή Καφέ τούφα στο κεφάλι κόκκινου λιποχρωμικού καναρινιού

Όπως και στο πτέρωμα, έτσι και στο μάτι εναποτίθεται μελανίνη και πιο συγκεκριμένα ευμελανίνη.Αυτή κυμαίνεται απο τελείως μαύρη μέχρι καφέ, με όλα τα ενδιάμεσα στάδια.
Σε έναν νεοσσό είναι πολύ εύκολο να δούμε την απόχρωση της μελανίνης που φέρει κρίνοντας χοντρικά την απόχρωση των οφθαλμών του, είναι αυτό που λέμε μάτι φωλιάς τις πρώτες πρώτες μέρες. Μελιντζανί μάτια παραπέμπουν σε καφέ σειρά. Σε πιο ειδικές περιπτώσεις μελιτζανί μάτια παραπέμπουν σε άλλες μεταλλάξεις, ομοίως και τα κόκκινα μάτια (σημαντική μείωση στην παραγωγή ευμελανίνης πχ φαιό ή σατινέ κ. Α).
Επειδή τα ματια έχουν δυο στρώματα που επικάθεται η ευμελανίνη, στην καφέ σειρά και σε κάποιες μεταλλάξεις παρατηρείται διαφοροποίηση στην απόχρωση του οφθαλμού κατά την πορεία ανάπτυξης του καναρινιού. Αλλάζει η απόχρωση επειδή αυτά τα στρώματα "χρωματίζονται" ετεροχρονισμένα... στην πορεία δηλαδή αυξάνεται η πυκνότητα μιας δεδομένης ποιότητας (αν και η ποιότητα-απόχρωση της ευμελανίνης σε κάποιες μεταλλάξεις εξαρτάται και από το στάδιο ανάπτυξης του οργανισμού, συνεπώς το παραπάνω δεν είναι απόλυτο).

Τέλος τα λιποχρωμικά καναρίνια έχουν μελανινικό υπόστρωμα που εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Μαζί με αυτό η γονιδιακή πληροφορία που φέρουν τέτοια πτηνά, παρότι δεν εκφράζουν τις μελανίνες τους, έχει καθορίσει και την δομή των κερατινών στο πτέρωμα. Το μεγάλο στοίχημα εδώ δεν είναι μονο η μαύρη σειρά αλλά και η έλλειψη ή τροποποίηση της φαιομελανίνης.

Όλα αυτά μαζί επηρεάζουν το μάτι μας και σε εκθεσιακό επίπεδο κάνουν την διαφορά.
Παραδείγματα οπτικής ψευδαίσθησης στον κόσμο των πτηνών υπάρχουν άπειρα. Σε έναν παπαγάλο χρώματος aqua, δεν βλέπουμε ίχνος μελανίνης, παρόλο που είναι αυτή που έχει καθορίσει το αποτέλεσμα. Κατά ανάλογο τρόπο ένα κίτρινο λιποχρωμικό εκθεσιακού επιπέδου, δείχνει πιο καθαρό, φωτεινό και λεμονί.
 
Back
Top