Γενικά Κινέζικοι φλώροι ή λούτινο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης sarpijk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

sarpijk

PB Member
Εγγραφή
4 Σεπ 2007
Μηνύματα
517
Πόλη
Θεσσαλονίκη
σήμερα πήγα σε ένα πετ-σοπ στη γειτονια μου και είδα σε μια κλούβα ότι ειχε φλώρους σε ανοιχτο κανελι προς κίτρινο χρώμα και με τιμή 50 ευρώ έκαστος. εγώ ρώτησα τον καταστηματάρχη αν είναι όντως φλώροι και μου απάντησε θετικά. στη συνέχεια όμως όταν τον ρώτησα αν ειναι μεταλλαγμένοι μου απαντά "Οχι, όχι αυτοί είναι λούτινο"😱. εγώ απο αυτα που γνωρίζω το λούτινο είναι μετάλλαξη πραγμα που το ανέφερα και στον ίδιο. μάλιστα αναρωτήθηκα αν τα πουλιά αυτα υπάρχουν στη φύση και μου είπε "ναι αυτά τα φέρνουν από κίνα" δεν έβγαλα άκρη και έφυγα. το ερώτημα ειναι το εξής: εγώ ή ο καταστηματάρχης εχει δίκιο. Απ' όσο γωρίζω το "δεν είναι μετάλλαξη" με το "είναι λούτινο" είναι δύο αντιφατικές προτάσεις. Δυστυχως δεν παρατήρησα αν τα πουλιά έφεραν δαχτυλίδι στο πόδι.
 
Σιγουρα ολα τα "λουτινο" πουλια ειναι αποτελεσματα διαδοχικων διασταυρωσεων απο εκτροφεις με πουλια που εφεραν το επιθυμητο χαρακυηριστικο. Ομως συγκεκριμενα αυτη η μεταλλαξη αποτελει ποικοιλια του ευρασιατικου φλωρου...
 
στη συνέχεια όμως όταν τον ρώτησα αν ειναι μεταλλαγμένοι μου απαντά "Οχι, όχι αυτοί είναι λούτινο"😱. εγώ απο αυτα που γνωρίζω το λούτινο είναι μετάλλαξη πραγμα που το ανέφερα και στον ίδιο. μάλιστα αναρωτήθηκα αν τα πουλιά αυτα υπάρχουν στη φύση και μου είπε "ναι αυτά τα φέρνουν από κίνα" δεν έβγαλα άκρη και έφυγα. το ερώτημα ειναι το εξής: εγώ ή ο καταστηματάρχης εχει δίκιο. Απ' όσο γωρίζω το "δεν είναι μετάλλαξη" με το "είναι λούτινο" είναι δύο αντιφατικές προτάσεις. Δυστυχως δεν παρατήρησα αν τα πουλιά έφεραν δαχτυλίδι στο πόδι.

Exeis dikio analoga me afto pou perigrafeis einai FLORO LOUTINO. Afto einai mia metalaksei. Simenei exeis apolito dikio. Ta poulia den iparxoune stin fisi.
Kai kata efkairia, rota ton Pet-Shopas pos ferane ta poulia apo kina stin Europi afou exoume apo to 2002 aystiro STOP-EISAGOGIS apo trito xoro.
 
Λουτίνο δεν νομίζω γιατί δεν θα τα είχε μόνο 50. Ανοιχτό κανελί αν λες εμένα μου θυμίζει ιζαμπέλα ή αχάτες. Πάντως κρίνοντας από την ασχετοσύνη του καταστηματάρχη μπορεί να είναι οτιδήποτε (ακόμη και να μην είναι φλώροι) και να τους βάφτισε φλώρους λουτίνο. Είναι και μόδα τα ονόματα των μεταλλάξεων και πιασάρικα:D. Αν μπορείς να βγάλεις καμιά φωτό από τα πουλιά να δούμε θα μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη.
 
επανέρχομαι στο θέμα μιας και σημερα ξαναπέρασα από 'κει. αφού ξαναπαρατήρησα τα πουλιά τον ρώτησα για ακόμη μια φορά τη μετάλλαξη ειναι αλλά αυτός επέμενε ότι δεν είναι μεταλλαγμένοι αλλά πουλιά που ζουν σε άλλες χώρες και γι αυτό έχουν άλλο χρώμα. Μάλιστα για να με πείσει μου ξεδίπλωσε μια έπιστημονική αφίσα που είχε φλώρους, καρδερίνες και αλλα μικρά πουλια και τις μεταλλάξεις αυτών. Φυσικά κάτω από όλες τις φωτογραφίες έγραφε ότι όλα ήταν carduelis chloris αλλά άκρη δεν έβγαλα. Για να σας δωσω να καταλάβετε προσπαθούσε να με πείσει ότι μια καρδερίνα ασπρου χρώματος δεν είναι μεταλλαξη χρωματική αλλά το φυσικό χρώμα των καρδερίνων που ζούνε στη σιβηρία. Δυστυχώς άκρη δε βγάλαμε. Τα πουλία παντως δαχτυλίδι δεν έχουν. Μου είπε ότι τα αγοράζει απο φίλο του που τα εκτρεφεί. Η τιμη των 50 ευρω είναι καλη για μεταλλαγμενα;
 

Συνημμένα

  • DSC00626.webp
    DSC00626.webp
    37,8 KB · Προβολές: 395
Ποιες μεταλλάξεις φλώρων εμφανίζονται στη φωτογραφία;

θα ήθελα να μάθω τι είδους μεταλλάξεις φλώρων υπάρχουν στη φωτογραφία που τράβηξα.
 

Συνημμένα

  • Floros-001.webp
    Floros-001.webp
    18,1 KB · Προβολές: 231
Από το λίγο και θαμπό που φαίνονται βλέπω αχάτες και ίσως κανα δύο ιζαμπέλα. Με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν φαίνονται καλά. Χωρίς δαχτυλίδι όλα; 50 Ευρώ είναι νορμάλ τιμή αλλά αν δεν ξέρεις την ηλικία του πουλιού είναι ρίσκο. Επίσης δεν ξέρεις αν έχουν όλα συγγένεια μεταξύ τους (οπότε δεν μπορείς να τα ζευγαρώσεις.) 50 - 60 ευρώ πάνε οι τιμές του γενικά.

Ααα και απλά ο πετσοπάς έχει πλήρη άγνοια. Άλλα βλέπει και άλλα καταλαβαίνει :D. Η αφίσα που σου έδειξε σωστά τα λέει και αν είναι αυτή που νομίζω τέρμα πάνω γράφει Mutations of Carduelis Chloris ή κάτι τέτοιο που σημαίνει μεταλλάξεις του φλώρου.

ΥΓ. Η Σιβηρίας έχουν σχεδόν τα ίδια χρώματα με τις δικές μας τις καρδερίνες (λίγο πιο ανοιχτόχρωμα) αλλά διαφέρουν στο μέγεθος Δεν είναι άσπρες εκείνες είναι Σατινέ.
 
Oντως ο Βασιλης εχει δικιο σε οσα σου ειπε. Ειναι μεγαλο το ρισκο να παρεισ ενα ζευγαρι αν δεν ξερεις ποια ειναι αδερφια αλλα και διαφορετικη μεταλλαξη να παρεις παλι δεν ξερεις σε τι ηλικια ειναι η τιμη ειναι πολυ λογικη παντως.
 
προσωπικα σκέφτομαι την αγορά ενός αρσενικού. Δεν με απασχολεί η αναπαραγωγή. Ποιες από της μεταλλάξεις τις φωτογραφίας είναι ποιο σπάνια; τι θα μου προτείνατε; να πάρω ένα αρχέγονο αρσενικο από αλλού ή ενα μεταλλαγμένο αρσενικό από αυτό το πετ -σοπ που περαν της άγνοιας του ιδιοκτήτη είναι ευγενέστατος και εξυπηρετικος. Αλήθεια στα Quiko έχει πάει κάποιος πρόσφατα; έχει φλώρους αρχέγονους και σε τι τιμή. ευχαριστώ
 
Έχουν μείνει κάποιοι φλώροι, προσωπικά δεν με ενθουσίασαν (αλλά εγώ έψαχνα για θηλυκό). Τιμή δεν θυμάμαι, από παλιότερα νομίζω είχε 60 τους Αχάτες (αλλά τους περισσότερους σε ζευγάρι 120/ζευγάρι) και 30 τους αρχέγονους. Ανάλογα την εισαγωγή που κάνει νομίζω παίζουν και οι τιμές. Με το αδαχτυλίδωτο απλά ρισκάρεις με την ηλικία του πουλιού. Από τιμή είναι καλή αλλά προσωπικά δεν το πέρνω το ρίσκο. Σχετικά πιο σπάνιο είναι το ιζαμπέλα (αν είναι όντως αυτή η μετάλλαξη και δεν ξεγελάει η φωτό)
 
πήγα στα Quiko σήμερα και είχε όλους τους φλώρους 60 ευρώ. αρχέγονα ίδια τιμή με τους αχάτες.
 
Οι αρχεγονοι φλωροι που κανει εισαγωγη το Quiko ειναι ιδιοι με τους "δικους μας" η ειναι καποιο υποειδος;
 
Είναι το ίδιο είδος, μερικοί είναι λίγο πιο μεγαλώσωμοι επειδή προέρχονται από πιο βόρεια αλλά δεν είναι ξεχωριστό υποείδος από όσο ξέρω. Το κελάηδισμα είναι το ίδιο με τους δικούς μας. 60 για αρχέγονο τα βλέπω πολλά πάντως, για τους αχάτες νορμάλ είναι η τιμή.
 
και σε εμενα μου φανηκαν πολλα δυστυχώς γιατί θα προτιμούσα να αγοράσω έναν αρχέγονο αλλα με αυτά τα δεδομένα προτιμώ να πάρω με 50 ευρώ ενα μεταλλαγμένο από μαγαζί της γειτονιάς. στην περιοχη μου υπάρχει και άλλο κατάστημα που πήγα το απόγευμα και μου έδειξε αρχέγονο με 50 ευρώ (το φθηνότερο που έιχε) τα υπόλοιπα φλώρια τα είχε σε ξύλινα μικρά κλουβάκια και μου είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά χίλια ευρώ να μου δώσεις δε τα πουλάω . ανέφερε δε ότι ανήκει και σε σύλλογο. το θέμα έιναι πως ΟΛΑ τα πουλια είμαι σίγουρος ότι είναι άγρια πιασμένα. Οπότε μακριά. Α! Έχει και φανέτα με 40 ευρώ... Βασίλη τί να προσέξω στην επιλογή πουλιού εκτός απο τα αυτονόητα καλό πτέρωμα, ζωντάνια, κινητικότητα; έμενα με ενδιαφέρει βασικα να έχω έαν πουλι να κελαηδαει λίγο αν και γνωρίζω ότι είναι σπάνιο να πετύχεις καλό πουλί που να "λέει".
 
Συγκεκριμένα στο φλώρο ζήτα να σου δείξει την κοιλιά του. Ακόμη και αν έχει κάτι το πουλί θα είναι ζωηρό γιατί έτσι του λέει το ένστικτό του. Από την κοιλιά (αφού παραμερίσεις τα πούπουλα) θα καταλάβεις αν έχει κάποιο πρόβλημα. Οι φλώροι συνήθως παρουσιάζουν προβλήματα με τα έντερα. Αν δεις κοιλιά πρησμένη, έντερα ορατά με το μάτι κόκκινα ή μελανά σημεία, ή καρίνα τότε το πουλί έχει πρόβλημα. Ακόμη και όλα να φαίνονται καλά δεν μπορείς να ξέρεις ότι δεν θα σου παρουσιάσει κάτι μόλις το πάρεις. Οπότε έλεγχος χρειάζεται κατά διαστήματα (πχ. μια φορά το μήνα) για να προλάβεις οποιαδήποτε ασθένεια. Επίσης όταν θα διαλέγεις για να δεις αν πραγματικά είναι ζωηρό ένα πουλί θα πας μια ώρα που να έχει ησυχία στο μαγαζί και θα τα παρατηρήσεις από απόσταση. Αν είσαι κοντά ή αν περνάει κόσμος συνέχεια δεν πρόκειται να καταλάβεις πιο είναι ζωηρό και πιο όχι. Στην ηρεμία φαίνονται τα πουλιά πως συμπεριφέρονται πραγματικά.
Όσο για να λέει το πουλί, όσα μεταλλαγμένα έχω (εκτός του λουτίνο) λένε τρελά. Δεν σταματάνε και μάλιστα ποτέ δεν τα έχω βάλει σε μικρό κλουβί που λέγανε οι παλιοί. Τα πουλιά όταν δεν τα έχω σε κλούβες πτήσης ή κλούβες αναπαραγωγής είναι σε ζευγαρώστρες και κελαηδάνε συνέχεια.
 
Υπάρχουν "ιδιοτροπίες" στις μεταλλάξεις του φλώρου;
ας πούμε ασπροκέφαλος ή κάτι άλλο; Που να δημιουργούν τελείως
διαφορετική εικόνα στην εμφάνηση του πουλιού;
 
Είναι το ίδιο είδος, μερικοί είναι λίγο πιο μεγαλώσωμοι επειδή προέρχονται από πιο βόρεια αλλά δεν είναι ξεχωριστό υποείδος από όσο ξέρω. Το κελάηδισμα είναι το ίδιο με τους δικούς μας. 60 για αρχέγονο τα βλέπω πολλά πάντως, για τους αχάτες νορμάλ είναι η τιμή.

Στους δικους μας μπαινει δαχτυλιδι 2,7 και στους "βορειους" 2,9 ; Τα λεω καλα;
 
Από προσωπική πείρα σου λέω ότι μπαίνει μεν 2,7 δύσκολα δε. Πέρσι την πάτησα με το μέγεθος και την 6η-7η μέρα δεν έμπαινε με τίποτα το 2,7. Επίσημα πάντως 2,9 μπαίνει στον φλώρο γενικά.
 
Υπάρχουν "ιδιοτροπίες" στις μεταλλάξεις του φλώρου;
ας πούμε ασπροκέφαλος ή κάτι άλλο; Που να δημιουργούν τελείως
διαφορετική εικόνα στην εμφάνηση του πουλιού;

Μάκη μεταλλάξεις που να αλλάζουν εντελώς τα σχέδια του φλώρου δεν υπάρχουν (από όσο γνωρίζω), όλες ξεθωριάζουν τις μελανίνες ή τις εξαφανίζουν εντελώς στην περίπτωση του Λουτίνο.
 
υπάρχουν και παρδαλά φλώρια αλλά δε τα έχω δει ποτέ σε κανένα μαγαζί παρά μόνο στο ίντερνετ
 

Συνημμένα

  • shed_nov.webp
    shed_nov.webp
    6,7 KB · Προβολές: 315
  • shed_nov2.webp
    shed_nov2.webp
    6 KB · Προβολές: 174
Back
Top