Φροντίδα Κινδυνεύουν τα καναρίνια στα μπαλκόνια από τα αρπακτικά πουλιά;

Στο στήσιμο της μεγάλης μου κλούβας ξόδεψα 380 ευρώ μόνο στο γαλβανιζέ πλέγμα (2 κουλούρες χ 25 μέτρα) ! Ναι... σίγουρα τότε (2010-2011) τα χρόνια ήταν αρκετά καλύτερα και λίγο πολύ όλοι μας είχαμε μια Άλφα οικονομική ευχέρεια! τα χαλάλισα τότε, αλλά σήμερα 3 χρόνια μετά το πλέγμα δεν έχει την παραμικρή σκουριά... Ούτε το παραμικρό τσαλάκωμα!

τώρα σίγουρα με τέτοια κρίση που υπάρχει εκεί έξω δεν είναι ο καιρός για τέτοιες σπατάλες, αλλά πιστεύω ότι αξίζει αυτή η επένδυση για να προστατέψουμε τα πουλιά μας!
 
Ρε κοπέλια δεν μιλάμε για κατασκευή κλούβας/κλουβιού. Για ένα απλό πλαίσιο γύρω από τα κλουβιά είναι ο λόγος. Και τα 2 θα κάνουν μια χαρά δουλειά αν τα στήσεις σωστά. Οι τιμές που τα βρίσκω εγώ είναι:
Το κοτετσόσυρμα περίπου 1,5-2 ευρώ το τμ
Το κουνελόσυρμα περίπου 5-7 ευρώ το τμ
Δηλαδή υπάρχει σημαντική διαφορά που ίσως για κάποιους να έχει σημασία.
Τώρα όσον αφορά την κατασκευή κλούβας τα έχω δουλέψει και τα δύο και τα συμπεράσματα μου παρακάτω:

Το κουνελόσυρμα είναι στιβαρό, σταθερό και δεν χρειάζεται πολλά στηρίγματα αλλά έχει κολλήσεις όπου σπάει εύκολα. Αν στραβώσει δεν κάνει πλέον, κόβεται δύσκολα και αργά, είναι ακριβό, συναρμολογείται πιο γρήγορα!

Το κοτετσόσυρμα είναι ελαφρύ και φθηνό δεν έχει κολλήσεις (είναι πλεκτό) είναι ελαφρύ, τσακίζει εύκολα αλλά επανέρχεται εύκολα. Απαιτεί περιμετρική στήριξη για να είναι σταθερό. Κόβεται γρήγορα και εύκολα με το σωστό εργαλείο.

Τώρα σχετικά με την αντοχή έχω σταθερή εξωτερική κλούβα από κοτετσόσυρμα περίπου 10 χρόνια και δεν έχει πάθει τίποτα ενώ μια μικρή φορητή (1,5μ) από κουνελόσυρμα την πέταξα λόγω σκουριάς στα 4 χρόνια (είχε διαφορετική τοποθέτηση / χρήση όχι ότι φταίει το κουνελόσυρμα).

Στο θέμα τώρα:

Τα ζώα που απειλούν τα κλουβιά μας είναι κυρίως
γάτες (νύχτα και μέρα)
καρακάξες και τα γεράκια (μέρα)
κουκουβάγιες και συγγενικά είδη (νύχτα),
ποντίκια, νυφίτσες, κουνάβια (κυρίως την νύχτα).
Επίσης τα σκυλιά και οι αλεπούδες απειλούν ορισμένες εγκαταστάσεις.

Ανάλογα με το που βρίσκεται ο καθένας και με το τι αντιμετωπίσει διαλέγει και το κατάλληλο υλικό
 
Το κουνελόσυρμα έχει 4-5 ευρώ (τιμή Παιανίας). Όταν μιλάμε για 5-6 η 10 μέτρα η διαφορά τιμής είναι 15-20 ..άντε 40 ευρώ. Πόσο έχει ΕΝΑ πουλί που τυχόν θα χάσεις;
Δεν σπάει εύκολα και δεν σκουριάζει εύκολα. Κόβεται πανεύκολα με κοφτάκι.
Το κοτετσόσυρμα λυγίζει οπότε δεν παρέχει την προστασία -απόσταση ασφαλείας από το κλουβί.
 
Τώρα σχετικά με την αντοχή έχω σταθερή εξωτερική κλούβα από κοτετσόσυρμα περίπου 10 χρόνια και δεν έχει πάθει τίποτα ενώ μια μικρή φορητή (1,5μ) από κουνελόσυρμα την πέταξα λόγω σκουριάς στα 4 χρόνια (είχε διαφορετική τοποθέτηση / χρήση όχι ότι φταίει το κουνελόσυρμα).

υπάρχει το ΕΛΛΗΝΙΚΌ που είναι το κορυφαίο σε ποιότητα αντοχής, υπάρχει και το... κινέζικο που σκουριάζει στον πρώτο χρόνο και που αν είναι σωστός ο καταστηματάρχης που το πουλάει το αναφέρει κιόλας (το ανάφερε σε εμένα όταν ψαχνόμουν) !

εσύ ποιο από τα 2 έχεις;

τέταρτος χρόνος η κλούβα μου εξωτερική... Βρόχινα νερά και ίχνος σκουριάς... ίχνος σπασίματος σε κόλληση πλέγματος!
 
Ρε παιδια υπαρχει το κουνελοσυρμα με τετραγωνακια. 1,20 υψος και επιλεγεις ποσα μετρα θες.. Στοιχιζει 4 ευρω.. Ποσα μετρα θα παρει για ενα κλουβι; 2; 3; 8-12 ευρω.. Αρα μια χαρα. Αντεχει για πολλα χρονια. Το αλλο θα το αγορασεις φτηνο και καθε λιγο θα πρεπει να το αλλαζεις.. Αντι να κανεις οικονομια, θα ζημειωθεις..
 
Δεν ξέρω τι έχω, έχουν περάσει 10+ χρόνια. Είναι έξω και εκτεθειμένη δεν έχει πάθει κάτι είναι σαν το έβαλα εχτές.
Το ότι έχεις μια κλούβα από κουνελόσυρμα 4 χρόνια και δεν έχει πάθει κάτι δεν σημαίνει ότι αν θα ήταν από κοτετσόσυρμα θα είχε πάθει κάτι σώνει και καλά! Δεν καταλαβαίνω αυτήν την λογική.
Δεν έχει σπασίματα και ούτε θα αποκτήσει αν δεν το ζορίσεις. Δεν σπάει από μόνο του. Επίσης από ότι λες τίθεται και θέμα κατασκευαστή (ελληνικό, κινέζικο), λογικό.

Αν θέλεις στείλε μου ένα μήνυμα για καλό έλληνα κατασκευαστή, αφού σκέπτομαι να φτιάξω μια νέα κλούβα 2-3 μέτρα μήκος με κουνελόσυρμα, να μην βάλω καμιά μάπα!

Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο στην σκουριά. Ο χρόνος που απαιτείται να στεγνώσει! Αν υπάρχουν εφαπτόμενα φυτά η οτιδήποτε συγκρατεί υγρασία γίνονται πιο ευάλωτα στην σκουριά. Αν υπάρχει επαφή με το έδαφος. Αν είναι κοντά στην θάλασσα ότι και να βάλεις θα το πάρεις στο χέρι σύντομα. Επίσης παίζει ρόλο και η τεχνική στο γαλβανισμό κτλπ κτλπ….

Την άποψη μου καταθέτω, ο καθένας κρίνει και πράτει.
 
πίστεψε με λόγο του ότι ήξερα εξ' αρχής ότι θα ξόδευα αρκετά χρήματα για την κάλυψη διπλού πλέγματος στην κλούβα μου, το έψαξα πάρα πολύ και κατέληξα στην ΠΛΕΚΤΑΜ ! Είναι βιομηχανία κατασκευής πλέγματος εδώ στο Ηράκλειο, οπότε αγόρασα επιτόπου από την πηγή !

για να σου δώσω ακριβές τιμή με απόδειξη αγοράς (176 ευρώ τιμή πριν 3-4 χρόνια) το πλέγμα είναι σε κουλούρα των 25 μέτρων σε ύψος 1.5 μέτρο όπως βλέπουμε στην φώτο ! στην επιγραφή του επάνω αναγράφει "ανοξείδωτο γαλβανιζέ πλέγμα" !

*edit "πατώντας στην φώτο οδηγήστε στην κατασκευή της κλούβας"
 
πολύ ωραιο! Λεω να βαλω ενα τετοιο πλεγμα να καλυπτει τα κλουβια σαν καλυμμα...
μπορω να βαλω και πηχακια ξυλινα στο πλαι σαν πλαίσιο; να ζητησω να μου το φτιαξουν;

συγνωμη ρε παιδια. Γυναικα ειμαι δεν ξερω απο αυτα και συν τοις αλλης θελω να το κανω πιο καλαισθητο...
 
μπορείς να φτιάξεις ένα ξύλινο κουτί από λεπτές σανίδες! Η κατασκευή θα πρέπει να είναι περιμετρικά 5-10 εκατοστά μεγαλύτερη από το κλουβί σου! Θα καλύψεις όλες της πλευρές με πλέγμα ΕΚΤΟΣ από μια! Με αυτό τον τρόπο φτιάχνεις το κουτί σου το οποίο με κάποιο τρόπο θα τοποθετείτε κρεμαστό με μια κίνηση! Εύκολα βγάζεις... εύκολα βάζεις!

θα προσπαθήσω να σου το φτιάξω σχεδιάγραμμα σε χαρτί αν δεν το κατάλαβες!

*edit

κάπως έτσι το κουτί σου (φώτο google)

6129028.jpg
 
μπορείς πάλι να το φτιάξεις και χωρίς σανίδες, απλά τσακίζοντας ή ενώνοντας (5) ίσα κομμάτια πλέγμα κατά αυτόν τον τρόπο!

rabcages71.jpg


όπως εσύ νομίζεις ευκολότερα, επιλέγεις!
 
Εγώ έχω πάρει το δίχτυ προστασίας για τα μπαλκόνια και ο μπαμπάς μου το έχεις διαμορφώσει έτσι ώστε να καλύπτει όλα τα κλουβιά από απόσταση. Είναι ελαστικό αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα τα προστατεύσει τα μικρά μου... Όχι;
 
τινα αυτο ειναι το δικο μου DSC05629.2.webp εχω βαλει και σιτα για τα κουνουπια!
να σας πω καποια στιγμη πως βρηκα ενα μωρο τσαλαπετεινο στο αμαξι διπλα... Πολυ κλαμα το παιδι μου χθες και ο κτηνιατρος δεν μπορουσε να κανει τιποτα... Ουτε να το σκεφτομαι πως θα γινοταν ενα καναρινι που ειναι 5 φορες πιο μικροσωμο...
 
:)Σας ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμς συμβουλές!
Αλέξανδρε, αυτό το σχέδιο στο Νο.30,31 που μου έδειξες, το οποίο ειναι πολυ εύκολο να γίνει, σκέφτομαι -επειδή θα τα εχω μόνιμα εξω και το χειμώνα (η βεράντα μου καλύπτεται απο τέντες γυρω-γυρω μόνιμα και το σημειο που τα εχω δεν εχει ρευματα κλπ.)- μήπως με την κατασκευή αυτή μπορώ να προσθέσω κατι στο πλάι (δεξιά-αριστερά) το χειμώνα.

Αυτο που δεν θέλω ειναι να φτιαξω κατι για τώρα και το χειμώνα να θελω κατι αλλο ...

Ευα, αυτό που μου δείχνεις ειναι επιπλο και πολύ ωράια λύση χειμώνα -καλοκαίρι! Όμως εγω δεν εχω πολυ ανετο χωρο στην βεράντα μου και το θελω κρεμαστώ. επομένως μια κρεμαστή θήκη στον τοίχο με κενο απο κάτω θα είχε λιγοτερη χωριτικότητα.
Απλά θέλω να βρώ και την χειμωνιάτικη λύση μαζί με την προστασία, αν γίνεται...

Ασχετο θέμα : Αλέξανδρε βλέπω οτι μένεις στα αγαπημένα μου μέρη... η καταγωγή μου ειναι απο την Κρήτη, απο τις ποταμιές χερσονήσου! Πολυ θα ηθελα να ημουν εκει!
 
μπορείς λοιπόν στης πλευρές που πιστεύεις ότι θα τα ενοχλεί ο καιρός τον χειμώνα (βοριάς-βροχή κλπ) ενσωμάτωσε χοντρό νάιλον ! Για να μπορέσεις βέβαια να το τοποθετήσεις θα πρέπει να έχεις επιλέξει ξύλινο σκελετό ώστε με ένα απλό καρφωτικό να μπορείς να πιάσεις το νάιλον !

με αυτόν τον τρόπο τον χειμώνα προφυλάσσω την κλούβα μου!

TR35-STANLEY.jpg



*ποταμιές! Εκατοντάδες φορές έχω επισκεφτεί το καταπράσινο χωριό σου!

defr.GIF
 
🙄Τι μου κανες τωρα!
δεν υπαρχουν για μενα ωραιοτερες αναμνησεις απο τις παιδικες μας διακοπες εκει!

πολυ ωραιες ιδεες και πολυ φθηνες! αυτο θα κανω!

Σας ευχαριστώ ολους για τις ιδεες!
 
μετά απο όλες τις συμβουλές σας, με κουνελόσυρμα έφτιαξα αυτο! Πως το βλέπετε;
τώρα όμως πως θα αποφύγω μυρμήγκια, κουνούπια και γενικά τα ζουζουνια; να τους βαλω και τουλι γυρω γυρω ; Τα μυρμηγκια δεν τα αποφευγω έσι. το μόνο που κάνω ειναι να καθαριζω καλα το χωρο τους απο κάτω για να μην μαζευονται. εσεις τι λέτε; έχετε καμια ιδέα;

rsz_1img_2038.webp
 
Ωραίο φαίνεται, για πες μας δυο λόγια, πως ανοίγει μπροστά;
Το σημείο που είναι κρεμασμένα τα κλουβιά πολύ εκτεθειμένο ανοιχτό φαίνεται στην φωτογραφία.
Αριστερά της κολώνας δεν έχει εσοχή να τα βάλεις;
Για τα μυρμήγκια θα σκουπίζεις καθημερινά τα σπόρια που πέφτουν κάτω.
Για τα κουνούπια ή τούλι που λες ή σήτα.
 
είναι σαν κάδρο, κρεμαστώ με 2 καρφιά λυγισμένα, ολη η κατασκευή με το κλουβι ειναι σχεδόν κολλημένα στον τοίχο αριστερά. Το κενό ειναι απο την δεξιά πλευρά. Αυτή ειναι εξοχική κατοικία, στο διαμέρισμα το χειμώνα θα είναι καλύτερα, γιατι θα ειναι και κάτω απο στέγαστρο και γυρω γυρω απο τεντες. Η τοποθεσία ειναι προσωρινή λύση, λόγω καλοκαιριού. Ναι τώρα είναι ανοιχτό και δεν έχει στέγαστρο, γιαυτο και βγαίνουν τα πουλιά απο τις 12.00 και μετά για να μην τρώνε τον καυτό ήλιο ολη την ημέρα! απο τις 7.00 πμ - 14.00 που το πιάνει ο ηλιος.
 
Back
Top