Φροντίδα Πως να ξεκινήσω την αρχική εκπαίδευση στο κοκατίλ μου;

Natalie08

PB New Member
Εγγραφή
3 Ιαν 2021
Μηνύματα
244
Πόλη
Ηράκλειο
Περασε σχεδον 1 εβδομαδα απο τοτε που πηρα 2 κοκατιλ σπιτι μου. Νομιζω οτι ειναι η ωρα να τα εξημερωσω - εκπαιδευσω. Μπορειτε να μου δωσετε μερικες συμβουλες για το πως να το κανω αυτο χωρις να πετανε περα δωθε στο σπιτι και χωρις να τα ταλαιπωρω;
 
Για αρχή να γνωρίζεις ότι προς το παρόν δεν πρέπει να τα αφήσεις να βγουν εκτός κλουβιού.
Το πρώτο που πρέπει να καταφέρεις είναι να πλησιάζεις το κλουβί χωρίς να τρομάζουν, για να το πετύχεις θα κάθεσαι κοντά στο κλουβί θα τους μιλάς χαμηλόφωνα και ήρεμα.
Το δεύτερο βήμα είναι να τους προσφέρεις τροφή, συνήθως τσαμπί κεχρί, έξω από το κλουβί.
Όταν αρχίσουν να ανταποκρίνονται θα κάνεις το ίδιο ανοίγοντας την πόρτα του κλουβιού και βάζοντας μέσα το χέρι με την τροφή, κρατώντας το χέρι σου σταθερό θα περιμένεις αυτά να έρθουν στο χέρι σου για να φάνε.
Το επόμενο βήμα είναι να αφήσεις την πόρτα του κλουβιού ανοιχτή και να τοποθετήσεις μια πατήθρα εξωτερικά για να τα διευκολύνεις να βγουν μόνα τους.
Ο χώρος πρέπει να είναι ασφαλής (διάβασε τα ανάλογα άρθρα), θα τα κάνεις να έρχονται κοντά σου προσφέροντας λιχουδιές και όταν μάθουν να έρχονται στο χέρι σου θα μπορείς να τα βάζεις στο κλουβί τους, ίσως να μπαίνουνε και μόνα τους για να φάνε.
Η εξημέρωση και η εκπαίδευση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και καλό είναι να διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα.
Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τις δικές σου προσπάθειες αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τον χαρακτήρα των πουλιών.
Με υπομονή και επιμονή όλα μπορούν να γίνουν.

p.s. Προσοχή σε πόρτες και παράθυρα, τα κοκατίλ πιστεύω ότι είναι οι πρωταθλητές του Pet Birds στις αποδράσεις.
 
Και αμα το φοβουνται;
Θα κόβεις ένα μικρό κομμάτι και θα το προσφέρεις, όταν το δοκιμάσουν θα έρχονται τρέχοντας.
Αν δεις ότι το φοβούνται κρέμασε ένα μικρό κομμάτι στο κλουβί για να το δοκιμάσουν μόνα τους, σιγά σιγά θα συνηθίσουν.
Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια από μεριά σου για να πετύχεις.
 
εχω αλλη μια απορια, δεν τους εχουμε κοψει τα φτερα και οταν ειναι ετοιμα να βγουν εξω πως θα τα κανω να μην πετανε περα δωθε;
 
δεν τους εχουμε κοψει τα φτερα
Πολύ καλά κάνατε.
οταν ειναι ετοιμα να βγουν εξω
Όταν θα είναι έτοιμα δεν θα σε φοβούνται και θα συνεργάζονται μαζί σου, θα αφήνεις την πόρτα ανοιχτή για να βγαίνουν και να πετάνε στο χώρο.
Ο χώρος πρέπει να είναι ασφαλής για αυτά, κλειστές πόρτες, παράθυρα και πολλά άλλα πρέπει να προσέξεις, διάβασε τα αντίστοιχα άρθρα.
οταν ειναι ετοιμα να βγουν εξω πως θα τα κανω να μην πετανε περα δωθε;
Αυτός είναι ο στόχος της εκπαίδευσης, να μπορούν να πετάνε ελεύθερα σε ένα δωμάτιο και να έχετε μια καλή σχέση, να έρχονται στο χέρι σου και να επιστρέφουν στο κλουβί τους χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
 
Kαλημερα! Μπορω να πω οτι η εκπαιδευση των κοκατιλ μου παει τελεια! Σημερα πηρα κεχρι και ταίζα την Julia με το χερι μου. Αυτη στην αρχη φοβοταν, μετα ερχοταν διστακτικα και στο τελος ετρωγε κανονικα! Μετα εβγαλα το χερι μου με το κεχρι εξω απ το κλουβι, μετα το ξανα εβαλα και αρχισε να ξανα τρωει. Ειμαι πολυ περηφανη για την πρόοδό της!
 
Καλησπέρα! Συγγνώμη για την ώρα αλλά πριν δεν με βόλευε. Ήθελα να πω ότι άρχισα άλλη μέθοδο εκπαίδευσης των κοκατιλ μου, τώρα κόβω μία "τούφα" απο το κεχρι και το δίνω με το χέρι μου μέσα απ το κλουβί και το τρώνε. Έχω όμως 2 ερωτήσεις, πρώτον είναι καλή η άλλη μου μέθοδος ή τα τρομάζω πιο πολύ; Τα κοκατιλ μου δεν λένε με τίποτα να ανέβουν πάνω στην πατηθρα, δεν τα πιέζω, δεν τους φωνάζω, τους βάζω την πατηρθα υπομονετικά και ήρεμα μέσα στο κλουβί αλλά την φοβούνται πολύ. Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό; Ξέρει κανείς μήπως κάποια τρικ που θα με βοηθήσουν να τα κάνω να ανέβουν;
 
Kαλημερα! Τωρα πλεον η Τζουλια ερχεται χωρις δευτερη σκεψη στο κεχρι που της δινω, αλλα ο Κουκι δεν ενδιαφερεται ιδιαιτερα (οχι για το κεχρι και τα δυο το λατρευουν) και φοβαται να το πλησιασει. Νομιζα οτι απο τοτε που θα τα ξανα βαζαμε μαζι θα εβλεπε απο την Τζουλια και θα τρωγανε μαζι αλλα ειναι εντελως το αντιθετο. Η αληθεια ειναι οτι δεν ειμαι τοσο απογοητευμενη διοτι τρωει το κεχρι που του δινω εξω απο το κλουβι και αυτο ειναι ενα καλο κομματι της εκπαιδευσης. Εχω διαβασει τα αναλογα αρθρα πολλες φορες, αλλα θα ηθελα μερικες συμβουλες απο εσας για αποριες που θα δημιουργηθουν με τον καιρο και απο το πανω σχολιο. Ευχαριστω.
 
θα ηθελα μερικες συμβουλες απο εσας για αποριες που θα δημιουργηθουν με τον καιρο και απο το πανω σχολιο
@Natalie08, εμείς θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σου για να βοηθήσουμε όταν και όπως μπορούμε. Να ξέρεις όμως ότι σε θέματα εκπαίδευσης θα σου δώσουμε μόνο γενικές πληροφορίες που μπορεί να σου χρησιμεύσουν ή και όχι, επειδή το κάθε πουλί έχει το δικό του χαρακτήρα και γι' αυτό οι γενικές πληροφορίες δεν έχουν εφαρμογή σε κάθε περίπτωση. Αυτό που κάνεις εσύ όμως στα δύο τελευταία μηνύματα είναι πολύ χρήσιμο επειδή έτσι θα μπορούν οι αναγνώστες μας να αποκτήσουν μια έστω και θεωρητική γνώση μέσα από την εμπειρία σου.

Τα πηγαίνεις πολύ καλά, συνέχισε. Αν κάποιος με περισσότερη εμπειρία διακρίνει κάτι που θεωρεί λάθος, είμαι σίγουρος ότι θα παρέμβει.
 
Kαλησπερα. Ηθελα να πω οτι συνεχιζουν το ιδιο και τρωνε απο το χερι μου, αλλα δεν ανεβαινουν πανω στη πατηθρα. Να συνεχισω χωρις να χρησιμοποιησω την πατηθρα (δλδ ειναι αναγκαια;) ή να πρωσπαθω να τα κανω να ανεβουν πανω; Αφου καταφερα να τα κανω να φανε απο χερι μου, υπαρχει καποιο αλλο σταδιο που πρεπει να ακολουθησω ωστε να τα φερω πιο κοντα μου;
 
Να συνεχισω χωρις να χρησιμοποιησω την πατηθρα (δλδ ειναι αναγκαια;) ή να πρωσπαθω να τα κανω να ανεβουν πανω;
Να μην προσπαθήσεις να κάνεις τίποτα με το ζόρι. Το κόλπο με την πατήθρα χρησιμοποιείται γιατί τη δέχονται ευκολότερα από το χέρι. Αν δεν την έχουν δεχθεί μέχρι τώρα, κάτι κάνεις λάθος στη διαδικασία.

Συνέχισε την μεταξύ σας εξοικείωση και επαφή και θα βλέπεις μόνη σου τα καινούργια όρια και πόσο μακριά μπορείς να πας κάθε μέρα. Κανείς δεν μπορεί να σου το πει αυτό από μακριά. Θα το καταλαβαίνεις μόνη σου κάθε μέρα.
 
Kαλησπερα! Σημερα ηταν μια πολυ καλη ημερα για τα κοκατιλ. Προσπαθησα να κανω τον Κούκι να ανεβει στο χερι μου με αποτυχια αλλα θα σας το εξηγησω πιο λεπτομερες: Πηρα ενα κομματακι κεχρι, του το εδειξα και του το εδωσα να το φαει μεσα απ το κλουβι, ετρωγε κανονικα (να σημειωθει οτι επισης δεινω μπροστα του το δακτυλο μου και δεν με δαγκωνει επιθετικα να πονεσω απλα με ακουμπαει ή με τεσταρει και με αυτο προσπαθω να του δειξω οτι δεν θελω να του κανω κακο), μετα βαζω αργα αργα το δακτυλο μου κατω απ τα ποδαρακια του. Δεν ανεβηκε ολοκληρος αλλα ακουμπουσε τα νυχακια του πανω στο δακτυλο μου! Η Τζουλια ειναι πιο αργια αλλα τα καταφερνει κι αυτη σιγα σιγα, μπορει να ειναι το οτι ο Κούκι ειναι τυφλος ή οτι εχει ενα προβλημα με τα ματια του, δεν νομιζω😊.
 
Καλησπερα στην ομαδα. Ηθελα να σας πω μια ιδεα που σκεφτομουν και θελω την αποψη σας, να μου πειτε αν ειναι καλο για τα κοκατιλ ή οχι. Σκεφτομουν να τα αφησω να βγουν απ το κλουβι μεσα σε ενα δωματιο και να προσπαθησω να τα εξημερωσω εξω απ το κλουβι παρα μεσα γιατι βλεπω και το κανουν αυτο. Τωρα δεν ειμαι σιγουρη για το αποτελεσμα, η αληθεια ειναι οτι δεν ειναι και η καλυτερη επιλογη. Θελω τις γνωμες και τις συμβουλες σας!
 
Το προτεινω αυτο διωτι εχουν περασει ηδη οι 2 μηνες που πρεπει τουλαχιστον να τα αφησουμε και δεν ξερω πως να εξεληξω την εκπαιδευση.. Δεν μπορω να σκεφτω αλλο τροπο να τα κανω σιγα σιγα να ανεβαινουν στο χερι μου, χρειαζομαι βοηθεια!
 
Το προτεινω αυτο διωτι εχουν περασει ηδη οι 2 μηνες που πρεπει τουλαχιστον να τα αφησουμε και δεν ξερω πως να εξεληξω την εκπαιδευση.. Δεν μπορω να σκεφτω αλλο τροπο να τα κανω σιγα σιγα να ανεβαινουν στο χερι μου, χρειαζομαι βοηθεια!
Εγώ νομίζω είναι πολύ νωρίς ακόμα. Άμα τα αφήσεις ελεύθερα θα τρομάξουν για πολύ καιρό. Και θα πας χιλιόμετρα πίσω στην διαδικασία του ημερωματος
 
Εγω θα πω οτι δεν είναι νωρίς και δύο μήνες είναι αρκετό χρονικό διάστημα(για εκπαίδευση)
Τωρα οσο αναφορα το να τα αφήσεις έξω, απο την στιγμη που δεν έχεις έρθει σε επαφή μαζι τους θεωρώ ότι πρέπει να αρχίσεις την εκπαίδευση εντος κλουβιου να δεις αποτελεσματα και μετα να ξεκινήσεις να τα βγαζεις έξω
 
Back
Top