Φροντίδα Κοκατίλ δεν κοιμάται

Καλησπέρα. Έχω ένα θηλυκό cockatiel ενός έτους περίπου, εδώ και ένα μήνα. Το πήρα από πετ σοπ άγριο και το έχω εξημερώσει. Περνάει 2-3 ώρες εκτός κλουβιου. Όλο αυτόν τον καιρό κοιμόταν από τις 21:00 έως τις 08:00 το πρωί. Τις τελευταίες τρεις μέρες (χωρίς να έχει επέλθει κάποια αλλαγή στην καθημερινότητά του) δεν το έχω δει να κοιμάται. Και 01:00 και 06:00 το έχω δει από μακρυά ξύπνιο. Δεν πηγαίνει στην πατηθρα που κοιμάται πάντα αλλά κάθεται σε μία άλλη ήσυχο ακριβώς όπως ειναι πριν κοιμηθεί. Πρέπει να ανησυχήσω; Πάντως την υπόλοιπη μέρα τρώει κανονικά και παίζει με τα παιχνίδια του.

Για να το βλέπεις απο μακριά σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκοτάδι και πιθανώς και ησυχία στο χώρο. Για να κοιμηθεί ένα "άγριο" πουλάκι θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια στο χώρο που βρίσκεται κι ότι δεν απελείται. Θα σου πρότεινα να το έχεις σε έναν χώρο που δεν θα μπορείς ούτε να το βλέπεις ούτε να σε βλέπει τις ώρες που ησυχάζει.

@Φοίβος Ευχαριστώ.
Όμως ένα μήνα δεν είχε κανένα πρόβλημα στον ύπνο. Ίσα ίσα πήγαινε για ύπνο πριν σκοτεινιάσει.

Εαν κατάλαβα καλα δεν το σκεπαζετε καθολου.
Θα σας πω τι εχω κανει. Πηρα ενα σκουρο υφασμα ( με το μετρο απο ΙΚΕΑ) που να ειναι αρκετά μεγαλο ωστε να καλύπτει το κλουβί πληρως. Περασα και ενα γαζακι για να μη ξεφτιζει. Απαραίτητο βοηθημα για να ρυθμιζετε τις ώρες υπνου.

Αφού ειναι θυληκο είμαι σίγουρος οτι θα ειναι χαδιαρικο αλλα αυτη την εποχή θα θελει να ζευγαρωσει. Ο μονος τροπος να ηρεμήσει λίγο ειναι να αυξηθουν οι ωρες υπνου.

Εγώ χρησιμοποιώ ένα παλιό σκουρο μπλε σεντόνι για το μεγάλο κλουβί και ένα πολύ ελαφρύ κάλυμμα πολυθρόνας (είναι κίτρινο και γιαυτό δεν το χρησιμοποιώ για πολυθρόνες, αλλα δεν φαίνεται να ενοχλέι την Αυγή που είναι ανοικτόχρωμο) για το μικρότερο της καραντινας. Σε μπάτζι βεβαια, αλλά νομίζω τα πτηνά είναι παρόμοια στον ύπνο γενικά.

Ξέχασα να πω ότι το σεντόνι ήταν κατωσέντονο και είχε λάστιχο. Το έκοψα, γιατί ανησυχούσα (μάλλον χωρίς λόγο, αλλά λέμε τώρα) ότι θα σκάσει μέσα στην υφασμάτινη φούσκα και ίσιωσα τις άκρες με γάζωμα στο χέρι γιατί δεν ξερω να χρησιμοποιώ μηχανή. Δεν το κατεβάζω καν μέχρι κάτω, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που κάνει ζέστη, αλλά δουλεύει μια χαρά. Η Ίριδα σκαρφαλώνει στην κούνια της όταν θέλει να πάει για ύπνο. Η Αυγή δεν έχει κάποια θέση ακόμα, οπότε την καλύπτω την ίδια ώρα που η Ίρις πάει για ύπνο. Φαίνονται ξεκούραστα και ενεργητικά. Αν αργήσω να ξυπνήσω κάνουν τις δουλειές του και με το κάλυμμα, δεν τα εμποδίζει.

Παίζει αυτή η αλλαγή να οφείλεται και στο ότι ειναι εποχή ζευγαρώματος έτσι;

Back