Ασθένειες Κοκατίλ είναι κάτω στο κλουβί του φουσκωμένο και τρέμει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Adam
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Adam

PB New Member
Εγγραφή
4 Μαϊ 2018
Μηνύματα
10
Πόλη
Αργοστόλι
Καλησπέρα σε όλους. Παρακαλώ θα ήθελα βοήθεια, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Έχω ένα παπαγαλάκι κοκατιλ θρυλικό περίπου 1 μιση έτους. Ξαφνικά σήμερα γυρίζοντας από τη δουλειά το βλέπω κάτω στο κλουβί του φουσκωμένο να Τρέμει. Είναι σε άθλια κατάσταση, κοιμισμένο και δεν αντιδρά σε τίποτα. Μέχρι χθες ήταν υπερβολικά ζωηρό έτρωγε κανονικά δεν είχε κανένα θέμα. Σήμερα είναι χάλια. Μένω στη κεφαλονια και δεν έχει πτηνιατρο εδώ οπότε τη πήγα σε ένα κτηνίατρο που κάτι ξέρει κ από πουλιά. Να σημειώσω πως πριν τη πάω της άλλαξα το νερό, αμέσως πήγε να πιει και κατευθείαν το έκανε εμετό. Της άλλαξα πάλι το νερό, ήπιε και έκανε εμετό δεύτερη φορά. Ο γιατρός είπε ότι έχει κάποια. Λοίμωξη και ίσως πυρετό και της έκανε ένεση στη φτερούγα ένα φάρμακο που στο πανικό μου ξεχνάω πως τι λένε, αρχίζει από b. Σας παρακαλώ κάποια βοήθεια κάποιος; Κάποια συμβουλή; Κοντεύω να τρελαθώ
 
  • Like
Αντιδράσεις: Jim9
Σας παρακαλώ κάποια βοήθεια κάποιος;
Από τη στιγμή που το είδε ο γιατρός η δική μας βοήθεια θα είναι μικρή...
Προφανώς το φάρμακο χρειάζεται κάποιο χρόνο για να δράσει.
Για καλύτερη βοήθεια φρόντισε το πουλί να βρίσκεται σε ήσυχο μέρος, με φως ημέρας και θερμοκρασία 27-30 βαθμούς...
Να μας ενημερώνεις για τις εξελίξεις και περίμενε μήπως κάποιος από τους φίλους μας έχει κάποια "ιδέα" και σε βοηθήσει περισσότερο.
 
Τη ξαναπήγα στο γιατρό και της έκανε δευτερη ενεση μιλοξικανη καπως ετσι την είπε. Η πρωτη που της έκανε τοταπογευμα λεγοταν Μπάιτριλ. Εχει κανει 5η 6 εμετους έχω χάσει το μέτρημα. Αύριο πρωί έχω ραντεβού παλι για τη δευτερη δοση.
 
Την έχω βάλει πάνω στο κλαδί και δε κουνιέται καθόλου. Ακίνητη τελείως. Μαζεμένη όσο δε πάει. Προσπάθησε να πιει πάλι νερό και το έκανε εμετό. Της έβγαλα απ το κλουβί και νερό και φαγητό.
 
Ας περιμένουμε ήρεμα να ξημερώσει
Μετά θα μας πει ο γιατρός..
Να τη σκεπασω το βράδυ όπως έκανα κανονικά; Η να την αφήσω έτσι ανοιχτή; Κάποια άλλη συμβουλή ρε παιδιά; Δεν έχω παρατηρήσει και κάποια αλλαγή ή κάποιο σύμπτωμα πχ στο χρώμα στη γλώσσα στα νύχια της για να σας πω.
 
Όσο πιο ζέστη μπορείς. Αν έχεις κάποιο σώμα καλοριφέρ ηλεκτρικό βάλε κ το κλουβί δίπλα κ μισοσκεπασετο με μια κουβερτούλα να μην ανέβει όμως η θερμοκρασία πάνω από 30. Βαλε θερμόμετρο χωρου μέσα στο κλουβί. Καθώς κ μια πετσετουλα υγρή δίπλα για να μη στεγνώνει ο χώρος. Εύχομαι να γίνει σύντομα καλα
 
Δε θελω να το ματιασω αλλα ετσι φαίνεται!
ΟΚ, δεν θα το ματιάσεις, μην ανησυχείς. Εσύ είσαι εκεί για να το φροντίσεις όσο γίνεται. Απλώς ενημέρωνέ μας, αν γίνεται, διότι και εμείς ανησυχούμε. Συνεχίζετε τις ενέσεις;
Αν λοιπόν πηγαίνεις ακόμα στον γιατρό θα σου προτείνω να κάνεις την ακόλουθη συζήτηση μαζί του...
Το πουλάκι ήδη παίρνει / πήρε αντιβίωση με ένεση. Θα επηρεαζόταν η απορρόφηση / αποτελεσματικότητα της αντιβίωσης (στην περίπτωση που συνεχίζει να τη λαμβάνει) αν στο πουλάκι έδινες να φάει καρβουνάκι ή καλύτερα ζεόλιθο; Αυτό το ρωτάω διότι στις πόσιμες, καταπινόμενες κλπ αντιβιώσεις που περνούν από τον γαστρεντερικό σωλήνα των πτηνών, η κατάποση ζεολίθου, καρβουνακίου μπορεί να αποτρέψει την αποτελεσματικότητά τους, καθώς οι ουσίες αυτές μπορούν εν μέρει να απορροφήσουν τη δραστική ουσία της αντιβίωσης. Αν όμως η αντιβίωση έχει δοθεί / χορηγηθεί παρεντερικά όπως στην προκειμένη περίπτωση φαντάζομαι, τότε αν κι εφόσον δεν επηρεάζεται η δράση / δραστικότητά της από ζεόλιθο ή καρβουνάκι, τότε ίσως θα είχε νόημα να καταναλώσει το πουλάκι κάτι από αυτά (βασικά να τα έχει στη διάθεσή του κι αν θέλει να τα φάει ή όχι) ώστε αν έχουμε περίπτωση τοξίκωσης από κάτι που έφαγε (ακατάλληλη τροφή, σκουριά από μέταλλα π.χ. κάγκελα κλουβιού κλπ) να απορροφηθεί αυτό το κάτι και να αποβληθεί από τον οργανισμό του.
Στη θέση σου θα έκανα και αυτήν τη συζήτηση και ανεξάρτητα του τι θα μου έλεγε ο γιατρός (το οποίο θα ακολουθούσα οπωσδήποτε), θα προμηθευόμουν ένα από τα δύο συστατικά που σου αναφέρω και θα το είχα μόνιμα σε μικρές ποσότητες που θα τις ανανέωνα εβδομαδιαίως στο κλουβί, αφού φυσικά το πουλί είχε γίνει καλά. Επιπρόσθετα θα ήλεγχα το κλουβί για σκουριές και γενικά στους χώρους στους οποίους πετά το πουλάκι όταν το βγάζεις από το κλουβί για ενδεχόμενα τοξικά στοιχεία, π.χ. κουρτινόξυλα κλπ.
 
Σήμερα το πρωί κάναμε τη τελευταία δόση από το Baytril και τη μιλοξικανη. 3 μέρες συνολικά 2 ενέσεις πρωί βράδυ. Η Μαίρη είναι αισθητά καλύτερα. Βασικά δεν έχει καμία σχέση με 4 μέρες πριν. Είναι ενεργητική, τρώει, τσιριζει, αντιδρά γενικά. Στα μείον τώρα. Ενώ έχει φοβερή όρεξη και τρώει πολύ και πίνει νερό χωρίς να το κάνει εμετό, η κουτσουλιά της είναι νερουλή πολύ υγρή σχεδόν σαν διάρροια. Επίσης κοιμάται όλη μέρα, παντού! Θέλει να κοιμάται συνέχεια και δυστυχώς στα 2 πόδια. Όσο αφορά για καρβουνακι κλπ που μου λέτε, ο γιατρός είναι κτηνίατρος, δεν έχει ιδέα απ αυτά. Πέρα απ την αντιβίωση δεν έχει να μου πει κάτι παραπάνω. Κάποιες άσχετες παρατηρήσεις που έκανα. Πρώτον μου φαίνεται πως στο λαιμό της είναι λίγο πρησμένη. Δεύτερον που και που Τρέμει. Τρίτον συχνά πυκνά κάνει μια κίνηση τεντώνει το λαιμό της και ανοίγει το στόμα.


Για τις 2 πρώτες παρατηρήσεις ίσως έχω επηρεαστεί απ την αρρώστια της και τα βλέπω όλα καχύποπτα. Γενικά η Μαίρη έχει τρομερή βελτίωση από προχθές αλλά είναι φως φανάρι ότι ακόμα κάτι την ταλαιπωρεί και δε ξέρω τι. Να σημειώσω ότι σήμερα της έδωσα σταδιακά πολύ λίγο Λάχανο με καρότο και ρύζι κάστανο τα οποία δεν έφαγε και με πολλή όρεξη και μετά από ένα 2ωρο της έδωσα τα σποτάκια της. Συσκευασία κλειστή της deli nature. Καθώς και λίγο νερό. Αυτά από μένα, οποιαδήποτε συμβουλή καλοδεχουμενη.
 
Οι αντιβιώσεις πολλές φορές φέρνουν διάρροια. Ποιος έκανε τις ενέσεις και σε ποιο σημείο; Δώστης μερικές ημέρες περιθώριο να συνέλθει για να μπορείς να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα. Το ότι έχει όρεξη είναι καλό σημάδι. Κράτα την ακόμη στη ζέστη μέχρι να συνέλθει πλήρως. Βάλε φωτο απο το σημείο που νομίζεις ότι υπάρχει πρήξιμο και αυτό με το τέντωμα λαιμού σαν χασμουρητό το κάνουν φυσιολογικά όλοι οι παπαγάλοι.
 
2 ενέσεις από μια στο κάθε μπουτακι της. Τις έκανε ο κτηνίατρος. Γενικά έχει πάρα πολλή όρεξη και θέλει να τρώει συνέχεια. Απλά επειδή 3 μέρες ουσιαστικά δεν έφαγε τπτ και έκανε εμετους, της βάζω λίγα σποράκια με μέτρο, και λίγο Λάχανο έτσι να τσιμπάει. Τώρα της έβαλα και νερό να πιει με λίγο βρασμένο χαμομήλι μέσα. Ένας καλός φίλος μου πρότεινε τι oxyvet 20% αλλά μετά τις ενέσεις δε ξέρω αν πρέπει να τη φορτώσω κι άλλο. Πάντως κοιμάται συνέχεια. Και με φασαρία και με φώτα, δε τη νοιάζει. Απλά στέκεται και στα 2 πόδια. Κοιμάται βαριά όμως γιατί βγάζει αυτές τις μικρές τσιριδες ενώ κοιμάται κ έχει τι κεφάλι πίσω χωμένο. Διάθεση και όρεξη έχει απλά είναι εμφανώς καταβεβλημενη και ακόμα τη ταλαιπωρεί κάτι.
 
Back
Top