Διατροφή Κοκατίλ τρώει μόνο σπόρια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης feugatos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

feugatos

PB New Member
Εγγραφή
15 Ιαν 2016
Μηνύματα
6
Πόλη
Πάτρα
Καλησπέρα παίδες,

Εδώ και 4 μήνες περίπου έχω αγοράσει ένα άγριο κοκατίλ. Τον πήρα περίπου 1.5 χρόνων άρα τώρα κοντέυει τα 2. Σιγά σιγά εξημερώνεται πιστεύω, είμαστε στο στάδιο όπου δειλα δειλά ανεβαίνει στο χέρι μου αν κρατάω τσαμπί με κεχρί για να του δώσω να φάει.

Έχω το εξής θέμα όμως. Τρώει μόνο σπόρια και δεν δοκιμάζει τίποτα άλλο. Πέρα από το μείγμα σπόρων που του βάζω δεν δοκιμάζει τίποτα άλλο, ούτε αυγοτροφή, ούτε λαχανικά, ούτε φρούτα, ούτε pellets. Και ακόμη και το μείγμα σπόρων που του βάζω είναι αρκετά επιλεκτικός και πολλές φορές δεν τα τρώει όλα. Αν του βάλω μεγάλη ποσότητα πάντα πρώτα ξεχωρίζει τους ηλιόσπορους και τα αγαπημένα του και μετά τα υπόλοιπα αγαπημένα του.

Όσο αφορά την αυγοτροφή έχω δοκιμάσει να την βάλω στο μπολάκι που τρώει τα σπόρια του, έχω δοκιμάσει να τη βάλω σε διαφορετικό μπολάκι δίπλα στο μπολάκι με τα σπόρια του, έχω δοκιμάσει να την ανακατέψω με τα σπόρια του, αλλά τίποτα.
Τα λαχανικά και τα φρούτα τα κρεμάω από ένα fruit holder που έχω πάρει αλλά τζίφος.
Τα pellets έχω δοκιμάσει παρόμοιες τεχνικές με την αυγοτροφή καθώς επίσης και κανά 2 τεχνικές για μετατροπή σε pellets που βρήκα online, αλλά χωρίς επιτυχία.

Αν δοκιμάσω να του βγάλω τα σπόρια και τον αφήσω μόνο με αυτό που θέλω να φάει, φωνάζει έως ότου του βάλω σπόρια. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι δεν αναγνωρίζει τίποτα άλλο πέρα από τα σπόρια σαν τροφή.

Θα ήθελα λίγες συμβουλές ώστε να καταφέρω να βελτιώσω την διατροφή του. Ξέρω ότι σε ενήλικο και άγριο κοκατίλ που δεν έχει φάει τίποτα άλλο από σπόρια, αυτό είναι πολύ χρονοβόρο και δύσκολο. Δεν θέλω όμως να του δίνω μόνο σπόρια και συμπληρώματα διατροφής καθότι έχω διαβάσει ότι αυτό δεν τους κάνει καλό μακροπρόθεσμα και μειώνει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής τους.

Αυτό που θα ήθελα να καταφέρω είναι για αρχή είναι να του μάθω να τρώει αυγοτροφή ώστε να του δίνω 2 με 3 μερίδες την εβδομάδα, στη συνέχει θέλω να του εισάγω τα pellets στη διατροφή του και να φτάσω σε ένα ποσοστό 50% σπόρια και 50% pellets, και τέλος θέλω να του μάθω να τρώει λαχανικά και φρούτα ώστε να κάνω την διατροφή του 50% λαχανικά και φρούτα, 25% σπόρια και 25% pellets.

Συγγνώμη για την τεράστια ανάρτηση αλλά τα βρήκα πολύ σκούρα.

Περιμένω με ανυπομονησία τις συμβουλές σας,
Δημήτρης.
 
Γεια σου Δημήτρη και να σου ζήσει το ζόρικο κοκατιλάκι σου!
Καταλαβαίνω ότι είσαι αρκετά ενημερωμένος και έχεις ψάξει αρκετά το θέμα. Επίσης ενδιαφέρεσαι πολύ για την σωστή διατροφή του φίλου σου και χαίρομαι πολύ γι' αυτό.
Όντως είναι δύσκολο ν' αλλάξεις τις κακές συνήθειες ενός πουλιού.
Μόνο μέσω της επανάληψης, της επιμονής, υπομονής, παρατήρησης των αντιδράσεών του και πιθανόν με λίγη επένδυση στην ζήλεια που έχουν να δοκιμάζουν από όσα τρως κι εσύ.
Προσωπικά με όσα πουλιά έχω ασχοληθεί, έχω προσέξει πως ξεκινάνε πιο εύκολα να δοκιμάζουν και να τσιμπολογάνε χορταράκια μικρόφυλλα που τα βάζω σε κλαδιά στο κλουβί.
Δηλαδή χόρτα εποχής μια ολόκληρη μεγάλη τούφα, όχι ένα μικρό κοτσανάκι, μια τούφα μαϊντανό ή άνηθο, ή δυόσμο, ή φρέσκια ρίγανη, τα παρακινεί να τσιμπολογήσουν τα μικρά φυλλαράκια. Ή αν κόψεις ένα κλαδί με μπόλικα φύλλα ευκάλυπτου και τα βάλεις πάνω στην οροφή, θα δεις ότι θα τα τσιμπολογήσει.
Έτσι τα ξεκινάω όλα με χόρτα και μετά σιγά-σιγά προχωράω σε λαχανικά και φρούτα.
Έτσι κι αλλιώς προτεραιότητα δίνουμε στα χόρτα και μετά σε όλα τ' άλλα.
Για κάνε μερικές δοκιμές να δούμε αντιδράσεις.
 
Η αλήθεια είναι ότι πριν καν κάνω την κίνηση να ψάξω για petshop και εκτροφείς, είχα ξοδέψει πολύ χρόνο στο διάβασμα. Μπορώ να πω πως είμαι αρκετά ενημερωμένος για το θέμα.

Θα ξεκινήσω με μαϊντανό και άνηθο να δω αντιδράσεις.

Έχω διαβάσει ότι και το μπρόκολο το τρώνε αρκετά εύκολα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αν ναι, τι να προτιμήσω μαγειρεμένο ή ωμό; Επίσης θα πείραζε αν ήταν κατεψυγμένο;
 
Έχω διαβάσει ότι και το μπρόκολο το τρώνε αρκετά εύκολα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αν ναι, τι να προτιμήσω μαγειρεμένο ή ωμό; Επίσης θα πείραζε αν ήταν κατεψυγμένο;
Το μπρόκολο είναι πολύ ωφέλιμο, κυρίως τα φύλλα του και λιγότερο ο ανθός.
Το πιο σωστό είναι να το δίνουμε ελαφρά (για πολύ λίγο) βρασμένο. Να μην έχει μαλακώσει βέβαια. Ο λόγος είναι κάποιες ουσίες (δεν θυμάμαι το όνομά τους) μη ωφέλιμες από τις οποίες απαλάσσεται με τον ελαφρύ βρασμό και παραμένουν μόνο τα θετικά στοιχεία του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Εχω μια φορα που ειχα βαλει καροτο στο κλουβι, επειδη του αρεσει το κεχρι, εβαλα εκει κοντα κεχρι και μετα το εβγαλα, αλλα εβαλα λιγους σπορους απο το κεχρι επανω στο καροτο και ετσι μολις πηγε να φαει το σπορο αναγκαστικα τσιμπησε και καροτακι,ξαναδοκιμασε και τωρα αν βαλω καροτο στο κλουβι το εξαφανιζει! Επισης αν του αρεσει να παιζει με κορδονια, καλη ιδεα κατα τη γνωμη μου ειναι το δεσιμο των φρουτων ή λαχανικων πανω στα σχοινια. Ελπιζω να δοκιμασει φρουτακια, αλλα λογικα με λιγη δυσκολια εφοσον ηταν σε πετ σοπ 1,5 χρονο που εκει τρωνε μονο σπορια. Ελπιζω να βοηθησα.
 
Αυτό με το κεχρί το έχω δοκιμάσει μια φορά χωρίς επιτυχία σε μαρούλι. Λογικά φαντάζομαι θα πρέπει να το δοκιμάσω αρκετές φορές προκειμένου να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε μια παλαιότερη αναζήτηση που έχω κάνει είχα βρει τον εξής τρόπο για μετατροπή σε πελλετς: Σε ένα μούλτι κάνω σκόνη λίγα πελλετς. Στη συνέχεια βάζω τη σκόνη αυτή στην ταϊστρα και προσθέτω το συνηθισμένο μείγμα σπόρων του. Έπειτα προσθέτω ελάχιστες σταγόνες νερό και ανακατεύω ώστε η σκόνη των πελλετς να κολλήσει πάνω στα σπόρια. Τέλος προσθέτω και λίγα ολόκληρα πελλετς από πάνω.
Αν έχω καταλάβει καλά σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή το πουλί αναγκάζεται να δοκιμάσει τα πελλετς στην προσπάθεια του να φάει τα σπόρια. Και υποτίθεται ότι έτσι θα συνηθίσει τη γεύση τους ώστε μετά να τα δοκιμάσει και στην κανονική τους μορφή.

Όσο αφορά τα πέλλετς, μέθοδοι που πρακτικά λένε να αφήσεις το πουλί νηστικό για κάποιες ώρες ώστε να αναγκαστεί να δοκιμάσει, δεν είναι βάναυσες;
 
Όσο αφορά τα πέλλετς, μέθοδοι που πρακτικά λένε να αφήσεις το πουλί νηστικό για κάποιες ώρες ώστε να αναγκαστεί να δοκιμάσει, δεν είναι βάναυσες;
Γενικά η νηστεία δεν είναι αποδεκτή μέθοδος. Πέρα από πιθανή οργανική βλάβη (γιατί δεν θα το κάνεις μία φορά), δημιουργεί και ανασφάλεια στο πουλάκι.
Μπορείς στο απογευματινό γεύμα, γιατί συνήθως τρώνε πριν τον ύπνο, να βάλεις λίγη τροφή όσην υποθέτεις θα φάει και ελάχιστη παραπάνω, ώστε στο πρωινό να μην βρει αρκετή και πιθανόν να δοκιμάσει ό,τι νέο του δώσεις.
Εννοείται είσαι stand by να συμπληρώσεις τα σπόρια του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Εγω αυτο που προσεξα με τον δικο μου ειναι οτι δεν τρελαινεται για πρασιναδες (ευτυχως ειμαι τυχερη και τρωει βεβαια) αλλα του αρεσουν υπερβολικα τα χρωματιστα. Χρωματιστες πιπεριες, καροτο, πχ φραουλα κτλ. Κρεμασε τα σαν παιχνιδια οπως σου ειπε η Μαρινα, με διαφορα σχεδια και ισως του κεντρισουν το ενδιαφερον.
 
Η αλήθεια είναι ότι πριν καν κάνω την κίνηση να ψάξω για petshop και εκτροφείς, είχα ξοδέψει πολύ χρόνο στο διάβασμα. Μπορώ να πω πως είμαι αρκετά ενημερωμένος για το θέμα.

Θα ξεκινήσω με μαϊντανό και άνηθο να δω αντιδράσεις.

Έχω διαβάσει ότι και το μπρόκολο το τρώνε αρκετά εύκολα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αν ναι, τι να προτιμήσω μαγειρεμένο ή ωμό; Επίσης θα πείραζε αν ήταν κατεψυγμένο;
ΔΕΝ έχουμε πει πως ο μαϊντανός είναι τοξικος;
 
ΔΕΝ έχουμε πει πως ο μαϊντανός είναι τοξικος;
Αυτη τη στιγμη που το εψαξα καποιοι το εχουν στα τοξικα και καποιοι στα μη τοξικα.

* "Myth No. 5: Parsley Is Toxic To Birds
This is not at all true and I have no idea where this came from. I do remember reading this myself over a dozen years ago. This was probably brought to you by the very same people that swear they saw pigeons explode after a wedding.


Parsley is actually quite good for your flock if fed, along with everything else, in moderation. It contains iron, beta carotene and vitamins B1, B2 and C. This tasty herb also contains much needed minerals: potassium, calcium, manganese, iron and magnesium."
birdchannel.com/6-bird-myths-debunked.aspx
 
Back
Top