Διατροφή Κρόκος η ασπράδι είναι καλύτερο για τα πουλάκια μας;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης patilas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

patilas

PB Member
Εγγραφή
23 Νοε 2014
Μηνύματα
1.406
Πόλη
Λευκάδα
Σε μια συζήτηση μου εδώ μέσα αναφέρθηκε οτι οταν τα πουλάκια έχουν περισσότερο λίπος ν δίνεται μονο το ασπράδι.. Και ρωτάω εγω τώρα μήπως και χωρίς κρόκο τα πουλιά θα ήταν πάλι το ίδιο έτοιμα; Μήπως επιβαρυνουμε κάποια πράγματα δίνοντας κρόκο αυγού σε συχνότητα μέρα παρά μέρα; Ο κρόκος για εμάς δεν είναι οτι καλύτερο. Για τα πουλάκια μας όμως;
 
Η διαφορά Παναγιώτη είναι εδώ :

Ο κρόκος μπορεί να περιέχει όλα τα λιπαρά, ωστόσο περιέχει περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το ασπράδι.
Οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β12 και D, καθώς και σε ασβέστιο, φυλλικό οξύ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αν έχετε χοληστερόλη περιορίστε την κατανάλωσή τους σε περίπου 300 mg την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε ένα αυγό την ημέρα.

To ασπράδι περιέχει πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης πολύ υψηλής ποιότητας, πιο πλήρεις από εκείνες του γάλακτος, πιο θρεπτικές από του κρέατος ή του ψαριού και πιο εύκολα αφομοιώσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελεί το 63% του όλου βάρους του, και στο κίτρινο μέρος, τον κρόκο (ή λέκιθο), που αντιστοιχεί σε κάτι πάνω από το 27%. Το βάρος του ασπραδιού, δηλαδή, είναι 2,5 φορές το βάρος του κρόκου

Ασπράδι αυγού/Κρόκος αυγού

  • Θερμίδες 16/54
  • Συνολικά λιπαρά (g) 0/5
  • Κορεσμένα λιπαρά (g) 0/2
  • Χοληστερόλη (mg) 0/210
  • Νάτριο (mg) 55/8
  • Υδατάνθρακες (g) 0/1
  • Ίνες (g) 0/0
  • Σάκχαρα (g) 0/0
  • Πρωτεΐνες (g) 4/3
  • Η βιταμίνη Α (IU) 0/245
  • Βιταμίνη Β12 (mcg) 0/0,3
  • Βιταμίνη D (IU) 0/18.2
  • Ασβεστίου (mg) 2,3/21,9
  • Φυλλικό οξύ (mcg) 1,3/24,8
  • Κάλιο () 53,8/18,5
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (mg) 0/38,8
πηγή : inews.gr
 
Παναγιώτη αρχίζεις και σκαλίζεις τις λεπτομέρειες κι αυτό με τα λίγα που ξέρω οδηγεί σε μάθηση και στοχευμένη εκτροφή.
Η απορία σου αποτελεί διαχρονικό ερώτημα και έχει πολλές φορές απαντηθεί... Φυσικά σε διαφορετικά ερωτήματα. Από το σχετικά παλιό Βραστα αυγα ή αυγοτροφη του εμποριου στα καναρινια; | PetBirds μέχρι το κάπως ποιο πρόσφατο Πόσο χρήσιμο είναι το αυγό στην διατροφή των καναρινιών μας; | PetBirds
Για να υπάρξουν απαντήσεις... εκτός από όσα πολύ χρήσιμα σχετικά με το αυγό γράφτηκαν νωρίτερα και μπορούμε να τα δούμε συγκεντρωμένα εδώ θα πρέπει να υπάρχουν πολύ εξειδικευμένες γνώσεις που την πληρότητά τους εγώ δεν την έχω.
Έτσι θα περιοριστώ στη γνώμη μου...
Το αυγό φοβερά πρωτεϊνούχο και στο λέκιθο (κρόκο) και στο λεύκωμα (ασπράδι) αποτέλεσε για πολλά χρόνια μαζί με το μήλο και τα χορταρικά τη μοναδική σοβαρή τροφοδοσία των μικρών νεοσσών. (αυτά πριν έρθουν οι αυγοτροφές) οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα για τη χρησιμότητά τους...
Το λίπος όμως που περιέχει φοβερά συγκεντρωμένο ο κρόκος του αυγού... Καθώς και η "τάση" ας μου επιτραπεί η αδόκιμη έκφραση να "κιτρινίζει" κάπως τα λευκά φτερά των καναρινιών... Τον κάνει σε πολλούς εκτροφείς... μη επιθυμητό για κάποια είδη. Ειδικά αν αυτά προορίζονται για εκθέσεις.
Αν όμως εξαιρεθούν τα παραπάνω και η κούραση για την εντός της ημέρας απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τα πουλιά... ειδικά όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες... αποτελεί εξαιρετική πηγή τροφής για την ανάπτυξη των νεοσσών.
 
ευχαριστω πολυ για την απαντηση κυριε νικο, ακομα κατι, τα πουλακια θα μπορουσαν ν προετοιμαστουν καταληλα μονο με ασπραδι; η μονο με κροκο; θα υπαρχουν σοβαρες ελειψεις;
 
Παναγιώτη, ολόκληρο το αυγό είναι η πιο πλήρης τροφή που μπορείς να χορηγήσεις στα πουλιά σου... Τα ''τουρμπάρει'' φυσικά.
Φυσικά θα υπάρχουν ελλείψεις, από τη στιγμή που αφαιρείς τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις υπερπολύτιμες βιταμίνες Α και Β .
Χορήγηση με μέτρο, η απλά χορήγηση σκέτου ασπραδιού (καθαρή πρωτεϊνη), όταν διαπιστώνεται περίσσειο λίπος κυρίως στα αρσενικά (τα θηλυκά δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη δίαιτας, μιας και θα χρειαστούν την ενέργεια και τα αποθέματά τους για το τάϊσμα και το μεγάλωμα των νεοσσών).
 
Οι βιταμίνες Α,D,E και Κ βρίσκονται στον κρόκο αυγού. Κρόκοι αυγών είναι ένα από τα λίγα φυσικά τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D.
 
κυριε γιαννη εγραφα ταυτοχρονα, θα κοιταξω οτι μου παραθεσατε.. Οπως ακριβως το ειπατε εκτροφικες ανησυχιες συνειδητοποιω πλεον οτι πρεπει να αποφευγω τα αυτονοητα για εμενα λαθη του παρελθοντος και καθε φορα να ανεβω ενα σκαλοπατι..

Σας ευχαριστω ολους για της αμεσες και πληρης απαντησεις σας..
 
κυριε γιαννη εγραφα ταυτοχρονα, θα κοιταξω οτι μου παραθεσατε.. Οπως ακριβως το ειπατε εκτροφικες ανησυχιες συνειδητοποιω πλεον οτι πρεπει να αποφευγω τα αυτονοητα για εμενα λαθη του παρελθοντος και καθε φορα να ανεβω ενα σκαλοπατι..
Ασφαλώς... σκαλί σκαλί...
Πολύτιμο το αυγό... αλλά θέλει προσοχή στα πουλιά των εκθέσεων..
Υπάρχει ασπράδι αυγού σε σκόνη που μπαίνει στην αυγοτροφή... και σε καλύπτει...
 
Όταν υπάρχει φθηνό και άφθονο στη φυσική μορφή του, μειώνεται η ανάγκη να καταφύγουμε σε βιομηχανοποιημένες- επεξεργασμένες τροφές.
 
θα ψαξω αυτο που μου ειπατε, οσο για εκθεσεις διαβαζω και ενημερωνομαι, οταν ερθει η ωρακαι παρω εγκρισει θα προχωρησω..
 
Βραστό αυγό.

Ένα βραστό αυγό ημερησίως είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών της υψηλότερης βιολογικής αξίας. Τι σημαίνει “υψηλής βιολογικής αξίας”; Δείχνει τον βαθμό στον οποίο, το άζωτο που περιέχεται στην πρωτεΐνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και για τη διατήρηση των λειτουργιών του οργανισμού. Θεωρείται ότι μετά την πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος, εκείνη του αυγού έχει την μεγαλύτερη βιολογική αξία στη φύση.

Το ασπράδι του αυγού


Το ασπράδι του αυγού είναι πρακτικά ελεύθερο λίπους και χοληστερόλης. Πράγματι, αποτελείται κυρίως από νερό (88%) και πρωτεΐνες (10%). Βρίσκει επίσης κανείς μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και κυρίως Β12), καθώς και γλυκίδια. Ελάχιστη είναι η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες (μόλις 1%)

Ο κρόκος του αυγού

Ο κρόκος του αυγού είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες (15,7 με 16,6% του βάρους του), λιπίδια (32-36%) και, φυσικά υγρασία (37%-48%). Από τα λίπη, σε μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκουμε λεκιθίνη (6,3 με 7,5% του όλου βάρους του, ποσοστό που θεωρείται πάρα πολύ υψηλό). Επίσης ελάχιστη είναι η περιεκτικότητα και του κρόκου σε υδατάνθρακες (μόλις 1%)Η σύνθεσή του δεν είναι ομοιογενής σε όλη τη μάζα του αλλά αποτελείται από στρώσεις μεγαλύτερης ή μικρότερης πυκνότητας.
 
Καλησπέρα! Πολύτιμο το αβγό σίγουρα..υπάρχει περίπτωσή ένα καναρινάκι να μην το τρώει. Αν ναι πως μπορεί κάποιος να το προσθέσει στη διατροφή του πουλιου; Ευχαριστω
 
Αν αραιά και που το προσφέρεις (μια φορά τη βδομάδα το 1/4 του αυγού με το τσόφλι)... Θα το δοκιμάσει.
Άμα το δοκιμάσει πρώτη φορά... Δεν θα το σταματήσει ποτέ...
Απλά θέλει το χρόνο του για την "πρώτη επαφή"
 
και τη αυγοτροφη δινουμε;κοκκινη η ουδετερη; Τωρα μιλαω για πουλι 3 μηνων...
Μετά την 45 για κάποιους την 50 ημέρα για άλλους... Δίνουμε αυγοτροφή με χρωστική ώστε να χρωματιστούν τα μωσαϊκά πουλιά στα σημεία που πρέπει...
 
Back
Top