Γενικά Κόκκινη βιταμίνη για να ενισχυθεί το χρώμα του καναρινιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Fotis_K
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Fotis_K

PB Known Member
Εγγραφή
5 Ιουν 2008
Μηνύματα
3.116
Πόλη
Αθήνα
Γεια σας. Μου είχατε πει ότι με το καναρίνι μου έχει χάσει το χρώμα του. Έτσι κι εγώ του αγόρασα κόκκινη βιταμίνη για να του ενισχυθεί. Τώρα, με την κόκκινη βιταμίνη θα χάσει και τις ρίγες που έχει η άπλα το καφέ θα ξαναγίνει κόκκινο;
 
Δεν υπάρχει σκεύασμα "κόκκινη βιταμίνη". Μπορείς αν θέλεις να μας πεις το όνομα του σκευάσματος που αγόρασες; :)
 
Υπαρχει απ αυτες που πουλιουνται χυμα, κοκκινη. :)
  1. Είναι άλλο πράγμα η κόκκινη, πράσινη, κίτρινη ή δεν ξέρω τι άλλο χρώμα σκόνη πουλάνε στα μαγαζιά, η οποία δεν ξέρω που ακριβώς κάνει καλό και γιατί πρέπει να την αγοράζουμε.
  2. Είναι άλλο πράμα η κόκκινη αβγοτροφή
  3. Και τέλος είναι άλλο πράγμα η κόκκινη χρωστική (καταξανθίνη, β καροτίνη, καροφύλλη κλπ) για καναρίνια κόκκινου παράγοντα.
Σκεύασμα κόκκινη βιταμίνη δεν υπάρχει. Οι βιταμίνες είναι χημικές ουσίες άκρως απαραίτητες για τη βιολογική λειτουργία των οργανισμών και το χρώμα τους δεν μας απασχολεί.


Μη χρησιμοποιείτε καταχρηστικά τον όρο βιταμίνη για σκευάσματα χρωστικών ή σακουλάκια με… σκόνες.
 
σταυρο προφανως κ δεν πρεπει...
να την αγοραζουμε...

οσο για το "καταχρηστικα..."
ετσι την ονομαζουν αυτοι στα pet shop :bad

τωρα αν με ρωτησεις...
μονο βιταμινες δεν πιστευω οτι ειναι αυτες οι χυμα, αλλα τι να πεις...🙄

εγω τουλαχιστον, δεν χρησιμοποιω τετοιες σε καμια πεπριπτωση...

την αυγοτροφη την ανεφερα οχι ως βιταμινη, αλλα ως αποτελεσμα
1) της αναγκης αυτου στο pet shop να πουλησει κ ας ειναι κατι ακαταλληλο για κιτρινα καναρινια

2) κ της "τοτε" δικης μου αγνοιας!
κατι σαν παραδειγμα προς αποφυγη δλδ :)
 
Το θέμα είναι ακριβώς αυτό. Να μην μπαίνει κανείς μέσα στο πετ σοπ ανενημέρωτος.

Ας κάνω κι' εγώ μια παρένθεση εδώ, η επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ.

Βιταμίνες δεν υπάρχουν κόκκινες ή κίτρινες ή άλλου χρώματος. Αυγοτροφές υπάρχουν, για κόκκινα για κίτρινα για λευκά καναρίνια. Βέβαια με την λέξη αυγοτροφή, δεν εννοούμε τις αμαρκες άνευ ημερομηνίας λήξης, σκόνες, που είναι γεμάτες γλυκόζη και χρώμα και σερβίρονται σε όλους μας, όσους δεν έχουμε την σχετική γνώση.

Η απάντηση λοιπόν στο φίλο μας τον Φώτη είναι μακρυά απο αυτά τα σκευάσματα. Αν θέλεις πράγματι να δείς πώς θα κάνεις
καλύτερο το χρώμα του φίλου σου, άρχισε να διαβάζεις ΠΩΣ και ΠΟΤΕ "βάφονται" τα καναρίνια χρώματος.

Ξεκίνα απο εδώ Χορήγηση χρωστικών ουσιών στα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα έτσι για μιά αρχή.
 
ειναι κοκκινο χρωμα! Την αγορασα απο ενα πετ καινουργιο(παρα πολυ μεγαλο) στην γλυφαδα! Τους ειπα οτι το καναρινι μου εχει χασει το χρωμα του και μου εδωσαν αυτο το κοκκινο πραγμα! Ειχε και σε αλλα χρωματα.. Κιτρινο ασπρο καφε-μπεζ και πρασσινο νομιζω... Παρακατω σας παραθετω και μια φωτο για να καταλαβετε περι τινος προκειτε...

kokkini.webp
 
Τριμμένο μπισκοτάκι, μπαγιάτικο ψωμάκι, ολίγα δημητριακά με μπόλικο χρώμα ζαχαροπλαστικής και μία πρέζα αρωματάκι. Αυτά περιέχει η "βαφτισμένη" ποικιλόχρωμη βιταμίνη! Α, ναι και λίγο νίζερ για "κράχτη"!
 
Ακριβώς Ανδρέα κατά κύριο λόγο μπισκότο είναι. Είδα πρόσφατα τσουβάλι τέτοια με φίρμα επάνω και έλεγε ότι είναι μίγμα τριμμένου μπισκότου. Με μηδενική θρεπτική αξία φυσικά. Όσον αφορά τώρα την αρχική ερώτηση. Αν δεν θέλεις να μπλεχτείς πολύ με χημεία μπορείς να δίνεις μια έτοιμη αυγοτροφή για κόκκινα καναρίνια κατά τη διάρκεια της πτερόροιας, ώστε να διατηρεί κάπως το χρώμα του το πουλί. Αν κυνηγάς το τέλειο χρώμα τότε θέλει αρκετό διάβασμα και χορήγηση σκευασμάτων καροτίνης και καταξανθίνης στο νερό ή στην αυγοτροφή. Προσοχή πάντως γιατί τα σκευάσματα αυτά αν δωθούν σε μεγαλύτερη δόση ή για περισσότερο χρόνο από όσο πρέπει μπορεί να κάνουν ζημιά στο συκώτι του πουλιού. Ο χρωματισμός αφορά μόνο το λιπόχρωμα και όχι τις μελανίνες. Στην ερώτηση αν θα βαφτεί το σχέδιο σου λέω ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το λιπόχρωμα είναι κάτω από το σχέδιο και όταν ξεθωριάζει πολύ απλά γίνεται κίτρινο λόγω έλλειψης χρωστικών. Το καφέ που βλέπεις τώρα θα αλλάξει λόγω του ότι θα έχει σαν βάση το κόκκινο χρώμα και όχι το κίτρινο.
 
Αν θέλεις μπορεις να αγοράσεις σκεύασμα χρωστικής που μπαίνει στην τροφή ή στο νερό και το καναρινί σου θα γίνει κατακόκκινο.
 
Το οτι οι διαφορες... Βιταμινες ειναι κατωτερης ποιοτητας προιοντα οπως φαινεται, αρκετοι το ξερουμε, αρκετοι οχι. Αναρωτιεμαι περα απο την αναφερομενη προσθηκη συνθετικων βιταμινων που σαφως υπαρχει (αν ελεγχεται) στις επωνυμες αυγοτροφες ή την προσθηκη αυγου (δεν διευκρινιζουν αν ειναι σε μορφη σκονης βεβαια), τα υπολοιπα συστατικα("προιοντα" δημητριακων, "φυτικες" πρωτεινες) που ειναι και τα βασικα στη συσταση τι ειναι; Γιατι δεν γραφει ψημενο σιταλευρο ή φρυγανια ή δεν ξερω εγω τι; Μηπως ειναι μπισκοτακια ξαναψημενα; Γιατι δεν λεει σογια και λεει φυτικες πρωτεινες; Αφου μονο αυτη εχει υψηλη πρωτεινη. Μηπως για να μην παει το μυαλο μας αλλου;

Οσο για χωρα παρασκευης; Συνηθως βελγιο ή ολλανδια. εντελως τυχαια διπλα στα λιμανια της αμβερσας και του Άμστερνταμ ή νομιζεται οτι τα προιοντα που θα φτιαχνανε οι βιομηχανοι για να φανε πουλια θα ειναι καλυτερα απο αυτα που ταιζοντε τα ζωα που εκτρεφουμε για να φαμε.

Και επειδη καποιοι και σωστα θα πουνε τα πουλια τοσο καιρο που τους τα δινουμε ειναι μια χαρα, τους λεω, οτι και εμεις τετοια τρωμε (βλεπε Ευαγγελατους, ηλιελαια κλπ) αλλα καλα κραταμε.

Παντως για να μην ισοπεδωνω τα παντα ειμαι ξεκαθαρος. Οι χυμα πολυχρωμες "βιταμινες" ειναι σαφως υποδιαιστερες απο οτι προανεφερα.
 
Παιδια περιτο να σας πω οτι μετα απο αυτα που μου ειπατε η οπως τελος παντων λεγεται πηγε στα σκουπιδια. Θα κανω τωρα αυτα που μου λετε και να φανταστειτε οτι ενιωθα ικανοποιημενος για τις βιαμινες οπως μου τις ειπαν που του εδεινα.
 
Θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση…

Με τα μηνύματά μου σε αυτό το θέμα δεν ήθελα να αναφερθώ τόσο στην ποιότητα του συγκεκριμένου προϊόντος, που προσωπικά το θεωρώ όχι μόνο διατροφικά άχρηστο αλλά ίσως και επικίνδυνο λόγω της αναλογίας του σε θερμίδες/θρεπτικά συστατικά, αλλά στο ότι θα πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να ονομάζουμε αυτές τις σκόνες βιταμίνες. Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό διότι αφενός χρησιμοποιείται ο όρος καταχρηστικά (είναι άλλο πράγμα οι βιταμίνες) και αφετέρου δημιουργείται πρόβλημα στη συνεννόηση όταν αναφερόμαστε σε αυτό το προϊόν.

Ας το λέμε για παράδειγμα έγχρωμο junk food ή όπως αλλιώς να είναι, διότι διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα στις περιπτώσεις που κάποιος ρωτάει: Κάθε ποτέ να βάζω βιταμίνες στα πουλιά; Τι να του απαντήσουμε λοιπόν; Θέλει να μάθει κάθε ποτέ να χορηγεί συμπλήρωμα βιταμινών ή κάθε ποτέ να ταΐζει κανα "βρώμικο" τα πουλιά του; :)
 
Ο Σταύρος έχει απόλυτο δίκαιο, αν παρατηρήσετε δεν αναγράφουν μερικές από αυτές τα θρεπτικά συστατικά ανά γρ. Και επίσης μπορείτε να καταλάβετε πολλά και από την τιμή.
 
Back
Top