Φροντίδα Κόψιμο νυχιών των καναρινιών

Το κόψιμο νυχιών των καναρινιών πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση ώστε να έχουν πάντα το σωστό μήκος. Μάθετε πως να κόβετε τα νύχια του καναρινιού σας.

Πως να κόβετε τα νύχια των καναρινιών σας​

Τα νύχια των πουλιών μεγαλώνουν είτε φυσιολογικά σύμφωνα με την ηλικία τους, είτε (στην περίπτωση αφύσικης ανάπτυξης σε μικρό διάστημα) λόγω ελλιπούς διατροφής η λόγω επιβαρυμένου συκωτιού, είτε λόγω άλλων παθολογικών παραγόντων.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της αφύσικης γρήγορης ανάπτυξης, πέρα από το κόψιμο, θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία με αποτοξινωτικά σκευάσματα η δίαιτας με περιορισμό των λιπαρών σπόρων.

Ο έλεγχος των νυχιών των καναρινιών θα πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση, περίπου ανά εξάμηνο και δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική/εξωτερική εμφάνιση του πουλιού, αλλά κυρίως με το να το βοηθήσει να κάθεται καλύτερα, σωστότερα, να πετάει ανεμπόδιστα, να μην μπλέκεται και να μη στρεσσάρεται στην προσπάθεια του να πετάξει.

Εργαλεία κοψίματος νυχιών​

Τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι:
  • Νυχοκόπτης
  • Ψαλιδάκι νυχιών (με κοντή, λεπτή μύτη για εύκολο χειρισμό και ακρίβεια)
  • Ή ένας κόφτης νυχιών μικρών ζώων (από πετ σόπ η e-shop).
Oι κινήσεις μας, θα πρέπει πάντοτε να είναι γρήγορες αλλά όχι νευρικές και ποτέ να μην αφαιρείται περισσότερο από το 1/3 του συνολικού μήκος του νυχιού.

Στα ανοιχτόχρωμα νύχια, διακρίνεται στο εσωτερικό τους (περίπου κεντρικά κατά μήκος), το νεύρο που διασχίζει το νύχι. Το υπό αφαίρεση κομμάτι νυχιού θα πρέπει να είναι από το σημείο εκείνο και πάνω. Μ' αυτό τον τρόπο, μειώνουμε και την πιθανότητα "σφάλματος ή λάθος εκτίμησης και τραυματισμού του πουλιού (π.χ. στα σκουρόχρωμα νύχια που δεν είναι ευδιάκριτο το νεύρο).

Καλό είναι η όλη διαδικασία να γίνεται κάτω από δυνατό φως, ενώ δίπλα μας θα πρέπει να υπάρχει κάποια αιμοστατική σκόνη (π.χ. Pulvo 47) για την αντιμετώπιση τραυματισμού του πουλιού. Δε συνίσταται χρήση Betadine η ιωδίου, γιατί πιθανώς να πονέσει η να εκνευρίσει/ενοχλήσει περαιτέρω το πουλί.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Εξυπακούεται ότι το πουλί θα πρέπει να είναι μεν καλά πιασμένο, αλλά να αναπνέει, ενώ τα δάχτυλα μας θα έχουν προτάξει και ακινητοποιήσει το πόδι στο οποίο θα κόψουμε τα νύχια.

cutting-nails.png

Σχετικό περιεχόμενο​

Κόψιμο νυχιών καναρινιών πριν το ζευγάρωμα (περιέχει πολύ κατατοπιστική εικόνα).
Πως και πότε πρέπει να κόβω τα νύχια των καναρινιών;
Οδηγίες για κόψιμο νυχιών και ράμφους παπαγάλου
 
Να ρωτήσω κάτι, σε ένα σημείο λέει πως πρέπει να κόβεται έως και το 1/3 του νυχιού. Αυτό ισχύει και σε υπερβολικά μακριά νύχια; δηλαδή για να επανέλθουν σε φυσιολογικό μέγεθος θα πρέπει να τα κόψω σταδιακά και όχι όλο (το περιττό) μαζί;

(Έχω αναλάβει πεντικιουρίστας φιλικού καναρινιού και εκτός από ακάρεα έχει και τεράστια νυχάκια που το εμποδίζουν) Τα άλλα αιμοστατικά (έχω πάντα κουτάκι με κορν-φλάουρ και πούλβο), νυχοκοπτάκι ζώων κλπ τα έχω. Επίσης το πιάνουν συχνά για τα ακάρεα και δεν πανικοβάλλεται.

Επίσης εάν χρειαστεί το pulvo φαντάζομαι το ψεκάζω από την απόσταση που λέει και καλυπτω το υπόλοιπο πουλάκι να μην γεμισει;
 
Η αναφορά στο 1/3 γίνεται κατά προσέγγιση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην κοπεί τόσο βαθιά που να κοπεί μαζί και η φλέβα που τροφοδοτεί το νύχι.

Όταν το νύχι είναι λευκό, είναι σχετικά εύκολο να διακρίνεις μέχρι ποιο σημείο φτάνει αυτή η φλέβα ώστε να την αποφύγεις. Αν δεν μπορείς να βρεις που βρίσκεται, χρησιμοποίησε απλά τη μέθοδο του 1/3. Καλύτερα να τα κόψεις σταδιακά μέχρι το φυσιολογικό μέγεθος, παρά να το ρισκάρεις, κόβοντας περισσότερο.

Διάβασε τα θέματα που προτείνονται στο τέλος του άρθρου. Είναι διαφωτιστικά και θα σε βοηθήσουν.
 
Ευχαριστώ! Τα κοίταξα και τα άλλα. Εχω κόψει του κοκατιλ ήδη (που έχει και σκούρα νύχια), αναρωτήθηκα απλώς αν υπάρχει ζήτημα στο να μειωθεί απότομα το μήκος σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά θα προσαρμοστεί το πουλάκι να πατάει καλύτερα λογικά. Εκείνη την ώρα αν εχω αμφιβολία φυσικά θα το κοβω πιο κάτω σιγά σιγά, αν και έχει τελειως διάφανα νυχάκια.
 
Back
Top