Γενικά Λευκά Υποχωρητικά Καναρίνια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stfns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Αχ ποσο πολυ μαρεσουν τα ασπρα καναρινια! Πανεμορφα ολα τους!
 
Αααχ νομίζω ερωτεύτηκα! Πανέμορφα, αψεγάδιαστα, απλά μοναδικά! Πλέον δεν ασχολείσαι καθόλου με τα λευκά;

Υ. Γ.: έτσι για την ιστορία μόνο να πω ότι τα υποχωρητικά καναρίνια μπορούν να ζευγαρώσουν με υποχωρητικά που βγάζουν 100% λευκά υποχωρητικά καναρίνια, αλλά και με λευκά κυρίαρχα που οι απόγονοι βγαίνουν 50% κίτρινα και 50% λευκά κυρίαρχα και όλα φορείς υπολειπομενου. Ορίστε και ένας πίνακας που θα βοηθήσει:

rsz_1ceb4ceb.webp
 
Έτσι για την ομορφιά της συζήτησης και τον εμπλουτισμό των γνώσεων ώστε ο πίνακας να είναι πιο πλήρης, οι φορείς πχ "φορείς λευκού υπολοιπόμενου" αν ζευγαρώσουν με α. κυρίαρχο και β. με κίτρινο τι απογόνους θα έχουμε;
 
Έτσι για την ομορφιά της συζήτησης και τον εμπλουτισμό των γνώσεων ώστε ο πίνακας να είναι πιο πλήρης, οι φορείς πχ "φορείς λευκού υπολειπόμενου" αν ζευγαρώσουν με α. κυρίαρχο και β. με κίτρινο τι απογόνους θα έχουμε;
Οι κίτρινοι ή οι λευκοί φορείς υπολειπόμενου;

 
Αααχ νομίζω ερωτεύτηκα! Πανέμορφα, αψεγάδιαστα, απλά μοναδικά! Πλέον δεν ασχολείσαι καθόλου με τα λευκά;

Υ. Γ.: έτσι για την ιστορία μόνο να πω ότι τα υποχωρητικά καναρίνια μπορούν να ζευγαρώσουν με υποχωρητικά που βγάζουν 100% λευκά υποχωρητικά καναρίνια, αλλά και με λευκά κυρίαρχα που οι απόγονοι βγαίνουν 50% κίτρινα και 50% λευκά κυρίαρχα και όλα φορείς υπολειπομενου. Ορίστε και ένας πίνακας που θα βοηθήσει:

View attachment 29225

Δυστυχώς όχι. Και για την ιστορία όπως λες τα 3 λευκά που βλέπεις και ο Πύραυλος είναι ξαδελφάκια... καθώς οι μαμάδες τους ήταν αδελφές.
 
Γιάννη μου βάζεις δύσκολα! 😛 Αλλά θα προσπαθήσω με τις γνώσεις που έχω στη βιολογία.

Έστω ότι το καναρινάκι είναι κίτρινο με φορέα λευκού υπολειπόμενου (ΑΚ):
α. Το ζευγαρώνουμε με κυρίαρχο (ΑΑ)
τότε οι απόγονοι θα είναι 50% ΑΑ δηλαδή λευκοί, και 50% ΑΚ δηλαδή κίτρινοι με φορέα λευκό υπολειπόμενο.

β. Το ζευγαρώνουμε με κίτρινο (KK)
τότε οι απόγονοι θα είναι 50% ΚΚ δηλαδή κίτρινοι, και 50% ΑΚ αλλά επειδή το γονίδιο είναι υπολειπόμενο θα είναι κίτρινοι με φορέα λευκό υπολειπόμενο.
Έστω ότι το καναρινάκι είναι λευκό κυρίαρχο με φορέα λευκού υπολειπόμενου (ΑΑ):
α. Το ζευγαρώνουμε με κυρίαρχο (ΑΑ)
αυτό το ζευγάρωμα "απαγορεύεται" καθώς το ποσοστό θνησιμότητας των νεοσσών (στο κάθε αυγό) είναι 25%! Οπότε καλύτερα να το αποφεύγουμε. Φυσικά όσοι απόγονοι επιζήσουν θα είναι λευκά κυρίαρχα (νομίζω).

β. Το ζευγαρώνουμε με κίτρινο (KK)
τότε οι απόγονοι θα είναι 50% λευκά κυρίαρχα και 50% κίτρινα.
Νομίζω ότι έτσι θα βγουν, αλλά δεν είμαι και σίγουρη. Κύριε Μάκη (@mgerom ) τα φώτα σας! 😛
 
Α! Ωραία πράγματα... :) Ολα γίνονται πιο εύκολα όταν γίνει σωστά η αναγραφή των γαμετών.
Ενα καναρίνι ΛΕΥΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ εμφανίζεται σαν (πάντα οι υπολοιπόμενοι χαρακτήρες εμφανίζονται με μικρό γράμμα).


Ας πάμε στα ζευγαρώματα 1) ΚΚ,ΚΚ,Κλ,Κλ δηλαδή 50% Κιτρινα,50% Κίτρινα φορείς λευκού υποχωρητικού.


-Τώρα πάμε στην άλλη περίπτωση. Το πουλάκι είναι ΛΕΥΚΟ της μορφής Λλ
και το ζευγάρωμα είναι 1) Λλ χ = ΛΚ,ΛΚ,Κλ,Κλ δηλαδή 50% ΛΕΥΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ, και 50% ΚΙΤΡΙΝΑ ΦΟΡΕΙΣ ΛΕΥΚΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΜΕΝΟΥ.
 
Παιδιά ένα θα σας πω... ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΟΥΡΑ ΤΑ ΛΕΥΚΑ!
Είναι πράγματι μια πολύ όμορφη ποικιλία. Αξίζει το "κόλλημα". Απο άποψη δυσκολίας, αυτή εντοπίζεται στην προσπάθεια να κρατηθούν ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ώστε να αναδειχθεί το λευκό αλλά και στην επιλογή των γεννητόρων ώστε η ποιότητα των πτερωμάτων να παραμείνει σε καλά επίπεδα σε βάθος χρόνου. Εδώ τα σκληρόπτερα πουλιά είναι δυσεύρετα, αλλά και απαραίτητα για την αποφυγή "λάμπς".
 
Κε Μάκη γειά σας, αν και πρώην μέλος του συλλόγου(AL19) την περίοδο 2006 -2008 δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, καθώς δεν έμεινα για πολύ διάστημα. Απλά θα ήθελα να πω ότι εκείνη την περίοδο στο σύλλογο δεν ασχολείτο κανένας αποκλειστικά με τα λευκά υποχωρητικά, γεγονός που ίσως συνετέλεσε στο να τα εγκαταλείψω μια ώρα νωρίτερα. Παρόλα αυτά όμως ο σύλλογος στάθηκε αφορμή να γνωρίσω αξιόλογα άτομα με εξαιρετικές γνώσεις αλλά και την προθυμία να τις μεταλαμπαδεύσουν σε όποιον ενδιαφερόταν. Εκεί έμαθα τι εστί λευκό υποχωρητικό και λευκό κυρίαρχο, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις τους και ότι άλλο χρειαζόμουν ώστε να βγάλω πουλιά πάντα με γνώμονα την ποιότητα και όχι την ποσότητα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Ανταποδίδω τον χαιρετισμό. :) Τα πουλάκια των φωτογραφιών είναι εκθεσιακού επιπέδου απο άποψη σωματότυπου και καθαρότητας λευκού. Κρίμα αν δεν μπόρεσες να τα έχεις ακόμα στην κατοχή σου. Η γενετική τους, έχει κάποιες μικροδυσκολίες αλλά το τελικό αποτέλεσμα πράγματι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς, μόνο που πρέπει να έχει στο μυαλό του αυτό που λές "ποιότητα και όχι ποσότητα". Οι σύλλογοι είναι όπως πάντα. Με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Αλλά τελικά, ο καθένας επιλέγει την παρέα που τον ευχαριστεί και κάνει το χόμπυ του διασκέδαση.
 
Άψογα Μάκη... αναλυτικός και επεξηγηματικός.
Το πρόβλημα με τους απογόνους της πρώτης περίπτωσης δηλαδή Κλ χ ΛΚ= ΚΛ ,ΚΚ, λΛ, λΚ και Κλ χ ΚΚ = ΚΚ,ΚΚ,Κλ,Κλ είναι πως δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα κίτρινα ΚΚ από τα κίτρινα φορείς λευκού και υπολοιπόμενου Κλ οπότε πρέπει να αποφεύγουμε αυτά τα ζευγαρώματα.
 
Back
Top