Ασθένειες Λούγαρο φτερνίζεται και είναι φουσκωμένο

irene.chrysohoidou

PB New Member
Εγγραφή
27 Οκτ 2019
Μηνύματα
15
Καλησπερα
Εχω ενα λουγαρακι που το αγορασα απο petshop τοΔεκεμβριο του 2018. Δεν ειχα κανενα προβλημα μεχρι πριν λιγο. Το εχω σε εσωτερικο χωρο ενω το μπαλκονι το επισκεπτονται ολο περιστερια και σπουργιτια. Την προηγουμενη Τριτη το βραδυ αργα ακουσα απο το λουγαρακι μου ενα τσακ τσακ και φταρνισμα σα να προσπαθουσε να διωξει κατι απο το λαιμοτου. Αυτο κρατησε γυρω στις δυο ωρες κατα διαστηματα μεχρι τις 2.00 το βραδυ. Τεταρτη ολη μερα ολα καλα και το βραδυ ξανα τα ιδια οχι σε τοσο εντονο ρυθμο και περιπου μια ωρα. Μεχρι αυτη την Τριτη το πουλακι ζωηρο με αχνο και βραχνο κελαηδημα ομως και λιγο νευρικο, κουτσουλιες κανονικες ισως λιγο λιγοτερες. Πηρα στον πτηνιατρο του petshop και την Πεμπτη το απογευμα τον πηγαμε. Μας μιλησε για ακαρεα της τραχειας, τον εβαλε μια σταγονα pulvosan και μας συνεστησε διαιτα. Παρασκευη μεχρι το μεσημερι το πουλακι ειχε παροξυσμο συμπτωματων, μετα ηρεμησε και εφαγε λιγο. Σαββατο ηταν καλυτερα. Σημερα ομως Κυριακη ειχε ολη μερα τα συμπτωματα συνεχως, καθοταν φουσκωμενο, μονο νερο επινε. Τωρα κοιμαται αποκαμωμενο. Ανησυχω πολυ.
 
Μας ειπε οτι εχει λιγο παραπανω λιπος στην κοιλια και συνεστησε ανακατεμα των σπορων με ασπουρι, αυγοτροφη μια φορα την εβδομαδα, φρουτα οχι καθε μερα και το κεχρι κανονικα
[automerge]1572213559[/automerge]
Θελω να ξερω αν αυτος ο παροξυσμος στα συμπτωματα την πρωτη και την τριτη μερα (σημερα) μετα τη χορηγηση του φαρμακου, ειναι κατι φυσιολογικο
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θελω να ξερω αν αυτος ο παροξυσμος στα συμπτωματα την πρωτη και την τριτη μερα (σημερα) μετα τη χορηγηση του φαρμακου, ειναι κατι φυσιολογικο
Αν όντως έχει ακάρεα της τραχείας, τότε ναι θα μπορούσε να κάνει αυτό που περιγράφεις ως παροξυσμό.

Ειρήνη νομίζω ότι πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το πουλί.

Υ. Γ. Πόσο το αγόρασες το πουλάκι;
 
Θα επικοινωνησω μαζι του αυριο. Σημερα ομως ειναι αργια και στενοχωριεμαι που το βλεπω συνεχεια να προσπαθει να βγαλει κατι απο μεσα του. Σκεφτομαι μηπως ειναι μικρουλης (15-17gr) και του επεσε βαρυ το φαρμακο. Παρεπιμπτοντως ειναι η δευτερη βδομαδα που του δινω σταγονες για την πτερορροια.
Οσο για την τιμη αγορας, τον αγορασα περυσι 90€.
 
Αν έβαλε μια σταγόνα, τότε είναι σωστή η δόση. Τα ακάρεα γίνονται ανήσυχα πριν σκοτωθούν από το φάρμακο και αυτό δικαιολογεί την ανησυχία του πουλιού. Το ότι κάθεται φουσκωμένο, για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι καλό σημάδι και πρέπει να αντιμετωπιστεί η αιτία.

Όταν τηλεφωνήσεις στο γιατρό, ρώτησε τον αν πιστεύει ότι μπορεί να έχει κάποια άλλη ασθένεια ή αν χρειάζεται και αντιβίωση το πουλί για την αντιμετώπιση πιθανόν δευτερογενών λοιμώξεων.
 
Τον ρωτησα οταν πηγαμε αν θα χρειαστει και αντιβιωση και μου ειπε οχι, να συνεχισω μονο τις σταγονες για την πτερορροια (εγω τις εδινα γιατι εβλεπα 4-5 πουπουλακια καθε βδομαδα, αυτος ομως οταν τον φυσηξε επεσαν 30-40 πουπουλα).
Ξεχασα να πω οτι την πρωτη μερα μετα το φαρμακο που ειχε συνεχως εντονα τα συμπτωματα, τα ειχε μεχρι το μεσημερι. Μετα ειδα στις πατηθρες που σκουπιζεται συνεχως κατι ασπρα πραγματακια σαν ινες χοντρες. Το πουλακι ομως ησυχασε.ζωηρεψε, εκανε τουμπες, εβγαζε φωνουλες και εφαγε. Γι αυτο πιστευω χθες και σημερα ειναι ανησυχος και νευρικος. Αυτο τον καταπονει, δεν τρωει και καθεται και φουσκωμενος
Αυτα τα ακαρεα πως αποβαλλονται απο τον οργανισμο;
 
Ειρήνη, όντως το πετσοπ διαθέτει πτηνίατρο ή πρόκειται για κάποιον γνώστη με εμπειρία σε πτηνά;
Σου είπε πότε θα επαναλάβετε την επόμενη χορήγηση του φαρμάκου;
Αν πρόκειται για ακάρεα της τραχείας, συχνά, και καθώς έχω ακούσει για περίπου 2 ημέρες από τη χορήγηση της σταγόνας, τα πουλιά είναι πεσμένα και αυτό οφείλεται κατα ένα βαθμό στην τοξικότητα της δραστικής του ουσίας. Επίσης έχω διαβάσει, δυστυχώς δεν θυμάμαι που, αλλά ίσως και να είναι απλώς άποψη, ότι καθώς θανατώνονται τα ακάρεα ή προσπαθώντας να ξεφύγουν, ίσως και να συσσωρεύονται στην τραχεία του πτηνού ή πιο ψηλά, και με κάποιον πλέον μηχανικό τροπο να συμβαίνει μερική απόφραξη με αποτέλεσμα εμείς να παρατηρούμε δυσχέρεια στην αναπνοή του πτηνού.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά και φυσικά έχει στο νου σου ότι άμεσα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, μπορούμε να συζητήσουμε και στο φόρουμ, ώστε οι επισκέψεις από ελεύθερα πουλιά να εκμηδενιστούν, για να μην κολλήσει κάτι άλλο. Επιπρόσθετα, πες μας αν η τροφή του πουλιού είναι χύμα ή συσκευασμένη.
 
Συσκευασμενη
[automerge]1572246850[/automerge]
Οσον αφορα το φαρμακο μου ειπε οτι η χορηγηση ειναι εφαπαξ. Τωρα το πουλακι φταρνιζεται συνεχως, ανοιχτο το στομα και κουναει τη γλωσσα του
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οσον αφορα το φαρμακο μου ειπε οτι η χορηγηση ειναι εφαπαξ
Είναι στα σίγουρα κτηνίατρος Ειρήνη; Sorry, που επιμένω στην ερώτησή μου, αλλά το pulmosan, σύμφωνα με κτηνίατρο που γνωρίζω θα πρέπει να εφαρμόζεται και δεύτερη οπωσδήποτε φορά μετά από ένα χρονικό διάστημα.
 
Τα νεα μου ειναι λιγο καλυτερα. Το πουλακι μετα τις 11.00 πμ ηρεμησε, αδυναμα συμπτωματα, μετα ζωηρεψε, εφαγε σταφυλακι, μπροκολο, ιχνοστοιχεια και σπορους ακομη. Πετουσε απο κλαδακι σε κλαδακι και μαλιστα κελαηδησε και λιγο, αχνα βεβαια. Ειχε ελαχιστα διαστηματα που εμφανιζοταν τα συμπτωμστα αλλα δεν τον επηρεαζαν σημαντικα. Ελπιζω σημερα να κοιμηθει ησυχα.
Παρατηρηση: Την πρωτη μερα και σημερα εφαγε μπροκολο (ειναι ευκολο να δεις οτι τρωει) και του εκανε σιγουρα καλο, αρκει να φαει. Κατι σιγουρα συμβαινει με τη βιταμινη Κ.
 
Σε πουλακι που ασθενει για τον οποιοδήποτε λογο και για την οποιαδηποτε αιτια(περαν της παχυσαρκιας) δεν κανουμε διαιτα.

Ελαφρυ λιπακι στα ιθαγενη ειναι ζητουμενο να υπαρχει.
 
Τα ακαρεα της τραχειας ξυνουν τοδερμα και τρεφονται με το αιμα απο το πουλακι. Η βιταμινη Κ βοηθαει στην πηξη του αιματος και κλεινει γρηγορα τις πληγες
Το πουλακι δεν χανει τοσο αιμα και το βοηθαει στην αναρρωση απο τραυματα.
[automerge]1572285913[/automerge]
Σε πουλακι που ασθενει για τον οποιοδήποτε λογο και για την οποιαδηποτε αιτια(περαν της παχυσαρκιας) δεν κανουμε διαιτα.

Ελαφρυ λιπακι στα ιθαγενη ειναι ζητουμενο να υπαρχει.
Συμφωνω μαζι σου. Αυτο το ειπε για μετα την αναρρωση.
 
Λουγαρο, πορεια και αντιδραση μετα το pulmosan, επικοινωνια με το γιατρο σημερα
1η μερα. Εξαρση συμπτωματων μεχρι το μεσημερι, λιγο καλυτερα μετα
2η μερα. Συμπτωματα ολη τη μερα κατα διαστηματα, πουλακι ανορεχτο και καταπονημενο
3η μερα. Δραματικη, εξαρση συμπτωματων παλι, ολη μερα και τη νυχτα κατα διαστηματα.
4η μερα. Συμπτωματα κατα μεγαλα διαστηματα. Το πουλακι ζωηρεψε, εφαγε αρκετα, αχνο κελαηδισμα.
5η μερα. Συμπτωματα συχνα, εφαγε λιγο, ακεφο. Και το βραδυ δυσκολο.
6η μερα (σημερα). Συμπτωματα λιγο το πρωι και ελαχιστα μεσα στη μερα και πολυ ηπια. Το πουλακι ζωηρο, εφαγε κανονικα, εκανε τουμπιτσες, ψιλοκελαηδησε.
Πηρα ομως το γιατρο και τον ρωτησα αν αυτη η πορεια ειναι φυσιολογικη και ποσο θα κρατησει.
Μου απαντησε οτι τα συμπτωματα αυτα θα ελαττωνονται και μετα απο 2 -3 βδομαδες λογικα δεν θα υπαρχουν. Μου ειπε οτι το φαρμακο ειναι δυνατο, το πουλακι ομως εχει τις αμυνες του και προσπαθει να ανταπεξελθει οσο το δυνατον καλυτερα. Πρεπει λοιπον να του δωσουμε το χρονο του. Επισης οτι ο χρονος αυτος απαιτειται γιατι θα υπαρχουν και υπολειμματα των ακαρεων που πρεπει να εξαλειφθουν. Αν ομως υπαρχουν συμπτωματα και μετα την 3η βδομαδα τοτε θα παω το πουλακι για περαιτερω εξεταση μηπως εχει και κατι αλλο.
Μου ειπε επισης οτι συνεχιζω κανονικα τις σταγονες για την πτερορροια (σημερα τελειωσε ο πρωτος κυκλος των 2 βδομαδων). Δεν χρειαζεται τιποτα αλλο προς το παρον. Οσον αφορα την αυγοτροφη δινεται κανονικα 2 φορες τη βδομαδα ( στο δικο μου 1 φορα). Η αυγοτροφη δεν συντελει στην ενδυναμωση των ακαρεων. Αυτα προς το παρον.
Τωρα το πουλακι ειναι ησυχο και δειχνει οτι θα εχει μια ηρεμη νυχτα. Μακαρι, να ξεκουραστει λιγο.
Θα σας ενημερωσω για τις επομενες μερες.
 
6η μερα βραδυ. Το πουλακι ξυπναει το βραδυ, ειναι ανησυχο και νευρικο πεταει απο κλαδι σε κλαδι, σκαρφαλωνει στα καγκελα και οταν καθεται ανοιγει το στομα συνεχως και φταρνιζεται.
7η μερα(χθες). Το πουλακι καλυτερα απο καθε αλλη μερα. Το βραδυ δραματικο. Πιο νευρικο και ανησυχο οσο ποτε. Αλλαζε θεση συνεχως και συγχρονως κουνιοταν και φταρνιζοταν τοσο που κατεβηκε κατω δυο φορες. Τη τριτη φορα που κατεβηκε εμεινε εκει μεχρι το πρωι και μετα απο ωρα τον ειδα μαζεμενο να κοιμαται.
8η μερα. 8 η ωρα τον βρηκα κατω να κουνιεται με ανοιχτο το στομα. Μετα πεταξε πανω στο κλαδι και στη συνεχεια ολα κανονικα χωρις κανενα συμπτωμα μεχρι την ωρα αυτη που γραφω.
Τι μπορει να συμβαινει; Τη μερα μια χαρα και το βραδυ που πρεπει να ξεκουραστει χαλια.
Εχει καποιος να μου πει κατι;
 
Κοιταξε να δεις γιατι πολλα εχω σκεφτει. Για την κοκκινη ψειρα που εμφανιζεται το βραδυ το αποκλειω γιατι το pulmosan σκοτωνει νομιζω και την κοκκινη ψειρα. Τωρα για αλλες ψειρες δεν θα ειχε ενοχληση και τη μερα; Δεν ξερω, απλως ρωταω
 
Back
Top