Αναπαραγωγή Μέχρι ποια ηλικια μπορούν να αναπαραχθουν τα καναρίνια;

Στέλιος Β.

PB New Member
Εγγραφή
8 Φεβ 2015
Μηνύματα
241
Πόλη
Σαλαμίνα
Καλησπέρα παιδιά...
Η ερώτηση που θα ήθελα να κάνω είναι μέχρι ποια υλικια μπορούν να αναπαραχθουν τα καναρίνια...;
 
Νομίζω πως μετά τα 4 χρόνια το ζευγάρωμα γίνεται λίγο πολύ λαχείο.
Φυσικά αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κανόνα...
Υπάρχουν καταγραφές για μεγάλα σε ηλικία πουλιά που έχουν καλή αναπαραγωγική ικανότητα. Αλλά όσο μεγαλώνουν σε ηλικία ακόμη κι αυτές λιγοστεύουν.
Βασική προϋπόθεση πετυχημένης προσπάθειας αποτελεί το ιστορικό του πουλιού την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Συνήθως είναι πολύ καλός δείκτης...
 
Νομίζω πως μετά τα 4 χρόνια το ζευγάρωμα γίνεται λίγο πολύ λαχείο.
Μένω άναυδη, δεν μπορώ να το κυκλοφορήσω στον εγκέφαλό μου...
Ρωτάω, αφού τα θηλυκά σας έχουν τόσο μικρό προσδόκιμο αναπαραγωγής.
Αφού σε κάθε αναπαραγωγή θα βγάλετε λίγο ως πολύ 50-50 αρσενικά θηλυκά που μετά τα 5 χρόνια τους θα είναι άχρηστα.
Αφού τα καναρίνια ζουν πάνω από 10 χρόνια.
Μην μου πείτε ότι έχετε "γηροκομείο" για τις "άχρηστες" πλέον θηλυκές, δεν διάβασα τόσο καιρό και κανέναν προβληματισμό επί του θέματος πουθενά.
Τι συμβαίνει στα θηλυκά κατόπιν τούτου; Πόσο ζουν τελικά;
Και αφού έχουν έτσι τα πράγματα, γιατί κάθε άνοιξη στήνουμε γιορτή αναπαραγωγής; Γιατί κάνετε δωματιάρες με χιλιάδες ζευγάρια;
Και δεν ρωτάω φυσικά τους επαγγελματίες, ούτε τους ερασιτέχνες επαγγελματικού επιπέδου.
Ρωτάω εσάς, όσους "ερασιτέχνες", τους "ρομαντικούς" με "αρχές".
Δεν έπρεπε, αν γνωρίζετε τελικά κάτι, να προβληματιστείτε;
Δεν έπρεπε να αποτρέπετε όσους αβίαστα θέλουν να προχωρήσουν στην "χαρά" της αναπαραγωγής;
Δεν έπρεπε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ηθικό κώδικα ερασιτεχνικής αναπαραγωγής;
Ειλικρινά, εντυπωσιάστηκα τόσο που επιφυλάσσομαι να επανέλθω πιο ψύχραιμα, ελπίζοντας εν τω μεταξύ να δω τις απόψεις σας.
 
Τα πράγματα στην κοινωνία των καναρινιών είναι έτσι ακριβώς.
Ο καθένας βρίσκει τις λύσεις που θεωρεί σωστές για τους απόμαχους της αναπαραγωγικής του προσπάθειας.
Ο δικός μου πληθυσμός καναρινιών - και είναι το μόνο που "απολογητικά" θα καταθέσω - δεν στερείται τίποτε... είτε είναι νεαρός σε ηλικία είτε μεγαλύτερος.
 
Οπότε (χωρίς να κατηγορώ κανέναν συγκεκριμένα) διακρίνω μια δόση υποκρισίας...

όταν μιλάμε τοστ άσχημα για τους ανθρώπους που ξεφορτώνονταν τα θηλυκά υβρίδια ενω πιθανότατα κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα θηλυκά καναρίνια μεγάλης ηλικίας...
 
όσο τα καναρίνια ζουν σε ένα καλό(σε θέμα χώρου και διαμονής, χωρίς στρες) και προσεγμένο(σε θέμα καθαριότητος και υγιεινής) περιβάλλον, με σωστή διατροφή όλο το χρόνο, με σωστή προετοιμασία για αναπαραγωγή την σωστή πάντοτε ώρα, τότε μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα μέχρι και το 9ο έτος ηλικίας τους.
μιλώντας για μένα και μόνο.. Κανένα καναρίνι μου δεν θα στερηθεί τίποτε, μέχρι και την τελευταία στιγμή της συντροφικής ζωής του μαζί μου!
 
Γιάννη ευχαριστώ για την απάντησή σου, γιατί μου δίνεις αφορμή να απαντήσω.
Η πρόθεσή μου δεν ήταν να ελέγξω εσένα προσωπικά, ούτε κάποιον άλλον συγκεκριμένο είχα στο μυαλό μου, γράφοντας τα παραπάνω.
Ούτε δικαίωμα έχω, ούτε θέλω να κρίνω, πολύ περισσότερο να κατακρίνω ανθρώπους.
Συμμετέχω-εις ενεργά, μαζί με πολλούς ακόμα ανθρώπους, επίσης πολύ ενεργούς, σε ένα φόρουμ αναζήτησης ιδανικότερων τρόπων φροντίδας των κατοικίδιων πτηνών μας.
Με την λογική αυτή, με τις εμπειρίες που όλοι καθημερινά αποκομίζουμε, δημιουργούμε απόψεις και αντιλήψεις, οργανώνουμε έναν κώδικα ηθικής δεοντολογίας, ώστε όλες οι ενέργειές μας να συντείνουν προς τον καλύτερο τρόπο φροντίδας τους.
Όταν με ειλικρινή αγωνία σκύβουμε επί ώρες και μέρες ακόμα και στα πιο μικρά προβλήματα των πουλιών μας, των δικών μας-δικών μας αλλά και μεταξύ μας ο ένας για του άλλου, δεν είναι φυσικό, δεν είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός όταν διαπιστώνουμε πως κάτι δεν πάει καλά;
Η δική μου αντίληψη είναι πως σκοπός μας δεν είναι να πείσουμε όλο και νέους, όλο και περισσότερους ανθρώπους να αποκτούν κατοικίδια πτηνά αλλά όσοι από μόνοι τους το αποφασίζουν, να το κάνουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του ζώου τους, κι εμείς τους παρέχουμε τα καλύτερα δυνατά εργαλεία σ' αυτή την κατεύθυνση, με διαρκή ενημέρωση.
Στην ηλικία μου αν δεν έχω διάθεση να μεταφέρω σωστές και λάθος εμπειρίες και γνώσεις, αν δεν τολμώ να πω τα πράγματα με τ' όνομά τους, καλύτερα θα ήταν να πλέκω το πλεκτό μου, να περιποιούμαι άνθη και ζώα του σπιτιού μου κοκ.

Στο συγκεκριμένο θέμα της αναπαραγωγής, έχω να πω τα εξής:
Μέχρι ενός σημείου, καταλαβαίνω και συγκινούμαι από την συναισθηματική, ψυχολογική, απλή ανάγκη καθενός μας να αναπαραγάγει τα πουλιά που έχει.
Το έχω κάνει, το έχω χαρεί και κάποια στιγμή το έχω μετανοιώσει.
Πρέπει κάπως όμως, να γίνει σαφές στο μυαλό μας, όσων διαθέτουμε μια κάποια εμπειρία και γνώση, ότι υπάρχει ισχυρή ανάγκη να διερευνάται η πρόθεση, ο στόχος κάποιου που επιθυμεί και επιδιώκει να εμπλακεί σε μια αναπαραγωγική διαδικασία.
Να επισημαίνονται ζητήματα και να βοηθιέται ώστε να αντιληφθεί άγνωστες γι' αυτόν παραμέτρους και πιθανά μελλοντικά προβλήματα, όχι στην συγκεκριμένη επιχειρούμενη εποχική αναπαραγωγική διαδικασία αλλά συνολικά στην εξέλιξή της.
Αναπαραγωγή σημαίνει εκτροφή.
Εκτροφή μικρή ή μεγάλη, έχει κάποιες προϋποθέσεις γνώσης, εμπειρίας, οικονομικής επένδυσης, διάθεσης χρόνου και έρευνας διοχέτευσης του "προϊόντος" της.
Επειδή βλέπουμε επιτεύγματα μεγάλων καταξιωμένων εκτροφέων, δεν γίνεται να οδηγούμαστε στην εύκολη αντίληψη πως "ξεκινάω κι εγώ κουτσά - στραβά με δυο ζευγαρώστρες και θα τον φτάσω, που θα μου πάει".
Είναι δικό μας καθήκον, διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή μας, να αναδείξουμε ότι κάθε αποτέλεσμα είναι προϊόν εξαιρετικά επίπονης προσπάθειας, στόχου αλλά και προϋποθέσεων.
Ο προβληματισμός μου φυσικά δεν αφορά εκτροφές επαγγελματικών διαστάσεων, ακόμα και αν τυπικά είναι ερασιτεχνικές, γιατί εκεί η απάντηση είναι απλή. Τα θηλυκά, όπως και τ' αρσενικά φυσικά, με την ώρα τους πωλούνται, διοχετεύονται στην αγορά κτλ.
Παραδόξως για πολλούς (δεν ανήκω), ο επαγγελματισμός πολλές φορές, δίνει πιο υγιείς λύσεις από τον ρομαντικό ερασιτεχνισμό αλλά δεν είναι του παρόντος.
Για μένα το γεγονός του μικρού προσδόκιμου της αναπαραγωγικής ηλικίας των καναρινιών, αναδεικνύει έναν ακόμα, ίσως τον ισχυρότερο λόγο, μεταξύ πολλών, δημιουργίας μιας ηθικής άποψης γύρω από την αναπαραγωγή, που αξίζει και πρέπει να συζητήσουμε και πρέπει να προσπαθούμε να τον επικοινωνήσουμε με τα παιδιά που δικαίως λαχταρούν να εμπλακούν σ' αυτή την διαδικασία.
Δεν προτείνω φυσικά να "μαλώνουμε" κάποιον επειδή θέλει να αναπαράγει τα πτηνά του, ούτε προτείνω να τον "ελέγχουμε" κατά τις προθέσεις ή τις πραγματικές του δυνατότητες.
Προτείνω να δημιουργήσουμε μια σωστή, ηθική συναντίληψη, την οποία πρώτον να πιστέψουμε και δεύτερον να επικοινωνήσουμε.
Ο καθένας από κει και πέρα, κάνει και θα συνεχίσει πάντα να κάνει το δικό του, εκτός αν πεισθεί να κάνει το σωστό.
Το ζητούμενο είναι το σωστό και γι αυτό η απάντηση αυτή, λυπάμαι που θα σε κακοκαρδίσω αλλά δεν με βρίσκει σύμφωνη.
Ο καθένας βρίσκει τις λύσεις που θεωρεί σωστές
 
Γενικά στο χόμπι των καναρινιών και των ιθαγενών, τα θηλυκά είναι τα πιο αδικημένα. Γιατί λίγο - πολύ τα εκμεταλλεύονται. Όλοι παίρνουν αρσενικά καναρίνια, καρδερίνες κτλ για να τους τραγουδούν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα! Ενώ τα θηλυκά ο μόνος λόγος που θα τα αποκτήσουν είναι δυστυχώς για την αναπαραγωγή. Και πολλές φορές, ενθουσιασμένοι από το θαύμα της αναπαραγωγής και του ζευγαρώματος τις αφήνουν και κάνουν 3 ή ακόμα και 4 γέννες και οι θηλυκές προφανώς εξαντλούνται.. Ταυτόχρονα πυρώνουν πιο εύκολα (κάνοντας πολλές άσπορες γέννες) και ξεπυρώσουν δύσκολα (άρα μπαίνουν στον πειρασμό να τις βάλουν και σε επόμενη γέννα.. Το κλασικό "ήταν ακόμα πυρωμένη και την λυπήθηκα και την έβαλα να ζευγαρώσει"). Έτσι τα θηλυκά καναρίνια, καρδερίνες κτλ καταπονούνται πολύ περισσότερο απ τα αρσενικά που απλά τραγουδούν, βατεύουν και ταίζουν.. Μην προσβληθείτε τα αρσενικά της παρέας μας, αλλά τα θηλυκά κάνουν όλη την αγγαροδουλειά.. ειδικά αν ο αρσενικός είναι γάιδαρος! Για να μην τα πολυλογώ έχω καταλήξει ότι τα θηλυκά είναι πιο ευαίσθητα στην υγεία τους εξαιτίας των ωοτοκιών που κάνουν κάθε χρόνο. Αρρωσταίνουν πιο εύκολα και κουράζονται. Πρέπει να μάθουμε να σταματάμε όταν πρέπει και να μην τα εξαντλούμε. Αν δεν είναι απόλυτα υγιή δεν τα βάζουμε για αναπαραγωγή. Πρέπει να μάθουμε να τα σεβόμαστε και να τα προσέχουμε και αυτά μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, γιατί όταν ήταν πιο νέα μας χάρισαν κάποια καναρινάκια. Τα ανέθρεψαν και τα έκαναν ολόκληρα καναρίνια! Και φυσικά μην ξεχνάμε πως ναι οκ τα αρσενικά τραγουδούν μέχρι να γίνουν παππούδες, αλλά και μια γριά κανάρα και αυγά να μην μπορεί να κάνει πια, μπορεί να γίνει μια εξαιρετική παραμάνα! Που θα είμαστε σίγουρη πως θα ταίσει και θα είναι σωστή μητέρα! Έστω και μια φορά κάθε χρόνο. Ορμώμενη του θέματος θα ήθελα να παρακαλέσω όλους του χόμπι μας να προσέχουν λίιγο περισσότερο τα θηλυκά τους καναρίνια και να μην τα έχουν μόνο για αυγά και ανατροφή νεοσσών.. 2 γέννες κάθε χρόνο είναι υπεραρκετές! Τέλος, όσον αφορά το θέμα των θηλυκών υβριδίων (που οι περισσότεροι τα καταδικάζουν σε θάνατο αφήνοντας τα ελεύθερα), μπορεί να μην είναι γόνιμα, αλλά και αυτά κάνουν εξαιρετικές παραμάνες! Μην τα αδικείτε!
 
Νομίζω Μαρία το θέμα (για την τύχη των θυληκων) που θιγεις δεν είναι τόσο σοβαρό.Ακόμα και αν τα νούμερα είναι σωστα στο μεσο ορο θα πρέπει να πούμε πως τα θηλυκά καναρίνια ζουν και λιγοτερο. Επίσης δεν μπορω να δεχτώ οτι κάποιος που έχει μια καναρα που εστω επι 5/6χρονια είναι γονιμη, μετα την "πετάει". Είναι λίγο δύσκολο ηθικά κάποιος μετα απο την τοση προσφορά της και το δέσιμο που θα έχει, να είναι τόσο αχαριστος.
Για μένα, εκει που εντοπιζω πιθανο πρόβλημα σχετικά με την αναπαραγωγή, είναι περισσότερο στην αμφίβολη τύχη των καινούργιων πουλιών, στην διαχείριση τους, στην προώθηση τους σε κάποια αγορά, κ. Α.
 
Αυτό που "σκέφτομαι και γράφω", είναι πως από την παρατήρηση, τις εμπειρίες μας και την γενικότερη γνώση, προκύπτουν κάποια συμπεράσματα.
Άλλα αφορούν τον υβριδισμό, άλλα τις αιμομειξίες και τώρα τα αποτελέσματα της "μανίας" της αναπαραγωγής.
Οφείλω να ομολογήσω πως στον τομέα των παπαγάλων ισχύει μεν αλλά σε μικρότερο βαθμό και οι πιο έμπειροι από εμάς εκφράζουμε μια συγκρατημένη διάθεση, όταν βλέπουμε "επιπόλαιες" αναπαραγωγές.
Εδώ στα καναρίνια, κάθε χρόνο στήνεται χορός αναπαραγωγής, από όποιον να είναι, όπως να είναι και με τις ευλογίες όλων μας.
Δημιουργούνται στρατιές χιλιάδων άδολων πουλιών, προορισμένων να ζήσουν 2-3-4 χρόνια το πολύ, ανήκοντας σε είδος με προσδόκιμο άνω των 10 ετών.
Για μένα η φυσική στάση των έμπειρων θα ήταν να θέτουν σκέψεις και προβληματισμούς σε όποιον χωρίς φόντα (αλλά και με αυτά) επιχειρεί μια αναπαραγωγή.
Αν δεν το έχουμε σκεφτεί, εντάξει, το σκέφτηκα εγώ και το θέτω προς συζήτηση.
Και από την στιγμή που το σκέφτηκα, παρόλο που ίσως σε πολλούς μοιάζει "καινό δαιμόνιο", ωστόσο διαπίστωσα πως διεθνώς υπάρχουν εκφρασμένοι πολλοί προβληματισμοί επί του θέματος.
Λέω λοιπόν, πως η αναπαραγωγή πρέπει να διέπεται από κάποιους ηθικούς κανόνες και θα ήθελα οι πιο έμπειροι να τοποθετηθούν επί της ουσίας και όχι να "απολογηθούν" τι κάνουν με τα δικά τους τα πουλιά, γιατί αυτό είναι παντελώς αδιάφορο εν προκειμένω.
Διαφορετικά τι φιλόζωοι είμαστε και πως αντιμετωπίζουμε με αυστηρότητα τον κάθε νεαρό με την καρδερίνα;
 
εγω θα σταθω ποιο πολυ στις λεξεις οπου πολυ σωστα τοποθετησε η κκ Μαρια και συνφωνω απωλητα μαζι της. τη "μανια" και την "επιπολαιη" αναπαραγωγη, υπαρχουν πολλοι αναμεσα μας οπου η αγαπη εχει γινει παθος με αποταιλεσμα και το λαθος. Γεγονος ειναι οτι ενω ο αρσενικος μεχρι και να κλησει τα ματια του μπορει να ζευγαρωση οι θυληκες μετα τη παροδο των 4/5αιτων αρχιζουν και πεφτουν χωρις να σημαινει αυτο οτι ειναι πλεων ανικανες να προσφερουν.
Για το λογο ομως οτι δεν μπορουμε να γινουμε εμεις δηκαστες και εποπτες στο καθε ενα πως διαχειριζεται τα πτηνα του. Το μονο που μπορω να πω τουλαχηστων στους νεους του χορου ειναι να σκεφτουν πρωτα τη θελουν να κανουν ή να αποκομησουν απο μια αναπαραγωγη καναρινιων και για ποιο σκοπο την κανουν.
Και οπως πολυ σωστα ειπε και η Αλικη πρεπει να μαθουμε να σταματαμε και καπου. Καλος η κακος τα ορια ηλικιας και αναπαραγωγης των καναρινιων ειναι αυτα.
εμεις ειμαστε αυτοι που πρεπει να μαθουμε να τα διαχειριζομαστε σωστα.
 
Για το λογο ομως οτι δεν μπορουμε να γινουμε εμεις δηκαστες και εποπτες στο καθε ενα πως διαχειριζεται τα πτηνα του.
Δεν προτείνω φυσικά να "μαλώνουμε" κάποιον επειδή θέλει να αναπαράγει τα πτηνά του, ούτε προτείνω να τον "ελέγχουμε" κατά τις προθέσεις ή τις πραγματικές του δυνατότητες.
Προτείνω να δημιουργήσουμε μια σωστή, ηθική συναντίληψη, την οποία πρώτον να πιστέψουμε και δεύτερον να επικοινωνήσουμε.
Φυσικά συμφωνώ ότι δεν είμαστε κριτές κανενός, αντίθετα βοηθοί και συμπαραστάτες. Είχα προβλέψει την συναισθηματική αντίδραση στα λεγόμενά μου και το είχα διευκρινίσει από την αρχή. Άλλο εκφράζω μια γενική σωστή άποψη, άλλο κρίνω κάποιον.
 
Για μένα η φυσική στάση των έμπειρων θα ήταν να θέτουν σκέψεις και προβληματισμούς σε όποιον χωρίς φόντα (αλλά και με αυτά) επιχειρεί μια αναπαραγωγή.
Πολύ σωστό! Απλά γενικά τα καναρινάκια έχουν πολύ ζήτηση και αν δεν έχουν τα δίνουν από δω και από κει για να τα ξεφορτωθούν... Πόσες φορές εδώ μέσα έχουμε ακούσει "μου χάρισαν ένα καναρινάκι";
 
δεν καταλαβα καθολου την αρχικη παρεμβαση της @maria p
ενας ασυνηδειτος ερασιτεχνης εκτροφεας θα κακομεταχειριστει τα πτηνα του ειτε αυτα ειναι σε αναπαραγωγικη ηλικια ειτε οχι,
το ιδιο θα κανει αν αφησει καποιο πτηνο να αναπαραχθει ειτε οχι. Το ολο θεμα ειναι ζητημα προσωπικης συνηδεισης και υπευθυνοτητας. Δεν εχω γνωρισει ως τωρα κανενα ερασιτεχνη που εχει 5-6 καναρινια να ξεφορτωνεται τα ηλικιωμενα καναρινια του το αντιθετο. (τετοιες συμπεριφορες ισως υπαρχουν σε επαγγελματιες που δεν συνδεονται συναισθηματικα με τα πτηνα).
@alicedros αυτο που λες οτι τα θηλυκα κανουν την αγγαροδουλεια ειναι μονομερης προσεγγιση. η νομιζεις οτι το κελαηδημα γινεται ακουραστα;νομιζω η φυση τα χει χωρισει ολα ισοποσα σχεδον
 
Back
Top