Φροντίδα Μέχρι ποιες θερμοκρασίες αντέχουν τα καναρίνια σε εξωτερικό χώρο;

George Kouth

PB Member
Εγγραφή
8 Μαϊ 2016
Μηνύματα
1.370
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Σε ένα άλλο θέμα (δείτε εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Τι-κανουμε-για-τις-παγωμένες-ποτιστρες.29233/) αναλύθηκε κατά κάποιο σημείο το ερώτημα του τίτλου, "Μέχρι ποιες θερμοκρασίες αντέχουν τα καναρίνια σε εξωτερικό χώρο;". Για να μην ξεφεύγουμε όμως από το αρχικό ερώτημα εκείνου του θέματος, αποφάσισα να ανοίξω αυτό το νέο θέμα ώστε να το συζητήσουμε ελεύθερα.
Με βάση το ερώτημα αυτό, έχουν δοθεί απαντήσεις για το ότι εάν εφαρμόσουμε αυτά:
  • Τοποθέτηση το κλουβιού σε απάνεμο σημείο (να μην το πιάνει κανένα ρεύμα αέρα)
  • Προστασία με νάυλον και πλαστική φούσκα (σαν αυτό που τυλίγουμε αντικείμενα) περιμετρικά, αφήνοντας ανοιχτή την πρόσοψη του κλουβιού.
  • Συχνότερες αλλαγές νερού και τροφής και ενίσχυση του μείγματος ή ξεχωριστή χορήγηση λιπαρών σπόρων στα πουλιά.
Θα είμαστε καλυμμένοι και σίγουροι πως τα πουλιά δεν θα πάθουν τίποτα και στις πιο ακραίες θερμοκρασίες. Ποιες θερμοκρασίες είναι όμως αυτές;
Τα περισσότερα μηνύματα μελών του Petbirds λένε 1-2 ή το πολύ 3-4 βαθμούς υπό του μηδενός.
Τι γίνεται όμως με τις θερμοκρασίες από -5 έως και -10 που έχουμε αυτήν την στιγμή στην Θεσσαλονίκη;
Γνωρίζει κάποιος με σιγουριά την απάντηση; Αυτά τα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω θα βοηθήσουν τα πουλιά ή θα τα βρούμε "παγάκια" στο μπαλκόνι;
Επίσης αναφέρθηκε έντονα η περίπτωση ότι αντέχουν στο χιόνι, οπότε θα αντέχουν και σε όλες τις άλλες χαμηλές θερμοκρασίες. Πιστεύω πως δεν σχέση με το χιόνι, μιας και τα πουλιά δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό, αλλά με τις πολύ ακραίες θερμοκρασίες. Μπορεί να χιονίζει και να έχει 0, -1 ή και -2 και να βλέπουμε ότι τα καναρίνια μας τα πάνε μια χαρά. Εάν όμως δεν χιονίζει και πρωί-μεσημέρι έξω έχει -6 με -8 και το βράδυ έχει -10 με -11; Τότε αντέχουν;
Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω μιας και δυσκολεύομαι πολύ και εγώ, αλλά πιστεύω και άλλοι που μένουν Θεσσαλονίκη ή Βόρεια Ελλάδα με αυτόν τον παγετό που επικρατεί αυτήν την στιγμή.
 
Υπάρχει μια παλιά συζήτηση σχετικά με τις θερμοκρασίες που αντέχουν τα καναρίνια https://community.petbirds.gr/threads/Μεχρι-ποια-θερμοκρασία-αντέχουν-τα-καναρίνια-στο-κρύο.7334/.
Θα είμαστε καλυμμένοι και σίγουροι πως τα πουλιά δεν θα πάθουν τίποτα και στις πιο ακραίες θερμοκρασίες.
Ποτέ δε θα είμαστε σίγουροι σε καμία περίπτωση.
Τα περισσότερα μηνύματα μελών του Petbirds λένε 1-2 ή το πολύ 3-4 βαθμούς υπό του μηδενός.
Δεν υπάρχουν όρια και ασφαλώς δεν μπορούμε να πειραματιστούμε για να δημιουργήσουμε κανόνα.
Οι ζωντανοί οργανισμοί δεν ακολουθούν κανόνες ...
Όχι τουλάχιστο όπως συμβαίνει με τα φυσικά μεγέθη.
Ένα πουλί που έχει καλή υγεία, έχει βγει σωστά από την πτερόρροια και τροφοδοτείται με τα απαραίτητα για ισορροπημένη διατροφή ... κι έχει "αποθηκεύσει" ενέργεια στο κορμί του... Δεν έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει αρνητικές θερμοκρασίες.
Για την ακρίβεια δεν θα κινδυνέψει η ζωή του από την πρώτη στιγμή...
Γιατί κατά τα άλλα... κρυώνει...
Κι αυτό είναι αυταπόδεικτο.
Όσο μικρότερο σε διάρκεια και ένταση είναι το ψύχος, τόσο πιο εύκολα είναι αντιμετωπίσιμο από τα πουλιά.
Αλλά όποιος βάζει πάνω ή κάτω όρια... βάζει σε κίνδυνο και τη ζωή των πουλιών.
Τι γίνεται όμως με τις θερμοκρασίες από -5 έως και -10 που έχουμε αυτήν την στιγμή στην Θεσσαλονίκη;
Όπως καταλαβαίνουμε από τη στιγμή που δεν μπορούν να φτιαχτούν όρια αντοχής, οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα γίνονται ακόμη δυσκολότερες.
Γιατί όλα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης και της μοναδικότητας του πουλιού.
Γνωρίζουμε όλοι πως τα ελεύθερα ιθαγενή πουλιά αντέχουν...
Τουλάχιστο τα περισσότερα...
Τα πιο δυνατά.
Πιθανόν κάτι τέτοιο να γίνει και με τα καναρίνια...
Ο περιορισμός του χώρου με διάφορα μονωτικά μέσα και υλικά, ίσως διευκολύνει τη ζωή τους μέχρι κάποιο σημείο...
Δεν δίνει λύση με απόλυτη ασφάλεια για τέτοιες καταστάσεις.
Λύση θα μπορούσε να δώσει ένα εναλλακτικό εσωτερικό σημείο διαβίωσης, που θα έχει προβλέψει ο εκτροφέας. Για αυτές τις επικίνδυνες μέρες.
Ακόμη κι αν οι συνθήκες στο χώρο αυτό δεν είναι οι ιδανικότερες για μόνιμη διαβίωση των πουλιών... όπως σε μια αποθήκη, ένα κλιμακοστάσιο ή κάτι παρόμοιο... Θα μπορούσε να δώσει τη λύση ασφαλείας που χρειαζόμαστε. Για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα.
Ένα καλό σκέπασμα στις μεγάλες κλούβες με κάποιο θερμαντικό μέσο για λίγες ίσως μέρες... Να σώσει τα πουλιά εκεί μέσα.
Διαφορετικά θα στεκόμαστε μα παρακολουθούμε το βασανισμό των φίλων μας. Για να μην πω τον σίγουρο αποδεκατισμό τους.
Γνωρίζει κάποιος με σιγουριά την απάντηση;
Θα με παραξενέψει αν κάποιος απαντήσει θετικά...
Αυτά τα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω θα βοηθήσουν τα πουλιά ή θα τα βρούμε "παγάκια" στο μπαλκόνι;
Κάθε προσπάθεια μόνωσης του χώρου ή προστασίας του με υλικά όπως νάιλον κλπ, μειώνει τους ρυθμούς που θα διαφύγει η θερμότητα από το χώρο των πουλιών... δεν αναστέλλει όμως τελικά το ψύχος να "περάσει" στα πουλιά...
Ούτε δημιουργεί διαφορά θερμοκρασίας στο "μέσα" με το "έξω"... αν δεν υπάρχει κάποια πηγή θερμότητας.
Επίσης αναφέρθηκε έντονα η περίπτωση ότι αντέχουν στο χιόνι, οπότε θα αντέχουν και σε όλες τις άλλες χαμηλές θερμοκρασίες. Πιστεύω πως δεν σχέση με το χιόνι, μιας και τα πουλιά δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό, αλλά με τις πολύ ακραίες θερμοκρασίες.
Κάθε κατάσταση που πιέζει τον οργανισμό του πουλιού... είτε αυτό είναι πολύ κρύο είτε είναι πολύ ζέστη ... Βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του...
Εάν όμως δεν χιονίζει και πρωί-μεσημέρι έξω έχει -6 με -8 και το βράδυ έχει -10 με -11; Τότε αντέχουν;
Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει... κανείς δεν πρέπει να το ρισκάρει...
Νομίζω όμως πως βοήθεια θα βρούμε αν έχουμε έτοιμες λύσεις στα παρακάτω ...
  1. Εναλλακτικό σχέδιο για τέτοιες μέρες.
  2. Πρόβλεψη τέτοιων καταστάσεων.
  3. Εναλλακτικός χώρος φιλοξενίας για μερικές μέρες... Τις δύσκολες μέρες.
  4. Κι αν πρόκειται για κλούβα... σκέπασμα με οποιοδήποτε υλικό και κάποιο θερμαντικό σώμα στο χώρο της.
 
Η ερώτηση έχει απόλυτα λογική και εύλογη βάση αλλά δεν νομίζω οτι η απάντηση θα δινόταν με ένα Νο.
-Σε εξωτερικές κλούβες με πολύ κρύο, ακόμα και με χιόνι υπάρχουν άφθονα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την αντοχή των καναρινιών. Τώρα, σε ακραίες περιπτώσεις των 10-12 βαθμών κάτω απο το μηδέν και μάλιστα με μια κάποια διάρκεια, θα αντέξουν τα πουλιά εκείνα που είναι κατάλληλα προστατευμένα, και δεν εννοώ απλά τον χώρο διαβίωσης, αλλά και την προστασία που τους προσφέρει η διατροφική τους κάλυψη. Πουλιά με ΛΙΠΟΣ στο σώμα έχουν πολύ μεγαλύτερα εφόδια για να αντεπεξέλθουν στα ακραία φαινόμενα. Η παροχή αυτούσιου λίπους (καθαρού ζωικού λίπους) σε μια μορφή συμπαγούς "αυγοτροφής" σε χώρες με τέτοιες θερμοκρασίες είναι παρούσα στο σιτηρέσιο τους σχεδόν καθημερινά. Για εμάς που δεν φτάνουμε συχνά σε τόσο χαμηλά επίπεδα θερμοκρασιών είναι ένα πρόβλημα, μιας και δεν προετοιμάζουμε σχεδόν ποτέ τα πουλιά μας γι' αυτές τις καταστάσεις. Οσοι έχουν αδύνατα πουλάκια σε εξωτερικό χώρο σε -10, θα χρειαστούν 1ον) μια θερμαντική πηγή. Μέχρι και ομπρέλλες υγραερίου μπορεί να ενοικιάσει κάποιος για 2-3 μέρες. 2ον) Πρέπει να μειώσει αρκετά την διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας φωτισμό μέχρι αργά το βράδυ ώστε να υπάρχει κίνηση. 3ον) Μπορούμε να πλάσουμε στο χέρι μπάλλες αυγοτροφής και λιπαρών σπόρων με κάποιο φρέσκο βούτυρο που έχουμε στο ψυγείο (όταν δεν έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λίπος) κλπ.
 
Προσωπικά όταν αρχίσουν οι μέρες με παγετό μεταφέρω όλα τα πουλιά σε εσωτερικό χώρο/δωμάτιο που έχει όμως 1-2 βαθμούς πιο πάνω απ την εξωτερική θερμοκρασία και φυσικά δεν υπάρχει κανένα παγωμένο ρεύμα. Θεωρώ πως αν καποιος έχει αυτή την εναλλακτική (γιατί μέσα στο σπίτι με τη ζέστη που έχουμε θα τα τρελάνουμε τα καημένα) του χώρου που έχει θερμοκρασία κοντινή της εξωτερικής, τότε θα ήταν η ιδανική λύση!

3ον) Μπορούμε να πλάσουμε στο χέρι μπάλλες αυγοτροφής και λιπαρών σπόρων με κάποιο φρέσκο βούτυρο που έχουμε στο ψυγείο (όταν δεν έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λίπος) κλπ.
Τι όμορφη ιδέα! Και οι ίδιες μπάλες θα μπορούσαν να μπουν και σε κάποια πάρκα για τα ελεύθερα πουλιά που κρυώνουν εξίσου (το έχω δει να το κάνουν στο εξωτερικό). Κύριε Μάκη θα μπορούσατε να μας δώσετε κι άλλες πληροφορίες γι αυτές μπάλες... λίπους! Θα ήθελα πολύ να φτιάξω! Μιλάτε για κάτι τέτοιο?
 
Οπότε το όλο ερώτημα είναι κάτι σχετικό. Σχετικό με τη διατροφική τους κάλυψη και όχι με όλα αυτά τα μέτρα που αναφέρθηκαν με το νάυλον κτλ.
Γιατί όπως είπε ο Κ. Γιάννης:
Κάθε προσπάθεια μόνωσης του χώρου ή προστασίας του με υλικά όπως νάιλον κλπ, μειώνει τους ρυθμούς που θα διαφύγει η θερμότητα από το χώρο των πουλιών... δεν αναστέλλει όμως τελικά το ψύχος να "περάσει" στα πουλιά...
Ούτε δημιουργεί διαφορά θερμοκρασίας στο "μέσα" με το "έξω"... αν δεν υπάρχει κάποια πηγή θερμότητας.
Και μιας και στην Ελλάδα το φαινόμενο είναι σπάνιο και λίγοι είναι αυτοί που κάνουν τέτοια διατροφική προετοιμασία ώστε τα πουλιά τους να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες, τα μόνα μέτρα που θα σώσουν τα πουλάκια μας, είναι αυτά:
  1. Εναλλακτικό σχέδιο για τέτοιες μέρες.
  2. Πρόβλεψη τέτοιων καταστάσεων.
  3. Εναλλακτικός χώρος φιλοξενίας για μερικές μέρες... Τις δύσκολες μέρες.
  4. Κι αν πρόκειται για κλούβα... σκέπασμα με οποιοδήποτε υλικό και κάποιο θερμαντικό σώμα στο χώρο της.
Οσοι έχουν αδύνατα πουλάκια σε εξωτερικό χώρο σε -10, θα χρειαστούν 1ον) μια θερμαντική πηγή. Μέχρι και ομπρέλλες υγραερίου μπορεί να ενοικιάσει κάποιος για 2-3 μέρες. 2ον) Πρέπει να μειώσει αρκετά την διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας φωτισμό μέχρι αργά το βράδυ ώστε να υπάρχει κίνηση. 3ον) Μπορούμε να πλάσουμε στο χέρι μπάλλες αυγοτροφής και λιπαρών σπόρων με κάποιο φρέσκο βούτυρο που έχουμε στο ψυγείο (όταν δεν έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λίπος) κλπ.
Συμπέρασμα λοιπόν: Εάν δεν έχουμε την ικανότητα να εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω που έγραψαν ο Κ. Μάκης και ο Κ. Γιάννης, όταν οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε κάποιο τόπο είναι ακραία χαμηλές (π.χ. -8,-9,-10), ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ. Και εάν έχουμε αυτήν την δυνατότητα, η θερμοκρασία του χώρου αυτού να μην αποκλείει πολύ από ότι έξω:
Λύση θα μπορούσε να δώσει ένα εναλλακτικό εσωτερικό σημείο διαβίωσης, που θα έχει προβλέψει ο εκτροφέας. Για αυτές τις επικίνδυνες μέρες.
Ακόμη κι αν οι συνθήκες στο χώρο αυτό δεν είναι οι ιδανικότερες για μόνιμη διαβίωση των πουλιών... όπως σε μια αποθήκη, ένα κλιμακοστάσιο ή κάτι παρόμοιο... Θα μπορούσε να δώσει τη λύση ασφαλείας που χρειαζόμαστε. Για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα.
 
Οπότε το όλο ερώτημα είναι κάτι σχετικό.
.. Πολύ σωστά..σχετικό!
και για είμαστε και πιο ειλικρινείς, εσύ Γιώργο.. Εγώ.. Ο καθένας μας μόνο γνωρίζει πραγματικά τί ακριβώς διατροφική προετοιμασία ακολουθεί στα πουλιά του όλο το χρόνο και ανα εποχή και για να γίνω ακόμη πιο ευθής. Για τον καιρό και τις πιθανές θερμοκρασίες που θα ερχόντουσαν,το γνωρίζαμε 1 εβδομάδα τώρα! Οφείλαμε να είχαμε προετοιμαστεί.. Και να μην περιμέναμε την τελευταία στιγμή να το συζητήσουμε!
προσωπικά ακολουθώ ότι έγραψα.. Δεν πρόκειτε να τα βάλω μέσα και ας φτάσει η θερμοκρασία στους -10. Γιατί;
γιατί είμαι σίγουρος για την διατροφική τους προετοιμασία..σίγουρος για τα μέτρα που έχω λάβει..σίγουρος για το σημείο που ζουν!
τώρα..
Οσοι έχουν αδύνατα πουλάκια σε εξωτερικό χώρο σε -10, θα χρειαστούν 1ον) μια θερμαντική πηγή. Μέχρι και ομπρέλλες υγραερίου μπορεί να ενοικιάσει κάποιος για 2-3 μέρες. 2ον) Πρέπει να μειώσει αρκετά την διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας φωτισμό μέχρι αργά το βράδυ ώστε να υπάρχει κίνηση. 3ον) Μπορούμε να πλάσουμε στο χέρι μπάλλες αυγοτροφής και λιπαρών σπόρων με κάποιο φρέσκο βούτυρο που έχουμε στο ψυγείο (όταν δεν έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε λίπος) κλπ.
αλλά από ότι βλέπεις και διαβάζεις και εδώ στο σχόλιο του κου Μάκη,τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η προετοιμασία που έχει κάνει ο καθένας μας στα πουλιά που φιλοξενεί..όλο το χρόνο!
 
.. Πολύ σωστά..σχετικό!
και για είμαστε και πιο ειλικρινείς, εσύ Γιώργο.. Εγώ.. Ο καθένας μας μόνο γνωρίζει πραγματικά τί ακριβώς διατροφική προετοιμασία ακολουθεί στα πουλιά του όλο το χρόνο και ανα εποχή και για να γίνω ακόμη πιο ευθής. Για τον καιρό και τις πιθανές θερμοκρασίες που θα ερχόντουσαν,το γνωρίζαμε 1 εβδομάδα τώρα! Οφείλαμε να είχαμε προετοιμαστεί.. Και να μην περιμέναμε την τελευταία στιγμή να το συζητήσουμε!
προσωπικά ακολουθώ ότι έγραψα.. Δεν πρόκειτε να τα βάλω μέσα και ας φτάσει η θερμοκρασία στους -10. Γιατί;
γιατί είμαι σίγουρος για την διατροφική τους προετοιμασία..σίγουρος για τα μέτρα που έχω λάβει..σίγουρος για το σημείο που ζουν!
τώρα..

αλλά από ότι βλέπεις και διαβάζεις και εδώ στο σχόλιο του κου Μάκη,το παν είναι η προετοιμασία που έχει κάνει ο καθένας μας στα πουλιά που φιλοξενεί!
Ναι αλλά στην μια εβδομάδα πριν που γνωρίζαμε ότι θα έρθει παγετός, προλαβαίναμε να κάνουμε διατροφική προετοιμασία;
Η διατροφή αυτή που πρέπει να ακολουθήσουν τα πουλιά για προσλάβουν το κατάλληλο λίπος και τις δυνάμεις που χρειάζονται δεν γίνεται μέσα σε επτά ημέρες. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που διαρκεί καιρό.
Μέσα σε αυτήν την τελευταία εβδομάδα δηλαδή πριν την παγωνιά θα προλάβαινε το πουλί να πάρει το κατάλληλο λίπος που χρειάζεται ο οργανισμός του για να αντιμετωπίσει αυτές τι ακραίες θερμοκρασίες; Δεν το νομίζω..
Μάλιστα ο Κ. Μάκης λέει πως και στις Βόρειες χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοια κρύα κάνουν την κατάλληλη διατροφή που θα καλύψει τα πτηνά τους. Αυτοί όμως το γνωρίζουν. Στην Ελλάδα μιας και αυτό το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο, κανένας δεν έχει κάνει την αντίστοιχη προετοιμασία, η οποία δεν διαρκεί μόνο επτά μέρες. Για αυτό και πρέπει να καταφύγουμε σε άλλη λύση:
Λύση θα μπορούσε να δώσει ένα εναλλακτικό εσωτερικό σημείο διαβίωσης, που θα έχει προβλέψει ο εκτροφέας. Για αυτές τις επικίνδυνες μέρες.
Ακόμη κι αν οι συνθήκες στο χώρο αυτό δεν είναι οι ιδανικότερες για μόνιμη διαβίωση των πουλιών... όπως σε μια αποθήκη, ένα κλιμακοστάσιο ή κάτι παρόμοιο... Θα μπορούσε να δώσει τη λύση ασφαλείας που χρειαζόμαστε. Για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα.
 
Η διατροφή αυτή που πρέπει να ακολουθήσουν τα πουλιά για προσλάβουν το κατάλληλο λίπος και τις δυνάμεις που χρειάζονται δεν γίνεται μέσα σε επτά ημέρες. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που διαρκεί καιρό.
Ακριβώς αυτό! Δε γίνεται την τελευταία στιγμή... Ο καθένας θα μπορούσε όμως να τα ετοιμάσει διατροφικά πιο μπροστά.. Εφόσον ξέραμε οτι θα κάνει κρύο! 🙂
 
Η διατροφή αυτή που πρέπει να ακολουθήσουν τα πουλιά για προσλάβουν το κατάλληλο λίπος
Και μάλιστα με τους περισσότερους να "φωνάζουν" να μην έχουν λίπος τα πουλιά..
Πολλές φορές έχω γράψει σχετικά για το όπλο που "προσφέρει" το λίπος πριν το χειμώνα στα καναρίνια.
Σε κάποιες όμως φάσεις της ζωής των πουλιών (πχ. λίγο πριν το χειμώνα) ακόμη κι αν το πουλί εμφανίζει τη δεύτερη εικόνα δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως παχύσαρκο (αν και είναι) μια και θα χρειαστεί το λίπος αυτό για να αντιμετωπίσει το κρύο.
Γιατί πάντα πίστευα πως πρέπει να συνεξετάζεται το λίπος με την εποχή που βρίσκεται το καναρίνι
Το λίπος που να υποθέσω πως είδες δεν είναι πάντα κακό πάνω στα πουλιά. Ειδικά αυτά που ζουν έξω τώρα που ακόμη είναι χειμώνας. Λειτουργεί σα μονωτής και "αποθήκη" καυσίμων για να τη "βγάζουν" το χειμώνα.
 
Η διατροφή αυτή που πρέπει να ακολουθήσουν τα πουλιά για προσλάβουν το κατάλληλο λίπος και τις δυνάμεις που χρειάζονται δεν γίνεται μέσα σε επτά ημέρες. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που διαρκεί καιρό.
.. Μα αυτό ακριβώς σου γράφω και γω βρε Γιώργοκαι στο τονίζω...
εσύ Γιώργο.. Εγώ.. Ο καθένας μας μόνο γνωρίζει πραγματικά τί ακριβώς διατροφική προετοιμασία ακολούθησε ή ακολουθεί στα πουλιά του όλο το χρόνο και ανά εποχή
.. Και αυτό που εγώ και κάποιοι άλλοι ακολουθούμε ως διατρ. Προετοιμασία, με οδηγούν στο να σου γράφω αυτά που σου γράφω.. Και πίστεψέ με, δεν το κάνω απλά για να γράφω και να γεμίζω σελίδες!👍)

πέραν τούτου.. Διαβάζεις την τοποθέτηση του καθενός μας,την αναλύεις και στη συνέχεια, με βάση του τί έχεις ΕΣΥ ακολουθήσει στα πουλιά σου.. Πράττεις!
 
Κανείς δεν μπορεί να ορίσει μια θερμοκρασία που κάτω από αυτήν θα υπάρξει πρόβλημα ενώ από τη συγκεκριμένη θερμοκρασία και πάνω θα είναι όλα οκ. Όποιος έχει πουλιά έξω, ανησυχεί και έχει και κατάλληλο εσωτερικό χώρο να τα φιλοξενήσει και να τα κρατήσει εκεί μέχρι να μαλακώσει ο καιρός αρκετά ας το κάνει για να μην μπαίνει σε σκέψεις και αγχώνεται.

Τώρα όποιος έχει πουλιά έξω, καλυμμένα από αέρα, με επάρκεια τροφής και σχετικά τακτικό έλεγχο για το πάγωμα του νερού, κατά πάσα πιθανότητα δε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα αν τα πουλιά ήταν υγιή εκ των προτέρων. Αυτές είναι οι στιγμές για τις οποίες φροντίζουμε όλο το χρόνο τα πουλάκια μας να έχουν όσο το δυνατόν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, για να αντέχουν και στα δύσκολα.

Εγώ έχω τα τιμπράντο μου σε βορινό μπαλκόνι, εδώ και 3 μέρες η θερμοκρασία είναι από - 4 έως - 11 και τα πουλάκια όλη μέρα κελαηδάνε. Η ζέστη που τους προσφέρουν τα πούπουλά τους είναι υπεραρκετή για το κρύο.

Δεν πρέπει να αδιαφορούμε φυσικά αλλά ούτε και να τρελαινόμαστε. Δε χρειάζεται κατά τη γνώμη μου τόση πολύ ανάλυση.
 
Κανείς δεν μπορεί να ορίσει μια θερμοκρασία που κάτω από αυτήν θα υπάρξει πρόβλημα ενώ από τη συγκεκριμένη θερμοκρασία και πάνω θα είναι όλα οκ. Όποιος έχει πουλιά έξω, ανησυχεί και έχει και κατάλληλο εσωτερικό χώρο να τα φιλοξενήσει και να τα κρατήσει εκεί μέχρι να μαλακώσει ο καιρός αρκετά ας το κάνει για να μην μπαίνει σε σκέψεις και αγχώνεται.

Τώρα όποιος έχει πουλιά έξω, καλυμμένα από αέρα, με επάρκεια τροφής και σχετικά τακτικό έλεγχο για το πάγωμα του νερού, κατά πάσα πιθανότητα δε θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα αν τα πουλιά ήταν υγιή εκ των προτέρων. Αυτές είναι οι στιγμές για τις οποίες φροντίζουμε όλο το χρόνο τα πουλάκια μας να έχουν όσο το δυνατόν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, για να αντέχουν και στα δύσκολα.
Δεν πρέπει να αδιαφορούμε φυσικά αλλά ούτε και να τρελαινόμαστε. Δε χρειάζεται κατά τη γνώμη μου τόση πολύ ανάλυση.
Συμφωνώ απόλυτα και άλλη μια φορά με τον Πατρίκιο! Και το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι πως και στην προκειμένη περίπτωση η παρατήρηση των πουλιών μας παίζει για άλλη μια φορά πολύ σημαντικό ρόλο. Παρατηρούμε τα πουλιά μας, αν δείχνουν να είναι ζωηρά κινητικά και να κελαηδούν, προφανώς τα ίδια μας δείχνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως το λίπος που έχουν (όσο έχουν, δεν χρειάζεται να τα πιάσουμε να τα ελέγξουμε) είναι αρκετό για να νιώθουν άνετα και βολικά στους 3 - 4 βαθμούς υπό του μηδενός. Αν κάποιο απ τα καναρινάκια μας είναι φουσκωμένο και δεν κινείται πολύ προφανώς μας δείχνει πως κρυώνει και πως δεν έχει αρκετό λίπος για να αντέξει αυτές τις θερμοκρασίες. Το συγκεκριμένο καναρινάκι μπορούμε να το βάλουμε σε λίγο πιο ζεστό μέρος (χωρίς υπερβολές) και να του δίνουμε μια πλούσια σε λιπαρά διατροφή. Πέρα από τα βήματα, και τις στεγανοποιημένες πρακτικές, μην είμαστε απόλυτοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς με διαφορετικές ανάγκες και συμπεριφορές. Με παρατήρηση των συμπεριφορών αυτών πρέπει να αντιδρούμε διαφορετικά από καναρίνι σε καναρίνι.

προσωπικά ακολουθώ ότι έγραψα..δεν πρόκειτε να τα βάλω μέσα και ας φτάσει η θερμοκρασία στους -10..γιατί;
γιατί είμαι σίγουρος για την διατροφική τους προετοιμασία..σίγουρος για τα μέτρα που έχω λάβει..σίγουρος για το σημείο που ζουν!
Γι αυτό και Δημήτρη μου θα σε συμβούλευα να μην είσαι τόσο απόλυτος. Μπορεί ένα καναρινάκι να τρώει ό,τι του βάζεις, αλλά παρόλ' αυτά λόγω φυσικής κατάστασης, λόγω ηλικίας, λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού κτλ να μην αντέχει το κρύο και να στο εκφράζει με φούσκωμα. Ε εκεί ναι πρέπει να αντιδράσεις και να το βάλεις, μόνο το συγκεκριμένο καναρινάκι, σε άλλο, λίγο πιο ζεστό χώρο. :)

Νομίζω πως το θέμα έχει υπερκαλυφθεί και πως όλοι λίγο πολύ καταλάβαμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κρύο και την παγωνιά των ημερών. Αυτά από μένα!
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Υπερκαλύφθηκα και πλέον κατάλαβα το τι πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Δημήτρη, εγώ μπερδεύτηκα με αυτό που είπες:
για τον καιρό και τις πιθανές θερμοκρασίες που θα ερχόντουσαν,το γνωρίζαμε 1 εβδομάδα τώρα! Οφείλαμε να είχαμε προετοιμαστεί.. Και να μην περιμέναμε την τελευταία στιγμή να το συζητήσουμε!
Αλλά από ότι φαίνεται λέμε το ίδιο.:)
Γενικά εγώ δεν έχω πουλιά έξω (θα το κάνω όμως σύντομα) και άνοιξα πιο πολύ το θέμα και για τα άλλα άτομα εδώ μέσα που μπορεί να έχουν τα ίδια ερωτήματα.
@patrickios Ευχαριστώ πολύ που μας παρουσίασες και την δική σου εμπειρία στο θέμα. Πιστεύω όλοι κατανοήσαμε πλέον το μυστικό κόλπο που θα βοηθήσει τα πουλάκια μας σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις: "Διατροφή"
Η σωστή διατροφή και διατροφική προετοιμασία που θα παρέχουμε στα πουλάκια μας για αυτές τις παγωνιές, είναι το όπλο τους κατά του κρύου. Εάν προσλάβουν το κατάλληλο λίπος και αναπτύξουν ένα γερό ανασοποιητικό (και τα δύο είναι ανάλογα της σωστής διατροφής) τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.
Πέρα κάποιον εξαιρέσεων με πουλάκια που πέρασαν πρόσφατα ασθένειες κτλ. Εκεί θα μας σώσει η "παρατήρηση" που είπε και η Αλίκη. Πολύ σημαντική η παρατήρηση γιατί το κάθε πουλάκι έχει διαφορετική υγεία!
 
..χαίρομαι που και ο Πατρίκιος πήρε θέση με την γνώση/εμπειρία που έχει και κατέθεσε την άποψή του που με βρίσκει σύμφωνο..
φροντίζουμε όλο το χρόνο τα πουλάκια μας να έχουν όσο το δυνατόν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, για να αντέχουν και στα δύσκολα...
.. Με άλλες λέξεις..
εσύ Γιώργο.. Εγώ.. Ο καθένας μας μόνο γνωρίζει πραγματικά τί ακριβώς διατροφική προετοιμασία ακολουθεί στα πουλιά του όλο το χρόνο και ανα εποχή
.. Και όπως πολύ σωστά γράφει και η Αλίκη, είναι αδύνατον σε κάποιες περιπτώσεις να ορίσουμε κανόνες, αλλά μέσω των σωστών βημάτων όλο το χρόνο και πάντα μέσω της ορθής παρατήρησης των πουλιών μας.. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, πόσο μάλλον να δαιμονοποιούμε καταστάσεις.
Γι'αυτό και αγαπητή Αλίκη..
προσωπικά ακολουθώ ότι έγραψα.. Δεν πρόκειτε να τα βάλω μέσα γιατί είμαι σίγουρος για την διατροφική τους προετοιμασία..σίγουρος για τα μέτρα που έχω λάβει..σίγουρος για το σημείο που ζουν..
👍😉
 
Και μάλιστα με τους περισσότερους να "φωνάζουν" να μην έχουν λίπος τα πουλιά..
Πολλές φορές έχω γράψει σχετικά για το όπλο που "προσφέρει" το λίπος πριν το χειμώνα στα καναρίνια.
Πολύ σωστά και γω είμαι υπέρ άσχετα αν έχω εσωτερική εκτρωφη (δεν έχω θέρμανση στο χώρο) η διαφορά είναι 4 βαθμοι απο εξω. Το πάχος βοηθάει.
Για εμάς που δεν φτάνουμε συχνά σε τόσο χαμηλά επίπεδα θερμοκρασιών είναι ένα πρόβλημα, μιας και δεν προετοιμάζουμε σχεδόν ποτέ τα πουλιά μας γι' αυτές τις καταστάσεις.
Στην Αττική ή νησιοτικη Ελλάδα ίσως αλλά κεντρική και βόρεια κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν τέτοια φενομενα!
 
Back
Top