Ασθένειες Μήπως έχει κάτι σοβαρό το καναρίνι μου τελικά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης nadia88
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

nadia88

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαρ 2023
Μηνύματα
5
Πόλη
Κορινθος
Γειά σε όλους!!Είμαι καινούριο μέλος στο forum καθώς εδώ και δυο μήνες περίπου έχω αποκτήσει ένα καναρινάκι αρσενικό τιμπράδο και έχω βρει πολύτιμες πληροφορίες εδώ!Το θέμα μου είναι το εξής:πριν 10 μέρες παρατήρησα ξαφνικά το μεσημέρι και ενώ μέχρι τότε όλα ηταν φυσιολογικά το καναρινάκι να στέκεται στο ένα του πόδι και το άλλο να το κρύβει κάτω απο τα φτερά του,σταμάτησε εννοείται να κελαηδάει και ήταν φουσκωμένο,προσπαθούσε όμως να πετάει και παρότι όταν το είδα ήταν στον πάτο του κλουβιού γρήγορα σηκώθηκε και στεκόταν στο κλαράκι του, φαινόταν όμως οτι πονάει,συνέχιζε να μην πατάει το πόδι και δεν ήταν γενικά όπως πριν!Φαντάστηκα οτι κάπου θα το χτύπησε!Δεδομένου οτι είναι το πρώτο μας καναρίνι τρελαθήκαμε και το πήγαμε 2-3 ώρες μετά στον εκτροφέα που το πήραμε μήπως είχε σπάσει το ποδι του..Εκεί μας είπε οτι δεν είναι σοβαρό χτύπημα και οτι λογικά κάπου θα πιάστηκε κ σε 2-3 μέρες θα είναι μια χαρά!Πράγματι ήδη απ'όταν γυρίσαμε σπίτι την ίδια μέρα έδειχνε πολύ καλύτερα!(Μέχρι και που κελάηδησε λίγο πριν κοιμηθεί)Μας είπε βέβαια ο άνθρωπος οτι βλέπει τις κουτσουλιές του λίγο νερουλές και να του δώσουμε για κάποιες μέρες μόνο σπόρους(γιατί ως τότε του βάζαμε 1 φορά την εβδομάδα αυγό,1-2 μήλο και 2-3 χορταρικά)Έτσι κι έγινε και οι κοτσιλιές επανήλθαν στα καλά τους!Όμως....σήμερα,ενώ πέρασαν 10 μέρες και ο φίλος μας ήταν τέλειος ξαφνικά ξαναβλέπω το ίδιο σκηνικό:αυτή τη φορά σηκωμένο το αριστερό πόδι (πριν το δεξί),δεν είναι καθόλου φουσκωμένος βέβαια και δεν το κρύβει τώρα,περισσότερο το τεντώνει αλλά δεν το πατάει και σα να κουτσαίνει κάπως..εδώ ν σημειώσω οτι λέγαμε να πάμε για αναπαραγωγή οπότε σήμερα ήταν η πρώτη μέρα απο τότε που συνέβει αυτό που ξαναέφαγε αυγό(και την πρώτη φορά εκείνη τη μέρα αυγό έτρωγε)..Και ρωτάω:είναι δυνατον να χτύπησε πάλι;;μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;;Το πουλάκι δν έφαγε πολλούς σπόρους σήμερα πέρα απο το αυγό που το τσάκισε,δεν έχει κάνει σχεδόν καθόλου κοτσιλιές και δεν κελάηδησε απ'όταν το έπαθε αυτό πάλι..Έχω τρελαθεί δεν ξέρω τί συμβαίνει διάβασα κι εδώ οτι μπορεί να το κάνουν αυτό αν έχουν πρόβλημα σε κάποιο όργανο λόγω υπερβολικης πρωτεΐνης και τα'χω παίξει..Πώς μπορώ να καταλάβω τί του συμβαίνει;Συγγνώμη για το μεγάλο post..
 
Καλημέρα.
Χρησιμοποιείς πλαστικό κάλυμμα που τυλίγει το κλουβί γύρω γύρω ?

Η διατροφή που αναφέρεις είναι ισορροπημένη.
Αν τρώει πολύ αυγό είναι φυσιολογικό να φάει λιγότερους σπόρους.

Πόσα λεπτά βράζεις το αυγό ?
Ποια μάρκα σπόρων δίνεις ?
Ποια είναι η ηλικία του ?
Τα πόδια του από κάτω στις πατούσες είναι φυσιολογικά ή παρουσιάζουν κάποιο ερεθισμό ?
 
Καλησπέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση!!
Ναι χρησιμοποιώ κάλυμα!Το αυγό το βράζω 20 λεπτά,δεν παίρνω συσκευασμένους σπόρους όμως σκοπεύω να το κάνω γι'αυτό θέλω τις προτάσεις σας!Δε βλέπω κάτι περίεργο στα ποδαράκια και τις πατούσες του.
Ο μικρός είναι 1 έτους και σήμερα είναι πολύ καλύτερα!!!Έχει επανέλθει η όρεξή του και πατάει το ποδαράκι του όχι βέβαια πολύ καλά ακόμα!Καταλήγω στο συμπέρασμα οτι χτύπησε πάλι(είναι εξαιρετικά ζωηρός και πετάει σπο δω κι απο κει συνέχεια..),αλλά πραγματικά αγχώθηκα πολύ..
Ελπίζω να πάνε όλα καλά απο δω και πέρα!!Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον και ό,τι άλλο έχετε να προτείνετε καλοδεχούμενο!!!
 
δεν παίρνω συσκευασμένους σπόρους όμως σκοπεύω να το κάνω γι'αυτό θέλω τις προτάσεις σας!
Αν κ το θέμα αφορά άλλη ενότητα, εγώ χρησιμοποιώ πια την Manitoba Canary best premium που είναι μονοκιλη.
Καταλήγω στο συμπέρασμα οτι χτύπησε πάλι(είναι εξαιρετικά ζωηρός και πετάει σπο δω κι απο κει συνέχεια..)
Μήπως είναι μικρό το κλουβί του; Τι διαστάσεις είναι;
Κ ανεξαρτήτως, θα σου πρότεινα να του βάλεις ξύλινες πατηθρες που κατά την προσωπική μου τελείως άποψη καταπονούν λιγότερο τα ποδαράκια τους κ δίνουν την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος. Εάν βάλεις δύο πατηθρες στις άκρες του κλουβιού προτίμησε να είναι διαφορετικής διαμέτρου. Μια πατηθρα των 8-10 mm κ μια των 10-12 mm
αλλά πραγματικά αγχώθηκα πολύ..
Σε καταλαβαίνω απολύτως. Να τον χαίρεσαι τον μικρούλι σου. 😊
 
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις συμβουλές!!Το κλουβάκι του οχι δεν είναι μικρό αλλά πατήθρες προς το παρόν έχει τις πλαστικές θα τις αλλάξω σύντομα όμως!
Και πάλι σας ευχαριστώ όλους και να χαίρεστε κι εσείς τα φτερωτά φιλαράκια σας!!!😊😊
 
Ναι χρησιμοποιώ κάλυμα!
Το κάλυμμα στην θέση σου θα το αφαιρούσα άμεσα, μπορεί να πιαστούν τα νύχια σε αυτό και να δημιουργήσει προβλήματα.
 
Αν πρόκειται για χτύπημα πιστεύω ότι θα φαινόταν κάτι στο πόδι του. Όπως και νά 'χει το ζήτημα, θα έλεγα να παρατηρήσεις καλά τα νύχια του, μήπως χρειάζονται κόψιμο, και να περάσεις μαλακά τα ακροδάχτυλά σου από όλη την εσωτερική επιφάνεια των καγκέλων του κλουβιού, ώστε να διαπιστώσεις με την αφή, μήπως και κάπου υπάρχει ακίδα ή είναι ανώμαλη η επίστρωσή τους. Το ίδιο και από τις πατήθρες (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ταϊστρών και από τα κάτω τμήμα τους) και τη σχάρα του κλουβιού.
Το δεύτερο που καλό επίσης θα ήταν να εξετάσεις είναι την κοιλιά και το στήθος του πουλιού. Σε αυτήν την περίπτωση θα βρέξεις ελαφρά την κάτω περιοχή (στήθος και κοιλιά), θα παραμερίσεις τα πούπουλά του και θα κοιτάξεις το χρώμα του δέρματος, πιθανές δυσχρωμίες (σκούρες είναι συνήθως) και την καρίνα (στήθος πουλιού), α, και κάτω από τον λαιμό. Εκεί θα δεις αν είναι υπέρβαρο (κίτρινο ή πορτοκαλίζον χρώμα), αν είναι αδύνατο (έντονα πετάγεται η καρίνα σε οξεία γωνία) ή αν έχει σκουρόχρωμα σημεία στην κοιλιά.
Το τρίτο που θα σου πρότεινα είναι να μειώσεις σε αυτήν τη φάση το αυγό. Π.χ. να μην δώσεις για 2 εβδομάδες ώστε να διαπιστώσεις αν τελικά η πολλή πρωτεΐνη του αυγού δημιουργεί ή τέλος πάντων συντείνει σε ουρική αρθρίτιδα.
Τέλος γράψε μας τις διαστάσεις του κλουβιού...διότι αν πράγματι το πουλάκι είναι έντονα ζωηρό και πχ πετά και στέκεται στα κάθετα κάγκελα, όντως θα μπορούσε να πιάνεται το δάχτυλο (νύχι) του σε σημεία που εφάπτονται μεταξύ αυτών και να δυσκολεύεται να απεγκλωβιστεί.
 
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!
Όσον αφορά τα νύχια του ήθελαν όντως κόψιμο και του τα κόψαμε απο την πρώτη φορά που χτύπησε και τον πήγαμε στον εκτροφέα να δει τί συμβαίνει με το πόδι του.Εκεί του έκανε και τον έλεγχο στην κοιλιά και το λαιμό και μας είπε πως είναι μια χαρά το πουλάκι.Τότε μας συνέστησε απλά να κόψουμε για 10 μέρες το αυγό γιατί ήταν πολύ πυρωμένο(έτσι μας είπε) και να του δώσουμε πάλι μόλις πάρουμε και το θηλυκό!
Όταν πέρασαν οι 10 μέρες κ ήρθε και το θηλυκό την πρώτη μέρα που του ξαναδώσαμε αυγό παρατήρησα πάλι αυτό με το πόδι και προβληματίστηκα και το έψαξα μήπως συμβαίνει κάτι άλλο..
Δεν του έχω δώσει ξανά απο τότε..
Το κλουβί του είναι 40×45 και ναι πετάει συνέχεια στα κάθετα κάγκελα δυστυχώς!Θα κάνω και τον έλεγχο στο κλουβί κτλ να δω τί συμβαίνει.
Και τώρα να σας ρωτήσω..είναι δυνατόν αφού το είδε ο εκτροφέας και ήταν όλα φυσιολογικά να άλλαξε κάτι μέσα σε μια εβδομάδα και αφού απο την επόνενη μέρα κιόλας ήταν καλύτερα και πατούσε το ποδαράκι;Θα ήθελα να αποφύγω να τον ξαναπιάσουμε γιατί στρεσάρεται πάααρα πολύ..εάν πρέπει βέβαια για το καλό του..
Και πώς θα καταλάβω αν φταίει τελικά το αυγό;;Να του δώσω πάλι μετα τις 2 εβδομάδες και να δω τί συμβαίνει;;
Τώρα το πόδι έχει επανέλθει πλήρως αφού πέρασαν 2-3 μέρες που το πατούσε μεν αλλά έριχνε πιο πολυ το βάρος του στο άλλο του πόδι..
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Όταν πέρασαν οι 10 μέρες κ ήρθε και το θηλυκό
Καλημέρα Νάντια. Το σωστό είναι να κρατήσεις καραντίνα το νέο μέλος.
αφού το είδε ο εκτροφέας και ήταν όλα φυσιολογικά να άλλαξε κάτι μέσα σε μια εβδομάδα
Καλός ο εκτροφέας αλλά πολύ καλύτερος ο πτηνίατρος. Δυστυχώς μόνο στην Πάτρα έχουν καταγραφεί. Δες την λίστα κ τα ποστ που την συνοδεύει.
 
Προσωπικά δεν θα του έδινα ξανά αυγό, όπως λες για 15 μέρες και έπειτα θα δοκίμαζα να του δώσω να δω τι θα γίνει.
Αλλά....πάρε του ένα κλουβί μεγαλύτερο σε μήκος, τουλάχιστον 60 εκατοστών ή 75 καλύτερα*,να ανοίγει τα φτερά του και να γυμνάζεται, δείξε μας τις πατήθρες του σε φωτογραφία και κράτα και καραντίνα από το θηλυκό όπως σου είπαν για 40 ημέρες, έπειτα κάνε τους σταδιακή γνωριμία (όχι κατευθείαν μέσα στο κλουβί και τα δύο, το συζητάμε στο μέλλον το ζήτημα).
*Αν είναι να πάρεις κλουβί, πριν αγοράσεις να συζητήσουμε σχετικά.
 
Δεν τα έχω μαζί τα καναρίνια ακόμα γιατί δεν ήξερα αν είναι καλά ο αρσενικός έτσι κι αλλιώς..για την αναπαραγωγή δε συζητάμε ακόμα σίγουρα!
Πίστευα οτι το κλουβί αυτό ήταν αρκετά μεγάλο σε σχέση με άλλα που έχω δει να τα έχουν..οκ θα δω τί θα κάνω με αυτό κι αν αποφασίσω να πάρω άλλο θα ρωτήσω πάλι!
Όπως και να 'χει ευχαριστώ για τις συμβουλές,θα παρακολουθήσω το πουλάκι για λίγες μέρες ακόμα,θα δώσω αυγό πάλι μετά απο 10-15 μέρες κι ελπίζω όλα να εξελιχθούν ομαλά!
 
Back
Top