Φροντίδα Μήπως τα σπουργίτια είναι κίνδυνος για τα καναρίνια;

Το πιο καλό προληπτικό για τις ψείρες και όλα τα παράσιτα είναι το CHevitren της Chevita! Είναι ακριβό αλλά κάνει πολύ καλή δουλειά! Εγώ τα δικά μου μπάνιο τα κάνω με αυτό και δεν παθαίνουν τίποτα! Από την άλλη ψείρα ούτε για αστείο! 😉
 
Γιατί δεν κάνει να ταϊζουμε τα άγρια @YannisK ;
Δεν λέω να μην τα ταΐζουμε αλλά όχι όλα και όχι σε μόνιμή βάση. Τα άγρια ζώα που τρέφονται από τον άνθρωπο χάνουν το φόβο τους για τον άνθρωπο, πλησιάζουν τις ανθρώπινες κατοικίες και κινδυνεύουν να κακοποιηθούν (ειδικά τα μεγάλα θηλαστικά). Χάνουν το ένστικτο αναζήτησης τροφής και κινδυνεύουν από λάθος ή μολυσμένες τροφές. Τα νεαρά ζώα θεωρούν φυσιολογικό να τρέφονται από τον άνθρωπο και περνάνε αυτή την συνήθεια και στους απογόνους τους.
Δημιουργείται ένα ψευδοπεριβάλλον όπου η παροχή τροφής δεν είναι φυσιολογική (και όταν λείψει θα ανατραπεί η ισορροπία). Προσελκύονται πολλοί θηρευτές και διευκολύνεται η μεταφορά ασθενειών (άνθρωπος, κατοικίδια ζώα, άγρια ζώα)

Φυσικά σε όλα υπάρχει μέτρο. Δηλαδή αν κάποιος ταΐζει πουλιά στον κήπο του κάποιες δύσκολες χειμωνιάτικες μέρες δεν νομίζω ότι βλάπτει σε κάτι, καλό κάνει, αλλά το να έχει μόνιμες ταΐστρες θέλει δεύτερη σκέψη. Επίσης σπάνια και απειλούμενα ζώα πρέπει να βοηθούνται διατροφικά αλλά όχι να εξαρτώνται καθαρά από τον άνθρωπο.

Στην περίπτωση των άγριων πουλιών το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η τροφή θα παράγεται φυσιολογικά. Δηλαδή, αν έχουμε την δυνατότητα, να φυτεύουμε δέντρα και θάμνους που παρέχουν σπόρους και καρπόυς στις διάφορες εποχές και δίνουν την δυνατότητα φωλιάσματος. Έτσι επωφελούμαστε όλοι.
 
Επειδή αν πω για τα περιστέρια του Συντάγματος θα κινδυνεύσω να φανώ γραφική, επειδή αν δεν υπήρχαν καλοί άνθρωποι να ταϊζουν στους δρόμους αδέσποτους σκύλους και γάτες η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δραματική κι επειδή τελικά θεωρώ πολύ μεγάλη αμαρτία να μην δίνεις φαγητό στον πεινασμένο, εγώ έχω διαφορετική άποψη. Εξάλλου δεν ταίζονται με το χέρι τα άγρια, υποτίθεται ανακαλύπτουν μία πηγή τροφής όπως και όλες τις άλλες που διαθέτει η φύση.
Ωστόσο έχει ξανασυζητηθεί το θέμα πολλές φορές και δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα πέραν των παρακάτω θεμάτων:
Τροφή στα άγρια πουλιά το χειμώνα
Ταΐστρες κήπου και η αποτελεσματικότητά τους • PetBirds
Ξύλινες ταΐστρες κήπου
Ταιστρα κήπου από ένα καπάκι • PetBirds
 
Δηλαδή τη θα μπορούσαμε να φυτεψουμε τη κάθε εποχή, εκτός απο δένδρα που θα αργήσουν αρκετά να αναπτυχθούν και να βγάλουν καρπούς.

Πολλά φυτά γρήγορης ανάπτυξης υπάρχουν. Αυτά που έχω δοκιμάσει εγώ είναι: λιγούστρο, πυράκανθο, μυρτιά, αγγελική, δάφνη, κουμαριά, σκήνος, κισσός.
Οι καρποί τους ωριμάζουν κυρίως τον χειμώνα και παρέχουν τροφή στις δύσκολες μέρες. Την άνοιξη γεμίζουν έντομα και προσελκύουν τα εντομοφάγα και σποροφάγα πουλιά που ψάχνουν να ταΐσουν τους νεοσσούς τους με έντομα.

Επίσης υπάρχουν και τα πιο απλά μονοετή φυτά, όπως το σταρι, διάφορα είδη ακγαθιού, βλίτα, όλα τα σπόρια που ταιζουμε τα πουλιά μας (προσοχή στο καναβούρι :D ) και πολλά άλλα. Με λίγη φροντίδα θα καρπίσουν και θα γίνουν ανάρπαστα από τα πουλιά.
 
Back
Top