Γενικά Μαθητευόμενος scouter (ανιχνευτής ταλέντων)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης abscanary
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

abscanary

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2008
Μηνύματα
263
Πόλη
Αθήνα
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 2 καναρίνια φωνής, εν προκειμένω malinois, τα οποία έχουν τα ίδια ακριβώς αριθμητικά δεδομένα. Έστω ότι έχουν λάβει μέρος σε 2 διαγωνισμούς και έχουν λάβει ακριβώς την ίδια βαθμολογία και στους δύο (π.χ. 111β., 108β.). Υποθέτω επίσης για τις ανάγκες του παρόντος θέματος ότι και η βαθμολογία στις επιμέρους φωνές είναι η ίδια. Είναι αυτονόητο ότι οι βαθμολογίες αυτές έχουν λάβει χώρα κατά τους ίδιους χρόνους.

Το θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι εάν τα δύο πουλιά είναι ισάξια.

Φαντάζομαι ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Εδώ υπεισέρχονται γενετικοί & περιβαλλοντικοί παράγοντες. Το ένα από τα δύο πουλιά μπορεί να προέρχεται από εξαιρετικούς γεννήτορες και να έχει λάβει μόνο μέτρια εκπαίδευση. Το άλλο μπορεί να προέρχεται από μέτριους γεννήτορες και να έχει εκπαιδευτεί από κορυφαίους «δασκάλους».

Αποτέλεσμα του παραπάνω συλλογισμού είναι ότι το πρώτο πουλί έχει μεγαλύτερο ταλέντο το οποίο όμως δεν του δόθηκε η δυνατότητα να καλλιεργήσει. Το δεύτερο πουλί υπερέβη το ταλέντο του λόγω των πλούσιων ερεθισμάτων που δέχθηκε. Το πρώτο πουλί μπορεί να μας δώσει απογόνους οι οποίοι αν συνδυαστούν με καλούς δασκάλους μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι: Πως γνωρίζουμε ποιο από τα δύο πουλιά είναι το πρώτο και ποιο το δεύτερο; Με άλλα λόγια πως μπορούμε να ξέρουμε αν οι φωνητικές ικανότητες ενός πουλιού οφείλονται κατά κύριο λόγο σε γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες;

Εδώ είμαι εντελώς αδιάβαστος, δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος ανίχνευσης του ταλέντου ενός καναρινιού. Ίσως να μπορούμε να στηριχθούμε σε έμμεσους τρόπους όπως γνωριμία με τον εκτροφέα, την εκτροφή του, τους «δασκάλους» που χρησιμοποιεί, τους γεννήτορες του πουλιού που θέλουμε να προμηθευτούμε κλπ.

Ίσως εδώ κάτι μπορούν να συνεισφέρουν οι εμπειρότεροι φίλοι μας.
 
Και τα δύο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ένα πουλί με τέλειους δασκάλους αλλά από προγόνους με όχι τόσο καλό τραγούδι, πολύ δύσκολα θα αποδώσει τα μέγιστα. Επίσης ένα πουλί το οποίο προέρχεται από το καλύτερο γενετικό υλικό αλλά δεν είχε δασκάλους να ακούει δεν θα μάθει ποτέ κάποιες μελωδίες. Ο συνδυασμός των δύο είναι απαραίτητος. Απαραίτητο επίσης είναι να γνωρίζουμε από τι πουλιά προέρχονται οι θηλυκές μας. Τα αρσενικά λίγο πολύ τα ακούμε και τα κρίνουμε, αλλά και τα θηλυκά συμβάλουν στα χαρακτηριστικά των απογόνων. Για να πάρουμε καλά θηλυκά θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε τους προγόνους τους αφού δεν τα ακούμε.

Τίμο αν κατάλαβα καλά φοβάσαι μήπως πάρεις πουλιά τα οποία θα έχουν δασκαλευτεί καλά αλλά οι πρόγονοί τους δεν θα είναι αξιόλογοι. Αυτό σίγουρα θα ήταν άσχημο αφού το δασκάλεμα δεν κληρονομείται. 100% σίγουρος θα μπορείς να είσαι μόνο γνωρίζοντας το pedigree των πουλιών, όμως σκέψου ότι για να είναι ένα πουλί καλός τραγουδιστής (να λέει όλες τις βασικές φωνές, να μην κάνει λάθη κλπ) σίγουρα θα πρέπει να έχει και καλή γενετική βάση εκτός από την εκπαίδευση. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα μικρά που εκπαιδεύονται μαζί θα είχαν το ίδιο ποιοτικό τραγούδι, κι όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές (ακόμη και σε αδέλφια με την ίδια εκπαίδευση).

Προσωπικά αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε ένα πουλί που προέρχεται από πρωταθλητές αλλά δεν λέει πολλά πράγματα και σε ένα που δεν γνωρίζω το παρελθόν του αλλά οι φωνές του είναι για βραβείο θα έπαιρνα το δεύτερο. Αν είχαν και τα δύο όμοίας αξίας φωνές και από το ένα ήξερα το pedigree, τότε οπωσδήποτε θα έπαιρνα αυτό με το pedigree.

ΥΓ. Να σημειώσω ότι προσωπική εμπειρία με καναρίνια φωνής δεν έχω, όλα όσα γράφω είναι προσωπική εκτίμηση και σίγουρα δεν θεωρώ τον εαυτό μου έμπειρο στα καναρίνια φωνής :)
 
Γενετική-Περιβάλλον: Αναλογίες στο Κελάηδημα

‘Η μόνη πληροφόρηση που είχα ποτέ γύρω από το ζήτημα του πόσο από το κελάηδημα ενός καναρινιού κληρονομείται γενετικά και πόσο διδάσκεται προέρχεται από την Linda Hogan και αφορά τα German Rollers. Σημειώνει ότι περίπου 75% από το κελάηδημα ενός καναρινιού είναι γενετικό και 25% διδάσκεται. Έχω την υποψία ότι τα American Singers ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη αναλογία διδαχθέντος κελαηδήματος στο ρεπερτόριο τους, δεδομένου ότι δεν έχουν αιώνες εκτροφής πίσω απ’ το κελάηδημά τους, αλλά δεν είδα ποτέ κάποια έρευνα πάνω σ’ αυτό.’

Απόσπασμα μεταφρασμένο από εμένα από: dragon.americansingercanary.com/songdevelopment.htm

Τι συμπεράσματα βγάζουμε αν τα πιστέψουμε όλα αυτά:

1) Υπάρχει αναλογία μεταξύ γενετικών & περιβαλλοντικών (εκμάθηση) παραγόντων και αυτή είναι κατά προσέγγιση 75%-25%
2) Όταν ένα είδος (καναρινιού) δεν εκτρέφεται για μεγάλο χρονικό διάστημα για το κελάηδημά του η αναλογία αυτή αυξάνεται υπέρ των περιβαλλοντικών παραγόντων (διδαχθέντος κελαηδήματος)
 
Φιλε Τιμο σε αυτο που ρωτας δεν υπαρχει συντομη απαντηση, αντιθετα ειναι κατι που απασχολησε και απασχολει γενιες και γενιες εκτροφεων. Υπαρχουν καποια σαιτς που μπορεις να αποκομισεις καποιες επιφανιακες γνωσεις αλλα υπαρχει και ο κινδυνος να μπερδευτεις τοσο που να σε παει 1 και 2 χρονια πισω, μιλαμε παντα για εξειδικευση σε μια ρατσα. Οποτε μιας και εχεις ορεξη να φας τα αντερα σου με αυτα ακου, για να κρινεις αυτο που λες με 2 πουλια πρεπει να δεις το πεντιγκρι + τις βαθμολογιες των προγονων και κατα ποσο ενα πολυ κλειστο κλαμπ προγονων ''μπερδευονται'' αναπαραγωγικα μεταξυ τους ακομα και καθε χρονο δινοντας παρομοιους με αυτους απογονους δοκιμασμενα και επιτυχημενα. Οι ''δυνατοι'' αρσενικοι θα δωσουν τις ιδανικες μανες, που με τη σειρα τους θα δωσουν τους ''δυνατους'' υιους και ολα αυτα σε ενα καλομελετημενο μπασταρδεμα (το κλειστο κλαμπ που ελεγα) λιγων εκλεκτων πουλιων με πολλους απογονους που παλι σχηματιζουν το επομενο κλειστο κλαμπ κοκ. Αυτο που αλλαζει και θελει προσοχη ειναι αφ' ενος να γινονται καποιες ελαχιστες δυνατες προσθηκες νεου αιματος καθε χρονο και αφ' εταιρου (ιδου και η απαντηση στο αρχικο ερωτημα σου) αυτες να κρινονται στην πραξη, απο το αν συμβαλουν δηλαδη στην ποιοτητα επιτυχως, κατι που απαιτει βαθεια γνωση η οποια ουτε πωλειται ομως ουτε και αγοραζεται (για αυτο σου ειπα οτι θα φας αντερα) παρα μονο την αποκτας με τα χρονια και την εντατικη ενασχοληση. Δεν ξερω αν μπορω να σου περασω τωρα ολα οσα εχω χυμα στο μυαλο μου και σιγουρα δεν ειναι ποτε αρκετα η αν σε μπερδεψα περισσοτερο, παντως φιλε σιγουρα πρεπει απο καπου να αρχισεις και καλα ειναι να το κανεις στα ρηχα... Και σιγα σιγα βαθαινεις.
 
Τα ποσοστα και οι αναλογιες ειναι για να γραφονται σελιδες και να χαμε να λεγαμε. Το σημαντικο ειναι να εχεις 1-2 οικογενειες να αποκτησεις σωστα και βημα βημα τις γνωσεις και με πολυ υπομονη γιατι θα γινουν και λαθη (αυτο που λεω πιο πανω οτι μπορει να σε παει 1 και 2 χρονια πισω) να τα βελτιωσεις οπως θα βελτιωνεσαι και εσυ με τον καιρο.
 
Nα πώ και γω την γνωμη μου αφού κάπως έχω ασχοληθεί και γώ. Όχι όμως εξολοκλήρου πάνω στις φωνές. Οταν λέμε οτι 1 καναρίνι το έχει... Είναι το 75% που δίαβασα ποιο πάνω ΔΛΔ το γενετικό.. Το άλλο 25% είναι διδασκαλίας. Πουλί που δεν το χει το κελαιδημα με πρωταθλητες να το βάλεις δεν θα κανει τίποτα.Αδέλφια βγαίνουν.. Και κάποια βλέπεις ότι κανουν τιν διαφορά. Σίγουρα μετά απο γένες και αργές κινησεις αυτο που λεεί ο φίλος Γιώργος μειώνονται οι πιθανότητες τα πουλιά να μην το έχουν το κελαηδημα..ΑΛΛΑ και πάλι καποιο θα βγαίνει καλύτερο.. Θέλει ψάξιμο και υπομονή.Αυτη ειναι η γνώμη μου! Καλημερα
 
Back
Top