Διατροφή Μερικές ερωτήσεις για τη διατροφή του Parrotlet

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης michkat
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

michkat

PB New Member
Εγγραφή
26 Ιουν 2017
Μηνύματα
20
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Θέλω να σας ρωτήσω και μερικά πράγματα για την διατροφή του.
Βασικά έχει συνεχώς στο κλουβί σπόρους, mineral με κάρβουνο, σουπιοκόκκαλο (προφανώς και νερό καθημερινά αλλαγμένο ή και 2 φορές τη μέρα).
Αυτά χρησιμοποιώ:
sporoi.webp mineral.gif karvoyno.webp aygo.webp
1. τους σπόρους του βάζω αρκετή ποσότητα. Κάθε πότε πρέπει να τους ανανεώνω (γιατί δεν τρώει όλη την ποσότητα σε 1-2 μέρες) ή δεν χαλάνε οπότε του γεμίζω όταν αδειάζει;
2. mineral και κάρβουνο τα βάζω μαζί σε μια θήκη. (υποθέτω ότι τρώει όταν θέλει, μπορώ να το τσεκάρω γιατί δεν έχω αίσθηση αν λιγοστεύουν απλά τον είδα μια φορά να τσιμπάει). Θέλουν κι αυτά αλλάγή ανεξάρτητα αν έχει ή τα αφήνω μέχρι να αδειάσει;
3. αυγοτροφή νομίζω δεν χρειάζεται συνέχεια (αν και του αρέσει) οπότε συνήθως του βάζω μία ποσότητα και την αφήνω για 3 μέρες και ξανά την επόμενη βδομάδα.
 
Ξέχασα και κάτι.
Ο χώρος που βρίσκεται έιναι αρκετά φωτεινός αλλά δεν παύει να είναι διαμέρισμα με αποτέλεσμα να μην έχει άμεση έκθεση σε ήλιο. Χρειάζεται; Υπάρχει δυνατότητα σε άλλο δωμάτιο που το χτυπάει ο ήλιος να κάνει την ηλιοθεραπεία του αλλά τι ώρες (πρωινοαπογευματινές ή μεσημέρι που είναι πιο έντονη η ηλιοφάνεια). Ο εκτροφέας που τον ρώτησα μου είπε όταν έχει καλό καιρό να τον βάζω για 2 ώρες αλλά μου φάνηκε πολύ (μην τον κάψουμε κιόλας) και θα ήθελα τη γνώμη σας.
 
Τα προϊόντα όλα είναι μια χαρά.
Την βασική τροφή να την υπολογίζεις να διαρκεί για 2 περίπου μέρες. Δεν θα βάζεις περισσότερο, γιατί υγραίνεται και χαλάει στη τροφοθήκη, οπότε μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες.
Παρατήρησε στην αρχή πόσο καταναλώνουν σε 2 μέρες και βάζε ένα τσικ παραπάνω γιατί δεν τρώνε πάντα το ίδιο. Όταν βάζεις αυγοτροφή, θα υπολογίζεις κάπως λιγότερους σπόρους.
Εννοείται θα δίνεις και χόρτα και άλλες πρασινάδες. Διάβασε εδώ τα επιτρεπόμενα https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/
Τα χόρτα μπορείς να τα δίνεις καθημερινά, δεν απαιτείται και η άμεση αφαίρεσή τους. Φρούτα και λαχανικά όταν είναι κάποιος σπίτι και μπορεί να τα αφαιρέσει μετά 4 ώρες το χειμώνα και 2-3 ώρες το καλοκαίρι.
Επίσς επειδή βλέπω πως το φροντίζεις ιδιαίτερα, μπορείς σε ξεχωριστό μικρό μπωλάκι, να του βάζετε ξηρά βότανα και μπαχαρικά να τρώει κατά βούληση https://community.petbirds.gr/threads/Ξηρά-μυρωδικά-και-μπαχαρικά-για-τους-παπαγάλους-μας.21670/.
Την άμμο και το καρβουνάκι, αν δεν καταναλωθούν σε κανένα δίμηνο τα αντικαθιστάς, θα έχουν λερωθεί σε τέτοιο διάστημα.
Επίσης δεν πρόσεξα, σουπιοκόκκαλο έχεις;
Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να είναι απευθείας. Δύο ώρες έξω μόνο του χωρίς ειδική προστασία από αρπακτικά είναι μεγάλο ρίσκο. Είκοσι λεπτά και να του κάνετε παρέα, είναι αρκετά. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται το χειμώνα, γιατί μπορεί να κρυώσει από την διαφορά θερμοκρασίας. Τότε ή τις πολύ καλές μέρες θα το βγάζεις κανένα δεκάλεπτο το πολύ σε σημείο με έντονο ήλιο ή σε κάποιο δωμάτιο έστω και μέσα από το τζάμι ή καθόλου.
 
Σε ευχαριστώ Μαρία,
Όταν καθόμαστε έξω είμαστε πάντα μαζί του. Είχα απορία για μέσα στο σπίτι με κατατόπισες, ευχαριστώ.

Σουπιοκόκκαλο έχει συνέχεια στο κλουβί του (αυτό χαλάει; καθε πότε το αλλάζω)

Για τα υπόλοιπα που λες:
1. Του δίνω φρέσκια ρίγανη και θυμαρι και ενθουσιάζεται (δεν του έχω δώσει ακόμα βασιλικό) αλλά όχι κάθε μέρα. Κάθε πότε;
2. Χόρτα τι εννοείς; Μέχρι τώρα έχει δοκιμάσει και είναι δεκτικός σε όλα (άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο) αρακά, άνηθο, μπρόκολο, ντομάτα, πιπεριά, καρότο, μήλο, πεπόνι.
3. Κάθε μέρα του δίνω κάτι αλλά από οτι είδα κάθε τι καλύπτει και άλλες ανάγκες σε βιταμίνες. Επειδή οι ποσότητες που θα φάει είναι μικρές και προκειμένου να παίρνει απόλα σκεφτόμουν να του φτιάξω το κεικ λαχανικών που δίνει η Σίσσυ. Είναι κατάλληλο για τέτοια ηλικία; Υποθέτω πως ναι. Αν του δίνω από το κεικ μπορώ συμπληρωματικά να του δίνω και ωμά όπως τώρα για ποικιλία ή είναι too much;
 
Χορταρικά και κάθε μέρα, διαφορετικό βέβαια.
Χόρτα τι εννοείς;
Αυτά που σου έβαλα στο άρθρο, είναι αυτά συγκεκριμένα https://community.petbirds.gr/forums/articles/?prefix_id=99
σκεφτόμουν να του φτιάξω το κεικ λαχανικών που δίνει η Σίσσυ. Είναι κατάλληλο για τέτοια ηλικία; Υποθέτω πως ναι. Αν του δίνω από το κεικ μπορώ συμπληρωματικά να του δίνω και ωμά όπως τώρα για ποικιλία ή είναι too much;
Ναι, μπορείς να δίνεις αλλά αυτό δεν αναπληρώνει τα φρέσκα, να τα δίνεις εκ παραλλήλου.
 
Καλό θα ήταν επίσης τις "λιχουδιές" που του δίνεις να μην τις έχεις καθημερινές. Παρατηρώ απ' τον Ερνέστο ότι όσο και να του αρέσει μια τροφή/λιχουδιά/σποράκι/χορταρικό σιγά σιγά τη βαριέται. Οπότε έχουμε ποικιλία και του αλλάζουμε το "μενου" κάθε βδομάδα,ώστε να τα λιγουρευτεί ξανά.
 
Εγώ τους βάζω καθημερινά και το...
Φρέσκο γεύμα για τους παπαγάλους μου το οποίο τιμούν ιδιαιτέρως, προσθέτω και φυτρομένους σπόρους φακής τα τελευταία χρόνια (εκεί πάνε πρώτα για φαγητό και μετά στους σπόρους τους).

... Να κάνει την ηλιοθεραπεία του *αλλά τι ώρες (πρωινοαπογευματινές ή μεσημέρι που είναι πιο έντονη η ηλιοφάνεια). Ο εκτροφέας που τον ρώτησα μου είπε όταν έχει καλό καιρό να τον βάζω για **2 ώρες αλλά μου φάνηκε πολύ (μην τον κάψουμε κιόλας) και θα ήθελα τη γνώμη σας.
*Τα 15-20λεπτα της ηλιοθεραπείας είναι προτιμότερο να γίνονται πριν τις 11πμ και μετά τις 5μμ
**2 ώρες σίγουρα όχι άμεση άμεση έκθεση στον ήλιο
 
Καλησπέρα σας,
Κάναμε και την 1η μας επίσκεψη σε πτηνίατρο για ένα αρχικό checkup.
Μια χαρά είναι ο bibble άκος είπε ο γιατρός... όμως μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω δια βίου, teniazine (tafarm) κάθε 2 μήνες (2 σταγόνες σε 50ml για 24 ώρες ) με ultra levure 50 (1 κάψουλα για 3 ημέρες) και pterophene (tafarm) 2 φορές το χρόνο (1 στην πτερρόροια και μία άλλη φορά)

Θα ήθελα τη γνώμη σας για αυτό.

Ευχαριστώ
 
μπραβο τα νεα σου για τον bibble, ειναι υπεροχα. ειδα τις τροφες που του δινης και νομιζω ειναι οκ. τον βγαζης εξω απο το κλουβι. ετσι για να ξεμουδιαζη λιγο.
 
... όμως μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω δια βίου , teniazine (tafarm) κάθε 2 μήνες (2 σταγόνες σε 50ml για 24 ώρες ) με ultra levure 50 (1 κάψουλα για 3 ημέρες) και pterophene (tafarm) 2 φορές το χρόνο (1 στην πτερρόροια και μία άλλη φορά)

Θα ήθελα τη γνώμη σας για αυτό.

Ευχαριστώ
Εγώ αυτά τα... Δια βίου τα φοβάμαι πρέπει να σου πω.. Σε όσα πουλιά πέρασαν από τα χέρια μου ή σε αυτά που είχε (γενικότερα) η οικογένεια μου, ποτέ δεν δώσαμε κάποιο φάρμακο παρά μόνο σε διαπιστωμένο πρόβλημα υγείας, ούτε βιταμίνες μπορώ να σου πω δεν δώσαμε παρά μόνο όταν υπήρξε ανάγκη... (και όλα έζησαν καλά για πολλά χρόνια).
:)Αυτή είναι η δική μου γνώμη, όπως δεν θα δώσω προληπτικά φάρμακα στο παιδί μου έτσι δεν θα δώσω και στα πουλιά 😉
 
η sissy εγραψε αυτο που κανω κι'εγω χρονια. μονο σε περιπτωσεις προβληματος υγειας, οσο για βιταμηνες αρεα και που. Δοξα στον θεο ολα καλα. Προσφατα μιλαγα με ενα εκτροφεα αφρικαν γκρευ, και με ρωτησε ποσα χρονια εχω τον γωγο. του απαντησα και με ρωτησε τι βιταμηνες του δινω. Οταν του απαντησα αρεα και που μια επονημη, με ρωτησε και ζη ακομα. ειμαι υπερ στην καλη διατροφη τους, και στην αγαπη που τους δινουμε.
 
Στον Σαντοριναιο πηγες ε;
Αυτος δινει τετοιες συμβουλες... 😀
Καλος χρυσος ο άνθρωπος αλλα ποτε δεν τον ακουσα...
Και εγω πηγα πριν αρκετες μερες εκανα ενα τσεκαπ στα παπαγαλακια και μου ειπε τα ιδια ακριβως...
Αλλα τον ειπα ναι ναι και στα πουλακια μου δινω σκορδο και οχι τενιαζιν...
Ειναι πιο καλα...
Καλη συνέχεια:D
 
Ναι Εύα
όπως τα λες. καλός με ενδιαφέρον, μετεκπαιδευθείς στην παθολογία πτηνών...

από τι κατάλαβα καλύτερα να μην δώσω τίποτα από αυτά.. (πτερρόροια μάλλον δεν θα κάνει ο δικός μου φέτος έτσι δεν είναι 😉
Θέλεις να μου πεις λίγο παραπάνω για το σκόρδο ή κάποιο link για να το δω και εγώ;
Ευχαριστώ
 
Ναι Εύα
όπως τα λες. καλός με ενδιαφέρον, μετεκπαιδευθείς στην παθολογία πτηνών...

από τι κατάλαβα καλύτερα να μην δώσω τίποτα από αυτά.. (πτερρόροια μάλλον δεν θα κάνει ο δικός μου φέτος έτσι δεν είναι 😉
Θέλεις να μου πεις λίγο παραπάνω για το σκόρδο ή κάποιο link για να το δω και εγώ;
Ευχαριστώ
Όχι θα κάνει πτερροροια. Γύρω στα 4 με 7μηνών...
Εμένα η δικιά μου είναι είδη 4 μηνών και έχει πτερροροια εδω και αρκετές μέρες...
Για το σκόρδο δες εδω ... https://petbirds.gr/article/garlic-in-birds-diet/
Εγώ πάντως σε πτερροροια δεν δίνω τέτοια σκευάσματα... Αν δώσω κάτι αυτό θα είναι μονάχα ένα πολυβιταμινουχο στο νερό...
Καλή συνέχεια
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλημέρα. Κι εγώ είμαι ενάντια στην χρήση φαρμάκων και γενικά χημικών σκευασμάτων χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Όλα αυτά επιβαρύνουν το συκώτι. Σκορδόνερο και ξυδόνερο (μηλόξυδο βιολογικό) σαν συμπληρώματα και ισορροπημένη διατροφή (καλό μείγμα σπόρων, λαχανικά και φρούτα για πρόσληψη βιταμινών και έξτρα πρωτεϊνη -αυγό, αυγοτροφή- την περίοδο της πτερόρροιας) θεωρώ ότι είναι αρκετά για να χαρίσουν υγεία και μακροζωία στα πτηνά μας.
 
Πάντως έχουμε πολλή πλάκα. Από τη μία προτρέπουμε συνεχώς και για το οτιδήποτε επίσκεψη σε πτηνίατρο κι όταν αυτό γίνεται αρχίζουμε και κρίνουμε/αμφισβητούμε τη διάγνωση και τις συστάσεις. Είναι κάπως αντιφατικό.

Εγώ είμαι ο πρώτος που λέω ότι δεν είναι πανάκεια το ''πήγαινε σε πτηνίατρο ή κτηνίατρο'' και έχω γράψει άλλωστε ότι πολλοί από αυτούς κυρίως λόγω απειρίας δεν ξέρουν αρκετά πράγματα. Αλλά από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει και επιλέξει το δρόμο του ειδικευμένου γιατρού το θέμα έχει λήξει.

Btw ο συγκεκριμένος γιατρός είναι πολύ καλό άτομο και δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον.
 
Πάντως έχουμε πολλή πλάκα. Από τη μία προτρέπουμε συνεχώς και για το οτιδήποτε επίσκεψη σε πτηνίατρο κι όταν αυτό γίνεται αρχίζουμε και κρίνουμε/αμφισβητούμε τη διάγνωση και τις συστάσεις. Είναι κάπως αντιφατικό.

Εγώ είμαι ο πρώτος που λέω ότι δεν είναι πανάκεια το ''πήγαινε σε πτηνίατρο ή κτηνίατρο'' και έχω γράψει άλλωστε ότι πολλοί από αυτούς κυρίως λόγω απειρίας δεν ξέρουν αρκετά πράγματα. Αλλά από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει και επιλέξει το δρόμο του ειδικευμένου γιατρού το θέμα έχει λήξει.
:)Σε ότι αφορά την απάντηση μου...
Πηγαίνω στον γιατρό όταν υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι απαραίτητο όμως πως δεν θα πάρω την γνώμη και δεύτερου γιατρού για το συγκεκριμένο πρόβλημα όταν η λογική μου ''διαφωνεί'' ή όταν θέλω να διαπιστώσω αν η ''συγκεκριμένη'' θεραπεία είναι μονόδρομος και φυσικά τον τελευταίο λόγο τον έχω *εγώ για το ποιου γιατρού τις οδηγίες θ΄ακολουθήσω (για τον εαυτό μου ή για τα ζώα)
*ή ο καθένας μας
 
Το γιατί τα πρότεινε όλα αυτά ο γιατρός είναι γνωστό;
Αν είναι το "δια βίου" ο λόγος για τον οποίο κάτι τέτοιο δεν μας προβλημάτισε άμεσα στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορούμε να ρωτήσουμε απευθείας τον γιατρό για αυτήν την πάγια,όπως προκύπτει,θέση του.
 
Back
Top