Ασθένειες Μετά από πτώση του κλουβιού δε βγάζει λαλιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kafu
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Kafu

PB New Member
Εγγραφή
12 Μαϊ 2018
Μηνύματα
70
Πόλη
Πάτρα
Γεια κ χαρά σε όλο το φόρουμ...
είμαι νέος εκτροφέας καναρινιού και δυστυχώς είχα ένα ατύχημα.. Το καναρίνι δεν είναι το κλασικό κίτρινο που γνωρίζω από φωτό κτλ αλλά έχει ένα γκρίζο χρωμα. Μου το δώσανε και μου είπαν ότι είναι μικρό ηλικιακά και ακόμα δεν έχει καλές φωνές. Σε γενικές γραμμές ήταν ήσυχος και τον άκουγα συνήθως τα πρωινά όταν τον έβγαζα έξω( λίγες φωνές). Σήμερα ύστερα από 5-6 ημέρες που τον έχω,του πήρα ένα μεγάλο κλουβί.. αλλά πριν τον αλλάξω είχε μια πτώση το κλουβί γιατί τον είχα βάλει κάπου πρόχειρα.. αν και το κλουβί έσπασε τον πρόλαβα γιατί έκατσε κάτω φοβισμένος.. Τον έβαλα στο καινούργιο αλλά είναι εμφανώς σοκαρισμένος. Για κανα 3-4 ώρες ήταν σχεδόν ακούνητος στην πατηθρα του και άρχισε και ύστερα άρχισε να αλλάζει πατηθρες κ να κινείται.. Το κακο είναι ότι δεν βγάζει λαλιά.. Να κάνω υπομονή ή χρειάζεται να κάνω κάτι.. από τραυματισμό δεν βλέπω κάτι εμφανές... Επισης η ουρά του δεν μου φαίνεται φυσιολογικά αλλά σαν να είναι ελαφρώς «μασημένη»

Ευχαριστω για την αποδοχή από το φόρουμ..
Καλό απόγευμα,

Σωτηρης
 
Γεια σου Σωτήρη και καλώς όρισες... Νομίζω είσαι σε καλό δρόμο από τη στιγμή που το πουλάκι είναι κινητικό. Η γνώμη μου είναι να το έχεις σε ένα σταθερό, ασφαλές σημείο και να κόψεις τα μέσα - έξω. Αν γίνεται να έχεις το πουλάκι μόνιμα έξω προστατευμένο από γάτες - αρπακτικά, τότε ακόμη καλύτερα κατά την προσωπική μου άποψη. Στις καθαριότητες απέφευγε να βάζεις χέρια μέσα στο κλουβί για να μην το τρομάζεις, καλή διατροφή και πιστεύω πολύ σύντομα θα ξανακελαηδήσει.
Από τη στιγμή που είναι και μικρό, αν δεν έχει άλλα πουλιά κοντά να ακούει παίζε του και κανένα κελάηδημα να ακούει, ιδιαίτερα το απόγευμα, νομίζω θα βοηθήσει. Τα καλύτερα εύχομαι!
Μου θύμισες, όταν ήμουν μικρός είχα ρίξει το κλουβί κατά λάθος στο σπίτι με άσχημα αποτελέσματα, αλλά η δική σου περίπτωση όπως την περιγράφεις είναι πολύ πιο ήπια και σύντομα πιστεύω θα πάρει μπρος!
 
Αν θέλεις βάλε μας και μία φωτό να δούμε την ουρά του πως είναι. Επίσης στο νέο του κλουβί οι πατήθρες θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση σε σχέση με τα κάγκελα του κλουβιού, ώστε όταν το πουλί γυρίζει να μην ακουμπά η ουρά του στα κάγκελα.
Πιστεύω ότι αν το έχεις σε ήσυχη θέση σήμερα, από αύριο θα έχει ξεπεράσει το σοκ.

Από αύριο επίσης βάλε του και μια μπανιέρα να αρχίσει να κάνει και μπάνιο, ώστε να φτιάξει κάπως η ουρά του. Η μπανιέρα μπαίνει το πρωί για κανένα 20λεπτο, όχι κάτω από πατήθρες, και εσύ δεν θα είσαι κοντά ώστε το πουλάκι να σε βλεπει. Έπειτα, έχει - δεν έχει κάνει μπάνιο την απομακρύνεις από το κλουβί. Τέλος, αν γίνεται βγάζε τις ταΐστρες από το κλουβί όσο υπάρχει η μπανιέρα για να μην πιτσιλά και βάζει υγρασία (και μικρόβια) εντός της τροφής του.
Για την εσωτερική διάταξη του κλουβιού, βάλε μας μια φωτό από αυτό και θα σου πούμε, καθώς και τις διαστάσεις του. Τέλος, πες μας τι μάρκα τροφή χρησιμοποιείς και τι είδους συμπληρώματα, λαχανικά, συνχότητες παροχής τους. Και σε τι δωμάτιο διαμένει το πουλί.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όσον αφορά το κρέμασμα στον τοίχο επι 15 χρόνια στο πατρικό μου σπίτι είχαμε 2 μουλους τους οποίους τους είχαμε φτιάξει κατασκευή στην οροφή μιας βεράντας και κρεμόταν 2 κλουβιά σε απόσταση γύρω στους 15 πόντους μεταξύ τους και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με γάτες-κουκουβάγιες κτλ.. Είμαι έτοιμος να κάνω κάτι παρόμοιο στο καινούργιο σπίτι επειδή από μέρα σε μέρα θα πάρω και άλλο καναρίνι πιο μεγάλο και λαλίστατο από ότι έχω μάθει.. Ενδείκνυται να είναι κοντά τα καναρίνια; και να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Δυστυχώς το γένος του μικρού δεν το ξέρω και ούτε μπορώ να το αναγνωρίσω.
 
Γενικά θα σου συνιστούσα να ψάξεις εδώ μέσα θέματα με προστασία από αρπακτικά, ώστε να μην έχεις δυσάρεστες μή αναστρέψιμες εκπλήξεις. Πολλοί από εμάς τα ακούγαμε, τα διαβάζαμε, αλλά για κάποιον λόγο θεωρούσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μας συμβεί... Ο καθένας μας μάλιστα για τους δικούς του λόγους.
 
Καλημέρα,
Ο Νακος είναι ήδη πολύ καλύτερα και πολύ πιο κινητικός, τον έβγαλα λίγο έξω τώρα το πρωί και ενώ πήγε κάτι να πει το σταμάταγε (πιστεύω μέρα με την μέρα να ξανά ξεκινήσει, φαίνεται ευδιάθετος).

Από κάτω σας παραθέτω κάποια link με φωτό για αυτά που ζητήσατε.

Η τροφή που το παίρνω είναι κάποιο χύμα μίγμα που μου δώσανε από τοπικό petshop και μου είπαν πως είναι για καναρίνια.

111_CC6.webp

Επίσης του βάζω και την κίτρινη τροφή (βιταμίνη, όπως μου είπαν) σε μια αυγουληθρα.

2224_C.webp

Επίσης σας στέλνω κ 2 φωτό με γενικά το κλουβί του, το οποίο σε διαστάσεις είναι περίπου 18-20cm μήκος, 12-14 cm πλάτος και περίπου 25+ cm ύψος.

333965.webp 444_DE5.webp
Η γωνία που θα μπει είναι μια δυτική με ήλιο μόνο το απόγευμα για 1-2 ώρες τώρα το καλοκαίρι.

Από τροφή επίσης του βάζω καρδιά από μαρούλι το οποιο το αφανίζει, αυγό βραστό, ζωχο και καμία φέτα μήλο.

Γενικά βρίσκομαι σε επαρχία και γύρω μου υπάρχουν αρκετά δέντρα με πολλά πουλιά τα οποία δεν σταματουν καθόλου.. (δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να παίζει αυτό όσον αφορά τις φωνές του καναρινιου)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Λοιπόν ξεκινάμε...
  1. Κλουβί: είναι εξαιρετικά μικρό το κλουβί που του έχεις. Πάρε του καλύτερα ένα σαν αυτό, που είναι κι εύχρηστο στο καθάρισμα με αποσπώμενη σχάρα και αποσπώμενο ταψί, ώστε το πουλάκι να μπορεί να ανοίγει και τα φτερά του. https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9672.html
  2. Η καρδούλα που του έχεις δεν είναι κατάλληλη. Αγόρασε ένα κόκκαλο σουπιάς ώστε να λαμβάνει το ασβέστιο και κάποια ιχνοστοιχεία που του χρειάζονται.
  3. Η τροφή του δεν θα πρέπει να είναι χύμα, διότι είναι αμφιβόλου ποιότητας, καθαρότητας, κι ενδεχομένως να είναι ήδη επιμολυσμένη. Αγόρασέ του ένα επώνυμο μείγμα σε κλειστή συσκευασία την οποία θα ανοίξεις ο ίδιος. Μάλιστα φρόντισε να μην έχει έγχρωμα μπισκοτάκια.
  4. Η αυγοτροφή του εφόσον είναι και αυτή σε σακκουλάκι διάφανο μάλλον δεν είναι αυγοτροφή αλλά χύμα υλικό ακαθόριστης σύστασης και ποιότητας και φίσκα σε γλυκαντικά. Πέταξέ την λοιπόν και δίνε του μία φορά την εβδομάδα αυγό σφικτό με το τσόφλι, τουλάχιστον 12΄ υπό βρασμό και το οποίο θα το αφήνεις για 2 περίπου ώρες και μετά θα το αποσύρεις καθώς αλλοιώνεται εύκολα. Αν το πουλάκι είναι μικρό η συχνότητα παροχής του αυγού καλό θα ήταν να είναι 3 φορές εβδομαδιαίως έως περίπου το 7μηνο ζωής του και κατά τη διάρκεια της πτερόρροιας επίσης.
  5. Φρόντισε επίσης το καλοκαίρι να μην πέφτει ο ήλιος κατευθείαν πάνω στο κλουβί, καθώς επίσης να του έχεις μόνιμη προστασία από τα αρπακτικά.
Τα διάφορα που σου προτείνω να αγοράσεις, μπορείς να τα προμηθευτείς και από διαδικτυακά καταστήματα. Τέλος, καλύτερα να μην κάνεις άμεσα και να μην αγοράζεις κατευθείαν ό,τι σου προτείνουν στο πετσοπ, αλλά πρώτα, αν θέλεις συζήτησέ το μαζί μας.
 
Επίσης Σωτήρη να προσθέσω, η κούνια δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αμφιβάλλω αν το έχεις δει να κάθεται πάνω της ποτέ. Απομάκρυνέ την ώστε να κερδίσει λίγο χώρο το πουλάκι. :)
 
Μεγάλη διόρθωση για το κλουβί...Ήταν πρωί κ οι υπολογισμοί με το μάτι ήταν ότι να ναι...
Το κλουβί είναι 33x25x50. Πιστεύω ότι είναι καλό. Οσες για τις τροφές θα ψάξω να βρω σφραγισμένες και αυτές θα πάνε κάδο. Οσον αφορά το κόκκαλο από σουπιά μπορώ να το βρω στο εμπόριο σε μαγαζί για πουλιά;
 
Επίσης στο νέο του κλουβί οι πατήθρες θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση σε σχέση με τα κάγκελα του κλουβιού, ώστε όταν το πουλί γυρίζει να μην ακουμπά η ουρά του στα κάγκελα.
Kafu, σχετικά με αυτό που σου λέει ο Γιάννης μπορείς εδώ να δεις μερικές ενδεδειγμένες διατάξεις. Πως να τοποθετήσετε τις πατήθρες στο κλουβί
 
Kafu μέχρι να αλλάξεις -αν αλλάξεις- κλουβί γύρισε τις πατήθρες κάθετα.
Μια ψηλά 7-8 cm από τα κάγκελα και την άλλη χαμηλότερα πάλι 7-8 cm από τα κάγκελα.
Καταργείς την κούνια, την καρδούλα και την αυγοθήκη μαζί με τη βιταμίνη.
Κρατάς την μια ταίστρα με τους σπόρους αυτούς μέχρι να πάρεις συσκευασμένους του 1kg. Βάζεις στην άλλη ταίστρα κανονική αυγοτροφή όταν και αν πάρεις ή αυγουλάκι βρασμένο.
Με τα παραπάνω ΧΩΡΙΣ κόστος καλυτερεύεις την του καναρινιού αλλά και τη δική σου!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα,
Ύστερα από μαραθώνιο στην πόλη της Πάτρα εν τέλη βρήκα συσκευασμένη τροφή. Την παραθέτω πιο κάτω μήπως κάποιος ξέρει να μου πει μια γνώμη. (δεν πρόκειται για διαφήμιση)
https://postimg.cc/image/f1bc60zz1/
Επίσης πήρα κ σουπιοκοκαλο το οποίο μουσκευει για να ξεμυρισει κ θα μπει το απόγευμα..

Επίσης βρήκα κλουβιά της κλουβοτεχνικης που απ ότι κατάλαβα είναι τα καλύτερα. Δεν αγόρασα αλλά κάποια στιγμή θα το πάρω ..


Επίσης έχω μια υποψία μήπως είναι μουλος κ όχι καναρίνι λόγο χρώματος κ λόγο μικρού ραμφους..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολύ "βαρύ" και "πλούσιο" μίγμα με VAN κτλ... Σίγουρα και ακριβό, έτσι;
Θα μπορούσες να πάρεις πιο "απλό" της ίδιας εταιρείας...
Υπάρχει άρθρο για μικρές συσκευασίες ψάξε να το βρεις στη διατροφή.
Αλλιώς μόλις μπορέσω θα το ποστάρω εδώ...
 
Back
Top