Αναπαραγωγή Μετά την ωοσκόπηση παράτησε τα αυγά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης xaxo4
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

xaxo4

PB Member
Εγγραφή
23 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.318
Πόλη
Ραφήνα
Καλησπέρα. Θα μοιραστώ μια δυσάρεστη εμπειρία. Σήμερα το πρωί αποφάσισα να κάνω ωοσκόπηση σε αυγά 6 ημερών. Η κανάρα πρωτάρα μόλις είχε σηκωθεί από την φωλιά, αφαιρώ την εσωτερική φωλιά, πηγαίνε γρήγορα σε σκοτεινό χώρο, δεν αγγίζω τα αυγά, τα πλησιάζω με φακό και τα βρίσκω ενσπορα. Επιστρέφω γρήγορα την φωλιά. Περιμένω διακριτικά να μπει η κανάρα, πήγαινε από πάνω και ξαναέφευγε. Πέρασε μια ώρα κ δεν μπήκε μέσα. Επειδή βρέθηκα σε αμηχανία, παίρνω 2 αυγά και τα βάζω σε άλλη κανάρα που μόλις είχε αρχίσει να κλωσσάει. Ίσως ήταν και αυτό λάθος, αλλά λυπήθηκα τους νεοσσούς. Δεν ξέρω αν εκκολαφτούν τελικά. Αφήνω ένα αυγό μήπως επιστρέψει στην φωλιά αλλά δεν γύρισε ποτέ.. Απέσυρα την φωλιά και την έψαξα για ψείρες, δεν είδά κάτι. Είχα ρίξει από την αρχή άφθονη ψειρόσκονη. Τι μπορεί να συνέβη; Απέριψε την φωλιά επειδή την αφαίρεσα; Δεν μου έχει ξανασυμβεί. Να την ξαναβάλω για ζευγάρωμα; Σκέφτομαι να μην ξανακάνω άλλη ωοσκόπηση φέτος. ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 
Λυπάμαι πολύ για τη δυσάρεστη εξέλιξη...
Δεν μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά γιατί εγκατέλειψε την φωλιά αλλά θεωρώ λάθος σου όχι την ωοσκόπηση αλλά την μετέπειτα ενέργεια σου να επέμβεις στα αυγά της φωλιάς.
Τουλάχιστον έχεις μοιράσει τα αυγά σε άλλες φωλιές μήπως σώσεις ότι κι αν σώζεται;
Νωρίς είναι ακόμα... Προλαβαίνεις για άλλες γέννες έστω και χωρίς ωοσκόπηση... Ούτε εγώ έκανα φέτος και εξηγώ τον λόγο σε άλλο νήμα... 😉
 
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Επρεπε λες να αφήσω τα αυγά όπως ήταν στην φωλιά; Ακόμα και με τον κίνδυνο να χαθούν οριστικά;τα αυγά τα έβαλα σε μια κανάρα, είχε 3 κ της έβαλα 2 ακόμα..
[automerge]1554154889[/automerge]
Της άφησα επίτηδες ένα μήπω μπει, πέρασαν 4 ώρες και δεν ξαναμπήκε..
 
Χμμ,4 ωρες δεν το λες και λιγο αλλα θα την περιμενα λιγο ακομη.

Σε καθε περιπτωση πηρες μια αποφαση που την θεωρησες σωστη με τα δεδομενα που ειχες και θα πορευτεις ετσι τωρα.
Η αλλη η καναρα εχει σταματησει στα 3 ή περιμενεις κι αλλα;
 
Έκτη ημέρα και τέσσερις ώρες εκτός φωλιάς μάλλον είναι χαμένο το παιχνίδι...
Αλλά εγώ μιλάω για την αρχή της επέμβασης με τα δυο πρώτα αυγά, όχι με το τελευταίο...
[automerge]1554155489[/automerge]
... Επειδή βρέθηκα σε αμηχανία, παίρνω 2 αυγά και τα βάζω σε άλλη κανάρα που μόλις είχε αρχίσει να κλωσσάει. Ίσως ήταν και αυτό λάθος...

Εγώ ακριβώς εδώ εντοπίζω το λάθος σου.
Φυσικά από τα λάθη μας μαθαίνουμε και πάμε παρακάτω σοφότεροι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ίσως έπρεπε να τα αφήσω να όπως έχουν απλά τα λυπήθηκα, τώρα δεν θα επέμβω και στην άλλη κανάρα να της τα πάρω, μην την τρομάξω. Να σημειώσω πως η κανάρα που άφησρ την φωλιά την έχω σε διπλή αναπαραγωγή σε ζευγαρώστρα με άλλη κανάρα, η οποία είχε ετοιμάσει φωλιά, την προηγούμενη έβαλα τον αρσενικό. Μήπως έπαιξε ρόλο; Είδα την θηλυκιά που εγκατέλειψε σαν να ήθελε να πάει στην άλλη μεριά, και ο αρσενικός ήταν πυρωμένος.η άλλη κανάρα ίσως κάνει και άλλο αυγό, έκανε 3 στην σειρα.
[automerge]1554155850[/automerge]
Να πω την αλήθεια θέλω πολύ νεοσσούς από αυτό το ζευγάρι λόγω ενός πολύ καλού αρσενικού και ίσως μετέδωσα νευρικότητα στα πουλιά. Τώρα δεν τα ξαναενοχλώ πάντως.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τότε θα έχω πρόβλημα..υπάρχει περίπτωση να εγκατέλειψε γιατί κατάλαβε την παρεμβαση μου ή να ήθελε να ζευγαρώσει ξανά; Να της ξανα δώσω νήμά ή να την αποκλείσω για φέτος;
 
Δεν βρισκω λογο να την αποκλεισεις Γιωργο,τωρα με τι στραβωσε δεν θα το μαθουμε.
Ειναι και στον χαρακτηρα του πουλιου.

Εγω εχω 2 καναρες με αυγα αυτη την στιγμη, η μια συμπληρωνει τωρα πενταδα και η αλλη ειναι πιο προχωρημενη.
Και τα αυγα τα παιρνω για ωοσκοπηση και στη φωλια αλλαξα θεση στην μια γιατι δεν με βολευε εμενα ετσι οπως την εβαλα αρχικα και δεν καταλαβαινουν τιποτα.

Παντως αν δεις και ζοριζεται η δευτερη γιατι εν δυναμει και στα 8 αυγα μπορει να φτασει, δωσε σημα εδω και καπως θα σε βολεψουμε!
 
Τώρα σε τι κατάσταση είναι;
Ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουμε τα αυγά σε άλλη μητέρα, ποτέ δεν αφήνουμε άδεια τη φωλιά αλλά βάζουμε 3-4 ομοιώματα αυγών μέσα.
Είναι δύσκολο κανάρα που βρίσκεται σε σωστή αναπαραγωγική πορεία να αφήσει για τέτοιους λόγους τη φωλιά της.
Ίσως για σοβαρότερους.. αλλά όχι για την ωοσκόπηση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γιώργο λυπάμαι για την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα.
Ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις τώρα είναι η διαφορά ημερών που θα εκκολαφτούν τα αυγά που έδωσες στην δεύτερη κανάρα με τα αυγά της.
Συνήθως όταν κάνω ωοσκόπηση ή άλλες παρεμβάσεις στην φωλιά πρώτα βάζω διαχωριστικό αδιαφανές και μετά προχωρώ στης ενέργειες που πρέπει να κάνω έτσι ώστε το ζευγάρι να μην βλέπει τίποτα.
 
Πραγματικά έχω μπλέξει λίγο. Δεν ήξερα πως δεν θα έπρεπε να αφήσω άδεια την φωλιά της. Η κανάρα φαίνεται καλά. Ψάχνω τον λόγο που εγκατέλειψε την φωλιά. Φοβάμαι για ψείρες, αλλά δεν έχω δει κάτι, βάζω και σκόνη στις φωλιές. Τωρα δεν ξέρω και τι να κάνω αν εκκολαφτούν σε λίγες μέρες τα αυγά που μετέφερα. Τι με συμβουλεύετε;για να προετοιμαστώ. Αν χρειαστεί να ταίσω νεοσσούς, δεν το έχω ξανακάνει.
 
Ψάχνω τον λόγο που εγκατέλειψε την φωλιά.
Είμαι σίγουρος πως δεν ήταν αυτή η πραγματική αιτία και συνεπώς δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι πως κάπου φταις.
Αν μάλιστα δεν τα έχεις δει να ζευγαρώνουν, τότε πολλά από αυτά που σκέφτομαι βρίσκουν αιτιολόγηση!
 
Ta πουλιά είχαν ζευγαρώσει, τα αυγά ήταν ένσπορα. Δεν πιστεύω να την ενόχλησε που ο αρσενικός ήταν στο άλλο μισό με την άλλη κανάρα. Οι πρωτάρες κανάρες συχνά είναι απρόβλεπτες. Σκέφτομαι να της δώσω πάλι φωλιά σε λίγες μέρες.
 
Καλημέρα σε όλους. Σε συνέχεια του θέματος θα ήθελα την πολυτιμη συμβούλή σας. Βρήκα το πρωί έναν νεοσσό από τα 2 αυγά που μετέφερα. Καλό και κακό.. Τι κα κάνω τώρα; Τα άλλα αυγα θα εκκολαφτούν σε 7 μέρες. Δεν έχω κάνει ωοσκόπηση.έχω 2 κανάρες που ετοιμάζουν φωλια. Πως να διαχειριστώ την κατάσταση; Ευχαριστώ.
 
Φιλαράκι καλημέρα, δεν θα αναφερθώ στα προηνουμενα, όπως πολύ καλά καταλαβες ότι και να κάνεις πρόβλημα θα έχεις, κπό την μία θά πάρεις τά πουλάκια πού τόσο πολύ ήθελες από την άλλη θά χάσεις τά υπόλοιπα ( καταλαβένεις τόν λόγο), και στις άλλες κανάρες να τά πάς τί θά κάνεις αυτά που θά κάνουν οι άλλες κανάρες, οπότε ζύγισε και πράξε
 
Τα άλλα αυγα θα εκκολαφτούν σε 7 μέρες.
Τα άλλα αυγά δεν θα εκκολαφτούν ποτέ.
Είναι δεδομένο πως η μητέρα μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο (σπάνια λίγο περισσότερο) από την εκκόλαψη του πρώτου αυγού αφήνει την επώαση, το γύρισμα των αυγών και ασχολείται αποκλειστικά με τα μικρά που έχουν βγει.
Μοιραία τα υπόλοιπα αυγά καταστρέφονται όχι από έλλειψη της θερμοκρασίας επώασης αλλά από το απαραίτητο γύρισμα.
Πλέον δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.
Επιτρέπεις το θηλυκό να μεγαλώσει το μικρό που έχει χωρίς παρεμβάσεις γιατί θα το αφήσει κι αυτό στην τύχη του αν φοβηθεί.
 
Back
Top