Αναπαραγωγή Μετράει η φωλιά με άσπορα αυγά ως κανονική γέννα;

abscanary

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2008
Μηνύματα
263
Πόλη
Αθήνα
Σε μία από τις πολλές περιηγήσεις μου έπεσα πάνω σε ένα ιστολόγιο με πολύ καλά άρθρα, παραπέμπω σ'αυτό:

KANARINI-KARDERINA | canary.pblogs.gr

Στο άρθρο με θέμα έναρξη αναπαραγωγής διάβασα το ακόλουθο:

"Γέννα που δεν εχουν βγεί πουλιά δεν πιάνεται οπότε μην θεωρήσουμε αν έχει 2 γέννες με άσπορα oτι δεν μπορεί να συνεχίσει να ζευγαρώνει!"

EΝΑΡΞΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ canary.pblogs.gr/2008/12/377197.html

Μου προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.

Μέχρι τώρα γνώριζα ότι για να μην καταπονηθεί η κανάρα την αφήνουμε να ζευγαρώσει 2 [το πολύ 3] φορές (δεδομένης της καλης φυσικής κατάστασης του πουλιού βέβαια). Η κατάσταση αυτή διαφοροποιείται αν τα αυγά είναι άσπορα; Μπορεί να κάνει και τρίτη ή και τέταρτη γέννα; Η βασική καταπόνηση που υφίσταται το πουλί δεν είναι η γέννηση των αυγών από μόνη της; Πως γίνεται να μην προσμετράται ως γέννα;

Μήπως γνωρίζουν κάτι οι εμπειρότεροι φίλοι μας;
 
Η γέννα με άσπορα αυγά δεν μετράει όταν τα αυγά αποσυρθούν εγκαίρως απο την φωλιά. Η καταπόνηση της θηλυκιάς γίνεται με το τάισμα και το μεγάλωμα των νεοσσών.
 
Πείτε μου την ηλικία για το ζευγάρωμα.
Από πόσο η θυληκιά και από πόσο μηνών τα αρσενικά;
 
Tα αρσενικα πρεπει να εχουν κλεισει ετος και τα θυληκα μπορουν να ζευγαρωσουν απο τον 8 μηνα
 
Μια γεννα ενουμε ολοκληρωμενο κυκλο.Απο τη γεννηση των αυγων εως τον απογαλακτισμο.
 
Και η γέννα και το μεγάλωμα των νεοσσών είναι καταπόνηση για τα πουλιά και κυρίως για τις θηλυκές. Φυσικά όταν μια θηλυκιά γεννάει αυγά και δεν εκολάπτονται δεν περνάει την επιπλέον καταπόνηση του ταΐσματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ταλαιπωρηθεί καθόλου. Το πόσες φορές θα την βάλουμε να ζευγαρώσει πιστεύω ότι το αποφασίζουμε ανάλογα το κάθε ζευγάρι και τις καταστάσεις. Δεν μπορούμε να κρίνουμε με τα ίδια σταθμά ένα ζευγάρι που η θηλυκιά έχει κάνει 4 αυγά άσπορα μετά άλλα τόσα και τέλος έχει εκολλάψει ένα πουλάκι και έχει βοηθήσει και ο αρσενικός στο τάισμα με ένα ζευγάρι το οποίο έβγαλε με την πρώτη γέννα 5 μικρά και τα ανέλαβε εξολοκλήρου η θηλυκιά. Εγώ το δεύτερο ζευγάρι (ανάλογα και από την οπτική εικόνα της θηλυκιάς) μπορεί να μην το έβαζα ούτε για 2η γέννα και σε καμία περίπτωση δεν θα πήγαινα για τρίτη. Προσωπικά έχω σαν όριο τις τρεις γέννες για ασφάλεια ακόμη κι αν είναι και οι τρεις άσπορες.
 
Σε μία από τις πολλές περιηγήσεις μου έπεσα πάνω σε ένα ιστολόγιο με πολύ καλά άρθρα, παραπέμπω σ'αυτό:

canary.pblogs.gr/2008/12/gloster-corona-and-consort.html
Από το ίδιο blog βλέπω ότι έχει και καλές πηγές birdsworld.gr/Canaries/Gloster.htm χωρίς παρόλα αυτά να αναφέρει την πηγή. 😡
 
Συγγνώμη Βασίλη, αν γνώριζα ότι είχε αναπαραχθεί αυτούσιο άρθρο του birdsworld.gr δεν θα παρέπεμπα στον ιστοχώρο. 😡
 
Ούτε εγώ το ήξερα και για να πω την αλήθεια δεν υπάρχει και ιδιαίτερο πρόβλημα, απλά το ανέφερα. Άλλωστε από την αρχή το είπες ότι έχει πολύ καλά άρθρα :D το επιβαιβεώνω. Πέραν της πλάκας έχει κάποιο καλό υλικό στο blog, αν είναι δικό του ή και άλλων δεν ξέρω πάντως προσφέρει κάποιες πληροφορίες. Καλό είναι βέβαια ότι διαβάζουμε να το σκεφτόμαστε διπλά όπως στο παράδειγμα με τις γέννες. Επειδή έχουμε να κάνουμε με ζωντανά πλάσματα πρέπει να διασταυρώνουμε και να εξετάζουμε εξονυχιστικά όποιες πληροφορίες βρίσκουμε γιατί αλλιώς μπορεί να μας κοστίσουν την υγεία των "φίλων" μας.
 
Back
Top