Διατροφή Με ποιον τρόπο απορροφάται καλύτερα η χρωστική καναρινιών;

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Η χρωστική των καναρινιών μπαίνει μόνο στο νερό ή μπορεί να ανακατευτεί και στην αυγοτροφή; Με ποιον τρόπο απορροφάται καλύτερα;
 
Οι χρωστικές που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως αναγράφουν ότι θα πρέπει να διαλυθούν σε νερό για να αποροφιθούν καλύτερα από το πουλί. Πρέπει όμως να αλλάζεις το νερό κάθε μέρα γιατί αλλιώς η χρωστική αλλιώνεται και δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Επίσης τα πουλιά στην προσπάθεια να κάνουν μπάνιο από τις ποτίστες, λερώνουν με κόκκινο χρώμα τα πάντα τριγύρω τους.

Από την προσωπική μου εμπειρία έχω διαπυστώσει ότι έβαψα καλύτερα όταν τις διέλυσα στο νερό και την ποσότητα του νερού την έβαλα στο ράσκ (υπολογίζεις όμως το βάρος της χρωστικής που θα βάλεις με βάση το μείγμα και όχι το νερό που θα χρησιμοποιήσεις. Παράδειγμα: 1 μέρος νερό=100γρ, 1 μέρος ράσκ=50 γρ, 3 μέρη αυγοτροφή= 3Χ100γρ=300γρ, συνολικό βάρος μείγματος 450γρ (θα βάλω χρωστική για 450γρ και όχι για 100γρ νερού)!

Επίσης τα μεγάλα πουλιά τα έβαψα με ξερή αυγοτροφή (που έβαλα μέσα χρωστική) και βάφτικάν και αυτά πολύ καλά.

Τη χρωστική τη δίνω κάθε μέρα όταν αλλάζουν φτερά είτε είναι σε ράσκ είτε είναι σε ξερή μορφή. Και κάτι που κάνω από προσωπική εμπειρία: δίνω πάντα 20% παραπάνω ποσότητα χρωστικής από αυτή που λέει ο κατασκευαστής του σκευάσματος. Επίσης όταν δω ότι κάποιο δεν τρώει το μείγμα με το ράσκ τότε βάζω στο μείγμα λίγο φρουκτόζη για να γλυκάνει και να του αρέσει να το φάει.

Για να βαφτούν όμορφά κόκκινα πουλιά θα πρέπει να έχουν γεννετικά τον κόκκινο παράγοντά και να παίρνουν συστηματικά χρωστική. Αν είναι κίτρινου παράγοντα ίσως βγάλουν στην άκρη των φτερών λίγο κόκκινο (αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι προσλαμβάνουν έτοιμη την ουσία Κανθαξανθίνη και την μεταφέρουν αυτούσια (χωρίς επεξεργασία) στο φτέρωμα μέσω του αίματος.

Βέβαια κατα την διάρκεια τις πτερόροιας όλο το μείγμα που δίνω στα πουλιά είναι πλούσιο (πολυβιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτείνες-αμινοξέα και περισσότερους λιπαρούς σπόρους όπως Νίζερ, περίλα, Gold of pleasur, Λινάρι κ. Α.)
 
Back
Top