Ασθένειες Μπατζι μαδαει την ουρα του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Mihalis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Mihalis

PB New Member
Εγγραφή
28 Φεβ 2017
Μηνύματα
70
Πόλη
Αθήνα
Καλημερα! Εχω ενα παπαγαλακι μπατζι αγορασμενο απο pet shop, εδω και 20 μερες, δεν τρωει τιποτα αλλο απο σπορους, ηταν πολυ φοβισμενο αλλα τωρα αρχιζει να συνιθηζει... Το κλουβι της το εχω κοντα σε τζαμαρια και τις τελευταιες μερες παρατηρησα οτι οταν περναει κανενα σπουργιτη απο εξω η παπαγαλινα τρελενεται... Πηγαινει στην γωνια του κλουβιου βαζει την ουρα αναμεσα απο τα ποδια της και αρχιζει να την τρωει με το ραμφος... Ειναι φυσιολογικο αυτο; Επισης εχθες που την ψεκασα με νερο για να αρχιζει να συνηθιζει, ειδα δεξια και αριστερα στο κατω ραμφος κατι να ειναι κολλημενο αλλα δεν μπορω να καταλαβω αν ειναι δερμα με κολλημενα χνουδια η εχει καποια μολυνση... Θα ανεβασω φωτο στην συνεχεια, δεν θελω να την πιασω με το χερι γιατι οπως ειπα ηταν πολυ φοβισμενη στην αρχη και τωρα αρχισε να με συνηθιζει!
 
Να σου ζήσει!
Όπως κατάλαβα, δεν μαδάει την ουρά του, δεν βλέπεις δηλαδή κάτω φτερά ή πούπουλα, απλά την περνάει με το ράμφος.
Αυτό είναι φυσιολογικό και εντάσσεται στα πλαίσια της ατομικής περιποίησης του πουλιού. Μας δείχνει ένα υγιές πουλάκι που φροντίζει τον εαυτό του.
Το ψέκασμα αν το τρομάζει, ενδέχεται να το κάνει να σε φοβάται. Θέλει μεγάλη προσοχή και να μην το κάνεις λούτσα το πουλάκι και δεν μπορεί να πετάξει, γιατί τότε σίγουρα θα ταραχτεί.
Το σημείο επαφής του κάτω ράμφους με το δέρμα είναι κάπως περίεργο αλλά πρέπει να το βγάλεις μια κοντινή φωτογραφία γιατί είναι και ένα σημείο προσβολής από ακάρεα.
Να το δούμε και τα λέμε :)
 
γεια σου Μαρια, την ουρα την κοβεικαι φτερα βρισκω και την εχω δει να το κανει μπροστα μου,την μιση την εχει κοψει... φωτο προσπαθω αλλα δεν ανεβαινει, δεν ξερω γιατι
 
Μιχάλη, το οτι τρώει μονο σπόρους ειναι φυσιολογικό μιας και το πουλί μονο αυτο εχει μάθει να τρώει! Συςκευαςμενη Της δίνεις;Βάζε 2-3 κλαδάκια χλωρή ρίγανη, ή δυόσμο ή βασιλικό ή άνιθο, και σιγά σιγά θα εξοικειωθεί και θα τρώει! Μοταν λες τρώει την ουρά της τι εννοείς; Τα Μπάτζι ασχολούνται επί ώρες με τον καλλωπισμό του φτερώματος τους! Και της ουράς τους, την οποία συχνά καθαρίζουν απο άκρη σε άκρη! Όσο για το Ράμφος, βάλε μια κοντινή φωτό να το δούμε, καθώς και το χρώμα του χαλινού να σιγουρευτούμε οτι πρόκειται για θηλυκό! Για το πιάσιμο, οταν υπαρχει ανάγκη επιβάλλεται να γινεται!
 
Ανέβασε φωτογραφία κάνοντας σμίκρυνση στο link που δίνει για resize στο τέλος αυτού του θέματος
petbirds.gr/community/threads/Επισύναψη-αρχείου-σε-Μήνυμα.9996/.
Τότε είναι πιο σοβαρό και πρέπει να ψαχτείς για ψείρες και ακάρεα και βλέπουμε.
Για ψείρες απλά πιάνεις το πουλί και κοιτάζεις κάτω από τις μασχάλες των φτερούγων και εκεί στην αμάρα κοντά στην ουρά.
Πρόσεξε μην δεις το ουροπήγιο και σκεφτείς κι εσύ αυτά που έλεγαν οι παλιοί για σπυρί. Είναι αδένας και δεν πρέπει να το ακουμπήσεις.
Για ακάρεα βάλε φωτογραφία ποδιών και ράμφους και της ουράς να δούμε αν μπορούμε να καταλάβουμε κάτι.
Διαφορετικά θα πρέπει να ψάξεις για γιατρό να εξετάσει το πουλί (όχι petshop, δεν είναι αυτή η δουλειά τους των ανθρώπων).
 
το θεμα με την ουρα το κανει μονο οταν βλεπει καποιο πουλι, εξω απο το παραθυρο.. Πιστευω αν ηταν απο παρασιτα θα το εκανε συνεχεια.. Τροφη της δινω χυμα απο μαγαζι που το εχει φιλος... Παπαγαλινη.. Θα προσπαθησω να ανεβασω φωτο και τα ξαναλεμε, ευχαριστω για τις απαντησεις!
 
Αν το κάνει ΜΟΝΟ τοτε στην θέση σου προσωρινά δεν θα έβαζα το κλουβί στο παράθυρο,τουλάχιστον όχι από την στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι κάτι φυσιολογικό ή κάτι που με τον οποιονδήποτε τρόπο βλάπτει το πουλί.

Ίσως σχετίζεται με τις συνθήκες διαβίωσης του παρελθόντος.

Εμένα το καναρινι μου όταν πλησιάζει περιστέρι η σπουργιτι σημαίνει συναγερμό και με περιμενει να αναλάβω δράση!
Ίσως όμως τα παπαγαλάκια το βλέπουν αλλιώς...
 
Τροφή θα σου πρότεινα να πάρεις μια συσκευασμένη, που ειναι πιο ασφαλή! Απο κει και πέρα ειναι σιγουρα θηλυκιά, όσο για το κατω Ράμφος που σε προβληματίζει, νομιζω οτι ειναι ακάρεα και πρεπει να επέμβεις άμεσα με επιθόλ! @maria p δες το και συ λίγο!
 
Αυτο σκεφτηκα και εγω να αλλαξω θεση στο κλουβι.. Το ραμφος πως το βλεπεται, βγαζετε ακρη;τα ποδια ειναι πεντακαθαρα γιαυτο δεν εβγαλα φωτο..
 
Να ρωτήσω κάτι; Πόσο χρονών είναι το πουλάκι; Είναι μικρό;
Γιατί το ράμφος απο κάτω μοιάζει να αλλάζει ιστό!
Όπως και να χει μερικές επαληψεις με επιθόλ θα το βοηθήσουν πολύ!
Χύμα τροφή να μην ξανά πάρεις!
Να προτιμάς συσκευασμενη τροφή και φυσικά να μην μένεις σε μια μόνο τροφή... Να δοκιμάζεις διάφορες μέχρι να φάει αυτή που πραγματικά της αρέσει!
Και μην ανησυχείς με επιμονή και υπομονή θα αρχίσει να τρώει κιαλλα πράγματα!
Να επιμένεις πολύ με χόρτα, φρέσκια ρίγανη, μαϊντανό, άνηθο και τέτοια. Γιατί αυτά είναι τα πρώτα που τους κάνουν "κλικ" και τα δοκιμάζουν πιο εύκολα απο κάποιο φρούτο η λαχανικό...
Είναι μέχρι να κάνει την αρχή, σιγά σιγά θα αρχίσει να μαθαίνει και θα τα τρώει όλα και αν όχι όλα τα περισσότερα!
Στο κλουβί να της έχεις και καρβουνακι σε ένα χώρια μπολάκι!
Να την χαίρεσαι! 🙂
 
Eva δεν εχω ιδεα ποσο ειναι... Οντως αλλαζει ιστο στο ραμφος, αυτο σημαινει οτι ειναι νεαρο; Παντως δαχτυλιδι στο ματι τωρα αρχιζει να αχνοφαινεται... Εχω δοκιμασει διαφορα λαχανικα αλλα δεν τα ακουμπουσε και το σταματησα.. Θα αρχισω παλι με αυτα που μου ειπατε... Εντωμεταξυ το πρωι την επιασα για να δω το ραμφος κατω απο τα πουπουλα και ειχε μια κρουστα στο κατω ραμφος..σε ενα σημειο το εξυσα λιγο με το δαχτυλο μου και εφυγε ενα κομματακι που ηταν πολυ μαλακο, δεν καταλαβα αν ηταν ακαρεα η οχι.. Επισης παρατηρησα οτι πεταγεται το κοκκαλο της καρινας αρκετα, που σημαινει οτι ειναι πολυ αδυνατο..
 
Eva δεν εχω ιδεα ποσο ειναι... Οντως αλλαζει ιστο στο ραμφος, αυτο σημαινει οτι ειναι νεαρο; Παντως δαχτυλιδι στο ματι τωρα αρχιζει να αχνοφαινεται... Εχω δοκιμασει διαφορα λαχανικα αλλα δεν τα ακουμπουσε και το σταματησα.. Θα αρχισω παλι με αυτα που μου ειπατε... Εντωμεταξυ το πρωι την επιασα για να δω το ραμφος κατω απο τα πουπουλα και ειχε μια κρουστα στο κατω ραμφος..σε ενα σημειο το εξυσα λιγο με το δαχτυλο μου και εφυγε ενα κομματακι που ηταν πολυ μαλακο, δεν καταλαβα αν ηταν ακαρεα η οχι.. Επισης παρατηρησα οτι πεταγεται το κοκκαλο της καρινας αρκετα, που σημαινει οτι ειναι πολυ αδυνατο..
Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω αν αλλάζουν ιστό σε όλες τις ηλικίες, μικρά όμως ναι..
Αν όντως αλλάζει ιστό μια περιποίηση με ελάχιστο ελαιόλαδο αρκεί..
Δεν πρέπει να τα παρατάς, δεν πρέπει να τρώει μόνο σπόρια...
Πρέπει να τρώει χόρτα, λαχανικά και φρούτα για να παίρνει τις βιταμίνες και να τρώει σουπιοκοκκαλο για να παίρνει ασβέστιο!
Άρχισε ξανά να τις βάζεις διάφορα πράσινα!
Βαζε στο κλουβί της ένα μανταλακι του εμπορίου πχ και άστα στο μανταλακι για να μην λερώνονται τα κάγκελα...
Πάντα ότι και να της βάζεις να τρώει,θα της το προσφέρεις καθαρό και στεγνό!
Δοκίμασε επίσης να της βάλεις βραστό αυγό μαζί με το τσόφλι η αγόρασε της μια καλή συσκευασμενη αυγοτροφη.
Το ράμφος μην το ξυνεις μόνος σου.άστο θα φύγει μόνο του, εσύ απλά θα το περιποιεισαι!
Πρέπει να αρχίσει λοιπόν να τρώει διάφορα για να πάρει τα πάνω της και να αρχίσει να τρώει λίγο πιο πολύ κανένα λιπαρό σπόρο, ακόμα καλύτερα και κάποιον ως έξτρα ξεχωριστά εκτός της τροφής.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Η αληθεια ειναι οτι τις πρωτες μερες ηταν πολυ στρεσσαρισμενη, αλλα τις τελευταιες μερες εχει αρχισει να χαλαρωνει, μεχρι που με αφησε να την χαιδεψω και λιγο, οποτε τωρα που αρχιζει να με εμπιστευεται πιστευω οτι θα την συνεφερω! Ευχαριστω για τις συμβουλες..
 
Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι αν πρεπει να την πιανω για να περιποιουμαι το ραμφος της, φοβαμαι μηπως στρεσσαριστει παλι... Ειναι πολυ επιπονη διαδικασια.. Σημερα παιζαμε κυνηγητο καμποση ωρα μεσα στο κλουβι μεχρι να την πιασω!
 
Η περιποίηση ίσως πάει λίγο πίσω την εκπαίδευσή της αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Ωστόσο θα έλεγα το καλύτερο αύριο πρωί να βγάλεις μια κοντινή φωτογραφία να δούμε το σημείο κάτω από το ράμφος πριν προχωρήσεις σε κάτι άλλο.
 
Back
Top