Αναπαραγωγή Μπορεί θηλυκό κοκατίλ με δυσπλασία να γεννήσει αυγά άφοβα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kristy74
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Kristy74

PB New Member
Εγγραφή
8 Σεπ 2018
Μηνύματα
271
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα παιδιά και καλή σαρακοστη να έχουμε. Εδώ και αρκετόο καιρό τώρα με απασχολεί και ένα άλλο θέμα σχετικα με το θυληκο μου κοκατιλ αυτή τη φορά.. Το κοριτσάκι μου λοιπον είναι δυό μισι χρονών περίπου. Είναι πολύ καλά στην υγεία του έχει ομως ένα εκ γενετής προβλημα με τα φτερά του.. Κάποια δυσπλασία. Εδώ και ενα μισή χρονο είναι ζευγάρι με τον Ερμή. Το αρσενικο κό κατιλ μας ο οποίος είναι και αυτος πολύ καλά στην υγεία του και είναι περίπου δύο χρονων.ζούνε αρμονικα μαζί και είναι πολύ αγαπημένα. Δεν κάνει το ένα χωρίς το άλλο.Λέω οτι είναι καλά στην υγεία τους γιατί έτσι δείχνουν. Έχω στο προγραμμα ομως να στείλω και για εξετάσεις μέσα στη βδομάδα για να σιγουρευτώ. Μιας και έχουμε και τον Αστέρη με ολα αυτά τα προβλήματα. Τα πουλάκια πάντως φαίνονται υγιέστατα. Το θέμα μου τώρα ομως είναι το εξής. Εδώ και αρκετο καιρό ζευγαρώνουν συνέχεια. Σχεδον κάθε μερα.. Κάποιες φορές μπορεί και δύο τρεις φορές τη μέρα να τα δούμε. Ενώ πολύ συχνά μέσα στη μέρα κάθονται και ασχολούνται το ένα με το άλλο. Κάνουν χαδακια.φιλάκια κτλ..Αυτό που με ανησυχεί είναι μη μου κάνει κανένα αυγο το κοριτσάκι μου.. Με ανησυχεί οχι γιατί δεν ξέρω ας πούμε πως θα διαχειριστω τη κατάσταση κτλ.. Αλλά απο την άποψη και λό γω των προβλημάτων που έχει η κοτουλα μας.. Της δυσμορφιας δηλαδή στα φτεράκια της μην της δημιουργηθεί κάποια επιπλοκη στη προσπάθεια της να το γεννήσει. Μήπως με άλλα λογια είναι επικίνδυνο στη κατάσταση της να κάνει αυγα.. Τις τελευταίες μέρες εντομεταξη έχουν τσακίσει ούτε ξέρω ποσα σουπιοκοκκαλα. Το τρώνε με μανία και τα δύο. Πήγα και τους πήρα ασβέστιο σε σταγονες να υπάρχει για παν ενδεχό ενο. Κάθε τοσο ψάχνω το κλουβί μη μου κάνει κανένα αυγο και δεν το πάρω χαμπάρι. Τη τελευταία βδομάδα επίσης πάει και κοιμάται μέσα στη ταιστρα τη στρογγυλη.. Παρολο που τους τη κατέβασα σχεδον στο πάτωμα του κλουβιού. Δεν θα με πείραζε υπο άλλες συνθήκες να τους βάλω ακομα και φωλιά κι ας κάνουν οτι νομίζουν. Η διατροφή τους έτσι κι αλλιώς είναι προσεγμένη ολο το χρονο. Απλά φοβάμαι αυτό που αναφέρα παραπάνω. Ξέρει μήπως κάποιος να μου πει βάση της εμπειρίας του αν ό ντως ισχύει ο φοβος που έχω ..Αν μπορεί η δυσπλασία που έχει το πουλάκι να επηρεάσει την οποία προσπάθεια της να κάνει αυγα; ..Αν πιστεύετε δηλαδή οτι μπορεί να είναι ό ντως επικίνδυνα για την υγεία της εννοώ. Κι αν ναι.. Μπορώ να κάνω κάτι για αυτο;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Η βοήθεια σας είναι πάντα πολύτιμη παιδιά. 😊
 
Χωρίς γνώσεις, απλά με την λογική κρίνω πως το πουλάκι δεν κινδυνεύει σε περίπτωση γέννας από τη δυσπλασία των φτερών του.
Αντιθέτως...
Τα μικρά του εάν γεννήσει, ενδέχεται κάλλιστα να έχουν κληρονομήσει ανάλογες (ίσως και όχι μόνο) δυσπλασίες...
Τι να σου πω βρε Χριστίνα μου, καλή δύναμη να έχεις με τόσα που αντιμετωπίζεις! Να είστε καλά να τα βοηθάτε!💕
 
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου Σισσυ μου.. Η αλήθεια είναι οτι κάτι τέτοιο ούτε καν μου είχε περάσει από τα μυαλό. Ότι μπορεί δηλαδή να γεννηθούν πουλάκια με παρομοιο θέμα. Είναι κανονας εννοείται πως δεν αφήνουμε πουλάκια με προβλήματα να αναπαραχτουν. Από την άλλη ομως δεν μου πάει η καρδιά με τίποτα να τα χωρίσω. Ο κακομοίρης ο Ερμής εντομεταξη οπου βρεθεί κι οπου σταθεί ψάχνει για φωλιά. Κάτω από τα ριχταρια. Μέσα στα παπλωματα. Παντου. με το που τους αλλαζω το χαρτι κατω παει και το τραβάει να το παρει και να το σχισει.. Τον Λυπάμαι κι αυτον.λογικά ναι.. Η δυσπλασία των φτερών δεν θα ηταν πρό βλημα απο μονο του.. Και λογικά αν είχε το πουλάκι και κάποιο άλλο θέμα με κάποιο εσωτερικο οργανο του κάτι θα είχαμε καταλάβει τοσο καιρο που το έχουμε. Ούτε ξέρω τι να κάνω.😔
 
@Kristy74, Γνωρίζεις το πρόβλημα του; Μιας κ εγώ έχω το ίδιο θέμα με το δικό μου πουλάκι. Μιλώντας με διάφορους γιατρους μου απαγόρευσαν την αναπαραγωγή διότι ενδεχομένως να περάσει και σε επόμενες γενιές.φυσικα μιλαω για το δικο μας πρόβλημα που μάλλον είναι το PBFD. Επίσης αν είναι αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα στα όργανα. Και ρώτησα.. Μα δε θα έβλεπα κάτι; Είναι μια χαρά όλη μέρα τραγουδάει κ μιλάει. Δε θέλω να σε φοβισω ούτε γιατρός ειμαι. Αλλά αν δεν το έχεις ψάξει μπορείς να το κάνεις με τεστ. Εμένα μου είπαν 50€ για την διαδικασία.
 
Δεν ξέρω το ακριβές πρόβλημα του Μαρία μου. Τα φτεράκια του όμως βγαίνουν και αναπτυσονται κανονικά.. Το πρόβλημα που έχει είναι στο κόκκαλο των φτερουγων του.. Δεν έχουν το κανονικό σχήμα. Δεν σφίγγουν στο σώμα του.η κυρία Δουκακη που το είχα πάει όταν το πήραμε μου είχε πει ότι πρόκειται για κάποια δυσπλασία που ειται γεννήθηκε έτσι. Είτε προκλήθηκε στη πορεία από κακή διατροφή. Δεν αναπτύχθηκε δηλαδή σωστά ο σκελετός της.. Κατά τα άλλα την είχε βρει υγιεστατη. Επίσης πέρσι που είχα πάει το ζευγαράκι στον Ακρίβο για έναν τυπικό έλεγχο. Τα ίδια πάνω κάτω μου είπε και αυτός. Ότι είναι κάτι εκ γενετής αποτέλεσμα κάποιας αιμομιξίας ίσως.. Μου είχε πει πάντως και αυτος πως το πουλάκι είναι υγιής και να μην με ανησυχεί. Δεν είχα βέβαια στο μυαλό μου πως θα έρθει κάποτε η στιγμή που θα θελήσει κι αυτή να γίνει μανούλα. Οπότε και δεν θίξαμε το θέμα της αναπαραγωγής.Ίσως θα έπρεπε να μιλήσω με κάποιον γιατρό πρώτα έτσι κι αλλιώς.
 
Ω μωρέ γλυκουλα. Να σου πω την αλήθεια εγώ θα το απέφευγα να κάνουν μωρά για διάφορους λόγους που προφανώς τους ξέρεις κ εσύ. Είναι πολύ στενάχωρο μετά να βγει πάλι κάποιο "προβληματικό". Αυτή την γνώμη έχω εγώ.. Εσύ βέβαια θα πράξεις όπως νιώθεις.
 
Νομιζω κανεις γιατρος δεν θα μπορεσει να σου πει με σιγουρια αν θα υπαρξει κληρονομικοτητα γιατι δεν υπαρχει πληρες ιστορικο του πουλιου και των γονεων του Χριστινα.
 
Έχεις δίκιο μάλλον Αντώνη σε αυτό.ωστόσο αυτό που με προβλημάτιζει είναι για το ίδιο το πουλάκι αρχικά.Αν δηλαδή μια γέννα θα μπορούσε να είναι κάτι επικίνδυνα για αυτό..Αν και πέρα απο τη δυσπλασία στις φτερούγες του δεν έχει κανένα άλλο προβλημα. Ειναι πολύ δραστήριο πουλάκι. Σκέφτομαι απλά πως αν βρω κανένα αυγο κάποια μέρα το πιθανοτερο είναι να μη μπορώ να το πετάξω . Αλλά θα φοβάμαι μη μου πάθει και τίποτα στη προσπάθεια της να γεννήσει κι άλλα. Καμοια δυστοκια η δεν ξέρω τι άλλο. Δεν ξέρω απλα ανησυχώ. Την βλέπω να ετοιμάζεται για αυγο με η χωρίς πουλάκι και φοβάμαι μήπως και το σώμα της δεν μπορέσει τελικά να αντεπεξέλθει.
 
Χριστίνα μου, θα πρέπει από αλλού να ''πιάσεις'' το θέμα.
Τι εννοώ, άντε και γέννησε μια φορά και πήγαν όλα καλά στη γέννα.
Επίσης έτυχε να μην εμφανίσει και κάποιο από τα μικρά πρόβλημα.
Πόσες φορές όμως θα την ''αφήσεις'' να γεννήσει; και πόσα πουλάκια θα βγουν χωρίς πρόβλημα αλλά ούτως ή άλλως θα φέρουν μέσα τους την κληρονομικότητα, άρα και την πιθανότητα να εμφανιστεί στα δικά τους μικρά;

Το θέμα για μένα είναι να μην τους ''αφήνεις'' να φτάνουν σε κατάσταση αναπαραγωγής με κάθε δυνατό τρόπο...
Σκοτάδι-ύπνος πάνω από 12-13 ώρες (χρόνια τώρα εγώ τους αφήνω 15), λιτή τροφή την Άνοιξη, μπάνιο έστω και υποχρεωτικά, αλλαγή στη θέση των πραγμάτων στο κλουβί...
 
Έχεις δίκιο μάλλον Αντώνη σε αυτό.ωστόσο αυτό που με προβλημάτιζει είναι για το ίδιο το πουλάκι αρχικά.Αν δηλαδή μια γέννα θα μπορούσε να είναι κάτι επικίνδυνα για αυτό..Αν και πέρα απο τη δυσπλασία στις φτερούγες του δεν έχει κανένα άλλο προβλημα. Ειναι πολύ δραστήριο πουλάκι. Σκέφτομαι απλά πως αν βρω κανένα αυγο κάποια μέρα το πιθανοτερο είναι να μη μπορώ να το πετάξω . Αλλά θα φοβάμαι μη μου πάθει και τίποτα στη προσπάθεια της να γεννήσει κι άλλα. Καμοια δυστοκια η δεν ξέρω τι άλλο. Δεν ξέρω απλα ανησυχώ. Την βλέπω να ετοιμάζεται για αυγο με η χωρίς πουλάκι και φοβάμαι μήπως και το σώμα της δεν μπορέσει τελικά να αντεπεξέλθει.


Εκ περιγραφης ανπαραγωγικα δεν φαινεται το "ελαττωματακι" να επηρεαζει την διαδικασια.
Η δυστοκια ειναι παντα μια πιθανοτητα no matter what!
 
@Sissy, Το θέμα Σίσσυ, ειναι ότι δεν μπορεί να ξέρει η Χριστινα, μάλλον και οι γιατροι, αν πρόκειται για χαρακτηριστικό δυσπλασίας γενετικό ή επίκτητο. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα υπήρχε πρόβλημα στους απογόνους.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδια.. Μάλλον θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν νωρίτερα για ύπνο και βλέπουμε.Απλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ τη πιθανό τητα να γεννήσει η κοτουλα μας και τώρα με τα συνεχη ζευγαρωματα που βλέπω και ολα τα άλλα ανχωθηκα οσο να ναι.. Ελπίζω να μη μου κάνει καμοια έκπληξη παρολο αυτά.
 
Χριστίνα έχω μεγάλη περιέργεια να δω την "δυσπλασία" όπως την ονομάζεις των φτερών. Υπάρχουν καθαρές φωτογραφίες; Το έχει δει κάποιος γιατρός κι αν ναι τι σου είπε;
 
Το λεω δυσπλασία Ανεστη μου γιατί αυτό μου ειχε πει η κ. Δουκακη όταν την ειχαμε πρώτο πάρει και της το ειχα πάει. Μου ειχε πει τότε ότι εχει μια μορφή δυσπλασιας στις φτερούγες του.. Ότι να μη με ανησυχεί γιατί δεν είναι κάτι που επηρεάζει την υγεία του και οτι μπορεί να γεννήθηκε για κάποιο λόγο έτσι η να προέκυψε στη πορεία της ανάπτυξης του από κακή διατροφή. Και ο Ακριβός πάντως που το έχει δει τα ίδια πάνω κάτω μου είπε. Τα φτεράκια του δεν κλείνουν κανονικά στο σώμα του.. Είναι σαν πεσμένα. Ούτε μπορεί φυσικα να πετάξει καλά.Ήταν αρκετά ταλαιπωριμενο το πουλάκι όταν μας το είχαν φέρει. Του λυπει επισης ένα κομμάτι από το δαχτυλάκι του..Αλλά δει ειχε ποτέ κανένα άλλο προβλημα υγείας όσο καιρό είναι μαζι μας ούτε αυτά τα προβληματακια φαίνεται να το επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Μόνο ότι δεν μπορει να πετάξει καλά. Κατά τα άλλα είναι μια χαρά. Είναι ένα πολύ δραστήριο και υγείες πουλάκι.
Αυτή η φωτογραφία είναι όταν την ειχαμε πρώτο πάρει.rsz_20180910_092831.webp

Και εδώ ισως φαινεται καλύτερα γιατί κινείται.. Είναι στην αρχή της γνωριμίας τη με τον αρσενικό μας...
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
Όταν τα φτεράκια του είναι κλειστά από πάνω φαίνεται σαν να έχει καμπουριτσα η κακομοιρα. Δεν βρίσκω πρόσφατες φωτογραφίες τωρα που να φαίνεται καλύτερα το πρόβλημα.
 
H χρωματική της μετάλλαξη διακιολογεί το μικρό της μέγεθος, τη φαλάκρα και ίσως και τα υπόλοιπα "κατασκευαστικά" θέματα που έχει. Είδα και ένα δάχτυλο που κοιτάζει αντίθετα κι εφόσον λες ότι και η πλάτη της δεν είναι ίσια ή όπως θα έπρεπε τελοσπάντων, θα συμφωνήσω με τη γνώμη της Σίσσυς. :) Δεν βλέπω το λόγο να αναπαραχθεί. Το ταίρι της το έχει, τη φροντίδα της την έχει και φαίνεται πολύ χαρούμενη, τα υπόλοιπα δεν πιστεύω πώς θα της προσέφεραν κάτι πέρα απο πιθανά προβλήματα.
 
Το δαχτυλακι της το ενα ειναι κομμενο ανεστη.. Είναι περιπου το μισο.. Ούτε αυτο ξερω απο που προηλθε δυστηχως.. Καμοια φορα παθαίνει σαν αγγιλωση γιαυτο το βλεπεις γυρισμενο ετσι.. Η ανησυχία μου από την αρχη ηταν μη μου πάθει τίποτα στη προσπάθεια της να γεννήσει κανένα αυγο μιας και την είδα να μου ετοιμάζεται η έτσι μου φάνηκε τουλάχιστον. Ούτε εγώ βρίσκω το λογο να μπει σε διδικασια αναπαραγωγης αν ειναι να ρισκάρει την υγεία της.. Εννοείται αυτό... Οποτε ακολουθώ την συμβουλή της σισσυς και ο θεος βοηθος. Σε περίπτωση ομως. Που παρολο αυτά βρω κανένα αυγουλακι. Τι κανω.. Το παίρνω απλά και το πεταω;
 
Σε περίπτωση ομως. Που παρολο αυτά βρω κανένα αυγουλακι. Τι κανω.. Το παίρνω απλά και το πεταω;
Εγώ αυτό θα έκανα. Θα είχα σουπιοκόκαλο συνέχεια στο κλουβί κι αν έβρισκα αυγό θα έβαζα κι υγρό ασβέστιο στο νερό για μερικές ημέρες.
 
Ωραία. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας παιδια.. Να ρωτήσω κάτι ακόμα θέλω όμως. Όταν λέμε λιτή διατροφή. Τι ακριβώς εννοούμε; Τους σπόρους τους μόνο χωρίς πολλά πολλά φρέσκα η μαγειρεμένα η έχει να κάνει μόνο με την ελάττωση του αυγου;, αυγο τους δίνω 1-2 φορές την βδομάδα αλλά κάθε μέρα τρώνε κάτι επιπλέον της βασικής τροφής τους.. Διάφορα λαχανικά δηλαδή..όσπρια. Δημητριακά.φύτρες.φρέσκα βότανα.φροντίζω να έχουν κάθε μέρα κάτι επιπλέον. Τα κόβουμε εντελώς όλα αυτά η τα δίνω απλά 1-2 φορές τη βδομάδα και ως ποτε να το κρατήσω αυτο;.. Μέχρι το τέλος της άνοιξης είναι καλα;
 
Back
Top