@Ariadnh , Αριάδνη, χαίρομαι που τα ξαναλέμε...είχαμε καιρό να σε ακούσουμε.
Στο ερώτημά σου συγκεκριμένα δεν γνωρίζω να σου απαντήσω, αλλά θα σου πω τι υποθέτω....
Ο ζεόλιθος έστω κι αν είναι υψηλής κοκκομετρίας, έχει / παράγει σκόνη καθώς τρίβεται. Επίσης έχει υψηλό πορώδες. Αν καταναλώνεται (το οποίο δεν ξέρω να σου το πω, μια και ο ίδιος τον χρησιμοποιούσα επί χρόνια, αλλά με σχάρα, παρόλα αυτά έχω την εντύπωση ότι ίσως - ελπίζω να μην κάνω λάθος - ο
@patrickios κάποτε χρησιμοποιούσε ζεόλιθο χωρίς σχάρα σε καναρίνια όχι χρώματος όμως- κι αν ναι μπορεί να μας πει αν είχε παρατηρήσει ότι τα πουλιά έτρωγαν και λίγο) τότε το πορώδες του πιθανά θα απορροφά κάποιες ουσίες της χρωστικής οι οποίες έπειτα θα αποβάλλονται κατά την αφόδευση. Τώρα, σε τι βαθμό θα γίνεται αυτό, πάλι δεν το γνωρίζω. Σκέψου πάντως ότι το κόκκαλο σουπιάς έχει επίσης μεγάλο πορώδες και αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που το αφαιρούμε όταν δίνουμε αντιβίωση σε καναρίνια (ο άλλος είναι επειδή το ασβέστιο αλληλεπιδρά δυσμενώς στην απορρόφηση κάποιων δραστικών ουσιών). Επίσης το "καρβουνάκι" που δίνουμε σε περιπτώσεις δηλητηρίασης έχει υψηλό πορώδες ώστε να απορροφά την τοξική ουσία στο γαστρεντερικό ώστε η τελευταία να αποβληθεί με τις ακαθαρσίες, πριν περάσει στο αίμα.
[automerge]1664596573[/automerge]
Ωχ, τώρα θυμήθηκα
ότι τότε που είχα ζεόλιθο στα κλουβιά, αναγκάστηκα να ανεβάσω πιο ψηλά τις σχάρες γιατί είχα δει τα καναρίνια μου να τσιμπούν τον ζεόλιθο.