Φροντίδα Μπορεί ο ζεόλιθος να επηρεάσει αρνητικά το βάψιμο των καναρινιών;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ariadnh
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ariadnh

PB Known Member
Εγγραφή
1 Απρ 2014
Μηνύματα
3.046
Πόλη
Κύπρος
Καλησπέρα. Μια απορία.. Θα βάλω στο πάτο του κλουβιού πτήσης των κόκκινων καναρινιών ζεολιθο. Θα ήθελα να μάθω ε αν ο ζεολιθος θα επηρεάσει αρνητικά το βάψιμο των καναρίνιων τώρα που αλλάζουν φτερά ή στο μέλλον με την νέα αναπαραγωγικη περίοδο. Το κλουβί δεν έχει σχάρα στο πάτο άρα τα πουλιά θα μπορούν να φάνε το ζεολιθο.

Ευχαριστώ πολύ 😁
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ariadnh γενικά ο ζεόλιθος δεν επηρεάζει τα χρώματα . Όμως δεν νομίζω να είναι ότι καλύτερο χωρίς σχάρα. Η ιδιότητά του είναι να τραβά την υγρασία και θα δημιουργήσει άσχημο αποτέλεσμα στην επαφή του με τα πουλιά . Αυτό που είναι θετικό αμέσως γίνεται χωρίς σχάρα άκρως επικίνδυνο . Δεν κατέχω το αλάθητο άκουσε και άλλους φίλους .
 
@gianniskilkis το κλουβί δεν έχει σχάρα. Ε αν έχεις να προτείνεις κάποιο άλλο υλικό, θα ήθελα πολύ να ακούσω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Μέτρα τις διαστάσεις του κλουβιου σου.
Πήγαινε σε ένα μαγαζί με οικοδομικά υλικά αγόρασε ένα μέτρο πλέγμα. 5 ευρώ έχει.
Πες του να στο κόψει στις διαστάσεις του κλουβιου σου. Και το δένεις με tire ups.
Ζεολιθο κλπ κλπ μπορείς να βάλεις σε μια αυγοθηκη.
 
Εγώ έχω μια σειρά να αγοράζω κλουβιά με αποσπώμενη σχάρα . Χρησιμοποιώ πέλλετ ξύλου και φροντίζω να το αλλάζω συχνά {τώρα τελευταία τα ψιλοφόρτωσα στον κόκορα ] . τέλος πάντων εγώ θα σου πρότεινα πέλλετ ή εφόσον θες σώνει και ντε ζεόλιθο, βάλε μια σχαρίτσα από ανοξείδωτο πλέγμα στα είδη κιγκαλερίας .
 
Εγω χρησιμοποιω αμμο της sanibird.σε ενα καναρινακι που εχω(Χρησταρας) δεν χρησιμοποιω τη σχαρα διοτι λειπουν τα δαχτυλα του.τα ποδαρακια του ειναι παντα καθαρα και εδω και ενα χρονο που τη χρησιμοποιω δεν εχω καποιο θεμα.η κουτσουλια στεγνωνει πολυ γρηγορα.
 
@ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 δε ξέρω αν υπάρχει αυτή η άμμος στη Κύπρο.. Θα το ψάξω. Οι κόκκοι όμως είναι μικροί; Όταν θα πετανε θα "σηκώνει" τη άμμο;
[automerge]1664555259[/automerge]
Τώρα έψαξα και βρήκα στο ίντερνετ υπόστρωμα οξιάς. Αυτο δεν θα μπορούν να το φάνε άρα δεν μπορεί να τους κάνει και ζημιά;
Σωστά σκέφτομαι 😁;
Όμως είναι αρκετά βαρύ; Όταν θα πετάνε θα φεύγει;
Το χρησιμοποιεί κάποιος;




Μπορεί κάποιος να μου πει πιο αναλυτικά γιατί λέμε όχι στο ζεολιθο;
 
@Ariadnh δεν σκορπαει με τα πεταρισματα.το πιο βασικο για μενα ειναι πως δεν εχει σκονη οπως ο ζεολιθος.επειδη εχω τα κλουβια σε γκρι ραφιερα με τον ζεολιθο ειχα πολυ σκονη.με ενα πανι στο χερι ημουν συνεχως.
 
@Ariadnh , Αριάδνη, χαίρομαι που τα ξαναλέμε...είχαμε καιρό να σε ακούσουμε. 🙂
Στο ερώτημά σου συγκεκριμένα δεν γνωρίζω να σου απαντήσω, αλλά θα σου πω τι υποθέτω....
Ο ζεόλιθος έστω κι αν είναι υψηλής κοκκομετρίας, έχει / παράγει σκόνη καθώς τρίβεται. Επίσης έχει υψηλό πορώδες. Αν καταναλώνεται (το οποίο δεν ξέρω να σου το πω, μια και ο ίδιος τον χρησιμοποιούσα επί χρόνια, αλλά με σχάρα, παρόλα αυτά έχω την εντύπωση ότι ίσως - ελπίζω να μην κάνω λάθος - ο @patrickios κάποτε χρησιμοποιούσε ζεόλιθο χωρίς σχάρα σε καναρίνια όχι χρώματος όμως- κι αν ναι μπορεί να μας πει αν είχε παρατηρήσει ότι τα πουλιά έτρωγαν και λίγο) τότε το πορώδες του πιθανά θα απορροφά κάποιες ουσίες της χρωστικής οι οποίες έπειτα θα αποβάλλονται κατά την αφόδευση. Τώρα, σε τι βαθμό θα γίνεται αυτό, πάλι δεν το γνωρίζω. Σκέψου πάντως ότι το κόκκαλο σουπιάς έχει επίσης μεγάλο πορώδες και αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που το αφαιρούμε όταν δίνουμε αντιβίωση σε καναρίνια (ο άλλος είναι επειδή το ασβέστιο αλληλεπιδρά δυσμενώς στην απορρόφηση κάποιων δραστικών ουσιών). Επίσης το "καρβουνάκι" που δίνουμε σε περιπτώσεις δηλητηρίασης έχει υψηλό πορώδες ώστε να απορροφά την τοξική ουσία στο γαστρεντερικό ώστε η τελευταία να αποβληθεί με τις ακαθαρσίες, πριν περάσει στο αίμα.
[automerge]1664596573[/automerge]
Ωχ, τώρα θυμήθηκα 🤔 ότι τότε που είχα ζεόλιθο στα κλουβιά, αναγκάστηκα να ανεβάσω πιο ψηλά τις σχάρες γιατί είχα δει τα καναρίνια μου να τσιμπούν τον ζεόλιθο.
 
@ianos καλημέρα.. Χαίρομαι κι εγώ που σε βλέπω ☺️.

Οπότε καταλήγουμε ότι ο ζεολιθος είναι μια κακή επιλογή όταν δεν υπάρχει σχάρα.

Η οξιά είναι καλύτερη; Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Είναι βαριά; όταν θα πετάνε θα φεύγει?
 
τότε το πορώδες του πιθανά θα απορροφά κάποιες ουσίες της χρωστικής οι οποίες έπειτα θα αποβάλλονται κατά την αφόδευση. Τώρα, σε τι βαθμό θα γίνεται αυτό, πάλι δεν το γνωρίζω.
Οπότε καταλήγουμε ότι ο ζεολιθος είναι μια κακή επιλογή όταν δεν υπάρχει σχάρα.
Δεν καταλήγουμε, γιατί δεν γνωρίζω σε τι βαθμό απορροφούνται οι χρωστικές...μπορεί να ξέρει να μας πει κάποιο μέλος που εκτρέφει καναρίνια χρώματος και έχει χρησιμοποιήσει ζεόλιθο.
 
Υπάρχουν και τα πελλετ κυτταρινης εντελώς φυσικό προϊόν πάρα πολύ απορροφητικό και ασφαλές!
 
Back
Top