Αναπαραγωγή Μπορώ να βάλω βαμβάκι σαν υλικό φωλιάς;

giannhslfc

PB New Member
Εγγραφή
4 Νοε 2018
Μηνύματα
149
Πόλη
Βέροια
Καλησπέρα σε όλους. Μπορώ να βάλω βαμβάκι σαν υλικό φωλιάς; Ρωτάω γιατί η κανάρα μου απο χθες αφου έχτισε τη μισή φωλιά ψάχνει μόνο το μαλακό υλικό το βαμβάκι απο αυτο που της έχω βάλει. Το υλικό είναι βαμβάκι και κλωστές το γύρω γύρω της φωλιάς έχει περισσότερες κλωστές και κάτω στρώνει βαμβάκι. Απο χθες ριχνει τις περισσότερες κλωστές κατω(οχι απο τη φωλιά) και παίρνει το βαμβάκι. Μπορώ να συμπληρώσω λιγο βαμβάκι σκέτο;
 
Καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε το βαμβάκι σαν υλικό φωλιάς γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολη η μετέπειτα διαχείριση της φωλιάς από τη μητέρα.
Δηλαδή η υγρασία των περιττωμάτων των νεοσσών εγκλωβίζεται σ' αυτό και δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα μια και είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να στεγνώσει.
Ο συνδυασμός πάλι με άλλα κυρίως φυσικά υλικά δίνει πολύ καλές λύσεις και καλό είναι να αναζητούμε τέτοιες όταν και όποτε μπορούμε.
 
Θα το ανάμειξω με αυτο που είδη έχω απλα αυτο εχει περισσότερες κλωστές και λέω να βάλω λιγο περισσότερο βαμβάκι. Η φωλια είναι σχεδόν έτοιμη μόνο στο κάτω μέρος βλέπω λίγο κενό. Ανεβάζω φώτο σε λίγο.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπέρα, εάν μπορείς να το αποφύγεις. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν κάνει το κακό που του προσδίδουν. Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα καλό σε εξωτερικές εκτροφές. Τα δικά μου (δεν τα έμαθα εγώ) όταν τελειώσουν την φωλιά το ζητάνε σαν ζητιανόπουλα. Στις πρώτες γέννες τους δεν μπορούσα να καταλάβω τι γινόταν μέχρι που τους έβαλα κατά τύχη λίγο και κάναν σαν τρελά. Δεν το είχα καταλάβει εντελώς τυχαία τους έβαλα, ανατρέχοντας στα αγριόπουλα που μαζεύουν τις τούφες από τα λουλούδια. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με φωλιά. Καλή συνέχεια.
 
Γιάννη.. καλημέρα αν θυμάμαι καλά είχε αναφερθεί πριν καιρό αυτό το θέμα, το οποίο το είχα διαβάσει και μου έκανε εντύπωση από τις απαντήσεις που είχαν γράψει οι φίλοι. αποφάσισα να το δοκιμάσω, λοιπόν φίλε έπαθα πλάκα, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ωραία ήταν η φωλιά (μαζί με το νήμα βέβαια). Εγώ δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μου θα είχα και αυτά που έγραψε ο κατ΄ εμέ μετρ του είδους misalouris
 
Το βαμβάκι θα ξαναπώ ενέχει σοβαρότατο κίνδυνο για τη φωλιά και τα μικρά.
Συγκρατεί την υγρασία των απορριμάτων τους και δεν ενδείκνυται να είναι περισσότερο από 20% (κατά τη γνώμη μου) στο υλικό της φωλιάς.
Ως μαλακότερο επιλέγεται περισσότερο από τα πουλιά στο χτίσιμο της φωλιάς κι αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
Θα πρότεινα μάλιστα να αποφεύγεται εντελώς την παρουσία του στη φωλιά όταν απουσιάζει η εμπειρία και υπάρχει αδυναμία αλλαγής φωλιάς στις 7-10 μέρες των νεοσσών.

Το οτι κάποιος το δοκίμασε και πέτυχε δε σημαίνει απολύτως τίποτε.
Το οτι κάποιος το χρησιμοποιεί και του μοιάζει καλό... επίσης.
Βρέξτε λίγο βαμβάκι και δείτε πότε θα στεγνώσει
Ακριβώς και γι αυτό το λόγο απουσιάζει από τα υλικά χτισίματος φωλιών και μόνο σε ελάχιστα έχει μικρή συμμετοχή.

Προσοχή... όχι αδόκιμα... είναι επικύνδυνο για τη φωλιά και τα μικρά της
 
Καλημέρα σε όλους. Εδώ η φωλιά χθές, πριν αναμείξω το βαμβάκι με το υλικό. Ανεβάζω και με το extra βαμβάκι πως έγινε. Πιστεύω κύριε Γιάννη πως δεν θα έχω πρόβλημα. Οι κλωστούλες είναι κοντά στο 70% και το υπόλοιπο 30% βαμβάκι και κυρίως στο κέντρο.
 

Συνημμένα

  • DSC_0343.webp
    DSC_0343.webp
    16,5 KB · Προβολές: 51
Η φωλιά που παραθέτεις έχει ελάχιστο βαμβάκι. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιώ και εγώ. Κατα την γνώμη μου μην βάλεις επιπλέον βαμβάκι. Είναι μια χαρά. Όταν ξεκίνησα την ενασχόληση με τα καναρίνια και ενώ είχα ένα πολύ καλό ζευγάρι, αποφάσισα να τους δώσω ως υλικό φωλιάς μόνο βαμβάκι. Η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής εξελίχθηκε σε τραγωδία, όταν το πόδι της θηλυκιάς που επώαζε, μπλέχτηκε στο βαμβάκι και στην προσπάθειά της να βγει εκτός φωλιάς το έσπασε...
 
Έβαλα βαμβάκι χθες. Και έχει συμπληρώσει πολύ λίγο μόνο στο κέντρο, όλο το υπόλοιπο ειναι κλωστές. Μάλλον ήταν στο τελείωμα γιατί δεν βλέπω άλλο να κουβαλάνε νήμα. Δεν νομίζω να έχω πρόβλημα. Είναι ελάχιστο μια στρώση στον πάτο μόνο.
[automerge]1552210359[/automerge]
Η φωλιά που παραθέτεις έχει ελάχιστο βαμβάκι. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιώ και εγώ. Κατα την γνώμη μου μην βάλεις επιπλέον βαμβάκι. Είναι μια χαρά. Όταν ξεκίνησα την ενασχόληση με τα καναρίνια και ενώ είχα ένα πολύ καλό ζευγάρι, αποφάσισα να τους δώσω ως υλικό φωλιάς μόνο βαμβάκι. Η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής εξελίχθηκε σε τραγωδία, όταν το πόδι της θηλυκιάς που επώαζε, μπλέχτηκε στο βαμβάκι και στην προσπάθειά της να βγει εκτός φωλιάς το έσπασε...
Επίσης δεν έχω βάλει μόνο βαμβάκι, έχω βάλει μια τουφίτσα επιπλέον μέσα στο υλικό.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έξοχα! Η κατασκευή της φωλιάς τους έγινε όπως πρέπει και σύμφωνα με τα ένστικτα τους. Στην φύση τα πτηνά επενδύουν τις φωλιές τους με μαλακά υλικά(π.χ. Πούπουλα, βαμβάκι) στο τελείωμα της, ώστε να καταστεί πιο θερμομονωτική και απαλή για τους γόνους τους. Συνεπώς είναι έτοιμη και καλοφτιαγμένη! 🙂👍
 
Στην φύση τα πτηνά επενδύουν τις φωλιές τους με μαλακά υλικά(π.χ. Πούπουλα, βαμβάκι) στο τελείωμα της, ώστε να καταστεί πιο θερμομονωτική και απαλή για τους γόνους τους.
Μπράβο Αμβρόσιε.. έτσι ακριβώς γίνεται..
Μαλακό το τελευταίο φινίρισμα της φωλιάς..
Και ξερά χόρτα η βάση της για να υπάρχει η απαιτούμενη εκροή των "υγρών" από τις κουτσουλιές όταν μεγαλώσουν τα μικρά.
Αν παρατηρήσουμε μάλιστα τις κλειστές πλαστικές φωλιές που έχουμε στην αναπαραγωγή (όσοι έχουμε) θα διαπιστώσουμε την αυξημένη υγρασία γύρω από τη φωλιά εξ αιτίας της αδυναμίας απορρόφησης των παραπάνω υγρών.
Παρά το τακτικότατο καθάρισμα της φωλιάς στο video μπορούμε να δούμε την υγρασία που "περισσεύει" τριγύρω από τη φωλιά. Υπόψη έχει αλλαχθεί το καλαθάκι της φωλιάς μια φορά, αλλιώς τα πράγματα θα ήταν απίθανα άσχημα για τα πουλιά.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Θαρρώ ότι δεν χρειάζεται. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της. 😉
Δεν χρειάζεται; Αφού ολοκληρώθηκε η φωλιά, δεν πρέπει να αφαιρέσω το υλικό που τους έχω στο κλουβί;
 
Αφού ολοκληρώθηκε η φωλιά, δεν πρέπει να αφαιρέσω το υλικό που τους έχω στο κλουβί;
Το υλικό που έχει περισσέψει μπορείς να το αφαιρέσεις, η κανάρα μέχρι να κάνει το πρώτο αυγό θα ασχολείται με την φωλιά μέχρι να την τελειοποιήσει όπως αυτή θέλει.

καλή επιτυχία!
 
Ο Αμβροσιος πρεπει να καταλαβε να αφαιρεσεις υλικο μεσα απο την φωλια
Όχι Τάσο, το ίδιο με εσάς κατάλαβα και εγώ! Την φωλιά εννοείται ότι δεν πρέπει να την πειράξει. :) 😉

Αφού ολοκληρώθηκε η φωλιά, δεν πρέπει να αφαιρέσω το υλικό που τους έχω στο κλουβί;
Ναι Γιάννη, μπορείς να το αφαιρέσεις.
 
Back
Top