Διατροφή Μπορώ να δώσω γαϊδουράγκαθο στα καναρινια;

alexisthes

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουν 2021
Μηνύματα
293
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα στην ομάδα, θέλω να ρωτήσω αν έχει δώσει κανενας σπορους γαιδουραγκαθου στα καναρινια από γαιδουραγκαθα που υπάρχουν στην φύση, σκέφτομαι επειδή δίπλα στο σπίτι μου έχουμε ένα μικρό "δασακι" και είναι γεμάτο γαιδουραγκαθα να μαζεψω και βγάλω τους σπόρους, το κάνει κανένας? αξίζει?
 
Το γαιδουράγκαθο έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τα καναρίνια και είναι και η τέλεια τροφή για καρδερίνες. Βοηθάει νομίζω πολύ στο συκώτι. Μπορείς να δώσεις είτε φρέσκο γαιδουράγκαθο, είτε να δώσεις τους σπόρους. Τους σπόρους τους βάζεις ή στο γουδί ή στο μούλτι και τους σπάς και δίνεις το από μέσα. Οι σπόροι είναι πόλυ σκληροί του γαιδουράγκαθου ώστε να τους σπάσει το καναρίνι. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: δεν δείνουμε από κήπους ή πεζοδρόμια επειδή μπορεί να έχουν κατουρήσει σκύλοι ή γάτες ή να έχουν πάει έντομα και άγρια πουλιά. Φυσικά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι από έκει που θα τα πάρουμε δεν έχουν ραντιστεί.
 
@Chris δεν εξναι η πρώτη φορά που δίνω, γενικά δίνω στα καναρίνια μου, δεν τα χτυπαω στο μυλτι γτ δεν τα σπάει και στο γουδί θριματιζεται εγώ τα χτυπαω στον μύλο που έχω για καφέ, τους σπόρους τους παίρνω από μαγαζί, απλα η ερώτηση μου είναι ότι αν αξίζει να κόψω από δασακι και να τα προσφέρω στα πουλιά μόνο τον σπόρο, εχει σκυλιά γτ πάει ο κοσμος βόλτα, εχει και άγριες καρδερινες αλλά τα γαιδουραγκαθα έχουν ύψος 1.50m, και να τα κατουρησε σκύλος στην ρίζα επηρεάζει τον σπόρο?
 
τους σπόρους τους παίρνω από μαγαζί, απλα η ερώτηση μου είναι ότι αν αξίζει να κόψω από δασακι και να τα προσφέρω στα πουλιά μόνο τον σπόρο, εχει σκυλιά γτ πάει ο κοσμος βόλτα
Αξίζει ναι. Μπορείς να δώσεις. Τα σκυλιά οι γάτες και λοιπά τετράποδα δεν μπορούν τα λερώσουν. Υπάρχουν αρκετά μέλη μας που μαζεύουν τους σπόρους και τους δίνουν στα πουλιά. Θυμάμαι κάποιες πρόσφατες αναρτήσεις στα Media του @patrickios τις οποίες δεν μπορώ να βρω τώρα αλλά και του @Γιαννης17 που μπορείς να τα δεις εδώ https://community.petbirds.gr/media/users/Γιαννης17.22764/

Δυστυχώς δεν γνωρίζω ποια διαδικασία χρειάζεται για να δοθούν στα πουλιά. Αν γνωρίζει κάποιος, ας βοηθήσει.
 
Είναι πολύ καλή ιδέα να είναι τριμα ο σπόρος του γαϊδουράγκαθου γιατί τα καναρινια όπως ειπαν και πιο πάνω δεν έχουν πχ το ισχυρό ράμφος των καρδερίνων και ειδικά των φλωρων για να σπάσουν τόσο σκληρούς σπόρους.
 
@Stavros μόνο μια φώτο με γλιστριδα νμζ έχω ανεβάσει. Γαιδουραγκαθο σε ημιωριμη μορφή κτλ δεν έχω δώσει ποτέ ούτε έχω μαζέψει.

Ξηρό σπόρο του εμπορίου ολοκληρο δίνω μόνο στους φλώρους γιατί μόνο αυτοί μπορούν να τον σπάσουν. Τωρα ίσως και καμιά καρδερίνα να τύχει να τους σπάει αλλά γενικά οι balcanica (τουλάχιστον οι δικές μου) δεν μπορούν.

Πάντως γενικά για να έχετε όφελος από τις ιδιότητες του γαιδουραγκαθου και γενικά όλων των "δώρων της φύσης", πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε συχνή και μόνιμη βάση στη διατροφή τους.
Δεν θα προστατευτεί πχ το συκώτι ενός καναρινιού επειδή θα φαει μια στο τόσο γαιδουραγκαθο.

Υπαρχουν συμπληρωματα στο έμποριο και υγρά και σε σκόνη (εκτός του τριμμένο σπόρου) που περιέχουν γαιδουραγκαθο αν κάποιος θέλει ντε και καλά να δώσει.
 
@Stavros όταν έπαιρνα σπόρους από μαγαζί τα αλεθα σε μύλο για καφέ και τότε οι σπόροι σπαγανε σε μικρά κομμάτια οπότε όταν τα έβαζα μαζί με τις φλούδες πραγματικά δεν έμενε δείγμα σπόρου μόνο φλούδες έβρισκα, είχα 100% αποδοχή. Απλά φέτος έχει παντού τσουκνίδα και γαιδουραγκαθο και ειπα να δοκιμάσω
 
Καλησπέρα,
Προσωπικά σχεδόν κάθε χρόνο μαζεύω γαϊδουράγκαθα για τα πτηνά μου με τρόπο που παρουσιάζω αναλυτικά εδώ : https://community.petbirds.gr/threads/Ο-τρόπος-που-βγάζω-τους-σπόρους-από-τα-αγκάθια.35804/

Τα καναρίνια είναι αδύνατον να περιεργαστούν αυτό το σπόρο με το ράμφος τους για αυτό φροντίζω να τον αλέθω και έπειτα έχω παρατηρήσει πως τον τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση. Μόνο στα lovebirds τον προσφέρω ακέραιο και σε ένα φλώρο που έχω τα οποία είδη έχουν και τα δύο ένα από τα ισχυρότερα ράμφη για το μέγεθος τους και δεν αντιμετωπίζουν την παραμικρή δυσκολία στο πως να τους καταναλώσουν. Κατά τα άλλα θεωρώ πως είναι μία ωφέλιμη τροφή για μικρές και μεγάλες εκτροφές.
 
@Γιαννης17 τους σπόρους τους μαζεύεις όταν πλέον το γαιδουραγκαθο έχει μαραθεί δηλαδή έχει αυτό το χρώμα του σιταριού ή όταν είναι ακόμα ανθισμενο? Επίσης άγριο σιτάρι έχεις δώσει σε καναρίνια?
 
@alexisthes καλημέρα, φροντίζω πάντοτε το γαιδουράγκαθο να βρίσκεται στην τελική του μορφή (σχεδόν αποξυραμένο - χρυσοπράσινη απόχρωση) και με την φούντα του στην κορυφή να ειναι καλά ανοιγμένη. Αν τραβήξεις την φούντα και δεις ότι βγαίνουν μαζί και σπόροι τότε είναι έτοιμο. Εξάλλου από την στιγμή που θα το κόψεις το αγκάθι θα ανοίξει κι άλλο. Όσο για το άγριο σιτάρι, δεν το έχω επιδιώξει ποτέ.
 
Back
Top