Αναπαραγωγή Μπορώ να μεταφέρω το ζευγάρι των καναρινιών (πρωί - βράδυ) στην αναπαραγωγή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kalia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
1 Φεβ 2025
Μηνύματα
47
Καλη σας μερα!
Πιστευω να εστειλα σωστα το μνμ.και να παρω απαντηση στο προβλημα μου.Εχω 2 καναρινια μοζαίκ ,ενα αχατη και ενα ασπρο θυληκο το οποιο επωαζει για 10 ακομα μερες.Ρωταω τι τροφη και βιταμινες δινω ΤΩΡΑ και αν μπορω -οταν ταιζονται τα μικρα-να τα μεταφερω την ημερα στο καθιστικο(μεγαλο φωτεινο και ησυχο δωματιο) και το σουρουπο να τα ξαναπηγαινω στο "κανονικο"χωρο τους ,εξ ισου φωτεινο και ησυχο.
Ευχαριστω.
 
Ρωταω τι τροφη και βιταμινες δινω ΤΩΡΑ και αν μπορω -οταν ταιζονται τα μικρα-να τα μεταφερω την ημερα στο καθιστικο(μεγαλο φωτεινο και ησυχο δωματιο) και το σουρουπο να τα ξαναπηγαινω στο "κανονικο"χωρο τους ,εξ ισου φωτεινο και ησυχο.
Ευχαριστω.
Μη τα μετακινεις πολυ γιατι στρεσαρονται αφησε τα σταθερα σε ενα σημειο. Οσο για τις βιταμινες μπορεις να δωσεις καποιο προβιοτικο που βοηθαει στην αναπτυξη των νεωσσων και συμπληρωμα ασβεστιου
 
Καλησπέρα.
Σε γενικές γραμμές θα σου έλεγα να αφήσεις το κλουβί εκεί που βρίσκεται, ειδικά τώρα που επωάζει. Αλλιώς, κάθε μετακίνηση εγκυμονεί τον κίνδυνο η κανάρα να αφήσει τα αυγά. Επίσης, θα ήταν καλό να μην τα μετακινήσεις ούτε όταν επωαστούν τα αυγά.
Σχετικά με βιταμίνες. Τις πρώτες 5 ημέρες από την επώαση και του τελευταίου αυγού, απέφυγε να δίνεις λαχανικά και γενικότερα χορταρικά και πράσινα. Έπειτα, σταδιακά, ξεκίνησε να βάζεις σε όλο και πιο αυξημένες ποσότητες και συχνότητα, στην αρχή κάθε δεύτερη ημέρα και ακολούθως καθημερινά. Έτσι θα λάβουν τις βιταμίνες που χρειάζονται με φυσικό τρόπο. Επίσης, για την καλύτερη ανάπτυξη των μικρών, χρήσιμο θα είναι να προσθέσεις στο διαιτολόγιο των μεγάλων, αυγό, αυγοτροφή, και μεμονωμένους σπόρους όπως καμελίνα, περίλλα, νίζερ, κανναβούρι. Οι σπόροι αυτοί όμως, όπως και η αυγοτροφή και η κανονική τους τροφή, θα πρέπει να προέρχονται από κλειστή εμπορική συσκευασία (όχι διάφανο σακουλάκι) την οποία θα ανοίξεις εσύ στο σπίτι σου. Σου επισυνάπτω και δύο άρθρα, ένα για την αναπαραγωγή και ένα για τα αποδεκτά φυτικά τρόφιμα και τα τοξικά.
 
Ευχαριστω ,αλλα η επιθυμια μου ειναι να παρακολουθω κατα τη διαρκεια της ημερας τη διαδικασια ταίσματος και για δικη μου ευχαριστηση και να δω αν ολα τα μικρα ταιζονται κανονικα
 
Ευχαριστω ,αλλα η επιθυμια μου ειναι να παρακολουθω κατα τη διαρκεια της ημερας τη διαδικασια ταίσματος και για δικη μου ευχαριστηση και να δω αν ολα τα μικρα ταιζονται κανονικα
Δεν ξέρω τι να σου απαντήσω πάνω σε αυτό. Το κατανοώ μεν, αλλά θεωρώ ότι προέχει η ασφάλεια κατά τη φάση της επώασης και έως τον απογαλακτισμό των μικρών.
Κι εγώ, ενώ δεν τα έχω τα καναρίνια σε σημείο που να τα βλέπω συνεχώς, καθημερινά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ελέγχω οπτικά τα μικρά και για να αποφύγω τα splayed legs αλλά και για να δω αν είναι επαρκώς ταϊσμένα.
 
Ευχαριστω ,αλλα η επιθυμια μου ειναι να παρακολουθω κατα τη διαρκεια της ημερας τη διαδικασια ταίσματος και για δικη μου ευχαριστηση και να δω αν ολα τα μικρα ταιζονται κανονικα
Καλά τα λες. Αλλά επειδή υπάρχει ισχυρή πιθανότητα όπως σου είπαν προηγουμένως να στρεσσαριστεί η κανάρα κ να εγκαταλείψει τους νεοσσούς, το ρισκάρεις να καταλήξεις να τα ταΐζεις εσύ με κρέμα με ότι σημαίνει αυτό; (συχνό τάισμα κρέμας στη σωστή θερμοκρασία, κατάλληλα εργαλεία, κλπ). Κατά την ταπεινή μου γνώμη άστα έτσι τώρα, στο χώρο τους κ την επόμενη αναπαραγωγή επέλεξε μόνιμα όμως, έναν άλλο χώρο. Βέβαια το καλύτερο θα ήταν, να τα επισκέπτεσαι εσύ στον χώρο τους κ να τα χαίρεσαι που φροντίζουν τα μικρά τους, μέχρι να απογαλακτιστούν.
 
Ρωταω τι τροφη και βιταμινες δινω ΤΩΡΑ
Θα μπορουσες να βαλεις στην αυγοτρφη breedmax ενα συμπληρωμα που δεν χρησιμευει μονο στην αναπαραγωγη αλλα και στην πτερορροια. Επισης εχει ασβεστιο και προβιοτικα για την υγιες και γρηγορη αναπτυξη των νεοσσων. Δεν το εχω χρησιμοποιησει αλλα το προτινει ο συλλογος ΕΛΚΕ στον ιστοτοπο του μπορεις να δεις και αλλα για το συγκεκριμενο συμπληρωμα και να ρωτησεις και αλλους που το χουν χρησιμοποιησει. Αν θελεις μπορεις να χρησιμοποιησεις καποια προιοντα της σειρας Oropharma της Versele laga αλλα το κοστος θα βγει ακριβοτερο αναλογα και αυτα που θες να παρεχεις
 
Ευχαριστω για την ανταποκριση...
Μου ειπε ομως καποιος εμπειρος εκτροφεας οτι μπορω να μετακινησω το κλουβι με την " οικογενεια" μετα τη 10η μερα της ζωης των νεοσσων.Το εχει ακουσει αυτο κανεις?
2. Ποτε να απομακρυνω το αρσενικο οταν δε θελω 2η γεννα?
3. Ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να κρεμαμε τα κλουβια σε ψηλο σημειο?
4. Αν βαλω φωνη αλλης ρατσας πουλιου,θα επηρεαστει το κελαηδημα των νεαρων μοζαίκ μου ή καθε πουλι ακολουθει τη φωνη του DNA του?
Ευχαριστω.
 
Ευχαριστω για την ανταποκριση...
Μου ειπε ομως καποιος εμπειρος εκτροφεας οτι μπορω να μετακινησω το κλουβι με την " οικογενεια" μετα τη 10η μερα της ζωης των νεοσσων.Το εχει ακουσει αυτο κανεις?
2. Ποτε να απομακρυνω το αρσενικο οταν δε θελω 2η γεννα?
3. Ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να κρεμαμε τα κλουβια σε ψηλο σημειο?
4. Αν βαλω φωνη αλλης ρατσας πουλιου,θα επηρεαστει το κελαηδημα των νεαρων μοζαίκ μου ή καθε πουλι ακολουθει τη φωνη του DNA του?
Ευχαριστω.
Αυτο για τη μετακινηση κλουβιου δε το χω ακουσει
καλυτερα να μην απομακρυνεις το αρσενικο γιατι και αυτο ταιζει τους νεοσσους και συμβαλλει στην αναπαραγωγικη προσπαθεια αν δε θες να πας σε 2η γενβα οταν η νεοσσοι εχουν βγει απο τη φωλια κ τρωνε μονοι τους αυγοτροφη βγαλε τη φωλια και οταν γινουν ενος μηνου κ τα βλεπεις να τρωνε μονα τους βγαλε τα απο το κλουβι της αναπαραγωγης κ βαλτα σε ενα μεγαλυτερο κλουβι 70αρα η 90αρα ζευγαρωστρα
Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι σε ψηλο σημειο απλα να ειναι καπου που να μην ενοχλουνται και να στρεσαρονται απο αλλα ζωα
Καλυτερα να ζευγαρωνεις παντα καναρινια της ιδιας ρατσας γιατι ετσι οι φωνη τπυ πτηνου θα χαλασει και δε θα ακολουθει τα standard της ρατσας τπυ mosaic και του timbrado πχ, ουτε σε χρωμα ουτε σε φωνη αλλα αν δε σε νοιαζει αυτο μπορεις να το κανεις αλλα δεν θα εχεις τα επιθυμητα αποτελεσματα
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Mηπως μεχρι να τρωνε μονοι τους,εχει ξαναζευγαρωσει η καναρα, αν ειναι μεσα το αρσενικο που τα ταιζει?
Οσο για τη φωνη ,εχεις δικιο.Καλυτερα να μην τα μπερδεψω.
 
Mηπως μεχρι να τρωνε μονοι τους,εχει ξαναζευγαρωσει η καναρα, αν ειναι μεσα το αρσενικο που τα ταιζει?
Απο τη φυση τους τα καναρινια και τα ιθαγενη οταν ζευγαρωνουν και γεννανε την 1η φορα, οταν οι νεοσσοι απογαλακτιζονται σιγα σιγα (15 ηνερων) θελουν να κανουν μια 2η γεννα. Εσυ βγαλε τη φωλια και αν ζευγαρωσουν δε νομιζω να κανει αυγα αφου δε θα βρει φωλια εκτος αν παει σε καμια ταιστρα που πιο πιθανον το αυγο να σπασει
Αν δεις τη καναρα να μαδαει τους νεοσσους βαλε τους νεοσσους στο αλλο μερος του κλουβιου με το διαχωριστικο
 
Στο παρακάτω άρθρο έχει στρατηγικές διακοπής της αναπαραγωγής.
Τα θηλυκά καναρίνια δεν είναι απαραίτητο ότι για να κάνουν αυγά χρειάζονται φωλία. Απλά η ύπαρξη της φωλιάς είναι συχνά ένας παράγοντας μεταξύ άλλων που επάγει την αναπαραγωγική τους διάθεση. Επίσης όταν ξεκινήσει ο πρώτος αναπαραγωγικός κύκλος τους, συνήθως ακολουθούν και επόμενοι. Άρα εδώ το ζήτημα που τίθεται δεν είναι αν θα κάνει επόμενο κύκλο αυγών, αλλά αν αυτά τα αυγά θα είναι ένσπορα ή άσπορα, αν θα την αφήσετε να τα κλωσσήσει κλπ. Κατά τη γνώμη μου ιδανικό θα ήταν όσα αυγά γεννηθούν σε "ανεπιθύμητες" αναπαραγωγές, να είναι άσπορα. Επομένως χωρίζεις νωρίς τους γονείς, πριν προλάβουν να ζευγαρώσουν ξανά.
 
Επειδη εχω διαβασει οτι το αρσενικο εχει ρολο στη διατροφή των νεοσσων,γιαυτο προβληματιζομαι.Αλλιως,ειναι ευκολο να το απομανρυνω σχετικα γρηγορα μετα την εκκολαψη τους.Ευχαριστω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Πολυ ωφελιμο το αρθρο περι διακοπης αναπαραγωγης. Ειχα σκεφτει να αφηνα τα "πραγματα" στη φυση τους και να αφαιρουσα καθε αυγο που γεννιοταν στη δευτερη φωλια αμεσως μετα τη γεννα, ουτως ωστε να μην επωαζε καθολου.
Θα εκτιμουσα τη γνωμη σου,μιας κι εγω σαν πρωταρα ειμαι λιγο(εως πολυ) μπερδεμενη.
Ευχαριστω.
 
Καλησπέρα.
Ειχα σκεφτει να αφηνα τα "πραγματα" στη φυση τους και να αφαιρουσα καθε αυγο που γεννιοταν στη δευτερη φωλια αμεσως μετα τη γεννα, ουτως ωστε να μην επωαζε καθολου.
Η καλύτερη λύση όταν δεν θέλουμε να έχουμε 2η γέννα είναι να αντικαθιστούμε καθημερινά τα αυγά της 2ης γέννας με πλαστικά ομοιώματα αυγών αφαιρώντας τα κανονικά.
Όταν η κανάρα κάνει όλα τα αυγά θα έχει στην φωλιά μόνο πλαστικά ομοιώματα.
Την αφήνουμε να τα επωάσει κανονικά για 15-20 ημέρες , μέχρι να ολοκληρωθεί η επώαση τα μικρά της πρώτης γέννας θα έχουν φτάσει στην ηλικία των 30-35 ημερών και θα μπορούν να μεταφερθούν μόνα τους σε κλούβα πτήσης ή σε ένα αρκετά ευρύχωρο κλουβί και ο κάναρος στο δικό του ατομικό κλουβί.
Οταν περάσουν οι 15-20 ημέρες της 2ης επώασης αρχίζεις να αφαιρείς ένα πλαστικό αυγό κάθε ημέρα, όταν βγάλεις το τελευταίο αυγό μπορείς να βγάλεις και την φωλιά.
Αφήνεις το κλουβί του θηλυκού σ ένα σημείο χωρίς έντονο φωτισμό για να ηρεμήσει.

Τα πλαστικά ομοιώματα μπορείς να τα βρεις στα pet shop αλλά και διαδικτυακά.
 
Προσωπικά, όπως είπα και πριν δεν θέλω να πετάω αυγά με σπόρο, έστω κι αν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ζωή μέσα τους (δεν έχει ξεκινήσει η επώασή τους) διότι θεωρώ ότι πετώ εν δυνάμει ζωούλες. Αυτό το αντιμετωπίζω βγάζοντας τον αρσενικό από το κλουβί ή μετακινώντας το θηλυκό νωρίς, αλλά αφού έχει πάψει να "σκεπάζει" τις νύχτες τη φωλιά, αναλόγως και του καιρού δλδ και αφού έχω βεβαιωθεί ότι το αρσενικό ταΐζει τους μπόμπιρες. Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι αν μιλάμε για την πρώτη γέννα, το θηλυκό θα κάνει και άλλη ωοτοκία, επομένως τότε δίνω και φωλιά στο θηλυκό, το οποίο κλωσσά άσπορα αυγά. Αν απλώς αναμένω την 3η ωοτοκία, τότε δεν βάζω φωλιά και περιμένω, αν κάνει αυγό, τότε προσθέτω τη φωλιά. Έτσι εξασφαλίζω ότι το θηλυκό θα ξεκουραστεί μια ώρα αρχύτερα και ότι τα αυγά που απορρίπτω δεν έχουν σπόρο μέσα τους. Δλδ, αν πρόκειται για την πρώτη γέννα χωρίζω τον αρσενικό, ενώ αν πρόκειται για τη δεύτερη, βγάζω το θηλυκό από το κλουβί.
 
Kαλημερα
Το προβλημα ειναι οτι διαβαζω πως πρεπει ΚΑΙ τα 2 πουλια να ταίζουν τα μικρα.Διαφορετικα,ειναι ευκολο να απομακρυνω το ενα απ τα δυο σε χωριστο κλουβι.κ.λ.π.μολις περασει καμια εβδομαδα απο τη γεννηση και πριν προλαβει να ξαναρχισει το ζευγαρωμα.Επι πλεον,τη λυπαμαι να καθεται να κλωσσαει ασπορα ή ψευτικα αυγα.
 
Το προβλημα ειναι οτι διαβαζω πως πρεπει ΚΑΙ τα 2 πουλια να ταίζουν τα μικρα.
Δεν είναι απαραίτητο. Είναι πιο εύκολο γιατί μοιράζεται ο κόπος. Έχω διαβάσει για περιπτώσεις που τάιζε αποκλειστικά το θηλυκό ή το αρσενικό.
Επι πλεον,τη λυπαμαι να καθεται να κλωσσαει ασπορα ή ψευτικα αυγα.
Αν θέλεις κ την επόμενη γέννα ή έχεις βρει άτομα να τα υιοθετήσουν, μια χαρά. Αν όμως δεν την θέλεις την επόμενη γέννα, είναι πιο κρίμα να αποσύρεις ενσπορα αυγά, γιατί όπως λέει ο @ianos κ απόλυτα συμφωνώ, είναι εν δυνάμει ζωούλες.
Καλοκλάρωτα τα μικρούλια σου όσα αποφασίσεις να έχεις. 😊
 
Back
Top