Ασθένειες Μυρίζει η αναπνοή του κοκατίλ μου

Νοκολετα

PB New Member
Εγγραφή
18 Οκτ 2018
Μηνύματα
64
Καλημέρα σας,
Σήμερα παρατήρησα οτι μυρίζει η αναπνοή του κοκατιλακου μου ο οποιος βρίσκεστε σε φάση θεραπείας.
Έχει πάρει 7ημερες το chevita choli για τριχομωναδες 3μερες πολυβιταμινες και τωρα παίρνει το aviomycin.
Η αλήθεια είναι ότι μύριζε απο την πρώτη μέρα που ξεκινησε το aviomycin αλλα θεώρησα ότι μύριζε το φάρμακο γιατί η μυρωδιά ερχόταν απο το ράμφος του.
Σήμερα όμως κατάλαβα ότι είναι απο το στόμα του που άρχισε να φωνάζει στο προσωπο μου μπροστά.
Είναι φυσιολογικό αυτό; Γενικά η συμπεριφορά του ειναι κανονική απλά δεν μπορώ να πω, πως το θέλει και πολύ το νερό με το φάρμακο.Αύριο τελειώνει την θεραπεία και δινω προβιοτικα.
 
Για να γίνει σωστή διάγνωση στην περίπτωση της τριχομονάδας χρειάζεται και κλινική εξέταση. Διάβασε αν θέλεις το άρθρο μας για την τριχομονάδα των πτηνών προκειμένου να ενημερωθείς αναλυτικά για την ασθένεια. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει το παρακάτω άλμπουμ.


Μελέτησε λιγάκι τις φωτογραφίες για να έχεις ακόμη καλύτερη άποψη.

Εάν το κοκατίλ σου είχε τριχομονάδες, τότε είναι πολύ πιθανό να είχε μέσα στο στόμα του (και όχι μόνο) τέτοια πράγματα που βλέπεις στις φωτογραφίες. Αυτά τα πράγματα μυρίζουν. Το γεγονός ότι μυρίζουν ακόμη, ίσως οφείλεται στο ότι η θεραπεία δεν είχε αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη μου είναι να ενημερωθεί ο γιατρός για να αποφασίσει αν χρειάζεται να αξιολογηθεί η κατάσταση εκ νέου.
 
Το ειχα διαβασει το αρθρο οταν μου ειπαι για το τι ειχε. Δεν ειδα κατι στο στομα του που να μοιαζει με της εικονας. Πρωτα εκανε την θεραπεια για τις τριχομοναδες κ αφότου τελειωσε και ξεκινησαμε το αλλο φαρμακο ξεκινησε κ η μυρωδια και αυτο ηταν που μου προξενησε κ την περιεργια
[automerge]1560766223[/automerge]
Δηλαδή αυτό που αναφέρεται πιο πανω οτι ενα πουλι που είναι σε φαση θεραπείας μπορει να μυρίζει η αναπνοη του ισχυει;
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Stavros Παραθετω αρθρο της κας Δραμπιδου που προτεινει διαγνωση με καλλιέργεια κοπρανων για να αποκλειστουν νοσήματα με τα ίδια συμπτώματα.


ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Η τριχομονάδα είναι μονοκύτταρο μικροσκοπικό παράσιτο των σπονδυλωτών και υπάγεται στα πρωτόζωα.

Τριχομονάδωση
Ο κύκλος ζωής της τριχομονάδας ξεκινά με άμεση από του στόματος επαφή και η εξάπλωσή της μεταξύ των πτηνών γίνεται μέσω κατανάλωσης πόσιμου νερού και τροφής από κοινόχρηστα σκεύη. Οι γονείς μεταδίδουν στους νεοσσούς το παράσιτο μέσω της σίτισης. Οι τριχομονάδες είναι ευαίσθητες στο εξωτερικό περιβάλλον και δεν επιβιώνουν εκτός ξενιστή για μεγάλο διάστημα.

Οι τριχομοναδώσεις των πτηνών εντοπίζονται στις άνω και κάτω πεπτικές οδούς, μπορούν όμως να προσβάλλουν και τα εσωτερικά όργανα. Συγκεκριμένα εντοπίζονται στο στόμα, στοματοφάρυγγα, οισοφάγο, πρόλοβο, τραχεία, ήπαρ, πνεύμονες και έντερο.

Η τριχομονάδωση συναντάται συνήθως στα περιστέρια, στις όρνιθες, στα καλλωπιστικά πτηνά (καρδερίνες, καναρίνια, παπαγάλους κ. Α). Στην τριχομονάδωση των άνω πεπτικών οδών η παθογένεια της νόσου σχετίζεται με τις προκαλούμενες από την Trichomonas gallinae αλλοιώσεις, λόγω των οποίων και ανάλογα με την εντόπιση τους προκαλείται ασιτία, ασφυξία ή και εσωτερική αιμορραγία (ρήξη ήπατος). Επιπλέον με τις τοξίνες τους μπορούν να προκαλέσουν και τοξιναιμία.

Η κλινική εικόνα περιστεριών που ασθενούν είναι λήθαργος, ανορθωμένο πτέρωμα, σιελόρροια, παλινδρόμηση, δυσφαγία, δύσπνοια, οίδημα στο λαιμό του τραχήλου, διαρροϊκά αφρώδη κιτρινόχρωμα κόπρανα, αφυδάτωση και μείωση της σωματικής τους ανάπτυξης.

Ο θάνατος επέρχεται σε 2-3 ημέρες μετά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, η δε θνησιμότητα στους νεοσσούς μπορεί να φτάσει έως και 70%.

Αυτό που παρατηρούμε στην τριχομονάδωση είναι λευκοκίτρινες επιχρισματικές πλάκες στη στοματική κοιλότητα που επεκτείνονται στον πρόλοβο και τον οισοφάγο.


Στα περιστέρια ειδικά η ασθένεια μπορεί να γενικευτεί μολύνοντας το ήπαρ και την αμάρα (ειδικά στα πιτσούνια).

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η τριχομονάδωση των άνω πεπτικών οδών έχει τα ίδια συμπτώματα με την ευλογιά, την μυκητώδη στοματίτιδα (candida albicans), την αβιταμίνωση Α και την νόσο του Smadel(ερπητοϊός).

Η τριχομονάδωση των κάτω πεπτικών (trichomonas gallinarum) οδών έχει τα ίδια συμπτώματα με την κοκκιδίωση και την σαλμονέλλωση.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ της νόσου γίνεται ΜΟΝΟ με μικροσκοπική εξέταση παθολογικού υλικού(κόπρανα) και καλλιέργεια ώστε να αποκλειστούν όλα τα παραπάνω νοσήματα με τα ίδια συμπτώματα, ή με την εξέταση δείγματος από τις περιοχές με επίχρισμα που λαμβάνεται με την χρήση ειδικής βατονέτας (βαμβακοφόρος στειλεός).

Ερωτήσεις – Απαντήσεις:

Ο εμετός είναι χαρακτηριστικό μόνο στην τριχομονάδωση μπορεί να είναι και από άλλες αρρώστιες;

Εμετό παρατηρούμε στην μυκητίαση του πεπτικού (candida albicans), στις δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα, σε τοξίκωση από μόλυβδο ή ψευδάργυρο, σε οισοφαγίτιδα δηλ. Φλεγμονή του βλεννογόνου του οισοφάγου από ξένα σώματα ή στην παρουσία νεοπλασμάτων. σε αυτόν.Ακόμη η έμετο προκαλεί η μουχλιασμενη τροφή, οι νεοπλασίες του προλόβου, η υπερπλασία του θυρεοειδούς αδένα, αβιταμίνωση, εκτεταμένη γαστρεντερίτιδα κ. Α

Θα ήθελα να ρωτήσω, αν το λεμόνι μπορεί να μετριάζει τα επίπεδα της τριχομονάδας στο σώμα του περιστεριού;


Το λεμόνι δεν μετριάζει τα επίπεδα της τριχομονάδας. Σε διαγνωσμένη τριχομονάδωση αυτό που την μετριάζει είναι ο θειικός χαλκός (γαλαζόπετρα) λόγω του αλκαλικού περιβάλλοντος που δημιουργεί στο πεπτικό σύστημα.
 
Back
Top