Κωστή στο αυγό αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία επώασης δεν υπάρχει κανένας φόβος...
Πότε όμως ξεκινά η επώαση;
Η επώαση ξεκινά όταν η θερμοκρασία είναι στους 37,7οC (από 36,6 έως και 38,8) και εφόσον υπάρχει συνέχεια στο κλώσημά τους και συνεπώς σταθερή θερμοκρασία. Από το πρώτο αυγό η κανάρα ακόμη και να το σκεπάσει δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία τόσο ψηλά καθυστερώντας από ένστικτο την έναρξη της επώασης. Το ίδιο και κάπως εξασθενημένο ένστικτο τις οδηγεί να κλωσήσουν μετά το δεύτερο τρίτο και σπάνια τέταρτο αυγό...
Εμείς για να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στους νεοσσούς απομακρύνουμε τα αυγά και τα μεταφέρουμε πίσω στη φωλιά την
τέταρτη ημέρα.
Ο χώρος που θα τα φυλάξουμε θα πρέπει να είναι
ασφαλής, να έχει
θερμοκρασία 13οC περίπου (για πολλές μέρες) και υγρασία 55-60% και όχι πάνω από 70%.
Σε αυτές τις συνθήκες αναστέλλεται κάθε συνέχεια στο αυγό για αρκετές μέρες. Αν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες περιορίζουμε τις μέρες φύλαξης...
Για τις 3 μέρες που εμείς χρειαζόμαστε δεν υπάρχει θέμα παρά μόνο τους ζεστούς μήνες της Άνοιξης γιατί με αρκετά μεγαλύτερες ή μικρότερες θερμοκρασίες θα έχουμε αρκετές απώλειες σε συνδυασμό πάντα και με τις μέρες φύλαξης.
Υπάρχει ένα κανόνας διατήρησης των αυγών ορτυκιών που είναι πολύ κοντά και στα δικά μας πουλιά.
Οπότε όπως καταλαβαίνεις σου μένει μόνο η
ασφάλεια των αυγών... Που δεν είναι και μικρή υπόθεση.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επώασης θα βρεις εδώ...
Βασικές απορίες σχετικά με την επώαση | PetBirds
Ενώ περισσότερα για τη φύλαξη των αυγών και τη διαδικασία που ακολουθείτε σε άλλα πτηνά
εδώ.
πηγή
Επιπρόσθετα να αναφέρω πως το ηλεκτρικό ψυγείο δεν είναι κατάλληλος χώρος φύλαξης αυγών που προορίζονται για αναπαραγωγή.