Αναπαραγωγή Να αντικαταστησω τα αυγα στις φωλιες ή οχι;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kostasb
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kostasb

PB Member
Εγγραφή
7 Ιουν 2009
Μηνύματα
246
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα, καλη χρονια σε ολους και οτι καλυτερο για τον νεο χρονο! Μαζι με την ελευση του νεου χρονου ηρθε και η ετοιμασια της φωλιας για τα πρωτα μου ζευγαρακια. Ηθελα λοιπον να ρωτησω μιας και η θερμοκρασια στον χωρο μου ειναι γυρω στους 12-13 βαθμους αυτη την στιγμη με τον χιονια μιας και δεν υπαρχει πηγη θερμανσης στο εκτροφειο μου προς το παρον(σε κανονικες συνθηκες πιανει μεχρι 16-17 βαθμους αυτη την εποχη) αν θα ηταν σωστο να παρω τα αυγα απο την φωλια και να τα αντικαταστησω με ψευτικα ή υπαρχει κινδυνος να νεκρωσει το εμβρυο απο την διαφορα θερμοκρασιας.
 
Κώστα καλή χρονιά και σε σένα!

Πολύ βιαστικά τα καναρινάκια σου είναι! 😛
Κοίτα ούτως ή άλλως η μαμά κανάρα δεν τα κλωσάει αμέσως από την πρώτη μέρα που κάνει το πρώτο αυγουλάκι. Αλλά από το 3ο ή 4ο αυγό. Δεν νομίζω να πάθουν κάτι αν αφήσεις τα αυγά στη φωλιά. Για άλλους λόγους, όμως, είναι καλό να απομακρυνθούν τα αυγά από την φωλιά. Αυτό γίνεται για να σκάσουν από το αυγό όλοι οι νεοσσοί την ίδια μέρα και να έχουν όλα ίσες πιθανότητες να επιβιώσουν! Τώρα αν δεν έχεις εμπειρία ή φοβάσαι να τα βγάλεις από τη φωλιά μην τα πειράξεις. Και πάλι όμως δεν νομίζω λόγω θερμοκρασίας να έχεις απώλειες αφού η ανάπτυξη του εμβρύου ξεκινάει από τη στιγμή που η κανάρα κλωσήσει τα αυγά για 24 ώρες. 👍
 
Αλικη καλη χρονια με υγεια! Τα ζευγαρια μου ενωθηκαν μετα απο σχετικη προετοιμασια απο μεσα Νοεμβρη και μονο οσα ηταν πραγματικα ετοιμα μιας και καποια πουλια δεν εχουν "ερθει" ακομα. Ολα οσα μου αναφερεις τα γνωριζω δεν ασχολουμε πρωτη φορα με καναρινια (το αναφερω για να μην θεωρησεις οτι ειμαι αρχαριος)Το ερωτημα μου που προφανως δεν διατυπωσα σωστα ειναι πιο εξειδικευμενο. Το οτι τα αβγα αν μεινουν στην φωλια δεν θα παθουν τιποτα ειναι το μονο σιγουρο μιας και θα ειναι στο σημειο που η φυση επιτασσει. Εμενα η αποροια μου ειναι αν παρω τα αβγα απο την φωλια για τον λογο που ξερουμε και τα βαλω σε δοχειο με σπορους μεχρι να κανει το τεταρτο μηπως τα εμβρυα κινδυνευουν να νεκρωθουν απο την εκθεση τους στην χαμηλη θερμοκρασια του χωρου;
 
... Εμενα η αποροια μου ειναι αν παρω τα αβγα απο την φωλια για τον λογο που ξερουμε και τα βαλω σε δοχειο με σπορους μεχρι να κανει το τεταρτο μηπως τα εμβρυα κινδυνευουν να νεκρωθουν απο την εκθεση τους στην χαμηλη θερμοκρασια του χωρου;

Εχει διαφορά θερμοκρασίας το σημείο της φωλιάς, κπο τον υπόλοιπο χώρο; Θα τα μεταφέρεις σε διαφορετικό μέρος; Πιό ψυχρό απο αυτόν της ζευγαρώστρας;
Υ. Γ Τα αυγά δεν τα κρατάμε εκτεθειμένα. Καλύτερα φυλάσσονται σε βαμβάκι, σε κάποιο μικρό κουτί.
 
Κωστή στο αυγό αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία επώασης δεν υπάρχει κανένας φόβος...
Πότε όμως ξεκινά η επώαση;
Η επώαση ξεκινά όταν η θερμοκρασία είναι στους 37,7οC (από 36,6 έως και 38,8) και εφόσον υπάρχει συνέχεια στο κλώσημά τους και συνεπώς σταθερή θερμοκρασία. Από το πρώτο αυγό η κανάρα ακόμη και να το σκεπάσει δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία τόσο ψηλά καθυστερώντας από ένστικτο την έναρξη της επώασης. Το ίδιο και κάπως εξασθενημένο ένστικτο τις οδηγεί να κλωσήσουν μετά το δεύτερο τρίτο και σπάνια τέταρτο αυγό...
Εμείς για να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στους νεοσσούς απομακρύνουμε τα αυγά και τα μεταφέρουμε πίσω στη φωλιά την τέταρτη ημέρα.
Ο χώρος που θα τα φυλάξουμε θα πρέπει να είναι ασφαλής, να έχει θερμοκρασία 13οC περίπου (για πολλές μέρες) και υγρασία 55-60% και όχι πάνω από 70%.
Σε αυτές τις συνθήκες αναστέλλεται κάθε συνέχεια στο αυγό για αρκετές μέρες. Αν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες περιορίζουμε τις μέρες φύλαξης...
Για τις 3 μέρες που εμείς χρειαζόμαστε δεν υπάρχει θέμα παρά μόνο τους ζεστούς μήνες της Άνοιξης γιατί με αρκετά μεγαλύτερες ή μικρότερες θερμοκρασίες θα έχουμε αρκετές απώλειες σε συνδυασμό πάντα και με τις μέρες φύλαξης.
Υπάρχει ένα κανόνας διατήρησης των αυγών ορτυκιών που είναι πολύ κοντά και στα δικά μας πουλιά.
2.webp
Οπότε όπως καταλαβαίνεις σου μένει μόνο η ασφάλεια των αυγών... Που δεν είναι και μικρή υπόθεση.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επώασης θα βρεις εδώ... Βασικές απορίες σχετικά με την επώαση | PetBirds
Ενώ περισσότερα για τη φύλαξη των αυγών και τη διαδικασία που ακολουθείτε σε άλλα πτηνά εδώ.
πηγή

Επιπρόσθετα να αναφέρω πως το ηλεκτρικό ψυγείο δεν είναι κατάλληλος χώρος φύλαξης αυγών που προορίζονται για αναπαραγωγή.
 
Καλη χρονια κυριε Μακη και κυριε Γιαννη! Τα αυγα δεν θα μεταφερθουν καπου αλλου απο το χωρο που ειναι η ζευγαρωστρα και η φυλαξη τους θα γινει σε κουτι με συρταρωτες θηκες για βιδες στρωμενο με σπορακια. Θεωρεις καλυτερο να βαλω βαμβακι; Και τωρα που ειπες για μεταφορα μηπως να τα παρω μεσα στο σπιτι οπου η θερμοκρασια ειναι απο 17 το πρωι χωρις καλοριφερ μεχρι 21-22 μεσα στην ημερα οταν αναβει η θερμανση. Κυριε Γιαννη ευχαριστω για το πινακακι και για τα αρθρα που μου στειλες.

Επιπρόσθετα να αναφέρω πως το ηλεκτρικό ψυγείο δεν είναι κατάλληλος χώρος φύλαξης αυγών που προορίζονται για αναπαραγωγή.

; Δεν το καταλαβα αυτο. Τι εννοεις Κυριε Γιαννη;
 
Καλη χρονια κυριε Μακη και κυριε Γιαννη! Τα αυγα δεν θα μεταφερθουν καπου αλλου απο το χωρο που ειναι η ζευγαρωστρα και η φυλαξη τους θα γινει σε κουτι με συρταρωτες θηκες για βιδες στρωμενο με σπορακια. Θεωρεις καλυτερο να βαλω βαμβακι; Και τωρα που ειπες για μεταφορα μηπως να τα παρω μεσα στο σπιτι οπου η θερμοκρασια ειναι απο 17 το πρωι χωρις καλοριφερ μεχρι 21-22 μεσα στην ημερα οταν αναβει η θερμανση. Κυριε Γιαννη ευχαριστω για το πινακακι και για τα αρθρα που μου στειλες.
Εκεί στο χώρο σου... Το μείγμα σπόρων νομίζω είναι τέλειο γιατί και ασφάλεια παρέχει, και την υγρασία κρατά χαμηλά αλλά και τα βακτήρια εφ΄ όσον είναι καθαρό... και προσοχή... Τα αυγά πάντα με την τσιμπίδα.

; Δεν το καταλαβα αυτο. Τι εννοεις Κυριε Γιαννη;
Αν κάποιος δει τις θερμοκρασίες... μπορεί εσφαλμένα να αποφασίσει το καλοκαίρι πχ να βάλει τα αυγά στο ψυγείο... και αυτό θα είναι λάθος.
 
Καλη χρονια κυριε Μακη και κυριε Γιαννη! Τα αυγα δεν θα μεταφερθουν καπου αλλου απο το χωρο που ειναι η ζευγαρωστρα και η φυλαξη τους θα γινει σε κουτι με συρταρωτες θηκες για βιδες στρωμενο με σπορακια. Θεωρεις καλυτερο να βαλω βαμβακι; Και τωρα που ειπες για μεταφορα μηπως να τα παρω μεσα στο σπιτι οπου η θερμοκρασια ειναι απο 17 το πρωι χωρις καλοριφερ μεχρι 21-22 μεσα στην ημερα οταν αναβει η θερμανση.

Οχι μέσα στο σπίτι. Νομίζω οτι θα είναι μια χαρά μέσα στις θήκες, αλλά με βαμβάκι. Καλόν είναι να έχεις και την ανάλογη πλαστική τσιμπίδα ώστε να τα μεταφέρεις με ασφάλεια και χωρίς να έρχονται σε επαφή με τα χέρια

Υ. Γ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ και καλή ΧΡΟΝΙΑ.
 
το ηλεκτρικό ψυγείο δεν είναι κατάλληλος χώρος φύλαξης αυγών που προορίζονται για αναπαραγωγή

Καλησπέρα! Έχω μία απορία. Νομίζω πως η γιαγιά μου, όταν ήταν να βάλει μία κοτούλα για αναπαραγωγή, κάποιες μέρες πριν μάζευε τα αυγά και τα φύλαγε στο ψυγείο. Στο άρθρο που παραθέτεις πιο πάνω λέει πως η ιδανική θερμοκρασία για φύλαξη των αυγών είναι 13 βαθμοί C και γι' αυτά τα είδη. Πάντως δεν είχαμε πρόβλημα ποτέ. Όλοι ή σχεδόν όλοι οι νεοσσοί επιβίωναν. Μήπως θυμάμαι λάθος και η γιαγιά απλά τα φύλαγε σε κάποιο δροσερό μέρος; (Sorry που βγαίνω λίγο εκτός θέματος)
 
Καλησπέρα! Έχω μία απορία. Νομίζω πως η γιαγιά μου, όταν ήταν να βάλει μία κοτούλα για αναπαραγωγή, κάποιες μέρες πριν μάζευε τα αυγά και τα φύλαγε στο ψυγείο. Στο άρθρο που παραθέτεις πιο πάνω λέει πως η ιδανική θερμοκρασία για φύλαξη των αυγών είναι 13 βαθμοί C και γι' αυτά τα είδη. Πάντως δεν είχαμε πρόβλημα ποτέ. Όλοι ή σχεδόν όλοι οι νεοσσοί επιβίωναν. Μήπως θυμάμαι λάθος και η γιαγιά απλά τα φύλαγε σε κάποιο δροσερό μέρος;
Δεν μπορώ να σε βοηθήσω, έγραψα όσα ήξερα και όσα διάβασα για την περίπτωση.
Αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση αυτών... με τη συζήτηση θα το μάθουμε. Γιατί όλοι μας μαθαίνουμε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sylvia
Δε ζει και η γιαγιά να μας διαφωτίσει... 😛 Πάντως τη θυμάμαι να δανείζεται ένσπορα αυγά και από γειτόνισσες για να μη χρειαστεί να τα φυλάξει για πολύ καιρό και αποτύχει η αναπαραγωγή. Εκείνες δε θα τα είχαν στο ψυγείο πριν της τα δώσουν; Ίσως έδιναν τα φρέσκα, ποιος ξέρει... Αν ξέρει κάποιος, ας ανοίξει ένα θέμα στα οικόσιτα να μας πει, να μάθουμε κι εμείς!
 
μια φίλη μου, κράτησε 125 αυγά κότας στο ψυγείο, για λίγες ημέρες (δε θυμάται για πόσες, αλλά υποθέτω για 3-4) κι έπειτα τα πήγε σε κλωσσομηχανη. Βγήκαν 120 πουλάκια.
 
μια φίλη μου, κράτησε 125 αυγά κότας στο ψυγείο, για λίγες ημέρες (δε θυμάται για πόσες, αλλά υποθέτω για 3-4) κι έπειτα τα πήγε σε κλωσσομηχανη. Βγήκαν 120 πουλάκια.
Τι να σας πω... Δεν είμαι ειδικός ούτε μπορώ να αντικρούσω κάθε πρόταση υπέρ ή κατά του ψυγείου.
Δοκιμάστε με τα αυγά της εκτροφής σας και πείτε μας... εγώ το είχα δοκιμάσει πριν μερικά χρόνια... και δεν θα το ξανακάνω.
 
Εγώ πάντως αποκλείεται να το δοκιμάσω το ψυγείο. Την παραπάνω πληροφορία την έγραψα γιατί απλώς μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, αλλά αφενός δεν αλλάζω τα αβγά και δε φαίνεται μέχρι σήμερα να είχα κάποιο θέμα κι αφετέρου μου φαίνεται παρακινδυνευμένη έως ριψοκίνδυνη η φάση με την ψυξη
 
Γιάννη δεν είναι η ψύξη που θα δημιουργήσει το πρόβλημα, από όσο ξέρω είναι η υγρασία και τα βακτήρια... αυτά που δημιουργούν και τις συνθήκες για να χαλάσει το φαγητό.
Θα ψάξω να βρω τη σχετική αναφορά και θα τα πούμε εκ νέου αν έχω νέα.
 
Μα ίσα ίσα, τα περισσότερα βακτήρια δεν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες ψυγείου, γι αυτό άλλωστε ψυχούλες τα τρόφιμα. Όσον αφορά στην υγρασία βέβαια, το ψυγείο νομίζω τη μειώνει πολύ, όποτε ίσως και για αυτό να μην ενδείκνυται για τη βιωσιμότητα του ενσπορου αβγού.
 
Η χαμηλή θερμοκρασία αναστέλλει ή για την ακρίβεια καθυστερεί την ανάπτυξη των βακτηρίων... Δεν τα σκοτώνει ούτε κρατά το φαγητό για πάντα, κάποια στιγμή χαλάει. Τα βακτήρια υπάρχουν και στο ψυγείο μας...
Όμως βρήκα κάτι σχετικό... με δεδομένο πως η συντήρηση στο οικιακό ψυγείο είναι από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.
..."Η ιδανική θερμοκρασία για φύλαξη των αυγών είναι 13 βαθμοί C. Με αρκετά μεγαλύτερες ή μικρότερες θερμοκρασίες θα έχουμε αρκετές απώλειες σε συνδυασμό πάντα και με τις μέρες φύλαξης. Χαμηλότερες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν το έμβρυο ενώ υψηλότερες θα προκαλέσουν την ανάπτυξη του εμβρύου με αποτέλεσμα να γίνει αδύνατο και να πεθάνει."...
πηγή

Και σε κάποια site με κατασκευή εκκολαπτικών μηχανών διάβασα το παρακάτω
...
"Οσο τωρα για την φυλαξη των αυγων (βασικος παραγοντας) κανουμε το εξης... Μαζευουμε τα αυγα ημερισιος
και τα τοποθετουμε σε αυγοθηκες ΠΑΝΤΑ με την μυτη προς τα κατω ... Τα τοποθετουμε σε δροσερο μερος
και μακρια απο το βλεμμα του ηλιου (προς θεου οχι ψυγειο).
Η ιδανική θερμοκρασία για φύλαξη των αυγών είναι 13 με 17 βαθμοί C. Με αρκετά μεγαλύτερες ή μικρότερες θερμοκρασίες θα έχουμε αρκετές απώλειες σε συνδυασμό πάντα και με τις μέρες φύλαξης. Χαμηλότερες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν το έμβρυο ενώ υψηλότερες θα προκαλέσουν την ανάπτυξη του εμβρύου με αποτέλεσμα να γίνει αδύνατο και να πεθάνει.
"
...
[URL='http://kwstasym.blogspot.gr/p/blog-page.html]πηγή[/URL]

Σχετικά με γαλοπούλες...
...
" Όσον αφορά στην επώαση των αυγών σε εκκολαπτική μηχανή θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φρέσκα αυγά ημέρας αλλά ούτε αυγά παραπάνω των 7 ημερών, με σκοπό τη μέγιστη εκκολαψιμότητα. Τα αυγά θα πρέπει να καθαρίζονται με στεγνό πανί και όχι με νερό μετά τη συλλογή τους και μέχρι την τοποθέτησή τους στην εκκολαπτική μηχανή θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση σε θερμοκρασία ψυγείου. "
[URL='http://agrotikistegi.gr/xrisima-arthra/54-chicken/254-2013-07-31-08-38-20]πηγή[/URL]
 
Κοίτα η Σύλβια που ανέφερε για την γιαγιά της, δεν γνωρίζουμε χρονολογία, παλαιότερα ψυγεία ίσως είχαν και άνω των 10 βαθμών θερμοκρασία ψύξης και δεν επηρεάζονταν ιδιαίτερα τα αυγά.
Πάντως κατάλαβα καταλήγουμε, όχι ψυγείο :)
 
μια φίλη μου, κράτησε 125 αυγά κότας στο ψυγείο, για λίγες ημέρες (δε θυμάται για πόσες, αλλά υποθέτω για 3-4) κι έπειτα τα πήγε σε κλωσσομηχανη. Βγήκαν 120 πουλάκια.
Βγήκαν 120 πουλάκια

αυτό σημαίνει 96% επιτυχία. Μήπως το 4% αποτυχία οφείλεται στην ψύξη; (Μπορεί βέβαια να είναι και φυσιολογικό το ποσοστό, δεν ξέρω). Από την άλλη σκέφτομαι το εξής. 125 αυγά είναι πολύ δύσκολο να τα κράτησε στο ίδιο ψυγείο με τα τρόφιμά της (πού τα χώρεσε; ) Μήπως είχε ένα ψυγείο μόνο γι' αυτή τη δουλειά και το είχε ρυθμίσει να έχει ψηλότερη θερμοκρασία;

εγώ το είχα δοκιμάσει πριν μερικά χρόνια... και δεν θα το ξανακάνω

Τι είχε γίνει τότε; Τα είχες χάσει τα μωρά;

δεν αλλάζω τα αβγά και δε φαίνεται μέχρι σήμερα να είχα κάποιο θέμα

Και ο πατέρας μου που ασχολούταν παλιά με καναρίνια, δεν είχε αλλάξει ποτέ τα αυγά και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Συγκεκριμένα θυμάμαι μόνο μία απώλεια, όταν μία κανάρα πάτησε καταλάθος το μωρό και το "έπνιξε" (; ), κάτι τέτοιο. Γενικά επιβίωναν όλοι οι νεοσσοί. Χαρακτηριστικά να πω ότι από δύο ζευγάρια που είχαμε, βρεθήκαμε με 17 πουλιά.

δεν γνωρίζουμε χρονολογία, παλαιότερα ψυγεία ίσως είχαν και άνω των 10 βαθμών θερμοκρασία ψύξης

Αυτό που λες έχει μία βάση, γιατί μπορεί να μην ήταν πολύ παλιά (να ήταν το 2007; ) αλλά νομίζω πως δε χρησιμοποιούσε το κανονικό μας ψυγείο. Είχε ένα παλιό στην αποθήκη και μάλλον τα έβαζε εκεί.

Από την άλλη, σκέφτομαι και το άλλο. Τα αυγά της κότας μπορεί να έχουν πιο μεγάλη αντοχή. Των πουλιών μας που είναι τόσα δα και λεπτούλικα σίγουρα θα τα διαπερνάει το ψύχος... Μου φαίνονται πολύ ευαίσθητα.
 
Τι είχε γίνει τότε; Τα είχες χάσει τα μωρά;
Λεπτομέρειες δε θυμάμαι.. απλά μου έγινε μάθημα και δεν το ξανα-έκανα...
Από την άλλη, σκέφτομαι και το άλλο. Τα αυγά της κότας μπορεί να έχουν πιο μεγάλη αντοχή. Των πουλιών μας που είναι τόσα δα και λεπτούλικα σίγουρα θα τα διαπερνάει το ψύχος... Μου φαίνονται πολύ ευαίσθητα.
Αυτές τις σελίδες που παρέθεσα στο 18ο πόστ αφορούν αυγά κότας και γαλοπούλας και σε κάποιο προηγούμενο ορτυκιών... όλοι μιλάνε για ακαταλληλότητα του ψυγείου...
 

Σχετικά θέματα

Back
Top