Γενικά Να πάρω budgie ή lovebird;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ameli
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ameli

PB New Member
Εγγραφή
13 Ιουν 2021
Μηνύματα
312
Πόλη
Ιωάννινα
Καλό 15 Άυγουστο σε όλους! Ευχόμαι το θέμα μου να σας βρίσκει καλά! Λοιπόν...Εδω και κάτι μήνες σκέφτομαι να ξανά αποκτήσω έναν παπαγάλο μιας που πέρασα κάποιες δραματικές εμπειρίες με τα προηγούμενα 😬... Τέλος πάντων... Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να ξαναπάρω 2 αλλά ένα!

Τι μπορώ να διαθέτω:
Καλή τροφή, φρουτα, λαχανικά
Συστηματικό καθάρισμα κλουβιου
15 λεπτά ενασχόλησης
Όλη την μέρα παρεα
Πολλές ώρες υπνου
Free flight δυο φορές την εβδομάδα
Πράγματα που του κεντριζουν το ενδιαφέρον. ( όπως παιχνίδια παπαγαλων)

Τι είναι κατάλληλο με βάση αυτές τις συνθήκες? Budgie η lovebird? Τώρα πολλοι θα αναρωτιούνται γιατί απλά δεν παίρνω budgie απλα δεν θέλω να έχω απρόοπτα με αρρώστιες. Βέβαια αυτά είναι πιθανότητες αλλά λίγα ακούγονται για τα lovebirds οπότε ναι.

Σας ευχαριστω πολυ!
 
Καλημέρα επειδή έχω budgie και είχα και για λίγες μέρες lovebirds θα σου πω αυτά που διαπίστωσα:
-σαν ανάγκες ως προς τη διατροφή και περιποίηση δεν είδα κάποια διαφορά εκτός του είδους τροφής φυσικά.
- και τα δύο είδη είναι πολύ ενεργητικά και θέλουν ένα κλουβακι με παιχνίδια ώστε να απασχολούνται και άνετο σε διαστάσεις ώστε να μπορούν να πετούν
- έχουν διαφορές ως προς τη φωνή τους, τα budgie κάνουν διάφορους ήχους ενώ τα lovebirds κάνουν κάτι σαν να τσιριζουν και αρκετά πιο δυνατό από τα budgie.
-τα lovebirds έχω την εντύπωση ότι είναι πιο δύσκολα στην "ημερευση" και δαγκώνουν πιο δυνατά.
-υποκειμενικο αλλά τα lovebirds μου αρέσουν περισσότερο σαν ομορφιά.

Όποια επιλογή και αν κάνεις θέλουν περισσότερο χρόνο να ασχολείσαι μαζί τους από τα 15 αυτά λεπτά γιατί είναι πολύ κοινωνικά και ζητούν και τη παρουσία μας.. επίσης να πάρεις ζευγάρι ώστε να έχουν παρέα τις ώρες που απουσιάζεις από το σπίτι..
Επίσης εξαιρετικό είδος είναι και τα cockatiel αλλά θέλουν μεγαλύτερο κλουβί και περισσότερο χρόνο μαζί τους...
 
Καλημέρα! Και οι δύο αυτές ράτσες ειναι "εύκολες" στην φροντίδα. Μικρό κλουβί εύκολο στον καθαρισμό και στην μεταφορά, όχι πολύ τροφή, λίγος θόρυβος... (αν και τα δικά μου όλη μέρα είναι στην τσίτα xD) Γενικά είναι από τις πιο εύκολες ράτσες παπαγάλων!
Τι μπορώ να διαθέτω:
Καλή τροφή, φρουτα, λαχανικά
Συστηματικό καθάρισμα κλουβιου
15 λεπτά ενασχόλησης
Όλη την μέρα παρεα
Πολλές ώρες υπνου
Free flight δυο φορές την εβδομάδα
Πράγματα που του κεντριζουν το ενδιαφέρον. ( όπως παιχνίδια παπαγαλων)
Όλα αυτά και αλλα πρέπει να τα διαθέτει κάθε φροντιστής πτηνών έτσι ώστε το πουλί να είναι υγιές και χαρούμενο! Κάθε φροντιστής πρέπει να παρέχει σε κάθε είδος πτηνού τον χώρο του την τροφή του τα παιχνίδια του...και αυτό ισχύει για όλα τα εδη παπαγάλων και όχι για κάποιο συγκεκριμένο.(Να διαθέτεις και μπανακι (; )
Τι είναι κατάλληλο με βάση αυτές τις συνθήκες? Budgie η lovebird?
Το αν θα ειναι lovebird ή budgie είναι καθαρά δική σου απόφαση. Τι εννοείς τι είναι κατάλληλο; Να σου πούμε εμείς τι θα προτιμούσαμε αν διαθέταμε τα προαναφερόμενα;
Τώρα πολλοι θα αναρωτιούνται γιατί απλά δεν παίρνω budgie απλα δεν θέλω να έχω απρόοπτα με αρρώστιες. Βέβαια αυτά είναι πιθανότητες αλλά λίγα ακούγονται για τα lovebirds οπότε ναι.
Απρόοπτες είναι όλες οι αρρώστιες σε όλου τους παπαγάλους. Τι διαφορά έχουν τα budgie στις αρρώστιες; Κολλάνε πιο εύκολα; Αν γίνεται σωστά ο καθαρισμός του κλουβιού με σωστά καθαριστικά καθημερινά τότε οι πιθανότητες να κολλήσει κάτι λιγοστεύουν. Για όλα τα είδη μιλόντας πάντα.
Αφου έιχες έστω και για λίγο budgie έχει καταλάβει κατά κάποιον τρόπο τη γλώσσα τους. Γι αυτόν το λόγο και μονο προτίνω budgie. Όμως όπως είπα και πριν η απόφαση είναι δική σου. Πάντως να ξέρεις πως και τα budgie και τα lovebird εινα καταπληκτικά ζωάκια!
 
Στην θέση σου θα διάλεγα lovebird και συγκεκριμένα peach faced ήμερο απογαλακτισμενο, είναι πιο ήσυχο από τα άλλα lovebirds και πιο έξυπνο. Όσον αφορά τα μπάτζι είχα 4 που ήταν άγρια και μπορώ να πω με σιγουριά πως είχαν μειωμένη αντίληψη, ούτε καν στα μάτια με κοίταζαν εκτός από ένα. Τώρα θα μου πεις άγρια ήταν αλλά και το κοκατιλ μου είναι άγριο και έχω εντελώς διαφορετική άποψη για αυτό. Τα lovebird από θέμα νοημοσύνης είναι εκεί εκεί με τα κοκατιλ. Τέλος, μπορεί σε μερικούς να μην αρέσει αυτή η "διάκριση" που έκανα μεταξύ των παπαγάλων αλλά εγώ προσωπικά δίνω αρκετή σημασία στην εξυπνάδα-σβελταδα όχι μόνο στους παπαγάλους αλλά γενικά στα ζώα, και όπως και να χει τα lovebird είναι πολύ πιο έξυπνα από τα μπάτζι.
 
@Φοίβος Θα του κάνω παρεα όλη την μέρα απλά 15 λεπτά ίσως παραπανω θα ασχολούμαι μαζί του με εκπαίδευση κλπ..
[automerge]1629116180[/automerge]
@Ιωάννης 2021 Δηλαδή είναι κατάλληλες οι συνθήκες και αυτά που θα του προσφέρω η να μην πάρω καθόλου γιατί δεν είναι κατάλληλες?
 
@Ameli Μία χαρά κατάλληλες είναι οι συνθήκες! Δεν ανέφερα κάτι που να ήταν λάθος σε αυτές. Όμως όπως είπε και ο @Φοίβος 15 λεπτά είναι λίγα όμως αφού εννοείς εκπαίδευση ειναι μια χαρά! Αποφάσισες ποιο είδος θα επιλέξεις τελικά;
 
@Ιωάννης 2021 Τίποτα 😔 Αφου δεν φτάνουν 15 λεπτά για να το "παίζω"Στο μυαλό μου το είχα να το έχω όλη μέρα δίπλα μου για παρέα και απλά μέσα σε αυτά τα δεκαπέντε λεπτά και θα το " παίζω " αλλά και ταυτόχρονα θα εκπαιδεύεται...
 
Στο μυαλό μου το είχα να το έχω όλη μέρα δίπλα μου για παρέα και απλά μέσα σε αυτά τα δεκαπέντε λεπτά και θα το " παίζω "
Αυτό να κάνεις. Έτσι θα νιώθει ότι έχει παρέα και ταυτόχρονα θα είναι χαρούμενος. Αν και οι παπαγαλοι θέλουν να γίνονται το κέντρο της προσοχής και να ασχολείσαι μαζί τους συνέχεια, γύρω στη μισή ώρα συναναστροφής μαζί του είναι αρκετή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχεις στον νου σου ότι μερικές ώρες είναι απαραίτητο να βρίσκεται εντός κλουβιού για ανανέωση του αερα στον χώρο. 2 ώρες εκτός κλουβιού είναι οκ για την εκγύμναση του. Την υπόλοιπη μέρα μπορεί να είναι μέσα με την προϋπόθεση να τον έχεις κοντά σου και να γίνεται η παρουσία σου αισθητή.
Εμεις δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τι αισθάνεσαι πάντως αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθει στις συνθήκες διαβίωσης μαζί του και στην καθημερινή φροντίδα του η αγοράς δεν θα ήταν η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσες να κάνεις.
Ενα ζωάκι μόνο ευχάριστα προσφέρει. Στη θέση σου δεν θα εμένα με την όρεξη...(:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα. Θα είναι ήμερο από εκτροφεία ή άγριο; Αν είναι ήμερο τότε καλό θα ήταν να γυμναζόταν πιο συχνά εκτός κλουβιού... Αν πάλι είναι άγριο τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου μπορεί όλη τη μέρα να βρίσκεται μεσα. Άλλοι πιστεύουν ότι ακόμα και τα άγρια πρέπει να πέτανε ελεύθερα στο σπίτι όμως εγώ υποστηρίζω ότι έτσι μπορεί να τραυματιστούν και επιπλέον το να μπει πάλι μέσα θα γινει εφιάλτης. Όμως ο καθένας έχει τη γνώμη του, εσύ κανε ότι θεωρείς πιο σωστό!
Μία δεύτερη λύση που δεν είναι βέβαια ούτε κατά διάνοια το ίδιο με το να πέτα ελεύθερο είναι το μεγάλο και εύχωρο κλουβί. Και για άγρια και για ημέρα αν δεν μπορούν να βγαίνουν συχνά από το κλουβί!
 
@Ιωάννης 2021 Καλημέρα! Τελικά τι να κάνω? Να πάρω κάποιο από τα δυο η τίποτα? Για την ακρίβεια αυτή είναι η ερώτηση που με απασχολεί. Στην αρχή ήθελα ημερο αλλά μετά το σκέφτηκα και ήθελα να χτίσω εγώ μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης μαζί του αλλά σιγά σιγά. Θέλω να ξέρω ότι έφτασε σε αυτό το σημείο με εκπαίδευση αποτέλεσμα δεσίματος μεταξύ μας. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε. Απλά αν είναι ήρεμο δεν έχει πλακα τα έχει όλα ήδη είναι ήρεμο, βγαίνει έξω, μαθαίνει πιο εύκολα να μιλάει... Εσυ δεν έχεις να κάνεις κάτι παραπάνω από το να το φροντίζεις...
 
Τα ήμερα πουλάκια δεν σημαίνει ότι έρχονται έτοιμα να σε αγαπήσουν. Απλά έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη επαφή. Πράγμα αντίθετο με τα άγρια. Τα άγρια όταν θα βάλεις το χέρι μέσα θα πετάνε σαν τρελά γιατί φοβούνται. Αντίθετα τα ήμερα θα θέλουν να έρθουν στο χέρι σου.
Η σχέση με τα πουλάκια χτίζεται κάθε μέρα με αγάπη και εμπιστοσύνη.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα, τα άγρια μπατζι μου όταν βάζω το χέρι μου μέσα πετάνε σαν τρελά, γραπωνονται στα κάγκελα για να με αποφύγουν, όταν τα βγάζω όμως έξω μετά από λίγη ώρα πτήσης κάθονται πάνω μου για να τα βάλω μέσα, δεν δέχονται χάδια ή πολλά πολλά.
Το θηλυκό κοκατιλ που έχω είναι σαν κουτάβι μαζί μου και με τον μεγάλο μου γιό ενώ με τα υπόλοιπα μέλη είναι απλά ανεκτικό σε αγγίγματα..
Η εκπαίδευση δεν είναι να δέχεται χάδια και να κάθεται στο χέρι σου. Αλλά να παίζεται παρέα, να έρχεται πάνω σου όταν το φωνάζεις κ.α.
Υπάρχουν πολλοί παράμετροι και ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας.
Εγώ προσωπικά ότι και αν έπαιρνα θα κοιτούσα να ήταν 3 μηνών, να έχει απογαλακτιστει δηλαδή λίγο καιρό και από εκτροφέα ή πολύ καλό petshop...
 
@Ameli Να πάρεις. Ο @Geokilkis με κάλυψε με όσα είπε δεν έχω κάτι άλλο να πω.
Να ξέρεις όμως ότι τα άγρια Lovebirds είναι πιο δύσκολα στην εκπαίδευση από ότι είναι τα άγρια budgie επειδή δαγκώνουν, άρα αν ενδιαφέρεσαι για άγριο προτίμησε budgie. Αν παλι είναι ήμερο και οι δύο ράτσες ειναι τέλειες!
 
@Ιωάννης 2021 Υποθέτω ότι θα πάρω ένα budgie.Πιστεύω θα μου φανεί πιο εύκολο επειδή πάνω κάτω ξέρω την συμπεριφορά τους. Επίσης από εκεί που βρήκα τα ημέρα budgies τα δίνουν 3 μηνών και τα ταΐζουν με κρέμα μετά τις 15 ημέρες αφότου γεννηθουν. Τελικά οι παπαγάλοι είναι σαν την ιππασία! Κολλάς το μικρόβιο και μετά άντε να ξεκολλήσεις... 😄
 
@Ameli Τα ίδια έπαθα κι εγώ... Με ένα ξεκίνησα, με πέντε κατέληξα! 😄
Αντε με το καλό να το δεχτείς! Καλή αρχή σου εύχομαι!
 
Μια ακόμα ερωτησουλα 😁... Παίζει ρόλο το αν το χρώμα του είναι φυσικό η μετάλλαξη στην υγεία του? Προσωπικά μπλε θα ήθελα αλλά άκουσα ότι ας πούμε τα lutino είναι πιο ευαίσθητα... Τελικά τι συμβαίνει ? Ευχαριστώ
 
Όχι δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Παίζει μεν αλλά ελάχιστα .Όντως τα λουτινο και αλμπινο είναι πιο ευαίσθητα, αλλά ο,τι και να πάρεις, ο,τι χρώμα ο,τι μετάλλαξη κλπ, με καλή φροντίδα και σωστή διατροφή θα είναι μια χαρά στην υγεία του!
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
@Ιωάννης 2021 Θα προσπαθήσω να του παρέχω ότι καλυτερο μπορώ όπως κάνω και με τα υπολοιπα κατοικίδια μου! Και κάτι ακόμα συγνώμη για την ταλαιπωρία.. Το κλουβί έχει μείνει χωρίς άλλο budgie τώρα από τον Ιούνιο να το βάλω απευθείας μέσα η πάλι θα χρειαστεί απολύμανση? Αργά ή γρήγορα θα το αλλάξω βέβαια γιατί είναι στρογγυλό... Ευχαριστώ και πάλι !
 
Back
Top