Αναπαραγωγή Νεοσσοι αδυνατουν να βγουν απο το αυγο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης takiskl
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

takiskl

PB Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2008
Μηνύματα
200
Πόλη
Μαρούσι
Καλημερα σε ολους
θα ηθελα την γνωμη σας.
Σε ενα μου ζευγαρι (κοκκινο λιπο) με 5 αυγα απο τα οποια ολα ειναι γονιμοποιημενα, ενω τα 2 πρωτα πουλακια βγηκαν κανονικα, τα επομενα 2 τα βρηκα νεκρα μεσα στο αυγο. Σημειωνω οτι το ενα ειχε βγαλει το μισο κελυφος ενω το αλλο ειχε απλα τρυπησει το κελυφος.
Γιατι συμβαινει αυτο; Μηπως επειδη η καναρα ειναι πρωταρα δεν τα βοηθαει οπως πρεπει; Τι νομιζετε οτι φταιει; Σημερα περιμενω να βγει το τελευταιο.
Ευχαριστω.
 
ειτε γιατι το τσοφλι ειναι σκληρο γιαυτα (βοηθαει η αυξηση της υγρασιας των αυγων για να αντιμετωπισθει, πχ αν κανει η καναρα μπανιο την τελευταια μερα), ειτε γιατι οι νεοσσοι εχουν καποιο προβλημα και δεν εχουν τη δυναμη να το κανουν (πιο σπανιο). Ανοιξε τα αυγα με τους νεκρους νεοσσους μακρια απο κλουβι και κοιταξε μηπως εχουν στην κοιλιτσα, κατι σαν μαυρη τελιτσα
 
το τσοφλι νομιζω οτι ηταν κανονικο. Εαν ειχαν το στιγμα στην κοιλια δεν θα πεθαιναν μεσα στο αυγο; Θα πεθαιναν στην προσπαθεια να βγουν; Παντως πολυ παλαιοτερα που ειχα πολλα ζευγαρια καναρινια (εσωτερικη ομως εκτροφη) δεν μου ειχε τυχει ποτε.
 
Σε ευχαριστω Μακη
οντως κατατοπιστικο το αρθρο και σαν πρωτη παρατηρηση εχω να πω οτι οντως η κατασκευη της φωλιας απο την καναρα δεν ηταν και η καλυτερη. Χρησιμοποιησε πολυ λιγο νημα και αρκεστηκε στην τσοχα. Δεν γνωριζα οτι αυτο μπορει να εν δυναμη να εξελιχθει σε παραγοντα κινδυνου.☹
 
Τελικα δυστυχως δεν βγηκε ουτε ο τελευταιος νεοσσος...☹ Πολυ ασχημο να χανεις απο τα 5 πουλακια τα 3. Ισως επαιξε ρολο και η αποτομη μεταβολη του καιρου. Τι να πω. Η προσπαθεια συνεχιζεται.
 
αυτο ωφειλεται σε μειωμενη υγρασια.η παραπανω photo ειναι απο 1 μικρο το οποιο δεν μπορουσε να βγει και το εβγαλα εγω σπαζοντας σιγα σιγα το κελυφος.
 

Συνημμένα

  • %CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%822[1].webp
    %CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%822[1].webp
    12,9 KB · Προβολές: 106
ακομη μια φωτογραφια απο το αδερφακι του. Τωρα τα μικρα ειναι σχεδον 2 μηνων και ηταν και τα 2 απο την 1η γεννα μιας καναρας μου.
 

Συνημμένα

  • %CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%823[1].webp
    %CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%823[1].webp
    18,2 KB · Προβολές: 95
Ετσι βρηκα το ενα κι εγω, αλλα ηταν ηδη νεκρο. Αν ο καιρος ηταν καλυτερος θα της εβαζα να κανει μπανιο για την υγρασια, αλλα φοβηθηκα τον καιρο μην κρυωσει. Μας εχει τρελανει κι αυτος!😱
 
Εχω την γνώμη, οτι οποιαδήποτε επέμβαση σαν αυτή του φίλου, του sainer,
είναι λάθος. Πριν απ' όλα, για να βρείς σε τέτοια φάση έναν νεοσσό πρέπει
να έχεις σηκώσει ο ίδιος ( κακώς ), την θηλυκιά, γιατί τέτοιες στιγμές δεν φεύγει πάνω απο
το αυγό, γνωρίζοντας εξ ενστίκτου οτι η υψηλή θερμοκρασία εκείνη την ώρα στην φωλιά είναι κάτι απαραίτητο για την ομαλή εξέλιξη(απομάκρυνση της υγρασίας και ξήρανση του κελύφους με συνέπεια τον θρυμματισμό του). Η αφομοίωση του κρόκου στην κοιλιά του νεοσσού γίνεται ακριβώς στο "παρα-πέντε" και μια επέμβαση εκείνη την στιγμή θα έχει μοιραία αποτελέσματα.
Ετσι βρηκα το ενα κι εγω, αλλα ηταν ηδη νεκρο. Αν ο καιρος ηταν καλυτερος θα της εβαζα να κανει μπανιο για την υγρασια, αλλα φοβηθηκα τον καιρο μην κρυωσει.
Αν έχει καταφέρει να σπάσει το τσόφλι θα έχει και την δύναμη να βγεί έξω(όπως κάνουν χιλιάδες νεοσσοί χωρίς την παρέμβασή μας).Αν δεν το καταφέρει αυτό, ίσως τα ποσοστά ασβεστίου του, ήσαν πολύ χαμηλά, και η δυνατότητα αντίδρασης των νεύρων και των μυών του όχι η απαραίτητη για να τα καταφέρει. Αν συμβαίνει αυτό, ακόμη και να το απαλλάξουμε εμείς απο το βάρος του κελύφους η συνέχεια θα είναι το ίδιο δυσάρεστη. Δεν θα έχει την δύναμη να στηρίξει σώμα και κεφάλι σε θέση ταίσματος και την επόμενη μέρα θα είναι
τελείως εξασθενημένος ή νεκρός.

Γι' αυτό, εμείς εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρέχουμε τα απαραίτητα
για να μπορούν τα πουλιά να φέρουν σε πέρας αυτό που τα έχει μάθει η φύση
πολύ καλά να κάνουν.
 
2 είναι τα πιθανά ενδεχόμενα! Το πρώτο είναι το χαμηλό % ποσοστό υγρασίας στο χώρο, έως μία μέρα πριν την εκκόλαψη, και το δεύτερο είναι η χορήγηση υπερβολικών ποσοτήτων ασβεστίου στην κανάρα, προς αποφυγή λεπτοκέλυφων αυγών, που όμως φέρνει αυτά τα αποτελέσματα!
 
2 είναι τα πιθανά ενδεχόμενα! Το πρώτο είναι το χαμηλό % ποσοστό υγρασίας στο χώρο, έως μία μέρα πριν την εκκόλαψη, και το δεύτερο είναι η χορήγηση υπερβολικών ποσοτήτων ασβεστίου στην κανάρα, προς αποφυγή λεπτοκέλυφων αυγών, που όμως φέρνει αυτά τα αποτελέσματα!

Βασίλη, οι λόγοι που αναφέρεις εδώ, είναι οι πιθανότερες αιτίες για να μή σπάει
εύκολα το τσόφλι. Ετσι, μένουν οι νεοσσοί φυλακισμένοι και με το τέλος
του οξυγόνου στον αεροθάλαμο, πεθαίνουν.

Σημειωνω οτι το ενα ειχε βγαλει το μισο κελυφος ενω το αλλο ειχε απλα τρυπησει το κελυφος.

Στην παραπάνω περίπτωση όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. 😉
 
Ετσι ειναι Μακη. Δεν νομιζω οτι ισχυει η περιπτωση της υπερβολικης χορηγησης ασβεστιου. Κατι αλλο εφταιξε.
 
Η συζήτηση αυτή μπορεί να είναι ατέλειωτη και χωρίς σαφή συμπεράσματα.
Αν σκεφτεί κανείς πόσο κρίσιμες είναι εκείνες οι ώρες και σε πόσο λεπτές ισορροπίες
στηρίζονται οι πιθανότητες επιτυχίας είναι να απορεί κανείς περισσότερο για το πόσοι
πολλοί νεοσσοί τα καταφέρνουν, παρά για το αντίθετο.
Ας πούμε οτι κάποιος ακούμπησε ένα απο τ'αυγά σ' ένα σημείο(ακόμα και τυχαία).
Μπορεί να μην συμβεί τίποτα, και ο νεοσσός να γεννηθεί κανονικά.
Μπορεί όμως, το λίπος των δακτύλων και ο ιδρώτας, να δημιούργησαν
μια εστία μόλυνσης και στην καλύτερη περίπτωση ένας είδος μόνωσης, με αποτέλεσμα
στο σημείο εκείνο να μην αερίζεται σωστά το αυγό. Κανείς μας πιθανόν, δεν παίρνει τόσο στα σοβαρά κάποιες τέτοιες παραμέτρους. Πολλές φορές όμως κάτι τέτοιες λεπτομέρειες είναι που οδηγούν σε πολύ άσχημα αποτελέσματα και έμας να...😕
 
Back
Top