Διατροφή Νερό βρύσης και βιταμίνες

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης nikosk1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

nikosk1

PB Member
Εγγραφή
6 Φεβ 2011
Μηνύματα
838
Πόλη
Κομοτηνή
Είναι κάτι που απλά μπορεί να μην το έχουμε σκεφτεί αλλά κάνει να βάζουμε βιταμίνες μέσα σε φρέσκο νερό βρύσης; Το χλώριο μήπως καταστρέφει αυτά που περιέχει το σκευασμα και εμείς νομίζουμε ότι δώσαμε βιταμίνες η αντιβιοτικό η κάποιο άλλο σκευασμα που μπαίνει στο νερό?
 
Σε περίπτωση λοιπόν που θέλεις να προσθέσεις κάτι στο νερό και δεν είσαι σίγουρος το κατά πόσο το πρόσθετο αλλοιώνεται από το χλώριο, καλό θα ήταν να κράταγες σε ευρύ δοχείο το νερό αποβραδίς (το δοχείο θα είναι ανοιχτό) ώστε να εξατμιστεί ένα μέρος του χλωρίου, και την επομένη το πρωί το βάζεις στις ποτίστρες.
 
Γιάννη εγώ αυτό κάνω, σαν προβληματισμο το θέτο το ερώτημα και για πιο νέους στο άθλημα εγώ ακόμα και στο σποριο για τα λαχανικά νερό από την προηγούμενη ημέρα τους ρίχνω.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, θα μπορούσε φυσικά να επηρεάζονται, δεν ξέρω αν όλα, αλλά σίγουρα κάποια.
Πάντως το χλώριο εξατμίζεται περίπου σε 3 ώρες, εξαρτάται από τον όγκο του νερού και τις διαστάσεις του ανοίγματος του δοχείου.
Νερο φιλτρου του δινω εγω παντως απο βρυση! Οχι τιποτα ιδιαιτερο! Με 5 ευρω το αλλαζω καθε 4 μήνες περιπου!
Τα φίλτρα συνήθως κρατάνε τα βαρέα μέταλλα και τα σωματίδια.
 
Αναλογα την τιμη παει κ η προστασια, θυμαμαι πριν.20 χρονια ειχε αγορασει η μητερα μου ενα φιλτρο της ιμπιριαλ που στην επιδειξη έριχναν ιωδιο χλωρινη και νερο κ εβγαινε πόσιμο νερο!

Το χλώριο τι σχέση έχει με τις βιταμίνες; Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ πως υπάρχει τέτοιο θέμα
Το χλωριο εξουδετερώνει καποια στοιχεια κ μαλλον και τα βιταμινουχα
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν νομιζω οτι το συγκεκριμενο χλωριο εξουδετερωνει καποια στοιχεια εξαλου στα μεγαλα κεντρα πολεις χρησιμοποιεται χρονια τωρα οποτε καποιος θαχε παρατηρηση κατι παντως εκεινο που σιγουρα δεν κανη να δινουμε στα πουλια ειναι το νερο το εμφιαλωμενο η απιονισμενο νερο
 
Εγώ έδινα μόνο εμφιαλωμένο νερό στα πουλιά στην Ελλάδα. Τέτοιο πίναμε κι εμείς. Νομίζω όμως πως και να το αφήνετε να εξατμιστεί το χλώριο ότι δεν είναι άσχημη εκδοχή. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση εδώ στην Καναδά είναι ότι το νερό της βρύσης δεν περιέχει καθόλου μα καθόλου άλατα (το τελείως αντίθετο απο το Πήλιο δηλαδή που ήταν γεμάτο). Ούτε αποσκληρυντικά στα πληντύρια ούτε καθαρισμα στην καφετιέρα ή τον βραστήρα. Και τα άλατα δεν είναι τελείως αθώα σε μεγάλη συγκέντρωση.
 
παντως εκεινο που σιγουρα δεν κανη να δινουμε στα πουλια ειναι το νερο το εμφιαλωμενο η απιονισμενο νερο
lagokiller , το εμφιαλωμένο νερό είναι εντελώς διαφορετικό από το απιονισμένο. Ναι, όντως, δεν πίνουμε απιονισμένο νερό, αλλά το εμφιαλωμένο (περιέχει ιόντα, και άλατα) είναι το πιο κατάλληλο προς πόση
 
Εύλογο ερώτημα.Ας αφήσουμε τα πουλιά, αν κάτι τέτοιο ίσχυε δεν θα έπρεπε να μας ήταν ήδη γνωστό σαν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.. Πχ πρόζακ,υπερβότανα, συμπληρώματα διατροφής κ. Α?
Ούτε αποσκληρυντικά στα πληντύρια ούτε καθαρισμα στην καφετιέρα ή τον βραστήρα.
Άσε μας βρε Ανέστη στην πίκρα μας!
 
Αρχικά το χλώριο είναι ένα χημικό στοιχείο το οποίο απο μόνο του είναι καπως επιβλαβές για τους ζωντανούς οργανισμούς. Δηλαδή, σε μικρές συγκεντρώσεις (όπως το νερό της βρύσης) είναι απολύτως ασφαλές και δεν δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους καθώς βρίσκετε σε φυσιολογικά πλαίσια, αντίθετα οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να το αντέξουν και πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να πίνουμε νερό απαλλαγμένο απο επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Τώρα είναι καλό να αφήνουμε το χλώριο να εξατμιστεί καθώς τα πουλάκια μας σαν πιο μικρόσωμα ζώα (θεωρητικά τουλάχιστον) μπορούν να αντέξουν μικρότερες ποσότητες απο ότι οι άνθρωποι χωρίς αυτό να σημαίνει πως το νερό της βρύσης τα βλάπτει αν το πιουν όπως είναι. Τώρα στο θέμα με τις βιταμίνες, οι βιταμίνες λοιπόν δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί αλλά χημικές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει πως δεν τις επηρεάζει το χλώριο ΕΚΤΟΣ αν αντιδρά χημικά με κάποια απο αυτές.
Αυτό πράγματι συμβαίνει με δύο μορφές της βιταμίνης C (Ασκορβικό οξύ και Sodium Ascorbate) Τα οποία αν πέσουν στο νερό αντιδρούν με το χλώριο και έτσι το νερό αποχλωριόνεται στιγμιαία.
Ορίστε και οι χημικές αντιδράσεις :
C5H5O5CH2OH + HOCL → C5H3O5CH2OH + HCl + H2O
Ascorbic acid + Hypochlorous acid → Dehydroascorbic acid + Hydrochloric acid + water

C5H5O5CH2ONa + HOCL → C5H3O5CH2OH + NaCl + H2O
Sodium ascorbate + Hypochlorous acid → Dehydroascorbic acid + Sodium chloride + water

Συμπέρασμα : Όταν ρίχνουμε πολυβιταμινούχο σκεύασμα σε ποτίστρα με χλωριωμένο νερό, τότε το χλώριο μαζί με την βιταμίνη C εξουδετερόνονται. Έτσι το εναπομείναν νερό δεν έχει πλέον χλώριο, μικρότερη ποσότητα βιταμίνης C απο ότι πριν και οι υπόλοιπες βιταμίνες μένουν άθικτες. Επίσης η βιταμίνη C υπάρχει στα περισσότερα φρούτα που δίνουμε στα πουλιά μας οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό.
Εν ολίγοις δεν υπάρχει πρόβλημα με το να βάζουμε βιταμίνες σε νερό βρύσης, ίσα ίσα που τ καθαρίζουμε κιόλας 😉
 
Back
Top