Αρχικά το χλώριο είναι ένα χημικό στοιχείο το οποίο απο μόνο του είναι καπως επιβλαβές για τους ζωντανούς οργανισμούς. Δηλαδή, σε μικρές συγκεντρώσεις (όπως το νερό της βρύσης) είναι απολύτως ασφαλές και δεν δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους καθώς βρίσκετε σε φυσιολογικά πλαίσια, αντίθετα οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να το αντέξουν και πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να πίνουμε νερό απαλλαγμένο απο επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Τώρα είναι καλό να αφήνουμε το χλώριο να εξατμιστεί καθώς τα πουλάκια μας σαν πιο μικρόσωμα ζώα (θεωρητικά τουλάχιστον) μπορούν να αντέξουν μικρότερες ποσότητες απο ότι οι άνθρωποι χωρίς αυτό να σημαίνει πως το νερό της βρύσης τα βλάπτει αν το πιουν όπως είναι. Τώρα στο θέμα με τις βιταμίνες, οι βιταμίνες λοιπόν δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί αλλά χημικές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει πως δεν τις επηρεάζει το χλώριο ΕΚΤΟΣ αν αντιδρά χημικά με κάποια απο αυτές.
Αυτό πράγματι συμβαίνει με δύο μορφές της βιταμίνης C (Ασκορβικό οξύ και
Sodium Ascorbate) Τα οποία αν πέσουν στο νερό αντιδρούν με το χλώριο και έτσι το νερό αποχλωριόνεται στιγμιαία.
Ορίστε και οι χημικές αντιδράσεις :
C5H5O5CH2OH + HOCL → C5H3O5CH2OH + HCl + H2O
Ascorbic acid + Hypochlorous acid → Dehydroascorbic acid + Hydrochloric acid + water
C5H5O5CH2ONa + HOCL → C5H3O5CH2OH + NaCl + H2O
Sodium ascorbate + Hypochlorous acid → Dehydroascorbic acid + Sodium chloride + water
Συμπέρασμα : Όταν ρίχνουμε πολυβιταμινούχο σκεύασμα σε ποτίστρα με χλωριωμένο νερό, τότε το χλώριο μαζί με την βιταμίνη C εξουδετερόνονται. Έτσι το εναπομείναν νερό δεν έχει πλέον χλώριο, μικρότερη ποσότητα βιταμίνης C απο ότι πριν και οι υπόλοιπες βιταμίνες μένουν άθικτες. Επίσης η βιταμίνη C υπάρχει στα περισσότερα φρούτα που δίνουμε στα πουλιά μας οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό.
Εν ολίγοις δεν υπάρχει πρόβλημα με το να βάζουμε βιταμίνες σε νερό βρύσης, ίσα ίσα που τ καθαρίζουμε κιόλας