Φροντίδα Οδηγός φροντίδας παπαγάλων

Έχετε παπαγάλο ή σκέφτεστε να αποκτήσετε κάποιον; Δείτε συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που θα αποτελέσουν βοηθητικό εργαλείο στη φροντίδα του παπαγάλου σας.

Οι παπαγάλοι και η φροντίδα τους σε ένα άρθρο οδηγό!​


Οδηγός φροντίδας παπαγάλωνΣκέφτεστε να αποκτήσετε έναν παπαγάλο και θέλετε να ενημερωθείτε, για να δείτε αν μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του, να αποφασίσετε ποιο είδος είναι κατάλληλο για εσάς και τον τρόπο ζωής σας, να προετοιμαστείτε όσο γίνεται καλύτερα για να του προσφέρετε όσα πρέπει αλλά και για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων εκ των υστέρων.

Ακόμα όμως και αν ήδη έχετε κάποιον παπαγάλο, εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος της αρθρογραφίας που θα αποτελέσει διαχρονικά ένα βοηθητικό εργαλείο στην φροντίδα του μικρού σας φίλου.

Μην αποθαρρυνθείτε από τον μεγάλο όγκο των πληροφοριών. Σταδιακά ίσως να προστίθενται και άλλα νεότερα άρθρα ή συζητήσεις, όταν εισφέρουν κάτι ουσιώδες στην σωστή φροντίδα των κατοικίδιων παπαγάλων μας. Το ενημερωτικό αυτό έχει σκοπό να καλύψει την βασικότερη θεματολογία και μπορείτε να ανατρέχετε εδώ περιοδικά.

Κάτω από το γενικό όνομα παπαγάλοι, υπάρχουν 386 είδη πουλιών, που το συνολικό μήκος τους ξεκινάει από τα 17 εκατοστά αλλά μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Οι περισσότεροι ζουν αρκετά, με μέσον όρο τα 30 χρόνια αλλά στα μεγαλύτερα πουλιά το προσδόκιμο ζωής μπορεί να φτάσει και τα 80-90 έτη.

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την ιστορία των παπαγάλων ως κατοικίδιων στην Ήπειρό μας και να δείτε φωτογραφίες διαφόρων ειδών παπαγάλων.

Παπαγάλοι ανάλογα με το είδος τους, ενδημούν κυρίως στην Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία, Αφρική, Αμερικάνικη Ήπειρο από Μεξικό ως κεντρική και νότια, την Ασία. Προσφάτως βλέπουμε πολυπληθείς αποικίες Ringneck και Quaker ή Monk Parakeet, να έχουν εγκλιματιστεί άριστα στο περιβάλλον της Ελλάδας, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, αλλά συναντώνται ακόμα και μέχρι την Μ. Βρετανία.

Θέλω να αγοράσω παπαγάλο, ποιον να διαλέξω;​


Υιοθετώντας ένα ζώο - πτηνό που θα μας συντροφεύει για αρκετά χρόνια, κάθε υπεύθυνος ανάδοχος πρέπει να εξετάσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους. Μπορείτε να ξεκινήσετε την ενημέρωσή σας διαβάζοντας καταρχήν τα άρθρα Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων ενός παπαγάλου και Αγορά παπαγάλου: Ναι ή όχι; που θα σας βοηθήσουν να προβληματιστείτε για πράγματα που ίσως δεν έχετε σκεφτεί και έτσι να αποφασίσετε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σιγουριά για τη συνέχεια.

Οι παπαγάλοι είναι αγαπητά κατοικίδια πτηνά, κυρίως για την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ευφυΐα τους (πολλών αντιστοιχεί σε ευφυΐα 5χρονου παιδιού) και την ικανότητά τους να μιμούνται ήχους, την ανθρώπινη ομιλία αλλά και να μαθαίνουν κόλπα που εντυπωσιάζουν και φυσικά, για τα υπέροχα χρώματα του πτερώματός τους.

Πριν αποκτήσουμε και το πιο μικρό παπαγαλάκι αλλά έστω και μετά, καλό είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο, να διαβάσουμε για το προφίλ του είδους που μας ενδιαφέρει, τις απαιτήσεις του σε χρόνο, συντροφιά, να μάθουμε την ψυχολογία των πουλιών αυτών, που όπως κάθε έξυπνο πλάσμα, έχει ανεπτυγμένο συναισθηματικό κόσμο αλλά και για να μάθουμε πως θα πετύχουμε μια πιο αποτελεσματική αλληλεπίδραση μαζί του.

Αναζητήστε τον φίλο σας μεταξύ των περισσότερων από τα είδη παπαγάλων που υπάρχουν διαθέσιμα στη χώρα μας και ενημερωθείτε για το ψυχολογικό προφίλ τους αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητες με τους παπαγάλους μας, σύμφωνα με τις εμπειρίες των μελών μας.

Ιδιαίτερα αν επιθυμία μας είναι να αποκτήσουμε έναν μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους παπαγάλο, καλό είναι να ενημερωθούμε για μερικές επιπλέον παραμέτρους, που αφορούν τον θόρυβο αλλά και τα επακόλουθα της ενηλικίωσης του πουλιού, που συντελείται στα 3 - 5 ή μέχρι και 10 χρόνια της ηλικίας του, για να μην συμβάλουμε στο δυσάρεστο φαινόμενο της εγκατάλειψης των πουλιών.

Αυτός ο συγκριτικός πίνακας ειδών παπαγάλων, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος στην τελική επιλογή μας (τα αναφερόμενα κόστη αλλάζουν ανά περιόδους).

Είδαμε φωτογραφίες, διαβάσαμε πληροφορίες, ερωτευθήκαμε τον παπαγάλο μας και είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αποφασίσουμε ποιο είδος μας ταιριάζει.

Πως να διαλέξω το πουλί και από που να το αγοράσω;​


Κατά την περιήγησή μας στο internet, διαβάζουμε πολλά ή βλέπουμε διάφορα ελκυστικά βιντεάκια από παιχνιδιάρικα πουλάκια, νεοσσούς που τους ταΐζουν με σύριγγες κτλ. Φυσικά δεν γνωρίζουμε την συνέχεια για τα περισσότερα από αυτά και ποιο ήταν το μέλλον των πουλιών που είδαμε.

Σχετικά με την ανατροφή νεοσσών με τη μέθοδο του co-parenting.

Οι διαφημίσεις που αφορούν τα πουλιά ταϊσμένα στο χέρι, περιέχουν κάποιες αλήθειες αλλά και κάποιες παγίδες.

Ενημερωθείτε σχολαστικά πριν αποφασίσετε ποιο πουλάκι θα διαλέξετε και κυρίως φροντίστε να γνωρίζετε το ακριβές παρελθόν του, αν είναι δυνατόν και κάποιες πληροφορίες για τους προγόνους του.

Συμβουλές για την αγορά των πουλιών
Καλό είναι να διαλέξουμε ένα πουλί με μεταλλικό δαχτυλίδι κλειστού τύπου στο πόδι, ώστε διαβάζοντάς το να αντλήσουμε κάποιες πληροφορίες για το πουλί που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.

Μπορείτε να αγοράσετε τον παπαγάλο σας από κατάστημα, επιλέγοντας κάποιο καθαρό και με αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας των ζώων στον χώρο του ή από εκτροφείο, (κάτι που προκρίνεται ως προτιμότερο μεταξύ των μελών μας), αφού επισκεφθούμε τον χώρο και διαπιστώσουμε τις καλές συνθήκες διαβίωσης και ανατροφής των νεοσσών.

Επίσης, συνεργαζόμενοι με κάποιο εκτροφείο, μπορείτε εκ των προτέρων να έχετε διαπιστώσει το φύλο του παπαγάλου σας, ζητώντας να προηγηθεί εξέταση DNA.

Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε κάποιους εκτροφείς παπαγάλων ή μπορείτε να ανοίξετε και θέμα-ερώτηση στο αντίστοιχο forum, ώστε να πάρετε απαντήσεις απ’ όσους γνωρίζουν ή ίσως ευκαιριακά διαθέτουν κάποιο πουλί την εποχή της αναζήτησής σας.

Θέση του κλουβιού - Παιχνιδότοπος - Παιχνίδια​


Κλουβιά​


Ένα επόμενο βήμα είναι να μελετήσουμε γενικά για τη σωστή φροντίδα του πουλιού μας και να βρούμε τον κατάλληλο χώρο του σπιτιού μας, αφού ενημερωθούμε για τις διαστάσεις του κλουβιού που απαιτείται, τα αξεσουάρ που θα χρειαστούν, παίρνοντας υπ’ όψιν μας ότι θα χρειαστούμε επίσης στο ίδιο δωμάτιο και ένα stand παιχνιδιού για τις ώρες που το πουλί θα βρίσκεται εκτός κλουβιού.

Επίσης πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο σημείο του σπιτιού για το κλουβί βάσει των αναγκών του πουλιού αλλά και κάποιων προδιαγραφών ασφαλείας της υγείας του φίλου μας.

Αν επιθυμούμε πατήθρες για το κλουβί από ξύλο που θα αναζητήσουμε στην φύση, πριν την χρήση, καλό είναι να ενημερωθούμε περί των κατάλληλων ξύλων.

Ως κατοικίδια πτηνά εκφράζονται ιδιαίτερα συναισθηματικά, αποζητούν τη συντροφιά των ανθρώπων που τα φροντίζουν, έχουν ανάγκη από ελεύθερες πτήσεις εντός του σπιτιού για να γυμνάζονται και να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, αλλά και μπόλικο παιχνίδι, να διεγείρει το ενδιαφέρον τους και να τους κρατά απασχολημένους κατά τις ώρες της απουσίας μας.

Παιχνίδια​


Τα παιχνίδια τους δεν είναι ανάγκη να είναι πολυδάπανα, αυτά συνήθως εκπληρώνουν δικές μας ανάγκες όταν τα βλέπουμε στα καταστήματα. Απλά αυτοσχέδια παιχνίδια, φτιαγμένα με τα χέρια μας, από φθηνά υλικά ή υλικά της φύσης, μπορεί να αποδειχθούν καταπληκτικά. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως προορισμός των παιχνιδιών είναι να καταστραφούν και να αντικατασταθούν με καινούργια.

Υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες που μπορείτε να βρείτε, καθώς και για τον παιχνιδότοπο του αγαπημένου σας φίλου.

Διατροφή​


Όπως για εμάς, πολύ περισσότερο για τα πουλιά μας ισχύει το "είμαστε ό,τι τρώμε". Κυρίως επειδή τα πουλιά εξαρτώμενα από εμάς, δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν το αντανακλαστικό του οργανισμού τους στην ανεύρεση αντίδοτου σε κάθε πιθανή ακατάλληλη τροφή, είναι ευθύνη μας, να είμαστε πολύ σχολαστικοί και προσεκτικοί στην επιλογή των τροφών που έχουμε στην διάθεσή τους.

Η διατροφή πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία συσκευασμένων σπόρων, εν μέρει με pellets, χορταρικών, αρωματικών φυτών, λαχανικών, φρούτων, αυγοτροφής και βρασμένου αυγού και φύτρων.

Διαθέσιμα πρέπει να υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία σε μορφή άμμου ή πέτρας, σουπιοκόκκαλο για λήψη ασβεστίου, Clay Licks, ξηρά βότανα και μπαχαρικά από καιρού εις καιρόν, καθώς και περιοδικά καρβουνάκι ενεργού άνθρακα ή ζεόλιθος για αποτοξίνωση του οργανισμού τους (προσοχή, αυτά τα δύο τελευταία, ποτέ κατά την χορήγηση φαρμάκων).

Αποφεύγουμε τα έτοιμα στικς των καταστημάτων, λόγω αμφίβολης ποιότητας σακχάρων, ενώ μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας αντίστοιχα σπιτικά στικς για τα πουλιά μας. Επίσης ως λιχουδιά και εκπαιδευτικό εργαλείο, χρησιμοποιούμε το κεχρί σενεγάλης σε τσαμπιά (millet).

Περισσότερη Διατροφή Παπαγάλων

Αναπαραγωγή​

Οι παπαγάλοι είναι κοινωνικά - συντροφικά πουλιά. Είναι προτιμότερο να ζουν ανά ζεύγη διαφορετικού ή και ίδιου φύλου.
Η διάκριση του φύλου στους περισσότερους παπαγάλους, γίνεται μόνο με εξέταση DNA, γιατί τα περισσότερα είδη δεν είναι διμορφικά.

Αν έχουμε ζευγάρι και επιθυμούμε να προχωρήσουμε σε περιστασιακή ή κάθε έτος αναπαραγωγή του, το βασικό που πρέπει να μεριμνήσουμε είναι η καλή υγεία των πτηνών μας, βιολογική και ψυχολογική αλλά και η υπεύθυνη εξασφάλιση της τύχης των απογόνων τους.

Στην συνέχεια αφού ενημερωθούμε για τις λεπτομέρειες που αφορούν την αναπαραγωγή του κάθε είδους, να προχωρήσουμε τοποθετώντας την αντίστοιχη φωλιά κατά την κατάλληλη περίοδο, εφόσον έχουμε παρατηρήσει να έχουν προηγηθεί βατέματα του ζευγαριού.

Φιλιά, περιποίηση του πτερώματος και χάδια ή παιχνίδια, στους παπαγάλους δεν παραπέμπουν απαραίτητα σε ερωτική διάθεση, είναι μέρος της φιλικής κοινωνικής συμπεριφοράς τους.

Περισσότερη Αναπαραγωγή Παπαγάλων
Εδώ να επισημάνουμε την ανάγκη του θηλυκού για αναπλήρωση των διαθέσιμων του ασβεστίου του, ασχέτως αναπαραγωγικής ή μη διαδικασίας, εφόσον υπάρχει ετήσια ωοτοκία.

Απαραίτητα έχουμε πάντα σουπιοκόκκαλο στο κλουβί, τρίβουμε και δίνουμε σε μορφή κόκκων τα τσόφλια από βρασμένα αυγά και την επίμαχη περίοδο, δίνουμε μικρές ποσότητες ωμού σουσαμιού και αμύγδαλου ενώ αποφεύγουμε την διατροφή με σπανάκι.

Επίσης απαραίτητα πρέπει το πουλί να δέχεται επαρκή ηλιακή ακτινοβολία, μέσω της οποίας μεταβολίζεται στον οργανισμό η βιταμίνη D, αναγκαία για την ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Ασθένειες​


Έχοντας υπ’ όψιν μας την φυσική λειτουργία των πουλιών μας προστασίας από τους θηρευτές τους, που τα κάνει να κρύβουν τις ασθένειές τους μέχρι την στιγμή που αδυνατούν πλέον να το κάνουν, άρα πρακτικά όταν είναι πολύ αργά, παρατηρούμε καθημερινά την στάση σώματος, τις κουτσουλιές, την κινητικότητα και γενικά οποιαδήποτε έστω και φαινομενικά ασήμαντη αλλαγή συμπεριφοράς τους.

Η παρατήρηση είναι μια καθημερινή διαδικασία στην σχέση μας με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε μία ασθένεια σε πρώιμο στάδιο για να μπορούμε έτσι να παρέμβουμε έγκαιρα.

Εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κατοικίδιο, πριν ακόμα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, καλό είναι να ερευνήσουμε και να εντοπίσουμε έναν κτηνίατρο, ενημερωμένο και περί των πτηνών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλό επίπεδο επαφής μαζί του και αν είναι δυνατόν να κάνουμε και κάποιες προληπτικές εξετάσεις στο ή στα πουλιά μας, με πρώτη αυτήν της μικροβιολογικής ανάλυσης των κουτσουλιών.

Επειδή η πρόληψη είναι προτιμότερη (και ρεαλιστικά οικονομικότερη) κάθε πιθανής αναγκαίας θεραπείας, καλό είναι να εστιάσουμε σ’ αυτήν.

Κύριος παράγοντας είναι η καλή, ποικίλη και σωστά δομημένη διατροφή, όπως περιγράφηκε παραπάνω, που θα μας δώσει πουλιά στιβαρά, ικανά να αντιμετωπίσουν μικροπροβλήματα αντίθετα με μια πλημμελή διατροφή, ένα φτωχό διαιτολόγιο.

Επίσης η πείρα και οι επιστημονικές μελέτες, έχουν αναδείξει κάποιες φυσικές θεραπείες με βότανα και άλλα συμπληρώματα διατροφής, ως πλέον αποτελεσματικών στην πρόληψη ασθενειών, λοιμώξεων και την θωράκιση του οργανισμού.

Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από την αντιμετώπιση των ασθενών με φυσικές - εναλλακτικές θεραπείες.

Στα άρθρα περί ασθενειών μπορείτε να ενημερωθείτε για τις βασικές ασθένειες των πτηνών μας και τα συμπτώματά τους, υπάρχουν ωστόσο κάποιες ευάλωτες ετήσιες περίοδοι στην ζωή των πουλιών μας, που πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας, όπως η περίοδος από άνοιξη ως και καλοκαίρι για την προσβολή από ψείρες και η περίοδος προς το τέλος του καλοκαιριού που τα πουλιά μας περνούν την ετήσια πτερόρροιά τους, μία περίοδος επίπονη έως και επικίνδυνη για αδύναμα πουλιά, καθώς φυσικά και η αναπαραγωγική διαδικασία που απαιτεί την πλήρη προσοχή μας και φροντίδα προς το ζευγάρι μας.

Περισσότερα στο άρθρο μας για την ετήσια φυσιολογική πτερόρροια.

Ένα άρθρο που προληπτικά πρέπει να έχουν διαβάσει όλοι οι κάτοχοι θηλυκών πτηνών, ασχέτως αν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αναπαραγωγή του ή όχι, αφορά την δυστοκία των πτηνών.

Μία παράμετρος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας, είναι η ανάγκη που έχουν οι φτερωτοί φίλοι μας από την ακτινοβολία του ήλιου.

Για τις ψείρες η απλή αλλά ανελλιπής καθαριότητα και ο προληπτικός ψεκασμός του ίδιου του πουλιού αλλά και του κλουβιού και των σκευών του (εφόσον έχουν αφαιρεθεί όλα τα φαγώσιμα), μία φορά τον μήνα κατά τους θερμούς μήνες είναι αρκετή.

Πουλιά που ζουν μόνιμα ή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε εσωτερικούς χώρους, αναπόφευκτα θα ασθενήσουν.

Πρόσφατα δε, διάβαζα σε κάποιο άρθρο, πως το λίπος του ουροπυγικού αδένα με το οποίο τα πτηνά περιποιούνται το πτέρωμά τους απλώνοντας το σε όλη την έκτασή του, δεν έχει σκοπό μόνο την αδιαβροχοποίηση του και την απλή γενική φροντίδα του αλλά δεσμεύει και αξιοποιεί την πολύτιμη ακτινοβολία του ήλιου, απαραίτητη για τον μεταβολισμό των βιταμινών από τον οργανισμό τους.

Όταν η επαρκής έκθεση στον ήλιο δεν είναι εφικτή, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε συμπληρωματικά να αναπληρώνουμε αυτή την έλλειψη με τεχνητά μέσα. Ενημερωθείτε για τους κατάλληλους λαμπτήρες από το άρθρο μας Φωτισμός εκτροφείου πτηνών.

Έχοντας επισημάνει σε αρκετά σημεία πιο πριν την ευαίσθητη ψυχολογία των παπαγάλων, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το ενδεχόμενο της εμφάνισης συμπτωμάτων αυτοτραυματισμού τους ή μαδήματος των φτερών τους, που ενδεχομένως προκύψουν ως επακόλουθο κακής βρεφικής φροντίδας, ατελούς σεξουαλικής ωρίμανσης, αλλαγής των συνθηκών καθημερινότητας ή ακόμα και άγνωστης αιτιολογίας προέλευσης.

Έχουμε περιστατικά που οι αιτίες εντοπίζονται και το πρόβλημα ξεπερνιέται ολικά ή μερικά αλλά και παραδείγματα δυσκολίας αντιμετώπισης, που ωστόσο αξιέπαινα μέλη μας, συνέχισαν να ζουν και να φροντίζουν τους φίλους τους με επιμονή και αγάπη.
Δείτε τις ιστορίες του Αρθούρου - African Grey και του Μάριου - Parrotlet.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων, ενδείξεων κάποιας σοβαρής ασθένειας, συζητάμε φυσικά μεταξύ μας αλλά πάντα ως άριστη λύση προκρίνεται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικευμένο γιατρό και μάλιστα σε κάποιον που να διαθέτει εξοπλισμό εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου.

Αναζητήστε κάποιον πλησίον σας στη λίστα των πτηνιάτρων.
Προσοχή αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση φαρμάκων, που επιπόλαια προτείνονται από τα καταστήματα και έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια πολλών ζωών αδίκως.

Φροντίδα- Εκπαίδευση​


Στις πάγιες φροντίδες συμπεριλαμβάνεται φυσικά η καθαριότητα του κλουβιού και των σκευών του και η επιλογή του κατάλληλου υποστρώματος, με κριτήριο, την απορροφητικότητα και την οικονομία. Εκτενής συζήτηση για το θέμα Υπόστρωμα υγιεινής στα κλουβιά των πουλιών.

Ακόμα υπάρχει κάποιες φορές ανάγκη, ανάλογα με το πουλί πάντα, να κόψουμε ή καλύτερα να λιμάρουμε το ράμφος του ή να κόψουμε τα νύχια του. Δουλειές κατά βάση απλές, που όμως χρειάζονται κάποια προσοχή, γιατί αν γίνουν με λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσουμε αιμορραγία και πρόβλημα στο πουλί. Έτσι πρέπει να μάθουμε να τις εκτελούμε με ασφάλεια και προσοχή το
κόψιμο νυχιών και ράμφους παπαγάλου μας.

Το ίδιο ισχύει και αν κάποιο φτερό του φίλου μας σπάσει και προκαλέσει ή όχι αιμορραγία (σχετικά συχνό φαινόμενο).

Στις ημερήσιες ή αν όχι, πάντως τακτικές φροντίδες, είναι το μπάνιο των πουλιών μας, φροντίζοντας να τους παρέχουμε το απαραίτητο δοχείο και που και που να προσθέτουμε στο νερό τους λίγες σταγόνες μηλόξυδο.

Περνώντας στο αγαπημένο θέμα των περισσότερων κατόχων παπαγάλων, την εκπαίδευση, να διευκρινίσουμε, ότι αν έχουμε διαβάσει τα παραπάνω που αφορούν την ψυχολογία και την προσωπικότητα των πουλιών που έχουμε, θα έχουμε καταλάβει, ότι εκπαίδευση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια προσέγγισης και δημιουργίας μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φιλίας με το πτηνό μας.

Αν δεν υπάρχει αγάπη, ο παπαγάλος δεν θα ενδώσει να μαϊμουδίζει για να τον επιδεικνύουμε. Έχοντας εμπεδώσει αυτό, ξεκινάμε μια επαφή, με κίνητρο την τροφή και τις λιχουδιές και δημιουργούμε μία σχέση που σταδιακά θα ενισχύεται.

Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα και για ό,τι χρειάζεστε συζητήστε στο αντίστοιχο forum.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε ένα θέμα που συζητείται ευρύτατα ανάμεσα στους κατόχους παπαγάλων και αφορά στο κόψιμο-ψαλίδισμα των φτερών πτήσης, ώστε οι φίλοι μας να εμποδίζονται να απομακρυνθούν από κοντά μας, με φόβο να χαθούν.

Παρακολουθείστε και συμμετέχετε στην αντίστοιχη συζήτηση, γνωρίζοντας πάντως πως σε οποιαδήποτε περίπτωση, το κόψιμο των φτερών είναι απαραίτητο να γίνει από άτομο με εμπειρία για να αποφύγουμε κάθε μόνιμο τραυματισμό αναπηρία του πτηνού μας.

Τέλος πάντα έχουμε στην διάθεσή μας, την εναλλακτική λύση να χρησιμοποιήσουμε κάποιο bird harness - λουράκι ελεγχόμενης πτήσης.

Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε το μεγαλύτερο μέρος της αρθρογραφίας και θεματολογίας του PetBirds που εστιάζει στους παπαγάλους για την καλύτερη διευκόλυνση όλων μας και την πληρέστερη ενημέρωση κάποιου που πρόσφατα υιοθέτησε ένα πουλί.

Η γνώση εξελίσσεται και τα άρθρα μας θα συνεχίζουν να ενημερώνονται, ίσως ακόμα-ακόμα και να αναιρούνται. Με επιμέλεια θα συνεχίζουμε να ενημερώνουμε το παρόν ή και κάθε άλλο θέμα και πάντως μην αμελήσετε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα υπάρχοντα άρθρα ή και παρακαλούμε, να συμβάλλετε με τις δικές σας γνώσεις και εμπειρίες, προς όφελος όλων μας.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top