Φροντίδα Ο παπαγάλος μου κοιμάται λίγες ωρες

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Semina A
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Semina A

PB New Member
Εγγραφή
13 Φεβ 2021
Μηνύματα
100
Πόλη
Βόλος
Καλησπέρα!
Έχω αναφερθεί ξανά για τον παπαγάλο μου, που είναι ringneck 3,5 χρόνον και το έχω εδώ και 7 μήνες περίπου.Το πρόβλημα μου είναι πως δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου,δηλαδή πέφτει για ύπνο στις 2-3 το βράδυ και ξυπνάει πριν τις 7. Παρόλο που την βάζω να κοιμηθεί από τις 10-11 (γιατί κάπου τότε πάω και εγώ ) αυτή κοιμάται την ώρα που είπα.Αυτο το κατάλαβα από τις 2 φορές που κοιμήθηκα αργά .Κοιμάται στο υπνοδωμάτιο μου στο οποίο κλείνω όλα τα φώτα όμως αφήνω την πόρτα ανοιχτή γιατί είναι και η μικρή μου αδελφή στο ίδιο δωμάτιο που θέλει λίγο φως. Επίσης τώρα που κάνω τηλεμαθήματα την βλέπω να ξεκουράζεται και μέχρι τις 9-10 ενώ ανοιγω τα παντζούρια στις 8.Πιστεύω ότι κοιμάται αργά διότι την πήραμε από κάπου ο οποίος την είχε σε ένα μπαρ με μουσική ως αργά , άρα μάλλον θα έχει συνηθίσει από τότε. Αυτό δεν μπορεί να την επηρεάσει γενικά; Αν ναι που; Κατά τα άλλα τρώει και είναι αρκετά συνεργάσιμη.
Ευχαριστώ
 
Δεν υπάρχει αλλά μέρος εκτός από αυτό το δωμάτιο σε όλα τα άλλα είναι μέχρι πιο αργά ξύπνια τα υπόλοιπα μελοι του σπιτιού
 
Εμένα ξυπνάει κανονικά όμως δεν κοιμάται καθόλου νωρίς.(2:00-3:00)
 
Να σκεπαζετε το κλουβί με ενα σκουρο πανι. Ειχα παρει απο το ΙΚΕΑ στις διαστάσεις που χρειαστηκα και το πέρασα και ενα γαζακι σε μοδίστρα. Τα κοκατιλ μολις με βλεπουν να το πιανω καταλαβαινουν οτι ειναι ωρα υπνου και πιανουν θεση.
 
@Stavros ευχαριστώ για την βοήθεια.
@sarpijk για το σκέπασμα του κλουβιου που λες, ο @Stavros στο link πιο πάνω λέει πως δεν τους αρέσει.
Το δε σκέπασμα των κλουβιών και άλλα τέτοια για να πετύχουμε το 12 ωρο ή για να φέρουμε τη ζωή του πουλιού στα μέτρα της δικής μας ζωής, το θεωρώ σχεδόν κακοποίηση
Αυτά είναι τα ακριβή του λόγια, όμως δεν είμαι σίγουρη αν το λέει για να κοιμούνται 12 ώρες ή γενικά να τους το βαζουμε
 
,δηλαδή πέφτει για ύπνο στις 2-3 το βράδυ και ξυπνάει πριν τις 7
Ένα πουλί με τέτοιο ρυθμό ζωής δεν θα αργήσει να αρρωστήσει. Τη λύση δυστυχώς δεν μπορούμε να την δώσουμε εμείς καθώς δεν ξέρουμε τους χώρους του σπιτιού σας. Είναι δικιά σας ευθύνη Σεμίνα, απο τη στιγμή που το αναλάβατε, να το συζητήσετε οικογενειακώς και να βρείτε μια λύση που θα καλύπτει και τις ανάγκες του πουλιού.
 
για το σκέπασμα του κλουβιου που λες, ο @Stavros στο link πιο πάνω λέει πως δεν τους αρέσει.
Δεν είπα ότι δεν τους αρέσει. Ας μείνουμε στην ουσία του μηνύματος.

Όχι μόνο τα ζώα αλλά πολλές φορές και οι άνθρωποι αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε καταστάσεις που τους επιβάλλονται, είτε τους αρέσει είτε όχι. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι ζουν σε κοινωνίες ανθρώπων και ΠΡΕΠΕΙ να προσαρμόζονται στις επιταγές της κοινωνίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τα πουλιά όμως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να υποχρεώνονται να προσαρμοστούν απόλυτα στις δικές μας κοινωνικές ανάγκες. Το ότι τα αναγκάζουμε να ζουν σε κλουβί ξεπερνά κατά πολύ τη φύση τους. Ας μην τα υποχρεώνουμε λοιπόν να ζουν και σε ένα μπαρ μέχρι τις 2-3 η ώρα το πρωί, αλλά ούτε καν και στο σαλόνι μας μέχρι τις 23:00 που θα τελειώσει η ταινία που βλέπουμε επειδή απλά μας βολεύει.

Αυτά είναι τα ακριβή του λόγια, όμως δεν είμαι σίγουρη αν το λέει για να κοιμούνται 12 ώρες ή γενικά να τους το βαζουμε
Τα ακριβή του λόγια είναι αυτά:
Η άποψή μου είναι ότι τα πουλιά πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνούν με το φως της ημέρας. Τόσο απλά.
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους!
Τελικά όμως εγώ να σκεπάζω το κλουβί μόλις δύει ο ήλιος και να το ξεσκεπάζω όταν ανατέλλει;
Αν όμως την ανησυχήσει αυτή η απότομη αλλαγή τι να κάνω;
[automerge]1617377916[/automerge]
Επίσης τι μπορεί να πάθει από αυτή της την συνήθεια;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εάν έχετε στο σπίτι ένα δωμάτιο που να μην χρησιμοποιείται το βράδυ καλό είναι να τη βάζεις για ύπνο εκεί όταν δύει ο ήλιος χωρίς να τη σκεπάζεις. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε να τον σκεπάζεις όταν δύει ο ήλιος. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να την ξεσκεπάζεις όταν ανατέλλει ο ήλιος (δλδ μπορείς και λίγο αργότερα), αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρη οπότε ας απαντήσει και κάποιος πιο έμπειρος. 😁
αφήνω την πόρτα ανοιχτή
Υπάρχει περίπτωση να την επηρεάζουν οι διάφοροι ήχοι;
 
@Mirto ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου!Θα ακολουθήσω την δεύτερη γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει δωμάτιο που να μην χρησιμοποιείτε.
Υπάρχει περίπτωση να την επηρεάζουν οι διάφοροι ήχοι
Ναι αλλά η πόρτα είναι ανοιχτή μέχρι της 10 με 11.
την βάζω να κοιμηθεί από τις 10-11
Αυτό εννοούσα την βάζω για ύπνο😁
 
Και γω είμαι της γνώμης να τη σκεπάζετε (κάνω το ίδιο).
Με τόσο λίγες ώρες ύπνου, το πουλάκι σίγουρα θα ασθενήσει και μέχρι τότε θα είναι κακοκεφο και νευρικό.
Θα συνηθίσει σιγά σιγά. Βάζετέ το 12 ώρες σε σκοτάδι και κάντε όσο μπορείτε ησυχία. Με τον καιρό θα συνηθίσει και τους γνώριμους θορύβους στο σπίτι.
 
θα είναι κακοκεφο και νευρικό
Το έχω 7 μήνες που κοιμάται τετοια ώρα και πριν την πάρω μάλλον κοιμόταν και πιο αργά ,για τον λόγο που είπα ,αλλά δεν είναι κακοκεφο τώρα για νευρικό δεν είμαι σίγουρη...ανάλογα πως το λες
 
Συμφωνώ με τον @fortunatos και επιβεβαιώνω ως ζωοτεχνης πως η διάρκεια του σκοταδιού είναι εξαιρετικά σημαντικη για ζώα σαν τα πτηνά που εξαρτώνται τοσο πολύ από αυτήν για την ρύθμιση των ορμονικών και των άλλων λειτουργιών τους. Είναι εξίσου σημαντικό με την διατροφή τους πχ, όσο κακό είναι να τρέφεται μονο με πατατάκια άλλο τοσο είναι να κοιμάται 4 ώρες. Θα αποκτήσει ορμονολογικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Βασικότερο για την υγεία τους είναι η διάρκεια συνεχόμενου σκοταδιού-υπνου που πρέπει να ειναι γυρω στις 12 ώρες και ποτέ κατω από 10, οπότε αν δεν γίνεται να κοιμάται τις 9μμ ας κοιμάται στις 10μμ αλλά θα πρέπει να το αφήσετε να κοιμηθεί μεχρι τις 10 το πρωί. Πρέπει να ειναι σκοτεινά ή με ελαχιστο φως(πχ ενα φωτακι νυχτος στο δωματιο δεν πειράζει) και να έχει οσο περισσότερη ησυχία γίνεται, το σκεπασμα βοηθάει σημαντικά σε αυτές τις συνθήκες(σκούρο υφασμα που να αναπνέει, χωρίς αρώματα ή χημικά, αφηνουμε λίγο κενό κατω να παίρνει αέρα).
Για να συνηθίσει οποιαδήποτε αλλαγή την κανουμε σταδιακά, πχ προσθέστε 1-2 ώρες την ημέρα ώστε σε καμιά βδομάδα να κοιμάται κανονικά, μετα το κρατάτε οσο γίνεται πιο σταθερό.
Αν φοβηθει το ύφασμα θα το εχετε πρωτα διπλα, την αλλη μερα θα σκεπασετε την μια γωνια του κλουβιού και τις επόμενες σιγα σιγά όλο.
 
Back
Top